Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa sieciowa - pytania i porada

Rekomendowane odpowiedzi

No i znowu bąki puszczasz. Piszesz coś, o czym bladego pojęcia nie masz, ale napisać trzeba. Teraz w swoim stylu odpisz "nie, to ty nie masz bladego pojęcia, ha ha" i jeszcze parę emotek.
Używasz pojęć by wyglądało że jesteś fachowiec, ale uwierz, nikt nie da się nabrać, że kumasz coś.

57 minut temu, ProjectPi napisał:

Szczesliwie sa tacy jak Pavel, ktorzy poswiecaja produktom, teoretycznie prawidlowo zaprojektowanym, troche wiecej uwagi niz proste pomiary i zwykle odsluchy. I tacy jak Bruno, ktorzy wprost ostrzegaja o mozliwych problemach, gdy konstruktorzy ida na skroty a uzytkownicy maja pomysly od czapy. Ale to nie jest ani swiat pod nazwa "zaufaj swemu sluchowi", ani "sinad i basta".

Ojej ...

Szczęśliwcze ilu jest takich jak ten cały Bruno, czy Pavel o zgrozo już nie Amir?

Kto przy zdrowych zmysłach kupuje wzmacniacz przynosi do domu i pierwsze co robi to rozbiera na czynniki pierwsze w pomiarach i rozkminia co mu tam szumi, a co wali zniekształceniami? 

Tylko tacy, co mają parcie na szkiełko, żeby udowodnić,  że ich racje są tak bardziej niż racje innych i producentów.

Pomijam, że aby to zrobić trzeba mieć wiedzę, a Ty oczekujesz, że każdy Kowalski też tak powinien, bo jakiś Bruno, czy inny Amir tak robią i się śmieją w twarz producentom.

Co ty byś zrobił bez tych Brunów,  Pavli i Amirów, skoro tyle szczęścia ci dają?

Weź ty już skończ te pierdolety i daj sobie siana.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

4 minuty temu, sir.jax napisał:

Ojej ...

Szczęśliwcze ilu jest takich jak ten cały Bruno, czy Pavel o zgrozo już nie Amir?

Kto przy zdrowych zmysłach kupuje wzmacniacz przynosi do domu i pierwsze co robi to rozbiera na czynniki pierwsze w pomiarach i rozkminia co mu tam szumi, a co wali zniekształceniami? 

Tylko tacy, co mają parcie na szkiełko, żeby udowodnić,  że ich racje są tak bardziej niż racje innych i producentów.

Pomijam, że aby to zrobić trzeba mieć wiedzę, a Ty oczekujesz, że każdy Kowalski też tak powinien, bo jakiś Bruno, czy inny Amir tak robią i się śmieją w twarz producentom.

Co ty byś zrobił bez tych Brunów,  Pavli i Amirów, skoro tyle szczęścia ci dają?

Weź ty już skończ te pierdolety i daj sobie siana.

Nie zrozumiales, ale i tak piana musiales nachlapac. Nic nowego.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

9 minut temu, bum1234 napisał:

@Wito76:

Tak sądzisz?  Napisałeś coś takiego:

Filtry pasywne niczego nie wyłapują, tylko tłumią.Z tego co napisałeś wynika, że pierwszy filtr jest dziurawy i "łapie" część zakłóceń, a to czego nie " wyłapie" wpada w sidła drugiego filtru. To tak nie działa. Można się domyślić o co tu chodzi, ale laik nie mający pojęcia o elektrotechnice dostaje zupełnie wypaczony obraz sytuacji.  Bo co też może oznaczać "wyłapanie ze skutecznością podniesioną do kwadratu" ? To nawet nie jest branżowy slang, tylko jakiś bełkot.

Prawdopodobnie chodzi tu o kaskadę dwóch identycznych filtrów. Ale po przejściu przez twoją mózgownicę otrzymujemy kwiatek, który jest nie do przyjęcia. Nie wiem, gdzie i kiedy i jakie studia skończyłeś, ale po takich tekstach z egzaminu z teorii obwodów wyleciałbyś z hukiem.

Raczej trzeba by zrobić charakterystykę częstotliwością dwóch połączonych szeregowo filtrów, te "książkowe" charakterystyki przedstawiane w książkach to tylko pewna teoria. W praktyce mówiąc obrazami obecnego prezesa NBP to są góry, doliny i płaskowyże. Jak ktoś chce zobaczyć jak wygląda w praktyce wykres, to niech sobie znajdzie w necie np. charakterystykę częstotliwościową głośnika bądź kolumny i sam zobaczy jak wygląda praktyka.

11 minutes ago, Wito76 said:

Ja chyba w końcu użyje złotego guzika "zgłoś" jak się nie opamiętasz.

Proszę bardzo. Nie zmieni to tego, że nie bardzo masz pojęcie o czym piszesz.

17 godzin temu, Wito76 napisał:

Nawiąże jeszcze raz do rozmowy z właścicielem Filtercon. Opowiadał, właśnie na przykładzie tego filtra jak na zdjęciu kilka postów wcześniej, że owszem, ale podłączając go odwrotnie. Wtedy chroni resztę domowej sieci przed zakłóceniami z urządzenia, do którego jest podłączony.
Oprócz Filtercon mam jeszcze taki filtr z DC Blockerem. No i na końcu, po prawej te czerwone kondensatorki to chyba Cy, prawda? W drugą stroną nie będzie filtracji moim zdaniem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem dlaczego, ale intuicja podpowiada mi że z tym DC blokerem to trzeba bardzo ostrożnie. Dawanie w układ szeregowo kondensatorów (z jakimiś tam diodami zabezpieczającymi) to takie nieco ryzykowne działanie. Kondensator co prawda odcina składową stałą, ale nie wiadomo jak zachowa się w całym, czasami złożonym obwodzie RLC. Z drugiej strony to czy niewielka składowa stała w 230V rzędu 0,5-1 V aż tak wpływa na pracę np. transformatora, może tak, może nie. Strumień magnetyczny i transformację wywołuje prąd przemienny, a nie stały. Chociaż też wiadomo, że niektórzy narzekają na buczące transformatory w zasilaczach audio, chociaż osobiście się z tym nie spotkałem.

Ukryta Zawartość

2 minutes ago, paww said:

Strumień magnetyczny i transformację wywołuje prąd przemienny, a nie stały

Ale podmagnesowanie rdzenia przesuwa punkt pracy i tu należy szukać przyczyn niekorzystnego wpływu składowej stałej na pracę trafi.

Teraz, bum1234 napisał:

Ale podmagnesowanie rdzenia przesuwa punkt pracy i tu należy szukać przyczyn niekorzystnego wpływu składowej stałej na pracę trafi.

Wiem ale i tak mam wątpliwości, nie negując samego faktu tego zjawiska. Jaki strumień magnetyczny w rdzeniu wytworzy 1V a jaki 325 V? Chyba że czegoś nie rozumiem?

2 godziny temu, paww napisał:

Raczej trzeba by zrobić charakterystykę częstotliwością dwóch połączonych szeregowo filtrów

Zjawisko multiplikowania współczynników tłumienia wykorzystują często konstruktorzy wzmacniaczy lampowych. Zamiast jednego ogromnego dławika o dużej indukcyjności w filtrze LC zasilacza często montuje się dwa filtry z małymi dlawikami w kaskadzie. Jeżeli np.wspólczynnik tłumienia takiego malucha wynosi 20 to dwóch maluszków będzie wynosił 400. Korzyść jest wymierna bo miniaturyzacja i koszt lepszy, a czasami tłumienie zakłóceń. Oczywiście trzeba pamiętać o prądzie maksymalnym by maluch dał radę.

Zapewne podobnie jest z filtrami RFI/EMI. Te konstruowane jako drugiego rzędu na 100% mają zmultiplikowany współczynnik tłumienia w porownaniu do tych pierwszego rzędu co w jakimś stopniu przełoży się na lepsze tłumienie zakłóceń. Jeżeli jest inaczej poprawcie 😉

Kolejna sprawa warta odnotowania to jest obciążalność takiego filtra. