Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do yamahy as501. 2k, nowe, specyficzne wymagania... ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Szukam sprzetu audio pod siebie juz od dlugiego czasu i nadal gdzieś krąże. W chwili obecnej posiadam wzmacniacz yamaha as501 i do niego chcialbym dobrać kolumny. Kolumny do pokoju 18m2 aczkolwiek za 3 lata chcialbym je przenieść do nowego domu do salonu z jadalnia 31m2 otwartego na kuchnię i korytarz. W chwili obecnej preferuje kolumny podstawkowe ze wzgledu na brak miejsca. Czy kolumny podstawkowe beda w stanie naglosnic mi pomieszczenie po przenosinach? Kupiłem w ostatnim czasie pod tym katem MA bronze 100 i CA axr100d i mocowo na przyszłość wydawało mi się to połączenie całkiem okej jednak to całkowicie nie moje brzmienie. Męczą mnie te kolumny, dla mnie mają jakieś takie suche, płaskie wysokie tony w dodatku takie metaliczne. Sprzedałem ten zestaw i kupiłem wzmacniacz yamahy bo z yamaha mam dobre wspomnienia. Ktos coś doradzi ? Nie jestem audofilem, slucham glownie popu, muzyki EDM, sporadycznie znanych i lubianych piosenek dobrych i popularnych zespołów rock/metal a czasem nawet goralskich hitów i disco shitu. Szukam wiec kolumn uniwersalnych z lagodną górą pasma i fajnym, miekkim, mocnym basem. Lubię jak w jakims rapie lub hiphopie kolumna uderzy miesistym basem. Korekcja tonów jest u mnie zazwyczaj ustawiona w słynne obciachowe V przy czym treble bardzo bardzo delikatnie a bas ciut bardziej. Dla zobrazowania sytuacji: mialem kiedys taga tav606 z denonem pma520 - bas był bez zejścia, taki kickbas. Średnie i wysokie tony ok. Dawno dawno temu niechlubne altusy 140 z yamaha a720 i kenwoodem ka4040r - strasznie duze paczki, dużo basu dudniącego ale bez tego fajnego miekkiego uderzenia, srednie ok, wysokie metaliczne. Fajne brzmienie miała dla mnie stara segmentowa wieża grundiga z trojdroznymi kolumnami i korektorem, oraz glosniki edifiera 2.1 przy czym zmienilem je przez znieksztalcenia i pogorszenie jakosci na wiekszej glosnosci. Grudnig sprzedany bo był stary, brzydki. Po cambridge i bronze 100 jestem zalamany. Ten stary grundig kosztowal mnie 400zl a sprzet za 10x tyle grał na moje ucho gorzej. Czy znajdę podstawki ktore spełnią moje oczekiwania czy koniecznie próbować gdzies wcisnąć podlogowki? Te Ma bronze 100 mocowo i basowo nie byly najgorsze ale jak wyzej pisałem meczyly mnie wysokim tonem. Budzet do 2k, kolumny nowe. Dzieki juz za samo przeczytanie tej epopei. 

Z Yamahą dobrze grają kolumny Indiana Line i Elac (z tych miękko grających). W założonym budżecie ciężko, celowałbym w podłogówki, jeśli mają potem jakoś zagrać w tym większym metrażu. Indiana z serii Nota: Nota550X albo szarpnąć się na Tesi561, albo Elac Debut 2.0 F5.2.

Polecam odsłuch, aby nie było kolejnej wtopy ;) 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

59 minut temu, Muczaczos94 napisał:

Czy kolumny podstawkowe beda w stanie naglosnic mi pomieszczenie po przenosinach?

Nie. Opcja to kupić monitory a po przeprowadzce dodać subwoofer, ale czy to się sprawdzi to nie wiem?

Lubiłeś Altusy, robisz V-kę, lubisz jak rap pier.nie... coś mi się wydaje, że nie szukasz łagodnych kolumn - wprost przeciwnie.

PS

Miałem kiedyś Monitor Audio, kumpel jakieś ma: w obu góra jakaś taka bez wyrazu.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie. Opcja to kupić monitory a po przeprowadzce dodać subwoofer, ale czy to się sprawdzi to nie wiem?

Lubiłeś Altusy, robisz V-kę, lubisz jak rap pier.nie... coś mi się wydaje, że nie szukasz łagodnych kolumn - wprost przeciwnie.

PS

Miałem kiedyś Monitor Audio, kumpel jakieś ma: w obu góra jakaś taka bez wyrazu.

Altusów tez nie lubiłem, ten bas mimo glosnika 12" był bardziej dudniacy jak mięsisty no i wysokie też bez szału. 

Spróbuj z Indiana Line Tesi 261 (podstawkowe) lub Indiana Line Tesi  561 (podłogowe). Oba modele mają basrefleks z przodu, więc możesz je dosunąć dość blisko do ściany. Po przeprowadzce na większy metraż Tesi 261 mogą okazać się za małe. Jak nie masz miejsca i kolumny musisz postawić na półce to posłuchaj Tesi 261 lub Elac Debut Reference B6 (to mój faworyt). Jak możesz trochę dołożyć to rozważ Elac Uni-Fi Reference B6 (trochę jaśniejszy dźwięk) i Kef Q350. Ale... jak masz miejsce na kolumny podłogowe lub monitory i tak postawiłbyś na standach to zdecydowanie posłuchaj podłogowych Tesi 561 (moim zdaniem w cenie do ok. 2 000 PLN jest nie do pobicia). Jak możesz zwiększyć budżet to koniecznie posłuchaj Elac Debut Reference F5 i Kef Q750 

Ja mam pokój 16m2 (żywy akustycznie kwadrat), słucham różnej muzyki od poważnej po metal (oprócz hip-hopu, rapu i disco polo). Wszystkich powyższych kolumn słuchałem u siebie w pokoju i wybrałem Tesi 561, ponieważ całościowo wypadły najlepiej.  Dodam tylko, że mam wzmacniacz Yamaha A-S 1100 i gdybym miał trochę większy pokój to mój wybór padłby na Elac Debut Reference F5 (niestety w moim pokoju miały trochę za dużo basu). 

