Skocz do zawartości
IGNORED

Modernizacja audio

Rekomendowane odpowiedzi

11 minutes ago, Wito76 said:

Nie rozwalaj kolejnego wątku, odejdź, bo nie na temat gadasz. A te "zabobony" to zdaje się obrażanie uczuć religijnych forumowiczów, widzę że chcesz dostać kolejną rózgę od administracji.

Zabobony dotyczą wyłącznie audio. Nie dziwię się, że w swojej indolencji potrafisz posunąć się do każdej insynuacji, byle tylko pokazać, że jesteś górą, do czego oczywiście nigdy nie dojdzie.

7 godzin temu, Wito76 napisał:

Z okazji Świąt powstrzymam się od riposty i nie skomentuję powyższych bzdur. A nawet dodam, że końcówka wypowiedzi wręcz rozbawiła mnie i wprowadziła w dobry nastrój.

A co do rozterek autora, sam posiadam Chromecast Audio, 3 lata temu przez jakieś pół roku był nawet u mnie głównym graczem, więc znam to urządzenie nieźle. Leży w szufladzie jako zawodnik rezerwowy i do podwórkowych imprez przy grillu. Trudno się nie zgodzić, że w tej cenie (wtedy 110zł) to naprawdę kiler. Ale z tego co zrozumiałem, słuchasz go korzystając z wewnętrznego daca Chromecasta po kabelku Jack-Rca. Jest to najgorszy wariant. Chromecast zdecydowanie lepiej zagra jako transport do zewnętrznego DACa. Pewnie ten kabelek też jakiś "zwykły". Nie chcę tu oczywiście uprawiać kabelkowej krucjaty, ale pamiętam, że połączenie właśnie takim zwykłym Vitalco czy Ugreen było bardzo wrażliwe na zakłócenia, pojawiały mi się wtedy jakieś nawet brumienie czy przydźwięki (słyszalne bez muzyki przy podgłoszeniu wzmacniacza). Co by nie przegadać, tak jak koledzy rekomenduję zewnętrzny Dac. Może być ten polecany i chwalony SU9 lub coś innego, w każdym przypadku będzie progres względem tego co jest teraz.

Faktycznie w tej chwili "gra" na podłym kablu jak piszesz. Co prawda żadnego brzmienia i innych zakłóceń nie obserwuję. Niemniej dzięki za sugestię.  Jest zgodna z moimi przeczuciami. Więc DAC jako element dodatkowy plus obowiązkowo kolumny. 

Oglądałem jeszcze coś z Topping. E50 czy E70 wydają się też niezłe w budżecie. W każdym bądź razie i tak będzie progres i o to w tym chodzi. A pytanie miało na celu zawęzić zakres poszukiwań. Jak pisałem na początku, mnogość urządzeń spora a i tak nastawiam się na sprzęt z drugiej ręki aby w zakładanym budżecie znaleźć coś wyższej półki niż niższej. Dzięki. 

17 godzin temu, Tal napisał:

Do Twojego Rotela kolumny Dynaudio z serii Audience będą idealne. Model 72 w wersji SE to bardzo dobre kolumny na których rock i metal będzie naprawdę brzmiał super. Jako nowe te kolumny kosztowały około 8 tyś. Możesz ewentualnie poszukać jeszcze nowszych Dynaudio DM3/7 jednak pozostałbym przy serii Audience z uwagi na synergie z Twoim Rotelem.

Jedna tylko wątpliwość. Czy to nie za stare kolumny? Wiem że starzeją się  dość wolno ale są jednak elementy na które czas ma wpływ. 

Ilu doradzających, tyle opinii, na początku staraj się kupować znane marki, nie przepłacaj (ludzie oszaleli z cenami), w dobrym stanie, a nie jakieś śmieci z wystawki w Niemczech. Łatwej będzie odsprzedać, jak nie podejdzie.

Dodam jedną dot. daca. Świetnym za niewielką kwotę według mnie jest irdac. Kupiłem go za 1150zł z zasilaniem liniowym. Wygrał u mnie z topping E30, atoll 100sig, denafrips Ares i wbudowanym w node 2i.

PS jeżeli sprzęt towarzyszący i akustyka pozwala, między dacami są duże różnice. Warte pochylenia się.

Edytowane przez J4Z

.

Gość

(Konto usunięte)

Daj sobie spokój z tymi poradami odnośnie zmiany daca i jego wpływu na obecny sprzęt. Jeden do dooopy dac za tysiąc zł może być gorszy od drugiego tak samo do doopy. Poważna rozmowa może się zacząć w sprawie daca od 5 tys. za używany. Teraz, jak sam dobrze zauważyłeś, największy wpływa na brzmienie systemu (każdego zresztą) będzie wymiana kolumn. Dynaudio pewny zakup. Możliwość dalszej odsprzedaży. O wiek się nie martw. O ile nie ma widocznych mechniacznych uszkodzeń na membranach, zawieszeniach to nic złego głośnikom nie powinno się stać. Jeśli jeszcze obudowy zadbane, to znaczy, że człowiek dbał o sprzęt i raczej nie wystawiał do ogórdka do grilla.

Powodzenia. MOżesz jeszcze zdążyć do wigilii i ciach pod choinkę...

1 godzinę temu, J4Z napisał:

jeżeli sprzęt towarzyszący i akustyka pozwala, między dacami są duże różnice. Warte pochylenia się

Duże są między kolumnami, a między DAC-ami (oraz innymi źródłami) małe, czasem zbyt małe by je użytkownik dostrzegł.

4 godziny temu, Tomasz_66103 napisał:

Więc DAC jako element dodatkowy

Nikt nie mówi "DAC nie", ale na zbyt wiele nie licz bo się możesz przeliczyć.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

38 minut temu, szymon1977 napisał:

Duże są między kolumnami, a między DAC-ami (oraz innymi źródłami) małe, czasem zbyt małe by je użytkownik dostrzegł.

Nikt nie mówi "DAC nie", ale na zbyt wiele nie licz bo się możesz przeliczyć.

Często ilość wydanej kasy powoduje, że słyszymy więcej i lepiej.🙃

De gustibus non est disputandum

Dac to jeden z kierunków, na pewno będzie progres względem tego co jest teraz. Oczywiście dużo zależy co to za model będzie. Ale przychylam się do opcji z Irdac, na pewno będzie to spory krok do przodu i ogólnie krok w przyszłość.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Dlatego napisałem, że jeżeli sprzęt towarzyszący i akustyka pozwoli, a Ty się powtarzasz (śmiecisz).

.

21 godzin temu, Tal napisał:

Do Twojego Rotela kolumny Dynaudio z serii Audience będą idealne. Model 72 w wersji SE to bardzo dobre kolumny na których rock i metal będzie naprawdę brzmiał super. Jako nowe te kolumny kosztowały około 8 tyś. Możesz ewentualnie poszukać jeszcze nowszych Dynaudio DM3/7 jednak pozostałbym przy serii Audience z uwagi na synergie z Twoim Rotelem.

Jedna tylko wątpliwość. Czy to nie za stare kolumny? Wiem że starzeją się  dość wolno ale są jednak elementy na które czas ma wpływ. 

I w ogóle jak stare kolumny warto rozważać w zakładanym budżecie i chęci upgrade'u

Edytowane przez Tomasz_66103
2 minuty temu, Tomasz_66103 napisał:

To prawda seria Audience ma już swoje lata podobnie jak Twój wzmacniacz który jest z podobnego okresu jak te Dynaudio dlatego tak dobrze zgrywają się te klocki. Jeśli jednak ciągle masz wątpliwości to szukaj serii DM modelu 3/7 który jest nowszy. Ze starszymi kolumnami jest jak ktoś już pisał że jeśli kupujesz od kogoś kto dbał o nie od nowości i użytkował z głową czyli przetworniki są całe i nienaruszone to można być spokojnym bo pograją wiele kolejnych lat.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

16 minut temu, Tomasz_66103 napisał:

Model 72 w wersji SE to bardzo dobre kolumny na których rock i metal będzie naprawdę brzmiał super.

Miałeś je? W ilu metrach byś postawił? "SE" jest koniecznością? Bo monitory audience, bez SE chodzą po tyle, że spokojnie mógłbym sobie je kupić do samego metalu. 

Nigdy nie miałem dyniek. Od jakiegoś czasu chodzą mi po głowie. 

edit: sorki Tomasz, to było do @Tal

Edytowane przez J4Z

.

1 minutę temu, J4Z napisał:

Miałeś je? W ilu metrach byś postawił? "SE" jest koniecznością? Bo monitory audience, bez SE chodzą po tyle, że spokojnie mógłbym sobie je kupić do samego metalu. 

Z tego co się orientuję to nie masz zbyt dużego metrażu także polecałbym Tobie Dynaudio Audience 52SE które są tak naprawdę monitorem Contour 1.3MKII tylko w nowszej odsłonie. Wersje Special Edition są znacznie lepsze od zwykłych Audience i warto dopłacić. Z kolei brzmienie serii Audience jest bardzo mięsiste, równowaga tonalna przesunięta jest w kierunku dolnej średnicy przez co brzmienie jest świetnie dociążone, góra słodka i aksamitna co jest bardzo przyjemne. Jedynym wyzwaniem jest wzmacniacz który powinien być dość wydajny i dynamiczny ponieważ seria Audience jest dość wymagająca pod tym względem.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

25 minut temu, Tal napisał:

To prawda seria Audience ma już swoje lata podobnie jak Twój wzmacniacz który jest z podobnego okresu jak te Dynaudio dlatego tak dobrze zgrywają się te klocki. Jeśli jednak ciągle masz wątpliwości to szukaj serii DM modelu 3/7 który jest nowszy. Ze starszymi kolumnami jest jak ktoś już pisał że jeśli kupujesz od kogoś kto dbał o nie od nowości i użytkował z głową czyli przetworniki są całe i nienaruszone to można być spokojnym bo pograją wiele kolejnych lat.

Mój Rotel właśnie przeszedł renowację.  Więc wierzę że jeszcze pogra trochę. Ale fakt, wiek już jakiś ma. 

Będę szukał więc tego co polecasz. Zobaczymy jaki bedzie efekt. I tak spodziewam się , że przyzwoite kolumny z 2 ręki to będzie spory progres w stosunku do dotychczasowych Dali. 

A jakieś opinie ws. Polk Audio? Nowsze by były. Nie słuchałem i wiem że w zasadzie powinienem ale może takie połączenie było już słuchane bezpośrednio albo ktoś po prostu miał już podobną konfigurację.

18 minut temu, Tal napisał:

Z tego co się orientuję to nie masz zbyt dużego metrażu także polecałbym Tobie Dynaudio Audience 52SE które są tak naprawdę monitorem Contour 1.3MKII tylko w nowszej odsłonie. Wersje Special Edition są znacznie lepsze od zwykłych Audience i warto dopłacić. Z kolei brzmienie serii Audience jest bardzo mięsiste, równowaga tonalna przesunięta jest w kierunku dolnej średnicy przez co brzmienie jest świetnie dociążone, góra słodka i aksamitna co jest bardzo przyjemne. Jedynym wyzwaniem jest wzmacniacz który powinien być dość wydajny i dynamiczny ponieważ seria Audience jest dość wymagająca pod tym względem.

To było pytanie do mnie? U mnie 35m2. Sądzę że monitory mogą być za małe. Chyba, że pytanie nie było do mnie 😉 

4 minuty temu, J4Z napisał:

Dlatego napisałem, że jeżeli sprzęt towarzyszący i akustyka pozwoli, a Ty się powtarzasz (śmiecisz).

Powtarzam się, bo to nie zależy od jakości sprzętu towarzyszącego, a porównywanych DAC-ów: jeśli jeden nie jest jakimś totalnym badziewiem z alliexpress za £5, to różnicy dużej być nie może. Wyjścia minijack z laptopa i komórki potrafią zagrać przyzwoicie, a wtedy DAC za 1000zł rewolucji nie zrobi.

Jesteśmy w dziale HiFi, więc pitolenie/śmiecenie o graniu z wyjścia Jack laptopa czy komórki (najgorszego, wręcz okropnego) jest tu zupełnie nie na miejscu i jest zwyczajnym, kolejnym szukaniem zaczepki, choć to Święta. Ewentualnie świadczą o zupełnym braku pojęcia co jak gra i autor sam niech sobie wyciągnie wnioski, które wypowiedzi olać.
A tymczasem świątecznie życzę Tomkowi sukcesów w znalezieniu fajnego brzmienia.

22 minuty temu, Wito76 napisał:

Jesteśmy w dziale HiFi, więc pitolenie/śmiecenie o graniu z wyjścia Jack laptopa czy komórki (najgorszego, wręcz okropnego) jest tu zupełnie nie na miejscu i jest zwyczajnym, kolejnym szukaniem zaczepki, choć to Święta. Ewentualnie świadczą o zupełnym braku pojęcia co jak gra i autor sam niech sobie wyciągnie wnioski, które wypowiedzi olać.
A tymczasem świątecznie życzę Tomkowi sukcesów w znalezieniu fajnego brzmienia.

Dzięki za trzeźwe postawienie sprawy. Na początku sprawę postawiłem dość jasno. Tak mi się wydawało. Jest przyzwoity wzmacniacz (nie żaden hiend ale do miana hifi chyba się zalicza 😉) na którym chcę oprzeć upgrade. Chromecast audio zostanie. Do tego znajdę przyzwoity DAC. No i najważniejsze - kolumny. Jakiś trop jest przedstawiony. Za co dziękuję. Teraz dam muszę podjąć decyzję. Chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś fajne propozycje dobrego zgrania mojego Rotela z kolumnami podłogowymi w średniej wielkości salonie. Wszelkie sugestie mile widziane. 

Edytowane przez Tomasz_66103
1 godzinę temu, J4Z napisał:

Powtórz jeszcze 5x, a i tak prawdą to się nie stanie

Jak się ma prawdą stać coś, co już prawdą jest?

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Jesteśmy w dziale HiFi, więc pitolenie/śmiecenie o graniu z wyjścia Jack laptopa czy komórki (najgorszego, wręcz okropnego) jest tu zupełnie nie na miejscu

Nie na miejscu to jest pomijanie, że wielu użytkowników różnicy między wyjściem minijack z laptopa a DAC do 1000zł w ogóle nie zauważyło, a DAC w Chromecast obstawiam jest lepszy od typowego wyjścia minijack z laptopa. Kiedyś też myślałem, że DAC to jakieś magiczne urządzenie, które podniesie jakość dźwięku w przestworza - dziś jestem świadom, ze przed wyjściem minijack z laptopa też musi być DAC i to niekoniecznie gorszy od tego w tanich urządzeniach zewnętrznych.

Godzinę temu, Tomasz_66103 napisał:

Teraz dam muszę podjąć decyzję

Możesz się uczyć na własnych błędach, możesz na cudzych. Ja już trochę kasy zmarnowałem na forumowe porady, więcej tego nie zrobię.

Ps

W jednym z równoległych wątku user właśnie się zdziwił, że wbrew forumowym poradom, streaming z polecanego streamera zabrzmiał identycznie jak ze smart TV 🙂

Edytowane przez szymon1977

Godzinę temu, Tomasz_66103 napisał:

Chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś fajne propozycje

Mając 5000zł na kolumny poczytał bym o BNM

32 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jak się ma prawdą stać coś, co już prawdą jest?

Nie na miejscu to jest pomijanie, że wielu użytkowników różnicy między wyjściem minijack z laptopa a DAC do 1000zł w ogóle nie zauważyło, a DAC w Chromecast obstawiam jest lepszy od typowego wyjścia minijack z laptopa. Kiedyś też myślałem, że DAC to jakieś magiczne urządzenie, które podniesie jakość dźwięku w przestworza - dziś jestem świadom, ze przed wyjściem minijack z laptopa też musi być DAC i to niekoniecznie gorszy od tego w tanich urządzeniach zewnętrznych.

