Skocz do zawartości
IGNORED

Zbyt cichy dźwięk wzmacniacz Denon X2800h

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie wiem co jest grane

Ja mam ciągle pecha z każdą elektroniką. Kino domowe: Głośniki Teufel razem ze wzmacniaczem Denon AVR X2800h. Wszystko super grało aż zauważyłem ostatnio że na source TV/Audio czyli tak jak zawsze kiedy to wzmacniacz jest podłączony i oglądamy czy TV czy netflixa nagle nie mogę ustawić głośności więcej niż 66 kresek. Chociaż nie mam atmosa to wcześniej na pilocie od wzmacniacza kiedy przełączałem na rodzaje movie sound miałem np na dekoterze Dolby Atmos itp. teraz tego też nie widzę. 

Co może być przyczyną? Na innych źródłach dźwięku też max volume np. 74 mam a kiedyś na wszystkim szło na maxa i powyżej np. 65 słychać. Było jeden raz charakterystyczne puknięcie ze wzmacniacza że załączał jakby "dodatkową moc" kiedy volume szedł do góry. Teraz tego nie robi. Wzmacniacz mam zaledwie parę miesięcy. Jestem załamany

Mam nadzieję że to kabel HDMI nawalił 

cześć

Też mam ten wzmak. Mialem problem z oglądaniem TV z kabłówki. Na niektórych programach dzwięk był wyraźnie gorszy, cichszy. Kabłówka od UPC. Okazało się, że w ustawieniach dekodera był dźwięk dolby atmos. Zmiana tego parametru znacząco poprawiła głośność.

Inna sprawa słuchanie na 66, lubie czasem głośniej puścić toola czy metallica ale 66?? 40 nie przekraczam  bo mi uszy rozwali na Klipsch 8000 RP. Zdecydowanie coś masz nie tak w ustawieniach ampli lub apce.

Zajrzyj do HEOS'a w ustawienia - najszybciej i najłatwiej niż grzebanie pilotem

Edytowane przez bestnickever

W heosie wszystkie ustawienia już obleciane i tak jak mówię nic nie było grzebane. Tak jak miałem poustawiane tak jest. 

Podejrzane jest to że na movie mode jak pilotem wciskam nie mam już opcji dźwięku dolby Atmos, a kiedyś była. Teraz tylko multi stereo itp. 

Czasem też jak zacznę coś oglądać to miga mi jakby znowu wykrywał i tracił połączenie eARC i tracę głos. Wtedy muszę wyłączyc amplituner i włączyć ponownie.

Wiesz poziom głośności zależy też od mocy głośników. Moje są raczej ze średniej półki. 

Przestrzeń w salonie mam też dużą więc zdarza się że miałem np. głos na 70. Teraz 66 i nic więcej a jak zmienię źródło z TV/Audio na cable TV to mogę np. do 74. O co kaman ? Nie mam pojęcia 

cześć

Jeśli chodzi o kablówkę to rodzaj dźwięku sprawdz w ustawieniach dekodera od kablówki! Ja mam upc i po zmianie (wyłączyłem dolby atmos w dekoderze) jest znaczna poprawa. Część kanałów nadaje w stereo inne DDSur.

Jeśli chodzi o streamy to dekoder sam zmienia np. w czasie napisów jest DDSur/DD5.1 a w trakcie filmów Atmos.

Ja mam salon 45m2 więc też niemały i szczerze to chyba tylko 1 może 2 pojechałem do ok 50. Walnęło tak że masakra.

Jak odpaliłem Szeregowca Ryana ( lądowanie w Normandii) czy scenę nalotu z Pearl Harbor to przy 40 zacząłem szybko ściszać bo za wielki huk.

Może spróbuj pożyczyć kabel, albo pozamieniać. Masz HDMI z dekodera do ampli? Wsadź inny i zobacz co będzie. To samo z ARC.

Powodzenia!

Masz włączony tryb Eco czy wyłączony, kolejna sprawa czasem Audyssey po kalibracji lubi narzucać ograniczenia na pokrętle volume i ustawia dla wszystkich źródeł np te 74, jak masz ustawioną impedancję na głośnikach.

A skoro jest tak strasznie głośno to co się przejmujesz przecież i tak do tych 74 nie dojdziesz tylko z reguły do 60-66 i jest wielki hałas wtedy.

Zrobiłem pełen reset i głośność wróciła do pełnego zakresu 0-98. 

Chociaż widzę że wszystko gra troszkę ciszej. Kiedyś film miałem na volume 65 max. Teraz tak 75, ale i tak nie dochodzę do maksymalnych zakresów więc jest spoko. Zmieniłem kabel HDMI na lepszy i teraz już nie zanika mi głos kiedy przełączam między źródłem dźwięku: TV/Ampli.

Co jeszcze zauważyłem to moje ustawienia dźwięku w TV były skopane. Zrobiłem pełen reset i znów mogę wybrać dolby Atmos czy DDD.

Dzięki wszystkim za rady. 

On 12/9/2023 at 6:41 PM, bestnickever said:

cześć

Też mam ten wzmak. Mialem problem z oglądaniem TV z kabłówki. Na niektórych programach dzwięk był wyraźnie gorszy, cichszy. Kabłówka od UPC. Okazało się, że w ustawieniach dekodera był dźwięk dolby atmos. Zmiana tego parametru znacząco poprawiła głośność.

Inna sprawa słuchanie na 66, lubie czasem głośniej puścić toola czy metallica ale 66?? 40 nie przekraczam  bo mi uszy rozwali na Klipsch 8000 RP. Zdecydowanie coś masz nie tak w ustawieniach ampli lub apce.

Zajrzyj do HEOS'a w ustawienia - najszybciej i najłatwiej niż grzebanie pilotem

Podesłał byś mi screena jakie masz ustawienia audio na Ampli ? 

Z czego lepiej edytować ustawienia Ampli ? Szczerze robiłem tylko z menu urządzenia, apki nie instalowałem-warto ? 

1 godzinę temu, Szalik13 napisał:

Zrobiłem pełen reset i głośność wróciła do pełnego zakresu 0-98. 

Chociaż widzę że wszystko gra troszkę ciszej. Kiedyś film miałem na volume 65 max. Teraz tak 75, ale i tak nie dochodzę do maksymalnych zakresów więc jest spoko. Zmieniłem kabel HDMI na lepszy i teraz już nie zanika mi głos kiedy przełączam między źródłem dźwięku: TV/Ampli.

Co jeszcze zauważyłem to moje ustawienia dźwięku w TV były skopane. Zrobiłem pełen reset i znów mogę wybrać dolby Atmos czy DDD.

Dzięki wszystkim za rady. 

Podesłał byś mi screena jakie masz ustawienia audio na Ampli ? 

Z czego lepiej edytować ustawienia Ampli ? Szczerze robiłem tylko z menu urządzenia, apki nie instalowałem-warto ? 

I co jak przywróciłeś do ustawień fabrycznych tego Denona to musiałeś go od nowa ustawiać w kwestiach audio i video?

Tak Ciebie to denerwowało że nie mogłeś przekroczyć 74 z zakresu 0-98, przeciez i tak koło 60-65 jest tak głośno że nie da się wytrzymać, więc i tak nigdy realnie nie doszedł byś do 74, przynajumniej u mnie tak jest jak ustawiam 65 przy 8500HA to wiecej już bym nie dodał bo mogły by pójść wysokotonówki w głośnikach.

Edytowane przez JVC 4K

U mnie właśnie wcale aż tak głośno nie było i teraz film oglądam na volume 70. A wcześniej mogłem tylko do 66 dojechać więc zmiana istotną.

Wszystko zależy od mocy głośników

5 godzin temu, JVC 4K napisał:

Tak Ciebie to denerwowało że nie mogłeś przekroczyć 74 z zakresu 0-98, przeciez i tak koło 60-65 jest tak głośno że nie da się wytrzymać

U Ciebie, Ty nie mogłeś wytrzymać. Ktoś ma inny próg wytrzymałości, inną efektywność kolumn, inną akustykę, inne źródło. Nie ma co się dziwić. 

Edit: a i inny amplituner, okazuje się. 

Edytowane przez J4Z

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

10 godzin temu, J4Z napisał:

U Ciebie, Ty nie mogłeś wytrzymać. Ktoś ma inny próg wytrzymałości, inną efektywność kolumn, inną akustykę, inne źródło. Nie ma co się dziwić. 

Edit: a i inny amplituner, okazuje się. 

Masz rację ok zgadzam się volume 70 w Denonie X2800 to tak jakby volume 50 w X8500. Do tego dochodzą wrażliwe uszy, pomieszczenie i materiał ja oglądam głównie blu-ray a tam wiadomo materiał pierwsza klasa super gęsty, a gość może oglądać zwykłą kablówkę czy Netflixa.