Skocz do zawartości
IGNORED

Nieduże podłogówki (gabaryty Zensor 5 lub trochę większe) - używane / outlet - za 6000-7000 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli myślę o zakupie podłogówek, niedużych, niedrogich, ale dobrze brzmiących (!).  Gabarytowo coś pokroju Zensor 5 lub Zensor 7. Na pokój 17 m.kw.

Zależy mi na możliwie pełnym brzmieniu, rozdzielczym, z dobrym detalem. Wokale ważniejsze niż bass, choć basik też się przyda.

Rozważam outletowe, z ekspozycji lub używane (ale tylko w dobrym stanie i współczesne kolumny, a nie 7+ letnie 🙂 ) Budżet to około 6000-7000 zł.

Niedrogie są Tannoy XT 6F, ale różne opinie na ich temat znalazłem (warto się nimi interesować?). Zensory 5/7 też chyba nie są idealne, skoro używane kosztują 2000 zł (wiem, że to błędne myślenie!).

Myślałem o takich kolumienkach:

- Audiovector QR 3 (jeden sklep ma z ekspozycji, prawie nówki z pełną gwarancją za 7k zł),

- ELAC Vela z serii 400

- KEF R7

Co polecicie? Może coś z Dynaudio?? Może coś z Bowers and Wilkins?? lub Monitor Audio??, może Usher??  (tylko nie POLK Audio czy Klipsch - nie przypadły mi do gustu).

Elektronika do tego:

Yamaha A-S 1000, SABAJ A30A (myślę też o wypożyczeniu do testu: SMSL VMV A1 i może coś jeszcze (na sprawdzenie)).

Reszta toru trudna do przewidzenia 😉  Mam na razie tylko DAC Topping D50S z ULPS.

Muzyka bardzo różna - głównie Chillout, POP, trochę Jazz, instrumentalna, trochę Rock,......

Dzięki za podpowiedzi! Jakie są Wasze typy, ulubione kolumny (z używanych w zbliżonym budżecie)?

Edytowane przez Tweeter2016

Skoro pytasz o moje (😉) ulubione w zbliżonym budżecie, to napiszę: Spendor A6R. Da się kupić do 8tys., w bdb stanie, a brzmienie do tego co wymieniłeś - znakomite. I basu też nie brakuje.

Nie wiem czemu uparłeś się na podłogówki do Twojego metrażu skoro monitory spokojnie wystarczą...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

6 minut temu, Tal napisał:

Nie wiem czemu uparłeś się na podłogówki do Twojego metrażu skoro monitory spokojnie wystarczą...

Może dlatego, ze chciałym spróbować czegoś większego 🙂 Monitorki mam od kilku lat, trochę się znudziły.

Te Precision 6.2 lepsze są od XT 6F??

10 minut temu, Berbeć napisał:

Skoro pytasz o moje (😉) ulubione w zbliżonym budżecie

Tak, interesują mnie Wasze ulubione kolumny!  Ponoć lepiej zapytać kogoś co kupiłbym sobie niż prosić o polecenie czegoś - wtedy otrzymuje się lepszą odpowiedź. Tak mówią specjaliści 😉

Oczywiście że Precision 6.2 są lepsze pod każdym względem od XT6F

Precision 6.2 LE jako nowe kosztowały 10 tyś z kolei XT6F 3 tyś

Poza tym wersja LE jest limitowaną (wyprodukowano tylko 275 par) i ulepszoną wersją w stosunku do standardowych Precision 6.2

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

5 minut temu, Tal napisał:

Oczywiście że Precision 6.2 są lepsze pod każdym względem od XT6F

Tak, musiałem pomylić z serią Revolution (D6CT są tanie).  Zainteresuje się tymi 6.2 LE. A jakbyś miał porównać Tannoye i Dynki z linków powyżej, w 2-3 zdaniach??

Cześć, jedną z pierwszych propozycji, która wpadła mi do głowy, po przeczytaniu Twoich wymagań są oczywiście Monitor Audio Silver 200. Nie mamy ich jako outletowych, ale dobrą cenę i tak możemy zrobić 🙂 Na pewno są to jedne z bardziej rozdzielczych kolumn w tym budżecie, mają przyjemny bas, ale delikatnie zaznaczoną z górą. Kilka fajnych propozycji znajdziesz też w naszym filmie z podłogówkami do małego pomieszczenia 😉 

Poza nimi zainteresowałbym się też Fyne Audio F501, one są lekko ocieplone, ale z Yamahą powinny bardzo dobrze się zgrać. No i mamy je w outlecie 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Fyne Audio F501 są interesujące, ale to jakbym kupował nowe w tym budżecie. MA Silver 200 mają tyci tyci membrany (134 mm), ja mam obecnie sporo większe głośniki w moich monitorach 🙂

Mnie zależy żeby kupić coś z wyższej półki, korzystając z tego, że lekko używane kolumny można nabyć o 25-50% taniej w stosunku do nowych. Więc raczej głównie oferta OLX i Allegro mnie interesuje, a nie salonów audio. Ale dzięki za propozycje. Filmik obejrzę.

Inaczej mówiąc celuje w kolumny używane, które nowe kosztują około 10-13k zł.

Mnie osobiście Audiovector męczyły, ale na pewno są to paczki warte odsłuchania. Bardzo szybkie i gładkie brzmienie. Brak wypełnienia i dużo góry.

Zależy czego w brzmieniu szukasz.

Spendory na pewno dobra propozycja. Sam ostatnio nabyłem Classic 3/1 po odsłuchach w domu. Wypełniona, pełna, gładka, no piękna średnica, nie męcząca góra, bardzo czułe na elektronikę jaką podłączysz. 

.

Ale to faktycznie ma być rozmiar piątek czy siódemek?

Bo moim zdaniem zensor czy tam oberon 7 to ma już raczej taki klasyczny rozmiar kolumn podłogowych.

Jeśli jednak piątek które są dużo mniejsze to wybór sensownych kolumn jest bardzo mały. Tu stawiał bym na elaci 

Jeśli jednak w grę wchodzą większe to qr3 albo właśnie wspomniane precision 6.2

Obie to bardzo fajne i udane konstrukcje o nieco jednak innym brzmieniu. Audiovector będzie bardziej otwarty i jaśniejszy na górze pasma. Precision zauroczy średnica.

Pytanie czy większe monitory na stendach nie są dobrą opcją

Dali Fazon 5, Piega Premium 501 lub 701, Phonar Veritas P4 - Piega lub Phonar moga byc aktywne wiec odpada zakup wzmacnacza.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Proponowałem już Spendory, teraz też coś z dawnej brytanii, tylko bardziej ekonomicznie: Castle Knight 5, nowe w cenie ok. 5tys., używki w bdb. stanie ok. 3tys. Do ustawienia wszędzie, bo br dmucha w podłogę, fajne basidło, miękka i przyjemna góra, no i średnica zawsze na plus. Bardzo muzykalne i plastyczne granie. Śmiesznie tanie jak za takie wykończenie i dźwięk.

Ukryta Zawartość

Niestare, w budżecie i z dodatkową regulacją góry pasma. Test w Audio.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski