Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór nowego gramofonu w cenie około 2-3 tys. zł (do R-N800A)

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez wp99,

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
16 minut temu, wp99 napisał:

Rozważam wszystkie możliwości, ale idealnie podsumowałeś wygląd 🙂 Hmm, "wzorowana na słynnych gramofonach Technicsa SL1210"? Rzeczywiście, to chyba nie ten kierunek 🙂

Chodzi mi o to, że w tym pierwszym, cena była wyższa zapewne ze względu na te "złocenia". Z tym RP 4000 miałem do czynienia, jak rownież z serią sl1200 i nie uważam aby Rellop był dużo gorszy, a na pewno ten, którym się bawiłem, miał prosty talerz.

1 godzinę temu, wp99 napisał:

na szczęście nie ma niepotrzebnego USB z badziewnym DAC .

Jeśli te układy są tak podłączone do toru audio, jak w AT-120 USB, to nie ma obawy, bo po wybraniu "obejścia", czyli bezpośredniego połączenia wkładka -> wyjście, są całkowicie odłączone od toru audio.

Kiedyś znajomy poprosił mnie, bym pre i dac wyeliminował z tego modelu AT. Niestety, płytka wyjściowa obejmowała również część zasilania i sterowania gramofonem, więc skończyło się na odłączeniu zasilania i pomostkowaniu do masy sygnałów na we i wy pre i dac oraz stałym połączeniu styków przewodów ramienia do wyjścia z gramofonu.

Osobiście uważam, że nie miało to większego sensu, ale kolega się upierał. Zrobiłem to tak, że przywrócić pierwotny stan można w kilkanaście minut.

Edytowane przez porlick

@Tokina

Piszę wyraźnie o modelu  TN3B SE z zieloną AT VM95E - mam też i taką.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zainstalowaną wg. producenta na takim samym ramieniu, jak w modelu TN 4D.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Może zagmatwane, bo zamiast litery  "i" powinienem był użyć spójnika "ale" co może

teraz dopiero okazać się w miarę zrozumiale.

Ale na linku wygląda chyba dość czytelnie 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Bo jest. Tylko wielu się wydaje, że powinni mieć z innej, "wyższej półki".

A najczęściej decyduje o takich, a nie innych zakupach portfel lub snobizm.

Nie mający jednak wiele wspólnego z 1 dB lepszym odstępem, kołysaniem,

dynamiką, THD, czy o 2 kHz szerszym pasmie ...

Bo im się to po prostu należy 😉 

Czy mieliście praktycznie do czynienia z obiema wkładkami i możecie je porównać? Czyli Audio-Technica AT-VM95E vs Sumiko Oyster.

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

• Moderatorzy
Teraz, wp99 napisał:

Czy mieliście praktycznie do czynienia z obiema wkładkami i możecie je porównać? Czyli Audio-Technica AT-VM95E vs Sumiko Oyster.

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

Zdecydowanie tę pierwszą.

• Moderatorzy
8 minut temu, wp99 napisał:

A jak się plasuje Ortofon 2M Red?

To nie jest ten sam charakter dźwięku, ale jakościowo można go uplasować na równi z AT-VM95, lub ciut wyżej. Osobiście polecam Ortofona OM 10 zamiast 2M Red.

• Moderatorzy
3 minuty temu, Tokina napisał:

A słuchałeś kiedykolwiek Sumiko?

Nie jest to cudo, ale brzmi zdecydowanie lepiej niż  AT-VM95E, a jak się zmieni igłę np.  na LP Gear Elliptical to nie ma już co porównywać.

No właśnie słuchałem, ponieważ w czasie gdy jeszcze używałem MM, padłem ofiarą marketingu i sponsorowanych recenzji. AT również nie jest cudem techniki, ale jest bardzo bezpiecznym zakupem, za niewielkie pieniądze. Osobiście mam największy sentyment do serii OM, dlatego sobie zostawiłem 10, 30 i 40, gdyby mi się kiedyś zachciało jeszcze posłuchać MM.

Czy jest sens, aby zaszaleć, dopłacić do Debut Carbon Evo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i kupić Debut Pro 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Jak oceniacie wkładkę Pick it PRO?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
7 minut temu, wp99 napisał:

Jak oceniacie wkładkę Pick it PRO?

To jest Ortofon 2M Red/Silver sygnowany przez PJ. 

• Moderatorzy
5 minut temu, wp99 napisał:

Czyli nic szczególnego 😞

Ale też dramatu nie ma 🙂 . Całkiem przyzwoicie. Można w przyszłości zmienić igłę na blue.

