Skocz do zawartości
IGNORED

Bateria szybko się rozładowuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakiś czas temu zarejestrowałem się tutaj, bo chciałem się poradzić w temacie audio. Problem rozwiązałem, ale mam inny. Z audio nie związany, więc opisałem go na forum apple. Skopiuję go tutaj. Tu jest chyba więcej osób znających się na elektronice, więc pomyślałem, że zapytam się tutaj skoro interesuję się również muzyką i może będę chciał dołączyć do jakiejś dyskusji na temat muzyka/sprzęt. Może na to drugie pytanie ktoś mi odpowie, zanim będę pukać z tym problemem jeszcze gdzieś indziej. Ten problem jest bardzo irytujący. 

Kopia z forum apple.

„Witam.

Jestem nowy i nie wiem, czy taki temat był tutaj poruszany. O bateriach z pewnością, ale moje pytanie może będzie się różnić od pozostałych.

Dlaczego bateria wytrzymuje w moim iPadzie 6~8, a czasami tylko 5 godzin bez większego obciążenia. 
Z produktami Apple mam do czynienia od dawna. Miałem kilka iPhone’ów, iPad’ów i MacBooków. Wszystkie urządzenia konfiguruję w taki sposób, żeby jak najmniej obciążały baterię. Wyłączony Bluetooth, lokalizacja, odświeżanie aplikacji w tle, jasność ekranu miedzy 50~70% itp. 
Fakt, że dużo piszę i czytam, ale nie korzystam z gier, aparatu, jakieś edycji zdjęć, a YT, komunikator, partyjka szachów itp. sporadycznie. 
Producent i recenzenci zwykle chwalą się pracą do 10, a nawet więcej godzin jeśli nie jest urządzenie „katowane”.

Teraz korzystam z iPad Air 4 gen. Korzystam również jeszcze z iPada Pro 12,9” z 2015r. Z Pro 12,9” trochę rzadziej niż z Air 10,9”, więc trzyma bateria dłużej. Kiedyś wydawało mi się, że ten duży Pro wytrzymuje naprawdę długo na jednym ładowaniu, ale to chyba przez to, że częściej korzystałem z MacBooka. 

Korzystam z przeglądarki Safari, bo Chrome, który bardziej mi odpowiada, chyba jeszcze szybciej drenuje baterię.

Myślałem nawet o kupnie kolejnego iPada, np. Pro 11 z procesorem M2, ale to chyba bez znaczenia.

Z moich obserwacji wynika, że wyświetlacz drenuję baterię najbardziej, a te opowieści o 10~15 godzinach to chyba tylko podczas słuchania muzyki, lub audiobooka, kiedy wyświetlacz jest wygaszony.

Moje pytanie brzmi, czy 11” Pro z M2 przedłuży czas korzystania na jednym ładowaniu w porównaniu do Air 10’9 4. gen., czy przy włączonym wyświetlaczu, kiedy dużo czytam lub piszę i tak będzie podobnie drenował baterię?

Mam jeszcze takie pytanie?

Jak już wspomniałem dużo czytam i piszę na iPadzie, więc rzadko kiedy z nim się przemieszczam. Czy w związku z tym mogę mieć go podłączonego bez przerwy do ładowarki lub powerbanku? Wolałabym korzystać z powerbanku, bo czasami przechodzę do innego pomieszczenia kontynuować pisanie i nie zawsze mam w zasięgu gniazdko elektryczne do połączenia ładowarki. 

Czy to nie będzie szkodliwe dla baterii? Nie zużyje się zbyt szybko?”

Edytowane przez kurczepieczone
9 minut temu, kurczepieczone napisał:

Producent i recenzenci zwykle chwalą się pracą do 10, a nawet więcej godzin

Kto wierzy producentowi i recenzentom ten sam sobie winien.

Kupiłem jakiś czas temu laptop Space Edition Asusa na OLEDzie i producent obiecywał nawet 10 godzin.

Od nowości - jak wytrzyma (normalnie traktowany, jasność ekranu 80%) ze 4 godziny to jest max. Poprzednie Lenovo wytrzymywały ok 5 godzin na początku, potem pojemność baterii spadała.

To tak jak z zasięgiem auta elektrycznego według producenta vs w realu. Podziel przez dwa i wiesz czego się spodziewać.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Nie. To co pisze producent to bajki. Aż taki naiwny nie jestem. Witam, że do… 

Tylko te do.. to chyba przy słuchaniu muzyki, radia lub audiobooka kiedy wyświetlacz jest wyłączony.

Na noc włączę muzykę z radia internetowego, to wytrzyma te 10 godzin.
Kiedy w końcu jakieś lepsze, dłużej trzymające ogniwa wymyślą? A może już dawno wymyślili, tylko sprzedaż by spadła. 
Baterie muszą tracić szybko kondycję, żeby kupić nowy sprzęt. 
Może teoria spiskowa, ale w dzisiejszych czasach wszystko możliwe.

Apple już raz zabulił za spowalnianie iPhonów za pomocą aktualizacji chyba.

Ładować baterie do 80-85% i nie schodzić poniżej 15% to chyba jedyne wyjście by przedłużyć życie baterii. Ew można jeszcze stosować wolne ładowarki jak komuś się nie spieszy. Wiem że np w Samsungach jest opcja ograniczenia ładowania do 85%. Ale można i chyba pobrać takie apki na inny sprzęt. 

?👈

Przeszło mi to kiedyś przez myśl. Bateria litowo-jonowa ładuje się dość szybko, a chyba jeszcze szybciej kiedy obsługuje funkcję szybkiego ładowania. Kiedyś miałem jakiś odtwarzacz mp3 z funkcją szybkiego ładowania, ale tam trzeba było zmienić ustawienia ładowania z 2A na 5A. 
Nie korzystałem z tej funkcji, bo kojarzyło mi się to z przysłowiem „co nagle to po diable” i szybko zniszczy baterię. Nie wiem jak to działa w najnowszych smartfonach czy tabletach, bo choć miałem kilka smartfonów to zatrzymałem się na iPhone 7, który nie obsługuje tej funkcji. 

Czy ładowanie ładowarką o niższej mocy spowoduje, że bateria będzie wytrzymywała dłużej? Spróbuję zastosować się do Twojej porady. Jeśli zdałoby egzamin, może kupiłbym nowy tablet i korzystał zamiennie.

Dzięki. 

Edytowane przez kurczepieczone

Prawdopodobnie tak, bo będzie się mniej grzać. Czy to zauważalne różnice? Nie wiem. Mój telefon ładuje się od 0 do 100% w 40min. Ładowarka 68W, o ile mnie pamięć nie myli 

PS z tego co się orientuję, najgorzej "psuję" baterię rozładowanie do 0 i trzymanie jej w takim stanie. 

.

Wejdź w Ustawienia --> Bateria i tam masz wszystko jak na tacy podane. Wyłącz programy, które działają w tle a ich nie używasz, włącz Zoptymalizowane ładowanie baterii, możesz włączyć tryb niskiego zużycia energii. Możesz też zmniejszyć jasność ekranu, włączyć Nighy Shift.

Protestuj i powinieneś wydłużyć czas pracy baterii. 10h pracy baterii to nie jest jednorożec 😉 

3 godziny temu, kurczepieczone napisał:

Przeszło mi to kiedyś przez myśl. Bateria litowo-jonowa ładuje się dość szybko, a chyba jeszcze szybciej kiedy obsługuje funkcję szybkiego ładowania. Kiedyś miałem jakiś odtwarzacz mp3 z funkcją szybkiego ładowania, ale tam trzeba było zmienić ustawienia ładowania z 2A na 5A. 
Nie korzystałem z tej funkcji, bo kojarzyło mi się to z przysłowiem „co nagle to po diable” i szybko zniszczy baterię. Nie wiem jak to działa w najnowszych smartfonach czy tabletach, bo choć miałem kilka smartfonów to zatrzymałem się na iPhone 7, który nie obsługuje tej funkcji. 

Czy ładowanie ładowarką o niższej mocy spowoduje, że bateria będzie wytrzymywała dłużej? Spróbuję zastosować się do Twojej porady. Jeśli zdałoby egzamin, może kupiłbym nowy tablet i korzystał zamiennie.

Dzięki. 

Nie będzie trzymała dłużej, a wydłużysz jej żywotność. 

?👈

12 godzin temu, rafal735r napisał:

Nie będzie trzymała dłużej, a wydłużysz jej żywotność. 

Zgadza się. Żywotność, ale nie wydajność. W trybie niskiego zużycia energii i trybie samolotowym przetestuje kilka dni, choć nie wiem czy ten ostatni coś zmienia, bo przez iPada nie dzwonię, a to chyba tylko blokuje korzystanie z połączeń telefonicznych. 

Chociaż nie. To wyłącza chyba ciągłą komunikację z nadajnikami, ale czy w tablecie bez karty SIM? Tak czy inaczej, włączony tryb samolotowy nie przeszkadza.

• 1 rok później...

W moim cambridge audio minx go padła bateria. Nie problem teoretycznie dla mnie bo słucham stacjonarnie i mogę na zasilaczu ale nie wiem jak się zachowa zużyty akumulator wewnątrz głośnika - nie ma ryzyka że wyleje i zniszczy elektronikę?

Swoją drogą pusty śmiech mnie zbiera gdy słyszę pierdolenie o ekologii - te wszystkie głośniki mają zaszyte we flakach akumulatory czyniące wymianę nieopłacalną, nawet nie mają pier**lonego przełącznika zasilania sieć/bateria - jesteś zmuszony zużyć baterię i nie masz możliwości jej oszczędzania zasilając urządzenie tylko z sieci!

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.