Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój na poddaszu ze skosami

Rekomendowane odpowiedzi

…czarujący fortepian jest bardziej namacalny mocny

Koniecznie posluchaj tych nagran Nilsa Frahma, to sie dowiesz, co to jest mocny fortepian (nawiekszy fortepian Klavina)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najnizszych rejestrow bedzie ci brakowac

IMG_3161.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobimy jeszcze inne podejscie na bazie targetu Floyda Toola, to lepiej zrozumiesz jak sie zblizyc do tego, co lubisz

Tak to wyglada.

Jak widac target Toola w porownaniu z tymi dwoma poprzednimi zachowuje wyzszy poziom srednicy.

Czyli tym razem skorygujemy te wieksze peaki (te razace zarowki) przy 80Hz i 320Hz, podbijemy ta dziure przy 240Hz (rozjasnimy ta ciemna swieczke) i dodamy troche swiatla przy 2,8kHz i 10kHz

Ukryta Zawartość

IMG_3164.thumb.jpg.816a7be8cbb145681b97cd02ad45856a.jpg

IMG_3165.thumb.jpg.16c3d7e156df5ea36963f4c3dafee877.jpg

Tak to mniej wiecej wyglada przed i po korekcji

IMG_3166.thumb.jpg.002d4c42f803d68dd789b528543c62be.jpg

Jesli nadal jest za malo srednicy, mozesz wyeliminowac filtr dla 900Hz i zredukowac gain dla 320Hz z -6,5 na np. -3

IMG_3167.jpg.7e4ac31e73c2467725d483f2b6d875d2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem po ustawieniach moje wrażenia są takie w paśmie czuć , że wszystko się wyrównuje ale cały czas coś w tej prezentacji ginie zdecydowanie majstrowanie przy średnicy powoduje , że Harbeth tracą swoją magię nagle okazuje się , że nie ma różnicowania na wokalu jest on jednostajny taki liniowy a w przypadku czystej prezentacji słychać jak wokalistka miesza barwą swojego głosu tego nie potrafię nawet opisać. Mówią , że o gustach się nie dyskutuje ale wychodzi na to , że jestem miłośnikiem podbitej średnicy i szczerze mówiąc chyba mi z tym bardzo dobrze. Być może przy bardzo głośnym słuchaniu było by to irytujące ale ja słucham raczej cicho muzyki i co najważniejsze mnie ta prezentacja nie męczy.

Xajas bardzo chcę Tobie podziękować za to , że poświęcasz swój czas żeby mi pomóc.

Jestem po ustawieniach moje wrażenia są takie w paśmie czuć , że wszystko się wyrównuje ale cały czas coś w tej prezentacji ginie zdecydowanie majstrowanie przy średnicy powoduje , że Harbeth tracą swoją magię nagle okazuje się , że nie ma różnicowania na wokalu jest on jednostajny taki liniowy a w przypadku czystej prezentacji słychać jak wokalistka miesza barwą swojego głosu tego nie potrafię nawet opisać. Mówią , że o gustach się nie dyskutuje ale wychodzi na to , że jestem miłośnikiem podbitej średnicy i szczerze mówiąc chyba mi z tym bardzo dobrze. Być może przy bardzo głośnym słuchaniu było by to irytujące ale ja słucham raczej cicho muzyki i co najważniejsze mnie ta prezentacja nie męczy.
Xajas bardzo chcę Tobie podziękować za to , że poświęcasz swój czas żeby mi pomóc.

Nie ma za co, bo robie to z przyjemnoscia. Dla mnie takie akcje tez sa pouczajace i ciekawe, gdyz pomagaja mi zrozumiec, jak rozne osoby odbieraja rozne zmiany, rozne typy brzmienia, jakie maja preferencje, co slysza, a czego nie slysza itd.

Za wiele nie pomoglem, gdyz odnosze wrazenie, ze z jednej strony nie mozna ci pomoc, a z drugiej strony nie potrzebujesz zadnej pomocy.