Dla mnie to jest dość ważne info, że jakość wkładki w Evo i Pro jest zbliżona. Z 2M Red w Evo też sobie wymienię na Blue 🙂

• Moderatorzy
4 minuty temu, wp99 napisał:

Dla mnie to jest dość ważne info, że jakość wkładki w Evo i Pro jest zbliżona. Z 2M Red w Evo też sobie wymienię na Blue 🙂

Z wkładkami, to jest trudny temat. Każdy ma jakiś swój gust, a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje 🙂 .  Jeśłi, to będzie Twój pierwszy kontakt z gramofonem, to nie szalałbym z wysokimi modelami wkładek. Na początek trzeba się na czymś nauczyć kalibrować wkładki. Podczas kalibracji często dochodzi do "wypadków". Zawsze łatwiej przeżyć ułamanie tańszej igły.

Moim zdaniem Ortofon 2M Red na początek jest dobrym wyborem. Osobiście bardzo lubię dźwięk Ortofonów. Niestety z wkładkami jest taki problem, że ciężko jest przetestować przed zakupem 😞 . Dobrze mieć znajomych, którzy już mają i u nich posłuchać.

A nie lepiej będzie poprzestać na własnym toku rozumowania ? 😉 

• Moderatorzy
2 godziny temu, wp99 napisał:

Czy jest sens, aby zaszaleć, dopłacić do Debut Carbon Evo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i kupić Debut Pro 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Pro ma lepsze ramie z możliwością regulacji VTA (wysokości), to jest dość istotna funkcja. 

Choć w poniższym widzę, że też jest regulowane VTA, a cena bardziej atrakcyjna. Do tego akrylowy talerz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra cena, szkoda że biały bo pasuje mi czarny.

No to mam dylemat, czy kupować X1 za 2800 czy Pro za 3300, Evo za 2500, Thorens 402 dd za 2550?

Doradźcie proszę.

16 godzin temu, Marcinus napisał:

To nie jest ten sam charakter dźwięku, ale jakościowo można go uplasować na równi z AT-VM95, lub ciut wyżej. Osobiście polecam Ortofona OM 10 zamiast 2M Red.

W sumie to te same przetworniki i igły, choć 2M Red jest ładniejsza (efektowniej wygląda) i wygodniejsza do instalacji z racji zamontowanych do korpusu gwintów od OM10. OM jest tańsza. Dźwięk ten sam.

AT VM95E jest dźwiękowo porównywalna. Jakość na tym samym poziomie, co OM10 lub Red, obie trzy 😉 są neutralne, choć w moim odczuciu Orto delikatnie złagodzona, a AT minimalnie bardziej "rockowa". Mam obie, porównywałem na Lenco L500.

W sumie AT jest chyba bardziej ekonomiczną propozycją, bo przeskok na wyższy szlif igły wychodzi taniej, w Ortofonie. Korpusy zarówno AT, jak i Orto umożliwiają upgrade za pomocą wymiany igły na "wyższą".

Wyższe szlify do wkładki serii OM są trudniej dostępne.

• Moderatorzy
34 minuty temu, wp99 napisał:

Dobra cena, szkoda że biały bo pasuje mi czarny.

Jeżeli jest biały, to musi być i czarny. Trzeba poszukać, zapytać.

• Moderatorzy
Teraz, wp99 napisał:

To są drogie rzeczy 🙂

Za taką różnicę w cenie (za kolor), to bym się zastanowił nad tym sprayem 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Marcinus napisał:

Jeżeli jest biały, to musi być i czarny. Trzeba poszukać, zapytać.

Jest i czarny, tylko za 3550

• Moderatorzy
1 minutę temu, wp99 napisał:

Jest i czarny, tylko za 3550

No właśnie, o tym pisałem.

Choć ja osobiście wolałbym white.

2 minuty temu, Marcinus napisał:

Ukryta Zawartość

albo można wziąć czarne evo za 2500, albo czarnego Thorensa z DD za 2550. Różnicy mogę nie usłyszeć, choć z drugiej strony ten akrylowy talerz bardzo mi się podoba.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
Teraz, wp99 napisał:

akrylowy talerz

Ma też inne pozytywne właściwości. 

15 minut temu, Marcinus napisał:

Ukryta Zawartość

Zwłaszcza, że odkręcenie paru śrubek jest proste, a lakiernik samochodowy pryśnie plintę w wolnej chwili za dobrą flachę. 😉

Na dowolny kolorek.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
10 minut temu, wp99 napisał:

albo można wziąć czarne evo za 2500, albo czarnego Thorensa z DD za 2550. Różnicy mogę nie usłyszeć, choć z drugiej strony ten akrylowy talerz bardzo mi się podoba.

Nie znam tego Thorensa, ale mnie nie przekonuje. Ramię wygląda na kiepskie (choć to tylko optyczna ocena), do tego dobry napęd DD nie jest tani. Jeśli całość jest w dość niskiej cenie, to coś musi być na rzeczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi