Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do Sonus faber Olympica V

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuję porady.

Chcę dobrać subwoofery stereo do Sonus Faber Olympica V. Zasilanie to Mcintosh Ma 9500 i Auralic 2.1.

Myślę nad 2x Rel Carbon 12".

Salon 55m2, wysokość 3,3m.

Niestety Olympica V nie odtwarza nizszych rejestrów w sposób zadowalający. 

Miałem już SVS 2000PB i SVS 16 ultra.

Obydwa za wolne, zbyt sztuczne, tylko przeszkadzały w muzyce.

Jakaś rada?

Edytowane przez Grzegorz P
Dodatkowy tekst.
https://www.audiostereo.pl/topic/165594-subwoofer-do-sonus-faber-olympica-v/
  • Moderatorzy
7 minut temu, Grzegorz P napisał:

Witam,

potrzebuję porady.

Chcę dobrać subwoofery stereo do Sonus Faber Olympica V. Zasilanie to Mcintosh Ma 9500 i Auralic 2.1.

Myślę nad 2x Rel Carbon 12".

Salon 55m2, wysokość 3,3m.

Niestety Olympica V nie odtwarza nizszych rejestrów w sposób zadowalający. 

Jakaś rada?

Proponowałbym zacząć od sprawdzenia/poprawy akustyki.

2 minuty temu, Marcinus napisał:

Proponowałbym zacząć od sprawdzenia/poprawy akustyki.

Domu nie zmodyfikuje.

Rel słuchałem, szybki ale bez głebi, SVS już miałem, odpada. Może ktoś miał JL audio?

• Moderatorzy
14 minut temu, Grzegorz P napisał:

Domu nie zmodyfikuje.

Nie wiem jak jest w Twoim przypadku, ale czasem wystarczy tylko troszkę kolumny poprzesuwać.

10 minut temu, Grzegorz P napisał:

Jakaś rada?

Jeżeli svs ci nie wystarczył to spróbuj z dwoma.

Spojrzałem na charakterystykę przetwarzania tych kolumn, basu nie ma prawa tam brakować.

Ewentualnie popatrz na jakieś kolumny z jednym, ale dużym wooferem. Nie jestem ortodoxem w tym względzie, ale sub dla mnie jest taką protezą, która nie zastąpi jednak porządnych 3 dróg z np. 12-15 calami na lekkiej membranie. Mówię to także jako posiadacz suba w jednym systemie (uzupełnienie do monitorów).

Masz sporą kubaturę, jest co nagłaśniać, pomieszczenie jeszcze pewnie otwarte.
Jak daleko siedzisz od głośników? Czy jakbyś usiadł  w lini trójkąta, lub nawet ciut bliżej to też słabo?

No i nie znamy twoich upodobań i oczekiwań, może chcesz basem burzyć ściany? 

SVS 16 PB ultra miałem i był zbyt wolny, pomyłka do muzyki ( wg mnie ). Myślę reraz nad zakupem w przyszlym tygodniu 2 x rel carbon special. Odsłuchiwałem w studiu 1 szt.

Miałem mieszane odczucia, jednak w tej cenie chyba nie znajdę nic ciekawszego.

35 minut temu, xajas napisał:

Dobrze brzmiacy Subwoofer to 80% poprawne nastawienie a tylko 20% model/wielkosc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za cene jednego Carbona mozna zmajstrowac cztery lepsze DIY

Planuje wydać około 40 tyś.

Muszę się z Tobą zgodzić.

Sam kiedyś (mam 38 lat) składałem subwooofery bandpass dla siebie na przetwornikach !JBL. Dzisiaj szukam tego brzmienia. Na rynku nie widzę konstrukcji bandpass, jedynie z membraną pasywną ( jak ten Rel) i bas reflex lub całkiem zamknięte konstrukcje. Wspomniany Sonus Faber Olympica Nova V, brzmi dobrze jednak chyba mam za duże pomieszczenie.

1 godzinę temu, xajas napisał:

Co znaczy bez glebi?

Faza/polaryzacja pasuje?
Czestotliwosc podzialu pasuje?
Poziom glosnosci pasuje?

SVS 16PB ultra pomimo ciekawej apki, prawie 80kg wagi, tylko przeszkadzał. Caly czas był gdzieś z tyłu, nie nadążał za kolumnami.

Testowałem z moim Atoll SDA 200 Sig i Mcintosh MA 9500

Ukryta Zawartość

To może coś takiego?

Ukryta Zawartość

Sam mam niższy model czyli C1 SUB MK2 i jestem bardzo zadowolony  

Ukryta Zawartość

SVS 16PB ultra pomimo ciekawej apki, prawie 80kg wagi, tylko przeszkadzał. Caly czas był gdzieś z tyłu, nie nadążał za kolumnami.
Testowałem z moim Atoll SDA 200 Sig i Mcintosh MA 9500

To czy „nadaza“ nie zalezy ani od apki, ani od wagi ani od tego, z czym byl testowany. Dla mnie „nadazanie“ to koherentne zgranie z glownymi glosnikami. A to definitywnie kwestja wczesniej wspomnianej kofiguracji czadu(fazy), czestotliwosci podzialu i poziomu glosnodci. I to niezaleznie czy to obudowa zamknieta, BR, BP, tuba czy OB. Kazdy z nich mozne brzmiec dobrze.
Podstawa jest POMIAR! Takie testowanie „na ucho“ nie funkcjonuje.

Ale chyba najlatwiej zmajstrowac obudowe zamknieta, oczywiscie z mozliwoscia korekcji DSP.

Glosnosc, czestotliwosc podzialu i polaryzacje „to kazdy glupi potrafi“, ale faze/delay i EQ to juz niewielu.
27 minut temu, xajas napisał:

To czy „nadaza“ nie zalezy ani od apki, ani od wagi ani od tego, z czym byl testowany. Dla mnie „nadazanie“ to koherentne zgranie z glownymi glosnikami. A to definitywnie kwestja wczesniej wspomnianej kofiguracji czadu(fazy), czestotliwosci podzialu i poziomu glosnodci. I to niezaleznie czy to obudowa zamknieta, BR, BP, tuba czy OB. Kazdy z nich mozne brzmiec dobrze.
Podstawa jest POMIAR! Takie testowanie „na ucho“ nie funkcjonuje.

Ale chyba najlatwiej zmajstrowac obudowe zamknieta, oczywiscie z mozliwoscia korekcji DSP.

Glosnosc, czestotliwosc podzialu i polaryzacje „to kazdy glupi potrafi“, ale faze/delay i EQ to juz niewielu.

Dzięki za te informacje.

Raczej wybiorę 2xRel Carbon Special.

Nie ma tam głębokiego dołu i mikrofonu do kalibracji, ale są dość muzyczne.

Wspomniany wcześniej SVS z 15" przetwornikiem to był zły wybór.

Hej, SVSy z linii PB są pod kino, nie pod muzykę. Stąd ich opieszałość brzmieniowa 🙂  Przy modelach zamkniętych sprawa wygląda inaczej. Na pewno warto sprawdzić te RELe, ale może być problem z ich załatwieniem pod odsłuch. JL Audio też jest marką wartą uwagi, według wielu to najciekawsze suby w tych przedziałach. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.