Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie PC pod amplituner kina domowego

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, bl4ck napisał:

Wyłączyć HDMi CEC.

To w amplitunerze należy jeszcze ustawić HDMi na "Wzmocniony" i ewentualnie jeszcze w odpowiednie gniazdo HDMI jeśli są podzielone wyższy i niższy standard.

Gdzie wyłączyć HDMi CEC.? 

Ustawilem na wzmocniony a podlaczone do gniazda game. 

Wyczytalem ze ampli marantz, denon, yamaha mialy problemy z hdmi 2.1 i wysokim odświeżaniem. Osobom które mialy te problemy dosylali za darmo przejściówkę-adapter  ktora to naprawiała ten błąd. Napisałem do sklepu i podałem nr. seryjni i czekam na odp. 

4 godziny temu, sqbanczyk napisał:

Mozecie mi doradzic  co mam zrobic aby podczas wlaczania TV nie uruchamial sie amplituner i blue ray 

A ktos z tym dopomoże? 😁

4 hours ago, bl4ck said:

Wyłączyć HDMi CEC.

To jest odpowiedz ☺

19 minutes ago, sqbanczyk said:

Gdzie wyłączyć HDMi CEC.? 

Najlepiej wszędzie. W TV oraz amplitunerze.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Grasz w jakieś gry? Bo odświeżanie 120 Hz do filmów jest całkowicie zbędne, a wręcz szkodliwe.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Teraz, qbakos napisał:

Grasz w jakieś gry? Bo odświeżanie 120 Hz do filmów jest całkowicie zbędne, a wręcz szkodliwe.

Tak gram, głównie zależy  mi aby te odświeżanie bylo do gier, a filmi i tak zrzucam na pendrive i ogladam z ble raya

Ja do filmów na kompie używam MPC-HC  po HDMI z karty graficznej na ampli i z ampli na TV  . Nie ma problemów z dźwiękiem wielokanałowym nawet DTS MA 7.1  Do innych rzeczy Wasapi lub ASIO , aby leciało prosto na ampli .

Rozmawiałem z pomoca techniczną Marantz, wyślą mi SPK618 HDMI adapter który rozwiąże ten problem

Gdy próbuje ogladac filmy wrzucone na usb to blu ray nie widzi napisów 🤔 moze ktos wie jak rozwiazac tan problem, z plytami nie ma problemu tylko z pobranymi napisami np z napi projekt, próbowałem formaty SRT, SUB i TXT

Widocznie kodowanie jest złe lub po prostu odtwarzacz tego nie potrafi. Odtwarzacz blu-ray to nie odtwarzacz plików i większość urządzenie się do tego nie nadaje.

7 godzin temu, sqbanczyk napisał:

Gdy próbuje ogladac filmy wrzucone na usb to blu ray nie widzi napisów

Ale po co tak kombinować mając PC podpiętego do kina? Puszczasz wszystko na tym. Raz dobrze skonfigurujesz i nie musisz nic robić, wszystko będzie hulało. No chyba, że masz specjalne wymagania typu Dolby Vision - tu już mogą pojawić się problemy, ale do tego są inne odtwarzacze.

Blu-ray przeważnie mają problemy z napisami, nawet Oppo potrzebuje odpowiednio zapisanego pliku, bo inaczej nie widzi polskich znaków.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

2 godziny temu, qbakos napisał:

Ale po co tak kombinować mając PC podpiętego do kina? Puszczasz wszystko na tym. Raz dobrze skonfigurujesz i nie musisz nic robić, wszystko będzie hulało. No chyba, że masz specjalne wymagania typu Dolby Vision - tu już mogą pojawić się problemy, ale do tego są inne odtwarzacze.

Blu-ray przeważnie mają problemy z napisami, nawet Oppo potrzebuje odpowiednio zapisanego pliku, bo inaczej nie widzi polskich znaków.

Chciałem wrzucić wszystkie filmy na dysk zeby nie zawsze kompa odpalać, 1000wat trochę ciagnie a blu ray mniej

• Pokaż nowe odpowiedzi