Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiany nickow handlarzy na Allegro

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie sami uczą, a później mają żal, że się tak, a nie inaczej do nich podchodzi:/

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Generalnie to teraz obowiązuje takie powiedzenie: "Każdy dymi jak umi" i to w każdej dziedzinie. Producent wyłazi z gaci żeby wyprodukować taniej oszczędzajac na elementach. Inny kombinuje na allegro, jeszcze inny gdzie indziej. Pozostają już jedynie sprawdzone środowiska jak np. ludzie z tego forum. Wtedy można się spodziewać że sprzedawca będzie uczciwy, bo zależy mu na opinii środowiska.

Ostatnio np. słyszałem taką historię. Gość umówił się z ekipą budowlaną pracującą na czarno. Sąsiedzi ostrzegali tych ludzi że facet robi ludzi w balona i nie płaci. Ekipie zależało jednak na jakiejkolwiek kasie. Weszli i zrobili co do nich należało. Okazło się, że sąsiedzi mieli rację. Gość jest prawnikiem. Ma znajomego który posiada uprawnienia do odbioru prac budowlanych. Facet wynajduje mała dziurę w całym i stawia alternatywę. Nie ma odbioru i kasy, chyba że sprawa wyląduje w sądzie. Tak ekipa przez tydzień pracowała za darmo. W takich wypadkach pozostaje jedynie "usługa Iwana". Iwan za 30% puka do drzwi faceta, bez zbędnych rozmów przestawia mu nos i wychodzi z kasą. To ma jednak sens jedynie przy założeniu że Iwan dotrzyma słowa i odda 70%. Bo równie dobrze może powiedzieć: "Paszoł won !".

yamen

odnosnie Panów z Urzędu Skarbowego

Ciekawe czemu 2 , 3 lata temu nie bylo okreslone blizej pjęcie "dzialalnosc ciagla"? dopiero teraz jak chłopcy posadzili "kilku" osobników wszystko zostało pieknie okreslone i doprecyzowane.

samo allegro - byly wypowiedzi publiczne wlascicieli allegro o udostepnianiu danych ale nie list transakcji , teraz jadą z koksem równo

mam znajmego , ktory handluje uzywanymi sprzetami do ogrodu (kosiarki, piły, myjki ciśnieniowe...), kupuje na targowiskach miejskich od osob które umieszczaja opłaty targowe (gdzie chodzi straz miejska policja) , sprzedawcy ci sprowadzaja ten sprzet z Nimiec tzw "wystawkek" na pytanie czy moga dac dowod zakupu smieja sie drwiaco , jak kumpel jest bardziej dociekliwy sprawa sie konczy tekstem "bierzesz Pan albo spierd...." (byłem swiadkiem). No nic - kupuje , czysci , naprawia i wystawia na allegro. W razie kontroli kto jest przestepcom? on, administracja targowiska (pozwala sprzedawac towar niewiadmego pochodzenia), urzad skarbowy (nie obejmuje swoim dzialaniem takich osob) czy moze celnik wpuszcajacy taki towar na granicy? i wiem, ze znajomy chce to zalegalizowac ale jak idzie to jakiegos rady prawnego ten sie miota... bo sam nie wie albo mowi wprost polskie prawo w tym wzgledzie jest nieokreslone

gdzie jest sprecyzowana sprawa taka:

cos co w Niemcech nie ma zadnej wartosci po przekroczeniu naszej granicy nabiera znaczej wartosci?

Dlatego tak tęsknię za komisami ze sprzętem, ale takimi z prawdziwego zdarzenia...jednym z nich (a raczej jedynym na Śląsku) był discman 2 w Chorzowie - uczciwy właściciel, który na prowizji zarabiał grosze, ale niestety nie utrzymał się na rynku, był zmuszony wycofać się z interesu, koszty związane z lokalem, opłaceniem pracownika były zbyt wysokie....:(((

yamen, czyzby to jakis kolega pana posla od wanny??

ivan akurat dotrzyma slowa, bo on z tego zyje. a jak nie dotrzyma, to wie ze przyjdzie borys albo inny misza, kto jemu z kolei nos przestawi - w tym biznesie to jedyna mozliwosc wyegzekwowania naleznosci. bo co, do wiezienia? kara pieniezna? sad? policja? hehehe

No i się odwdzięczył.Telefon z pogróżkami,że do Warszawy przyjedzie,że ma świadków,że wzmacniacz nie działa,narobi mi koło dupy,wyegzekwuje pieniądze i ma prawo po swojej stronie. Wynajmie speca,który sprawdzi czy luty nie były przyczyną wad itp.

Hmmm,chyba nie zauważył,że w opisie aukcji była notatka "na życzenie dodatkowe zdjęcia".Jeśli ktoś boi się o luty to prosi o zdjęcia płytek itp. PRZED zakupem,a nie po.

Żeby nie było iż jestem jednostronny. Oto mail,który wysłałem do tego pana po dłuższym czasie braku kontaktu i dobre 3 tygodnie po zakończeniu aukcji.

"Witam! Masz JEDEN dzień na wystawienie mi pozytywnego komentarza na

Allegro albo zgłaszam Allegro (z załączeniem maili od Ciebie) iż chciałeś

dopuścić się oszustwa,a kożystając z innego konta (oraz podając taką,a nie

inną informacje o powodzie odwołania aukcji) chcesz sprzedać dany przedmiot

(konkretnie wzmacniacz,który kupiłeś odemnie i nawet nie zaznaczyłeś,że jest

to sprzęt "robiony").

Powtarzam JEDEN DZIEŃ!

Ps.Ja Ci nie groże ale ze strony prawnej mam nadzieje,że wiesz jak to

wygląda."

W odpowiedzi dostałem:

"...no to sie doigrałes kolego bo teraz przegiołes na maxa, zaraz wystawie Ci

konkretnego negatywa to sie obudzisz a wzmacniacz Twoj osobiscie przywioze

Ci do domu i zwrocisz mi kase za niego i za transport do Ciebie , chciałem

po dobroci bo wtracasz mi teksty o tym ze jestes "biedny student" ale jak

widac nie opłacało sie bo teraz mi wyskakujesz z głupotami wyssanymi z palca

, natomiast zapomniales o jednym , mianowicie to ja tu jestem poszkodowany

i jezeli ktos moze miec pretensje to tylko ja do Ciebie , Ty znow na swoja

obrone wybrałes atak , ok, niech Ci bedzie , zagramy po Twojemu"

Allegrowicz z takim doświadczeniem chyba nie dawałby zdjęcia wzmacniacza,którego nie chce sprzedać bo wtedy jest ryzyko,że kupujący będzie miał ale bo nie dostał tego co było na zdjęciu. Nie była żadnej adnotacji iż wzmacniacz różni się od tego prezentowanego na zdjęciu.

Chyba dzisiaj BAAARDZO dokadnie przeczytam regulamin Allegro.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oszust zmianiał opis i wycofał oferty kupna.

Tak odnośnie tematu - kiedy naciągacz zaczął straszyć Dreamera_1 to poradziłem mu by olał gościa, bo na parę dni przed wysłaniem klocka był u mnie w domu i poddawaliśmy go sparingowi z PM-75 i PMA-1560. Później D. już na nim nie grał. Po tym odsłuchu Damian postanowił go sprzedać i kupić PM-75 ;)

Więc jestem świadkiem, że sprzęt był na 100 % sprawny. I nagle gość okazał się jednak oszustem i cwaniaczkiem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Dreamer_1, 9 Sty 2006, 10:16>

to cienki bolek!

na dodatek jest grzeczny vide dobrze wychowany ...zwraca się z dużej litery i ....duuużo pisze.

Czas przestać być biednym studentem.........jemu wystarczy jedna "małomówiona" wizyta smutnych Panów.

Zastanawiające jest to, że kupujący od Dreamera_1 wzmacniacz nie chciał aby odbiór nastąpił osobiście,np w Sosnowcu czy gdzieś na Śląsku. Jechałem do MgGyvera po swoje kolumny i zaproponowałem podrzucenie wzmaka w tamten rejon, ale kupujący zdecydowanie odmówił. Zastanawiające poniekąd, nie prawda?

Gość

(Konto usunięte)

w sprawie zmian nicków byłbym ostrożny w wydawaniu osądów, chyba, że są ku temu po-dowody, że jest coś nie tak.

Znam sprzedawcę z allegro, który w przeciągu pół roku miał już trzy nowe nicki, by na ostatnim /póki co/ zatrzymac się i uczynić z niego nazwę firmy. Gość jest, od momentu jak miałem z nim do czynienia, w porządku i jedyne zmiany jakie zauważyłem, dotyczą jego starań o pełniejszy profesjonalizm, czyli być coraz lepszym w kontakcie z kupującym.

Wielu zmnieniających nick, zachowało sposób swojej prezentacji, sposób robienia zdjęć i dokonywania opisów. Przez to, łatwo ich zidentyfikować, i nie jest to chyba, próba kamuflażu.

Sama zmiana nicka dla allegro niczego nie ukrywa, gdyż ich baza danych opiera się na danych osobowych a nie na nicku...:)

Można mieć tysiąc nicków a dla allegro jest się jedną osobą z jednym adresem. Kombinacje zaczynają sie z chwilą podawiania fałszywego adresu i reszty danych przez jedną osobę.

Co nie znaczy, że nie ma cieniasów, którzy zmieniając nicka sądzą, że się dobrze ukryli.

> paulinka

>yamen, czyzby to jakis kolega pana posla od wanny??

Hmm... nie kumam. :) Co to za poseł od wanny ? ;)

Kolega z pracy opowiadał mi dziś tą historię ze swojego podwórka. Swoją drogą smutne czasy, że jedyną sprawdzoną metodą pozostaje przestawienie nosa. Chyba trzeba powoli rozejrzeć się za jakimś Magnum.

yamen

Żeby ustrzeć się problemów jakie ma Dreamer to najlepiej wpisać:preferowany odbiór osobisty,wysyłka kurierem na odpowiedzialność kupującego.Wiem,że krąg zainteresowanych spadnie,ale niestety coś za coś.

Jakbym wciskał kit to nie pisałbym "Odbiór najlepiej byłoby osobisty ale możliwa wysyłka." oraz "na życzenie dodatkowe zdjęcia". Powiedziałbym jest co jest kupujta i wara! Chciał kupić poza allegro i nabyć go za pobraniem. Namówiłem go (już za moją stratą) na kliknięcie kup teraz żebym miał pewność iż nie strace na tym,a wzmacniacz nie wróci bo nie było komu odebrać. Nawet jednego agresywnego maila mu nie wysłałem za wyjądkiem ostatniego ale on też nie jest uważam niewiadomo jaki.

Jedno pytanie do tych co czytali dokładnie regulamin Allegro.

Czy jest obowiązek aby sprzedawany towar był jak najbardziej zgodny tym ze zdjęcia? Lub inaczej sformuuje pytanie. Czy dając zdjęcie danego egzemplarza i nie zaznaczając iż sprzedawany towar nie jest dokładnie taki jak na zdjęciu narusza się reulamin??

Dreamer_1:

Wujek Dobra Rada mówi: przestań się tą sprawą przejmować. Nie odpowiadaj na dalszą twórczość, przestań się domagać pozytywa, w ogóle daruj sobie wszelką korespondencję i zapomnij o sporze. Po cholerę to ciągnąć? Do zyskania nie masz praktycznie nic (przecież pieniądze za wzmacniacz już dostałeś), a stracić możesz jedynie czas i nerwy. W imię czego?

Do Allegro nie masz po co pisać, jako że serwis nie zajmuje się rozstrzyganiem sporów między użytkownikami. Wszelkie twoje zdjęcia, dowody i opisy trafią tam na wirtualny odpowiednik drzewa, a ty liczyć możesz jedynie na odpowiedź w rodzaju "jeśli został Pan oszukany, proszę iść na Policję". Groźby "przesłania materiałów Allegro" możesz sobie darować - są warte tyle, co nic.

Wystawianie po transakcji komentarza nie jest obowiązkowe - nie masz więc ani podstaw, by domagać się pozytywa, ani tym bardziej możliwości wyegzekwowania żądania. Sam też komentarza nie wystawiaj - będziesz miał "straszak" na nabywcę. Jeśli wystawi ci kiedyś negatyw, umieść rzeczową odpowiedź i odwiń się odwetem, jeśli będziesz miał ochotę. Uwaga: twoja odpowiedź i twój komentarz mają być _rzeczowe_, przemyślane, bez bluzgów i emocji. O wszelkich prośbach do Allegro w sprawie usunięcia negatywa zapomnij - nic z tego, możesz liczyć jedynie na wymoderowanie ew. bluzgów i linków.

Dla własnej satyfakcji możesz co najwyżej ostrzec wszystkich licytujących obecnie wmacniacz, informując, co z nim jest nie tak. Krótko, rzeczowo i bez emocji, bo zostaniesz wzięty za oszołoma. O ile dobrze rozumiem, obecny właściciel twierdził, że sprzęt jest niesprawny? Zacytuj jego słowa, dodaj zwięzły wstęp, i tyle - niech kupujący wiedzą, co im grozi. A potem idź na browar i zapomnij o sprawie ;)

Uff, się rozpisałem...

Dokładnie to samo radziłem Dreamerowi_1 ale chłopak jest młody i jeszcze się przejmuje takimi sytuacjami :) Damian popieram w 100% to co napisał Teo, jedyne co ryzykujesz to negatyw :)

• Redaktorzy

No tak, ale żeby mu się skok udał, musiał aż zostać ministrem. Kontrahent naszego kolegi nie ma tej szansy, bo stanowiska są zdaje się już zajęte.

Gość

(Konto usunięte)

Dreamer_1, 9 Sty 2006, 11:27

>Czy jest obowiązek aby sprzedawany towar był jak najbardziej zgodny tym ze zdjęcia? Lub inaczej

>sformuuje pytanie. Czy dając zdjęcie danego egzemplarza i nie zaznaczając iż sprzedawany towar nie

>jest dokładnie taki jak na zdjęciu narusza się reulamin??>

cytat z regulaminu Allegro :

"19.1. Towary lub usługi, które mają być objęte usługami Allegro, muszą być dokładnie opisane. Osoba zgłaszająca jest odpowiedzialna za wszelkie błędy lub nieścisłości takiego opisu. Marka oraz inne informacje dotyczące pochodzenia towaru i jego producenta, które są umieszczane w opisie, muszą być kompletne, dokładne i nie mogą wprowadzać w błąd innych Użytkowników."

jest to jedyny punkt traktujący o "opisie przedmiotu" inne dotyczą innych kwestii.

Ten zapis jest NIEJEDNOZNACZNY, co oznacza, że jest możliwa jego interpretacja.

Nie jest ściśle określone - wcale nie jest określone - czym jest "dokładne opisanie" tzn. na czym ma polegać dokładność i w jakiej skali dokładność ma być mierzona, by była dokładna zgodnie z zamysłem twórcy przepisu....:):):):)

Na zdrowy rozum, wiadomo, że chodzi o to, by wystawiany przedmiot, opisać najdokładniej tak, by potencjalny nabywca miał rozeznanie co do stanu w jakim przedmiot się znajduje.

Taki opis jest jednak TYLKO opisem, jaki zdolny jest stworzyć opisujący, i jest wyróżnikiem jego pojmowania tego czym taki o[is ma być, jest wyróżnikiem jego gustu, poczucia smaku, estetyki, znajomości technicznych-praktycznych, wiedzy jaką posiada plus jego intencje, dobre lub złe.

Z doświadczenia wiem, że jeśli sprzedający opisze przedmiot, że jest np. "bez zarzutu", "w bdb stanie", "jest kopmpletny"itp. a faktycznie okaże się, że jest kompletny lecz nie wszystko działa, że czegoś brakuje, że jest porysowany, poobijany i np, nie działa pilot, który w opisie widniał jako "nieużywany" ...to sprawa ląduje na Policji z pozytywnym skutkiem dla wnoszącego sprawę.

W przypadku Dreamera, jest już PO sprawie, gdyż nabywca dokonał kolejnych czynności prawnych, dotyczących przedmiotu sporu.

Jego pohukiwania na Dreamera, są wynikiem rozpoczętej sprzeczki, którą nakręcił.

Reasumując, należy gościa potraktować z szacunkiem, godnym jego miary.

co do opisanej sytuacji ze wzm Technics`a , rece opadają nie wiadomo czy sie smiac czy plakac... najlepsze uczucie to współczucie - osobie , która natkneła sie na takiego czwaniaczka

co do zmiany nazm nick`ow na allegro:

jest to mozliwe jedynie przez zamkniecie swojego konta - kiedy konto jest zakmniete mozna raz jeszcze zalozyc nowe na dane które wczesniej juz wykorzystalismy (czytajac regulamin jest napiszane , ze po zamknieciu konta dane sa usuwane wiec mysle , ze takie cos przebiegnie bezproblemowo) to chyba wiadoma sprawa

powody dlaczego tak sie dzieje sa dla mnie (jako potencjalnego odbiory) nieistotne - wazne aby solidnosc z jakiej sprzedający był znany na poprzednim koncie przeszla na nowe lub sie nawet podniosla no i oczywiste nie było przy tym zadnych wałków.

mozna zauwazyc takiego zjawisko na allegro (pisał juz o tym kazik-t) , jeden sprzedawca, który posidal wczesniej kilka kont pozostał przy takich samych zdjeciach (formacie ich robienia), opisach (rowniez formie opisów), nawet w nazwie nowego konta wykorzystuje cześć starych... przegladajac komentarze na kazdym widac ze zachowywał sie wzorowo i trzymał i tak juz bardzo wysoki poziom a w miare upływu czasu wystawiane aukcji i sposob swiadczenia usług wydaje sie byc jeszcze na coraz to wyzszym poziomie. W takich przypadkach jest ok.

Gorzej jak ktos posiada "posiane" w rodzine / wsrod domownikow kilka kont i miedzy nimi robi przekrety, sposob trudny do wykrycia dla Nas (przyszłych, ewentualnych odbiorców) i wtedy - jest aukcja wystawiana na koncie A wygrywa konto B (bedace zarejestrowane przykladowo na siostre sprzedającego A) - które to "dostało rozkaz" zalicytowania na dany poziom ale "niestety" nie zostało przelicytowane. Po dniu, dwóch dniach na koncie B leci wzmacniacz , który był wczesniej sprzedwany na koncie A ( - o taki przyklad pozwoliłem sobie podac.

kolejna sprawa kupowania od uczciwego sprzedawcy z jednego konta - potem zwracania sie o pokrycie usterek wynikłych niby podczas transportu dostania kasy i wystawienia na koncie kolegi lub czlonka rodziny od nowa jako w 100% sprawnego, sprawa wspomnianego przypadka z Technics`em wlasnie :(

takie przykre sprawy trzeba opisywac - z pewnosia umozliwi to kilku lub nawet wiecej osobom ominięcie kontaktu z takimi beszczelnymi typami. druga tez sprawa warto kupować u osób z jakąś wiadomą, jasną przeszłością , co do sprzedwania tu jest gorzej bo nie wiemy na kogo możemy sie natknąć , niestety w takich przypadkach robienie zdjęć srodka, zaklejanie sprzetu okazuje sie byc konieczne.

foxi85:

>co do zmiany nazm nick`ow na allegro:

>jest to mozliwe jedynie przez zamkniecie swojego konta - kiedy konto jest zakmniete mozna raz

>jeszcze zalozyc nowe na dane które wczesniej juz wykorzystalismy

Mylisz się - do założenia kolejnego konta nic nie trzeba zamykać. Na Allegro możesz mieć choćby i dziesięć kont o róznych nickach, założonych na te same dane osobowe. Dopóki nie korzystasz z nich w sposób sprzeczny z regulaminem (np. licytując we własnych aukcjach), wszystko jest w porządku.

> (czytajac regulamin jest napiszane

Uprasza się o niepopełnianie jednego z najczęstszych(?) błędów gramatycznych, polegającego na myleniu imiesłowu przysłówkowego z orzeczeniem ;)

Gość

(Konto usunięte)

>co do zmiany nazm nick`ow na allegro:

>jest to mozliwe jedynie przez zamkniecie swojego konta - kiedy konto jest zakmniete mozna raz

>jeszcze zalozyc nowe na dane które wczesniej juz wykorzystalismy >

to fałszywe informacje!!!

Można mieć kilka kont jednocześnie.

Nie można używać swoich kont na swoich aukcjach.

Ciekawostka.....nikt nikogo nie zmusza do kupowania na allegro.

Jeżeli padło się ofiarą oszusta, to był to wynik braku ostrożności albo, co gorsze,,,,,z powodu przegibanej karmy

foxi85 piszesz coś o zamykaniu konta i zakładaniu nowego, ale przecież można mieć nieskończoną ilość kont na jeden adres i nazwisko (jednak nie można dokonywać transakcji między nimi ani podbijać sobie cen).

Dobra,a co jeśli faktycznie coś się w transporcie porobiło?? Też zakończyć temat? Chciałbym uczciwie ale nie naiwnie podejść do tematu.

A ja tak na marginesie przestrzegam przez kupowaniem od eliza47 - jakies zregenerowane padniete klocki (super plombowane coby nie mozna bylo zobaczyc co tam zostalo zrobione/spaprane :D)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.