Możesz się uczyć na własnych błędach, możesz na cudzych. Ja już trochę kasy zmarnowałem na forumowe porady, więcej tego nie zrobię.

Ps

W jednym z równoległych wątku user właśnie się zdziwił, że wbrew forumowym poradom, streaming z polecanego streamera zabrzmiał identycznie jak ze smart TV 🙂

Cudze błędy mogą zminimalizować możliwość popełnienia własnych. Niemniej w audio jest tyle zmiennych oraz brak jednego wyznacznika "prawidłowego" dźwięku, że o gustach słuchających nie wspomnę. Z drugiej strony są konfiguracje w miarę "pewne" jak i konfiguracje mocno nietrafione. Prawdą jest też, że czytając wpisy na forach można wyczytać masę sprzeczności. Każdy ma swoją opinię lub powiela opinie innych. W głowie pojawia się mętlik w miarę czytania.

A na końcu i tak muszę wziąć decyzję na swoje barki. 

33 minuty temu, Tomasz_66103 napisał:

Każdy ma swoją opinię lub powiela opinie innych. W głowie pojawia się mętlik w miarę czytania.

Ja swoje brzmienie znalazłem w sprzęcie, który mi każdy odradzał: jak odradzali pytałem dlaczego i doszedłem do wniosku, że właśnie tego szukam.

34 minuty temu, Tomasz_66103 napisał:

Niemniej w audio jest tyle zmiennych

Jest też dużo stałych, jak ktoś ich nie zna to wydają mu się zmiennymi.

-----

22 minuty temu, J4Z napisał:

Tak jest. Nie posłuchasz, się nie dowiesz. Pozdr. 

Czasem bez posłuchania można mieć pewność, że choć ktoś szczerze i uczciwie poleca, to nie będzie trafione.

W dniu 23.12.2023 o 09:50, audioburak napisał:

Jakbyś dodał w kilku słowach co znaczy dla Ciebie "poprawi" to kolegom

byłoby nieco łatwiej udzielać rad czy też podszeptów 😉 

Słowem - co chcesz poprawić; za mało basu, niewyraźne granie, za dużo góry,

nieczytelny bas czy za dużo szczegółów, albo za mało albo jest agresja naturalna,

albo też jej nie ma ...

No właśnie, co poprawić? Basu jest w sam raz ale jest słabo kontrolowany. Czasami za bardzo dudniący. Mało szczegółowości. Scena też dość wąska. Jak jest coś co może w zakładanym budżecie to poprawić, to jestem otwarty na zmiany  

21 godzin temu, bum1234 napisał:

Ciekawe zjawisko. Cieszyć się z własnej ignorancji i gloryfikacji średniowiecznych zabobonów.

To jakbyś siebie cytował  ,przewidywalny jesteś  .

I skąd w tobie tyle nienawiści ? Ktoś cię kiedyś chyba skrzywdził, ale nie musisz tu się wyżywac.

17 minutes ago, tedi02 said:

To jakbyś siebie cytował  ,przewidywalny jesteś  .

I skąd w tobie tyle nienawiści ? Ktoś cię kiedyś chyba skrzywdził, ale nie musisz tu się wyżywac.

Zwykłem nie odpowiadać na twoje, łagodnie i delikatnie mówiąc niezbyt mądre wpisy.

Ale zrobię mały wyjątek. Jeśli dostrzegasz w moich wpisach nienawiść, to oznacza to nie więcej i nie mniej tylko to, że ich nie rozumiesz.

Jeszcze do ciebie nie dotarło, że jeśli ktoś wytknie ci błąd, to powinieneś mu za to podziękować?

Zamiast podziękowania serwujesz swoim adwersarzom mieszankę insynuacji, wyzwisk i niedorzecznych sugestii. To taki mechanizm obronny. Twoje ego nie mogąc się pogodzić z tym, że popełniasz błędy podsuwa ci agresję jako metodę kompensacji. To tyle. I czego spodziewasz się w zamian?

Bez odbioru.

• Pokaż nowe odpowiedzi