Skocz do zawartości
IGNORED

Ebay przesyłka

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem w październiku na ebay 1 szt. lampy która miała dojść do 04 grudnia. Po sprawdzeniu informacji śledzenia przesyłki na stronie ebay jest informacja o rzekomych dwóch próbach doręczenia przesyłki 15 i 30 listopada. Co jest fikcją, gdyż nikogo u mnie nie było a zawsze ktoś jest w domu. Problem jest taki, że nie wiem jak ustalić gdzie fizycznie znajduje się przesyłka. Mam tylko numer przesyłki ebay. Byłem u siebie na poczcie, dzwoniłem na infolinie poczty bez efektu. Ktoś z Was przerabiał taki temat?

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

https://www.audiostereo.pl/topic/165662-ebay-przesy%C5%82ka/

Jezeli przesyłka nie została dostarczona to wraca do nadawcy, w eBay wybierasz zakładkę opcji ..... - nie otrzymałeś towaru i możesz dopisać notatkę, albo inna opcja ze z powodu nie otrzymania towaru anulujesz kupno i żądasz kasę

O opcji nieotrzymania przesyłki wiem w stosownej zakładce ebay. Natomiast myślałem, że jest jakaś możliwość namierzenia gdzie fizycznie się znajduje przed odsyłką. Podjechałbym osobiście (oczywiście tylko jeżeli jeszcze jest w moim mieście). Ale chyba nic z tego nie będzie...

Jeżeli masz nr przesyłki "spedycji" to skopiuj go (czasami na eBay nie pokazuje dokładnie), wejdź na stronę spedytora i tam sprawdź, w ostateczności zadzwoń do serwisu spedytora

8 godzin temu, cortes napisał:

rzekomych dwóch próbach doręczenia przesyłki 15 i 30 listopada.

Dwa tygodnie odstępu? Dziwne.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

C.d mojego nieszczęścia. Napisałem do sprzedającego uzyskując odpowiedź, że przedmiotowy numer przesyłki który jest w systemie ebay nadawany jest w ramach globalnego programu wysyłkowego portalu i dla przesyłki lokalnej może być nadany inny numer jaki gdzie go uzyskać nie napisał. Kolejne telefony infolinia naszej poczty (jakiś żart), Urząd Celno Pocztowy Warszawa 1 gdzie jedynie potwierdziłem, że dostawcą jest nasza #^&*!* poczta. Kolejny mail do sprzedawcy i podał wreszcie numer którego nie ma w systemie ebay z informacją, że być może ten podany będzie tym końcowym umożliwiającym  śledzenie przesyłki. I co z tego, że numer w końcu jest weryfikowalny na stronie #^&*!* poczty jak w/g statusu była dwukrotnie awizowana (co jest  akurat kłamstwem) i w dniu 30 listopada zwrócona do lokalnej placówki poczty a w dniu 02 grudnia znajdowała się w terminalu przeładunkowym. Czyli pewnie wraca do nadawcy. Na moją pocztę nie udało się oczywiście dodzwonić. Wybieram się jutro ale pewnie szanse na wstrzymanie odsyłki są niewielkie. Dzielę się moimi perypetiami dla wiedzy innych. Reasumując: jeżeli kupujecie coś na ebay i numer śledzenia przesyłki nie jest weryfikowalny na stronie poczty należy bezzwłocznie kontaktować się ze sprzedawcą aby ustalił i podał lokalny numer nadawczy, gdyż u nas nie idzie go absolutnie ustalić po numerze śledzenia ebay nadanym w ramach globalnego programu wysyłkowego. W moim przypadku są to cztery litery i dziewięć cyfr. Numer lokalny (właściwy) to dwie litery, dziewięć cyfr i na końcu znowu dwie litery.

W dniu 7.12.2023 o 16:12, cortes napisał:

Mam tylko numer przesyłki ebay.

Ebay nie jest przewoźnikiem paczki.

Zrób zrzut ekranu z aukcji czy strony sprzedaży z widokiem formy wysyłki do Polski. Podstawowa informacji, to jaką drogą szła paczka i komu (jakiej firmie) została powierzona. Jeśli najpierw była w rękach jakiejś Poczty kraju sprzedaży i na końcu przekazana Poczcie Polskiej, to przynajmniej by tłumaczyło, że chyba 14 dni jest na odbiór zanim pojawi się drugie awizo.

Druga sprawa to potwierdzenie adresu, jaki wpisał zagraniczny sprzedawca (sklep). Może jest błąd i powiadomienie o przesyłce dostał ktoś inny.

Piszesz tak, jakby poczta mając tysiące przesyłek akurat zaczaiła się złośliwie na Twoją paczkę. Zrób zrzut kto odpowiadał za przewóz i wyegzekwuj zrzut z widokiem nadania w jakimkolwiek systemie, aby był potwierdzony adres odbiorcy. Potem można napisać na e-mail kontaktu z klientami albo skorzystać z czata danej firmy i mieć odpowiedź niemal natychmiast.

A na przyszłość wybieraj kuriera i przewóz lotniczy - drożej, ale statystycznie skuteczniej.

Adres musiał być właściwy do przesyłka przeszła przez moją placówkę pocztową. To nie pierwsze problemy z pocztą. Notorycznie mamy z sąsiadami problemy z doręczeniem min. korespondencji. Na wiosnę br. czekałem na pismo urzędowe gdy długo nie dochodziło udałem się na w/w pocztę i tam pani odnalazła list z urzędu z adnotacją o powtórnym awizowaniu którego w rzeczywistości nie było. Składałem skargę u naczelnika placówki, maila ze skarga z zakładki poczty i dalej problemy. Walka z wiatrakami.

2 godziny temu, cortes napisał:

Reasumując: jeżeli kupujecie coś na ebay i numer śledzenia przesyłki nie jest weryfikowalny na stronie poczty należy bezzwłocznie kontaktować się ze sprzedawcą

Z żadnym sprzedawcą - a z ebay. Jeśli zrobimy to w (chyba) 2 tygodnie, to sprzedawcy nie wpłynie kasa na konto. Niech się oszust z ebay kłóci.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.