Ty po prostu lubisz swoj system, jego brzmienie, takie jakie jest i przyzwyczailes sie do niego. Kazda proba zmiany (pomocy) bedzie tylko prowadzic do „subiektywnego“ pogorszenia.
Co prawda ciagle powtarzasz zapytania o sugestie, co by mozna jeszcze jeszcze zmienic, ale nigdy nie piszesz co ci sie w tym aktualnym brzmieniu nie podoba i co nie pasuje. Jesli wszystko pasuje, to nie ma co zmieniac

Amerykancy maja dwa znakomite powiedzenia:

1. don‘t fix it, if it ain‘t broken
2. never touch a running system

Zastanow sie nad nimi

@Fal też lubię granie średnicą, ale u Ciebie mnie by męczyła dziura na 40hz, bo jestem basolubem 🙂

P.s. Ja bym jeszcze spróbował zostawić same podbicia dołków 🙂 

Wniosek taki, że przygaszanie żarówek nie zawsze daje oczekiwane efekty a wręcz czasem jest fajnie jak dają po oczach.

Nie, wniosek jest taki, ze to ja blednie przyjalem, ze to jest oczekiwany efekt

Ale mysle ze sa tez „pozytywne“ efekty tej calej akcji. Pozytywne dla wszystkich zainteresowanych tym watkiem.
Moglismy sie przekonac, jak poteznym i waznym narzedziem jest mozliwosc weryfikowania i dopasowania roznych typow brzmien, a z drugiej strony przejmowanie porownan i oceny brzmienia (np. glosnikow) przez inne osoby. Dla mnie takie subiektywne oceny, opisy i zalecenia innych osob sa bez jakiejkolwiek wartosci, gdyz nigdy nie wiem, na ile gust tej innej osoby pokrywa sie z moim wlasnym.
53 minuty temu, xajas napisał:

Nie ma za co, bo robie to z przyjemnoscia. Dla mnie takie akcje tez sa pouczajace i ciekawe, gdyz pomagaja mi zrozumiec, jak rozne osoby odbieraja rozne zmiany, rozne typy brzmienia, jakie maja preferencje, co slysza, a czego nie slysza itd.

Za wiele nie pomoglem, gdyz odnosze wrazenie, ze z jednej strony nie mozna ci pomoc, a z drugiej strony nie potrzebujesz zadnej pomocy.

Ty po prostu lubisz swoj system, jego brzmienie, takie jakie jest i przyzwyczailes sie do niego. Kazda proba zmiany (pomocy) bedzie tylko prowadzic do „subiektywnego“ pogorszenia.
Co prawda ciagle powtarzasz zapytania o sugestie, co by mozna jeszcze jeszcze zmienic, ale nigdy nie piszesz co ci sie w tym aktualnym brzmieniu nie podoba i co nie pasuje. Jesli wszystko pasuje, to nie ma co zmieniac

Ukryta Zawartość

Amerykancy maja dwa znakomite powiedzenia:

1. don‘t fix it, if it ain‘t broken
2. never touch a running system

Zastanow sie nad nimi

Tak Xajas lubię swój system muzyka która z niego leci mi odpowiada , kupując mikrofon chciałem się dowiedzieć co jest nie tak przy niskich częstotliwościach i czy można coś z tym zrobić dokładając lub usuwając absorbery . Okazało się , że jest dziura na 40hz i tak naprawdę nic z tym zrobić nie mogę przynajmniej tak to zrozumiałem jedynym wyjściem jest dokupienie dwóch subwoofer np RELT5i i to nie jest tak , że z całej tej dyskusji nie wyciągnąłem wniosków , bardzo pomogłeś mi zrozumieć wykresy o których nie miałem tak naprawdę zielonego pojęcia. Chociażby zobacz ostatni wykres RT wydaje się być juz zadawalający w porównaniu do tego co było. 

W tym pomieszczeniu nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa z zakupu mikrofonu jestem zadowolony bo to daje mi pogląd i zrozumienie tego co w pokoju robię dobrze a co źle. 

Ukryta Zawartość

W ten weekend będę robił dyfuzor Schrodera 1D chcę je ustawić w miejscu pierwszych odbić , będą one dosyć szerokie i wysokie jak kolumny na podstawkach czy będzie jakakolwiek poprawa w scenie zobaczymy.

Oczywiście będę kombinował z ustawieniami , przewidziane mam trzy miejsca , za kolumnami po środku ,  w miejscu pierwszych odbić i trzecie ustawienie za fotelem odsłuchowym w odległości około 1.7metra. Do każdego ustawienia będę robił pomiary relację oczywiście zdam.

W przyszłym tygodniu chcę zrobić sufit jednak tutaj idę bardziej w stronę ozdobną czyli chcę zrobić raszki na całej długości z wolną przestrzenią między raszkami a sufitem , raszki będą w kształcie fali czyli nie będzie równego sufitu będzie pofalowany. Sam jestem ciekawy jak to wyjdzie.

W ten weekend będę robił dyfuzor Schrodera 1D chcę je ustawić w miejscu pierwszych odbić , będą one dosyć szerokie i wysokie jak kolumny na podstawkach czy będzie jakakolwiek poprawa w scenie zobaczymy.
Oczywiście będę kombinował z ustawieniami , przewidziane mam trzy miejsca , za kolumnami po środku ,  w miejscu pierwszych odbić i trzecie ustawienie za fotelem odsłuchowym w odległości około 1.7metra. Do każdego ustawienia będę robił pomiary relację oczywiście zdam.

Mierzenie dzialania dyfuzorow nie jest takie proste (wymaga specjalnych metod) i niekoniecznie jest widoczne w typowych pomiarach czasu poglosu, albo przebiegu charakterystyki amplitudowej, wiec nie dziw sie, jesli nie dostrzezesz zasadniczej roznicy w tych pomiarach mimo roznych ustawien.

BTW.
Piszesz o „poprawie w scenie“. Co nie pasuje z scena? Co chcesz poprawic?

Xajas ja cały czas się uczę ,scena w głąb bardzo mi pasuje ale brakuje mi trochę szerokości. Być może błądzę i nie tędy droga ale jak nie spróbuję to się nie dowiem.

Im mniej bocznych odbic, tym mniej rozmyza, precyzyjna > wezsza
Jesli chcesz nadeta, szerszszs, to nie redukuj odbic (absorbersmi, dyfuzorami)
Piszesz, ze chcesz sie pouczyc. Poczytaj na czym polega problem powodowany przez wczesne boczne odbicia, kiedy sa „wczesne“, i jak je redukowac

Xajas , w sobotę zrobiłem rozpraszacze ustawiłem je w miejscu pierwszych odbić jakie są moje spostrzeżenia. 

Odrobinę wycofał się wokal są to niuanse ale jednak , scena nie poszła w szerz ale jest bardziej precyzyjna instrumenty są bardziej namacalne łatwiej wskazać gdzie one stoją na scenie. Czy słucha się tego lepiej nie wiem :) jest na pewno plus taki , że pokój nie jest taki pusty jest przytulniej. Problemem tych rozpraszaczy jest waga mimo wszystko sporo ważą i nie mogę swobodnie się z nimi przemieszczać. Chciałem je ustawić na ścianie za kolumnami po środku ale na chwilę obecną nie ma szansy. Zadziwiające jest to jak dużo się zmienia w prezentacji dodając lub ujmując jakieś ustroje. Wykresy też się różnią poniżej kolor czerwony po dołożeniu paneli 1D zielony przed panelami widać odchyłki w paśmie  

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się czy mimo wszystko nie spróbować ustawić ich po środku za kolumnami.

Ukryta Zawartość

Popatrz i porownaj pomiar ETC w zakladce Impulse

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zakładkę mam ale te wykresy nie wyglądają jak na załączonych Twoich zdjęciach.

U mnie to tak wygląda

Ukryta Zawartość

Zrzut ekranu (19).png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zakładkę mam ale te wykresy nie wyglądają jak na załączonych Twoich zdjęciach.

Bo u ciebie wygladaja lepiej.

Chodzi o to:

Ukryta Zawartość

Zmniejsz pokazywany zakres na osi poziomej

IMG_3348.thumb.jpg.1428598d50c7bd132348e519f3c56fa4.jpg

A potem porownuj twoje pomiary, dla ktorego ustawienia tych dyfuzorow te wykresy sa korzystniejsze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 4.05.2024 o 16:40, Fal napisał:

Rodzi się pytanie w głowie co można w pokoju jeszcze poprawić nie bawiąc się w ustawienia EQ czy iść w Dyfuzory QRD 1D w miejsca pierwszych odbić w tej chwili w tych miejscach nie mam nic , czy Schroeder 2D panele jednak tak chcę zrobić żeby stały w pionie 120cm wysokości będą odsunięte o około 45cm od ściany dolnej ale będą konstrukcją zamkniętą z bokami tak żeby całość dolegała do ścian. To są oczywiście jakieś tam pomysły , ale nie oszukujmy się ja znawcą nie jestem. 

