Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy! Kolumny używane do 15k zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem w trakcie budowy domu, w związku z tym czeka mnie równiez zmiana systemu:) Mam dość szerokie spektrum jeśli chodzi o gust muzyczny.Slucham praktycznie wszystkiego, od elektroniki, przez rock, ballady, muzyka polska jak i zagraniczna.Szukam czegoś uniwersalnego, chciałbym przeskoczyć mój obecny system i co najmniej dwa poziomy.Obecnie że względu na ograniczone warunki mieszkalne moj system to Rotel 1570, Bluesound 2i i Elac Vela 403.Jesli chodzi o pomieszczenie to będzie to jakieś 25m2.Jesli chodzi o kolumny celuje coś używanego do 15k zł, biorę pod uwagę Pylon Jasper, Studio 16hz Arcada 2.5 oraz Tanooy Definition DC8t jak i Tannoy Dimenson TD 10, wzmacniacz B.M.C C1 albo Sansui Alpha 907mr.Proszę o rady i uwagi.Z góry dziękuję.Pozdrawiam

Zmienił bym tylko na FS 407 - reszta da radę, ale na pewno zaraz będzie

mnóstwo dużo lepszych pomysłów 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gdybym miał Twój budżet zdecydowanie wyczekiwałbym okazji kupna Xavianów XN360 lub alternatywnie Dynaudio Confidence C1

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Zgadzam się z Audioburakiem - jeżeli byłeś zadowolony dotąd z Elaców, to masz teraz w świetnych cenach większe modele. Wzmacniacz masz niezły, w połączeniu z Vela 407 powinno być naprawdę nieźle. Ja do Arcam SA30 kupiłem Cariny i na pewno zamienię je na Vele. Uważam, że w obecnej cenie są nie do pobicia.

Chciałem edytować post i nanieść małe korekty treści, jednak było już za późno.Bardzo chętnię zapoznam się również z propozycjami w kwestii elektroniki.Duzo dobrego się nasłuchałem o B.M.C C1 i Sansui serii 907.Chciałbym zrobić spory przeskok, taki żeby już mnie nie kusiło bo jednak trzeba sobie wyznaczyć jakieś granice, dla mnie to ma być już sufit:)

Posiadane przez autora monitory miałem okazje jakiś czas użytkować i choć to fajne monitory jak cała seria Vela jednak to nie ten poziom co wspomniane przeze mnie Xaviany które pod każdym względem nokautują serię Vela.

Z elektroniki do moich propozycji polecam monobloki Electrocompaniet AW400

ps. odpuść sobie nowe produkty bo w Twoim zasięgu budżetu z rynku wtórnego masz hi-endowe paczki.

Edytowane przez Tal

Jak szukasz mocno ocieplonego grania, to BMC C1 będzie idealnym wyborem,

bo trafiłem na test - już same ograniczenia w pasmie dają niemal gwarancję sukcesu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Łukasz ,na twoim miejscu rozważyłbym konstrukcję z linka poniżej .Niby jest poza twoim budżetem ale myślę że się dogadasz z właścicielem .Sam kit bez obudowy dostaniesz grubo poniżej 20 tysi. Miałbyś wyśmienite konstrukcje za ułamek ich realnej  wartości .Relacja jakość -cena nie do pobicia. Nie wiem na jakim etapie budowy jesteś ,ale pamiętaj o osobnej linii zasilającej pod sprzęt ,i ewentualnym okablowaniu pod głośniki efektowe KD ,peszla do projektora itd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Tal napisał:

Posiadane przez autora monitory miałem okazje jakiś czas użytkować i choć to fajne monitory jak cała seria Vela jednak to nie ten poziom co wspomniane przeze mnie Xaviany które pod każdym względem nokautują serię Vela.

Z elektroniki do moich propozycji polecam monobloki Electrocompaniet AW400

ps. odpuść sobie nowe produkty bo w Twoim zasięgu budżetu z rynku wtórnego masz hi-endowe paczki.

Mówię o budżecie 10-15k zł na wzmacniacz a nie 40k jak te companiety...

13 godzin temu, Łukasz1303 napisał:

Mówię o budżecie 10-15k zł na wzmacniacz a nie 40k jak te companiety...

W takim razie nad poniższą ofertą nie zastanawiałbym się ani chwili dłużej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie można pomyśleć o używanych 407 albo 408. Elac prowadzą nowa serie tych kolumn więc te są dobrze przecenione.

Definition to super kolumna. Jednak jeśli przywykłes do basu z elac to ten z tannoy będzie wydawał ci się płytki. 

Do listy dodał bym pmc twenty 26. Rewelacyjne paczki chociaż nie wiem jak zagrają z twoim rotelem.

A to dość wybredny model pod kątem elektorniki 

Monitor audio gold 300 albo coś z spendora i proac. Wybór jest na prawdę pokaźny. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żadne kolumny   używane firmowe za 15 tys. nie zagrają jak te trochę tańsze tylko że bez znanego logo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Kw202

(Konto usunięte)
21 godzin temu, Łukasz1303 napisał:

Witam.

Jestem w trakcie budowy domu, w związku z tym czeka mnie równiez zmiana systemu:) Mam dość szerokie spektrum jeśli chodzi o gust muzyczny.Slucham praktycznie wszystkiego, od elektroniki, przez rock, ballady, muzyka polska jak i zagraniczna.Szukam czegoś uniwersalnego, chciałbym przeskoczyć mój obecny system i co najmniej dwa poziomy.Obecnie że względu na ograniczone warunki mieszkalne moj system to Rotel 1570, Bluesound 2i i Elac Vela 403.Jesli chodzi o pomieszczenie to będzie to jakieś 25m2.Jesli chodzi o kolumny celuje coś używanego do 15k zł, biorę pod uwagę Pylon Jasper, Studio 16hz Arcada 2.5 oraz Tanooy Definition DC8t jak i Tannoy Dimenson TD 10, wzmacniacz B.M.C C1 albo Sansui Alpha 907mr.Proszę o rady i uwagi.Z góry dziękuję.Pozdrawiam

Kolega z forum @Ataszek

Ma coś co być może cię zainteresuje. 

https://m.olx.pl/d/oferta/kolumny-gato-audio-fm-30-hg-gwarancja-salon-pl-CID99-IDNLVS1.html

22 minuty temu, Krzychu72 napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żadne kolumny   używane firmowe za 15 tys. nie zagrają jak te trochę tańsze tylko że bez znanego logo.

Generalizujesz bezmyślnie krytykując markowe produkty tylko dlatego że konstrukcje DIY zbudowane są zazwyczaj na lepszych głośnikach jednak kij ma dwa końce. Zazwyczaj renomowani producenci posiadają odpowiednie zaplecze technologiczne dzięki któremu oferują kompetentne i miarodajnie skonstruowane zestawy głośnikowe co nie jest już dla mnie takie oczywiste w przypadku zaproponowanych przez Ciebie konstrukcji zwłaszcza tej w drugim linku. Osobiście jestem fanem Scan-Speaka posiadając markowe monitory zbudowane w oparciu o Revelatory do których staram się przekonać również autora tematu ponieważ Xaviany XN360 jakie poleciłem również zbudowane są na Revelatorach i z pewnością należą do wyjątkowych i niezwykłych konstrukcji które śmiem twierdzić że z odpowiednim wzmocnieniem pod każdym względem są lepsze niż Twoje propozycje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Łukasz ,na twoim miejscu rozważyłbym konstrukcję z linka poniżej .Niby jest poza twoim budżetem ale myślę że się dogadasz z właścicielem .Sam kit bez obudowy dostaniesz grubo poniżej 20 tysi. Miałbyś wyśmienite konstrukcje za ułamek ich realnej  wartości .Relacja jakość -cena nie do pobicia. Nie wiem na jakim etapie budowy jesteś ,ale pamiętaj o osobnej linii zasilającej pod sprzęt ,i ewentualnym okablowaniu pod głośniki efektowe KD ,peszla do projektora itd.

Ukryta Zawartość

Przyglądałem się już kiedyś Akustykowi, model ilr22 mnie zainteresował.Jednak nie do końca jestem przekonany co do DIY, niby komponenty dobre, ceny dość atrakcyjne, jednak musiałbym tego najpierw gdzieś posłuchać.Zaproponowany przez Ciebie model jednak dość sporo poza moim budżetem.

9 minut temu, Tal napisał:

Generalizujesz bezmyślnie krytykując markowe produkty tylko dlatego że konstrukcje DIY zbudowane są zazwyczaj na lepszych głośnikach jednak kij ma dwa końce. Zazwyczaj renomowani producenci posiadają odpowiednie zaplecze technologiczne dzięki któremu oferują kompetentne i miarodajnie skonstruowane zestawy głośnikowe co nie jest już dla mnie takie oczywiste w przypadku zaproponowanych przez Ciebie konstrukcji zwłaszcza tej w drugim linku. Osobiście jestem fanem Scan-Speaka posiadając markowe monitory zbudowane w oparciu o Revelatory do których staram się przekonać również autora tematu ponieważ Xaviany XN360 jakie poleciłem również zbudowane są na Revelatorach i z pewnością należą do wyjątkowych i niezwykłych konstrukcji które śmiem twierdzić że z odpowiednim wzmocnieniem pod każdym względem są lepsze niż Twoje propozycje.

Przyznam, że zaintrygowały mnie te Xaviany, myślę że mogą wypaść lepiej od Pylonów 25 ale chciałbym ich najpierw posłuchać.Nie widzę ich na polskich aukcjach.Mam jeszcze trochę czasu, nie spieszy mi się z zakupem.

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Tal napisał:

bezmyślnie krytykując markowe produkty

Nikogo nie chcę bezmyślnie krytykować. Wiesz również na pewno że renomowani producenci sprzedają swoje renomowane produkty w renomowanych salonach Audio. Te salony częsta narzucają nawet 40% marży. Dlatego dochodzi do sytuacji gdzie np. niejaki pan Witold Albecki konstruuje na zamówienie zestaw kolumn podstawkowych za ok 9 tys. zł które okazują się lepsze od B&W za ponad 20 tys.. Natomiast YB Audio robi monitory za 15 tys. które grają jak KEF za 60 tys. Posłuchaj kilku kolumn DIY, porównaj je z produktami firmowymi to się sam przekonasz czy warto przepłacać.

@Łukasz1303 bądź cierpliwy bo od czasu do czasu pojawiają się na rynku wtórnym choć ich zakup ze względu na jakość i wartość brzmieniową jest ogólnie dość utrudniony ale gdyby udałoby się Tobie szczęśliwie je nabyć to przekonany wręcz jestem że byłbyś zachwycony i przestałbyś myśleć o jakichkolwiek zmianach.

4 godziny temu, Tal napisał:

@Łukasz1303 bądź cierpliwy bo od czasu do czasu pojawiają się na rynku wtórnym choć ich zakup ze względu na jakość i wartość brzmieniową jest ogólnie dość utrudniony ale gdyby udałoby się Tobie szczęśliwie je nabyć to przekonany wręcz jestem że byłbyś zachwycony i przestałbyś myśleć o jakichkolwiek zmianach.

Gdybyś miał jakieś wieści to proszę o info.Znalazlem w Holandii 2.5k EUR, już nawet głupi myli przeszły przez głowę żeby jechać 

2 godziny temu, Łukasz1303 napisał:

Gdybyś miał jakieś wieści to proszę o info.Znalazlem w Holandii 2.5k EUR, już nawet głupi myli przeszły przez głowę żeby jechać 

W zasadzie obserwuję rynek wtórny i gdyby trafiła się okazja to z pewnością się podzielę informacją a zakup tych z Holandii to wcale nie taki głupi pomysł. Gdybym był na Twoim miejscu i spełniał wszelkie realia i podstawy ułatwiające mi zakup tej konkretnej oferty to bardzo mocno bym to przemyślał ponieważ te kolumny są wybitne i po prostu warte zachodu.

Gdzieś można przesłuchać, zobaczyć w Polsce te czeskie kolumny (może nie XN 360, tylko niższe modele 😉 )??

W dniu 16.10.2023 o 19:04, Krzychu72 napisał:

niejaki pan Witold Albecki konstruuje na zamówienie zestaw kolumn podstawkowych za ok 9 tys. zł które okazują się lepsze od B&W za ponad 20 tys.. Natomiast YB Audio robi monitory za 15 tys. które grają jak KEF za 60 tys. Posłuchaj kilku kolumn DIY, porównaj je z produktami firmowymi to się sam przekonasz czy warto przepłacać.

AKKUS, firma z Wejherowa - można je gdzieś zobaczyć, przesłuchać? Podobnie YB Audio...

I które modele AKKUSA czy YB Audio są tak dobre??

W dniu 16.10.2023 o 23:41, Łukasz1303 napisał:

Podstawkowe wchodzą w grę czy tylko podłogowe?

W dniu 15.10.2023 o 20:07, Łukasz1303 napisał:

chciałbym przeskoczyć mój obecny system i co najmniej dwa poziomy

Jaka jest szansa, że ktokolwiek na tym globie ma taki sam system jak Ty? I jest userem tego forum? I przeczytał ten wątek?

A te dwa poziomy przeskoku to już z wielkiej do Ciebie życzliwości przemilczę.

Audio tak nie działa. 

Wyłącz ten silnik, nie jedź do Holandii. Chyba, że do mnie w odwiedziny, zapraszam. Stroepwaffels, kawa z kolby, ser żółty mam zawsze.

Budujesz sobie domek. Dokończ go i daj sobie czasu się nim nacieszyć. A do tego czasu odwiedź kilka salonów dobrze „wygłuszonych”, posłuchaj wielu modeli, doświadcz różnicy brzmienia między nimi a wtedy, gdy już odpalisz znowu silnik do Holandii, to świadomie dokonasz wyboru. 

Budowałem i ja swój domek. Te emocje/wspomnienia wciąż mi wracają. Powodzenia z budową i dużo radości z nowego audio systemu.

W dniu 16.10.2023 o 17:45, Krzychu72 napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

YB to producent. Te drugie to DIY. Nie można oceniać brzmienia kolumn tylko po wpakowanych przetwornikach.

Takie produkty dużo tracą na cenie.

W dniu 16.10.2023 o 19:04, Krzychu72 napisał:

Nikogo nie chcę bezmyślnie krytykować. Wiesz również na pewno że renomowani producenci sprzedają swoje renomowane produkty w renomowanych salonach Audio. Te salony częsta narzucają nawet 40% marży. Dlatego dochodzi do sytuacji gdzie np. niejaki pan Witold Albecki konstruuje na zamówienie zestaw kolumn podstawkowych za ok 9 tys. zł które okazują się lepsze od B&W za ponad 20 tys.. Natomiast YB Audio robi monitory za 15 tys. które grają jak KEF za 60 tys. Posłuchaj kilku kolumn DIY, porównaj je z produktami firmowymi to się sam przekonasz czy warto przepłacać.

Nie do końca.

Jeśli ktoś z tego żyje a sprzedaje zdecydowanie mniej to musi narzucić wyższą marzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

YB to producent

Już dla samej rozmowy z Pawłem/YB warto wykręcić numer telefonu. Miałem przyjemność współpracy z nim i Robertem. Gdyby nie moje zaślepienie w lampy, dzisiaj na pewno stałyby kolumny właśnie od YB. Polecam ich często, ponieważ na takie produkty dobrej reklamy nigdy nie za dużo. 

14 godzin temu, TubeAudioMusic napisał:

Jaka jest szansa, że ktokolwiek na tym globie ma taki sam system jak Ty? I jest userem tego forum? I przeczytał ten wątek?

A te dwa poziomy przeskoku to już z wielkiej do Ciebie życzliwości przemilczę.

Audio tak nie działa. 

Wyłącz ten silnik, nie jedź do Holandii. Chyba, że do mnie w odwiedziny, zapraszam. Stroepwaffels, kawa z kolby, ser żółty mam zawsze.

Budujesz sobie domek. Dokończ go i daj sobie czasu się nim nacieszyć. A do tego czasu odwiedź kilka salonów dobrze „wygłuszonych”, posłuchaj wielu modeli, doświadcz różnicy brzmienia między nimi a wtedy, gdy już odpalisz znowu silnik do Holandii, to świadomie dokonasz wyboru. 

Budowałem i ja swój domek. Te emocje/wspomnienia wciąż mi wracają. Powodzenia z budową i dużo radości z nowego audio systemu.

Dziękuję, dobrych rad nigdy za wiele."Gorąca głowa" nie jest dobrym doradcą. YB od teraz jak najbardziej wchodzą do gry.Pozdrawiam

W dniu 18.10.2023 o 14:09, TubeAudioMusic napisał:

Już dla samej rozmowy z Pawłem/YB warto wykręcić numer telefonu. Miałem przyjemność współpracy z nim i Robertem. Gdyby nie moje zaślepienie w lampy, dzisiaj na pewno stałyby kolumny właśnie od YB. Polecam ich często, ponieważ na takie produkty dobrej reklamy nigdy nie za dużo. 

O widzisz. Fajnie to przeczytać. Ja styczności nie miałem ale w takim razie "jescze". 

On 10/19/2023 at 12:54 AM, Łukasz1303 said:

Dziękuję, dobrych rad nigdy za wiele."Gorąca głowa" nie jest dobrym doradcą. YB od teraz jak najbardziej wchodzą do gry.Pozdrawiam

Najlepiej pojedź do YB.
Myśle, że spodobają ci sie Bise XL i Zephyr 2.

2 minuty temu, maxijazz napisał:

Najlepiej pojedź do YB.
Myśle, że spodobają ci sie Bise XL i Zephyr 2.

Właśnie w poniedziałek jeszcze zamówię Bise na odsłuch.  Dzięki każda propozycje mile widziane 👍

Mam nadzieję, że mogłem skorzystać z podpowiedzi 😏

• Pokaż nowe odpowiedzi