35 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Polecam odsłuch, aby nie było kolejnej wtopy 😉

Elac Debut  lub Indiana Line Tesi może brać w ciemno (model w zależności od budżetu) Jeżeli te kolumny będą za ostre to każde kolumny takie będą i pozostanie wymiana wzmacniacza na cieplejszy. 

Tesi 561 faktycznie ciekawe. Nie kojarzę marki indiana line, to jakiś chinczyk pokroju taga ? W necie duzo polecajek maja tez pylon pearl 25. Jak te kolumny mają sie do tej indiany ?

Naszla mnie jeszcze myśl że robiąc wyprzedaże mógłbym tez sprzedac wzmacniacz ale czy za 2k kupie cos nowego lepszego ? Polecany cambridge w moich uszach był totalną klapą. Plaski dźwięk, płaski bas w porownaniu z yamaszka, buczace trafo i made in china na obudowie... 

Czy kupując kolumny uzywane w tym budżecie osiągnę duzo lepsze brzmienie ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A z podstawkowych w budżecie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupując używane oczywiście będzie lepiej, ale to już zależy od wielu

czynników i jednak lokalizacji, bo jak większe, to często są bez dostawy ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Z Yamahą dobrze grają kolumny Indiana Line i Elac (z tych miękko grających). W założonym budżecie ciężko, celowałbym w podłogówki, jeśli mają potem jakoś zagrać w tym większym metrażu. Indiana z serii Nota:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo szarpnąć się na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , albo

Ukryta Zawartość

Polecam odsłuch, aby nie było kolejnej wtopy 😉

Sądzę, że tej porady Top Hi-Fi dobrze się trzymać. Jedyną obawę jaką mam to czy kolumny w tej cenie mają dopracowane zwrotnice do słuchania cięższej muzyki (mówię na bazie własnych doświadczeń), ale odsłuch i ewentualnie porada na miejscu powinna pomóc w tej sprawie.

Yamaha ma na szczęście dosyć duże możliwości regulacji dźwięku do indywidualnych preferencji słuchacza (i naprawdę dobrze dopracowane).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurcze te Tesi 561 fajne. Martwi mnie tylko wielkość przerworników jak na takie podlogowki. Bronze 100 mialy woofer 8". Czy 6,5" moze mięsiście uderzyć ? Technika jest w stanie oszukać fizykę ? 

A co powiesz na 15 cm w Quadralach - też nieźle dają i kolejny przykład

co prawda z nieco wyższej półki - Polk Audio Reserve R200 - schodzi prawie do 40 Hz,

a to tylko monitor. Podłogówki Signature S55 tej firmy też mają niezbyt duże woofery:

Ukryta Zawartość

bo 18 cm a schodzą do 30 Hz ... technika też trochę idzie do przodu 😉 

Ale i tak liczy się równowaga tonalna - bo co z tego, że 8" jak nie

można było ich długo słuchać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

11 minut temu, Muczaczos94 napisał:

Czy 6,5" moze mięsiście uderzyć ? Technika jest w stanie oszukać fizykę ?

To zależy od konstrukcji głośnika i zestrojenia, teoretycznie im większy tym lepszy, ale jest jeszcze (mówiąc w dużym skrócie) uzwojenie, wielkość układu magnetycznego (moc) i zestrojenie bass reflexu. Czasami mniejszy głośnik o odpowiedniej charakterystyce i mocy, dobrze zestrojony z obudową może dać głęboki i szybki bas, lepszej jakości niż teoretycznie większy głośnik. Najlepiej posłuchać i sprawdzić własnym uchem 🙂 

3 godziny temu, Kashikoi doragon napisał:

słucham różnej muzyki od poważnej po metal

Czyli przeciwieństwo tego, co słucha założyciel wątku 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

@szymon1977 Tu masz Pan słusznego 😉 bo gatunki nieco ewoluowały ...

Niedawno był wątek o doborze kolumn i nie pamiętam tytułu ale spośród kilku

modeli i to w przedziale chyba do 6 tys kolega wybrał Indiany, ale NOTA !

Ciekawe tym bardziej, że dobierał pomijając cenę, bo miał wydać dużo więcej.

Po prostu najlepiej mu grały i tyle. Nie jestem tylko pewny, czy zawodnicy to były

kolumny typu monitor, czy też większe, jak z  tego testu:

Ukryta Zawartość

Co dziwne - bas z pomiarów za te pieniądze naprawdę mnie zaskoczył ...

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, szymon1977 napisał:
19 godzin temu, Kashikoi doragon napisał:

słucham różnej muzyki od poważnej po metal

Czyli przeciwieństwo tego, co słucha założyciel wątku 🙂

No chyba jednak nie, na co wskazuje ten fragment postu: 

20 godzin temu, Muczaczos94 napisał:

Nie jestem audofilem, slucham glownie popu, muzyki EDM, sporadycznie znanych i lubianych piosenek dobrych i popularnych zespołów rock/metal a czasem nawet goralskich hitów i disco shitu.

Poza tym jak Indiana Line jest na tyle uniwersalna że sprawdza się w popie, rocku, metalu, jazzie, bluesie to pewnie i z disco polo da sobie radę. Moim zdaniem Tesi 561 to jeden z najlepszych wyborów w cenie ok. 2000 PLN.