Poniżej kilka aktualnych zdjęć pokoju mam tam bałaganik ale to jest mój bałaganik 🙂

Ukryta Zawartość

21.jpg

Mam bardzo podobne pomieszczenie. Niestety skosy psują akustykę. Spróbuj przestawić cały sprzęt o 90 stopni. Obie kolumny pod jednym ze skosów. U mnie to się sprawdziło. Jeździłem że sprzętem dookoła.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jak mówiłem cały czas pracuję nad systemem i pomieszczeniem jak bardzo w tym jest przydatny ten mały nieoceniony UMIK , zakupiłem dwa suby rel T5i pasmo w dolnych rejestrach się wyrównało dziura na 40hz zniknęła :)

No i dzięki temu małemu urządzeniu idealnie się reguluje sub-a , inaczej jest na ucho a inaczej na mikrofon wykres poniżej

Ukryta Zawartość

Zrzut ekranu (21).png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Xajas , gdybyś spojrzał na ostatni wykres który jest powyżej jak byś doradził ustawić pasmo , żeby talerze były błyszczące ? Średnicy nie chcę ruszać tylko wysokie pasmo 12-20KHZ ?

10 godzin temu, Ajothe napisał:

Podziel się wrażeniami 🙂

Na początku zawitała do mnie jedna sztuka podłączyłem ją do systemu i wrażenia były pozytywne ale mieszane miałem wrażenie , że wszystko się rozjeżdża na scenie zrobił się bałagan nie potrafię tego opisać ale komuś kto nie jest w miarę osłuchany nie zrobi to różnicy bo miał być bass i jest.

Dopiero po podłączeniu drugiego zrobiło się bardzo przyjemnie scena się uporządkowała jest precyzyjniejsza suby ustawione są z boku kolumn po zewnętrznej stronie wybudzają się tylko wtedy kiedy mają co mega fajne Harbethy nic nie straciły na swoim graniu jestem na chwilę obecną zadowolony słuchanie sprawia mi przyjemność.

Zastanawiałem się przed zakupem czy iść w T7 czy T5 postawiłem na te mniejsze i szczerze to nie wyobrażam sobie w moim pokoju mocniejszych volumen na subach ustawiony jest na 1/3 i to jest optymalne ustawienie.

11 godzin temu, xajas napisał:

Chcesz widziec przebieg pasma czy wyliczone filtry?

Jesli filtry, to przyslij mi ten niebieski pomiar

Wysłałem

Może jeszcze doprecyzuję Xajas miał absolutną rację , że jeśli brakuje basu czyli w moim przypadku pasma 40HZ i niżej to nie warto szukać i walczyć z pokojem dwa małe gówienka przeniosły mnie w zupełnie inny świat , żeby je kupić musiałem sprzedać CD ale nie żałuję było warto. Dzisiaj siedzę w mojej jaskini już dobre 10 godzin schodzę tylko coś zjeść , żona nie marudzi bo mnie nie widzi więc jest wszystko w najlepszym porządku radość z jednej i drugiej strony.

Jeszcze jedna sprawa bardzo niekomfortowo się czułem w pokoju podczas słuchania muzyki wytwarzało się jakieś dziwne ciśnienie lub jego brak nie potrafię tego opisać ( strasznie dużo ziewałem ) ale od momentu wpiecia w system Rel T5i  jest idealnie czuję się na maksa komfortowo. 

Dzisiaj szukam jakiegoś taniego transportu bo bez CD  na dłuższą metę nie dam rady może macie jakieś typy ? Warunek musi być tani max 1 tyś pln ( będzie tymczasowy )

To jest jeden EQ podbijajacy zakres powyzej 12kHz

Ukryta Zawartość

Ale mysle ze to nie wystarczy, wiec wyprobuj tez ponizsze

IMG_3493.thumb.jpg.62467cc0f54be3742ef3d9a28e14622f.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi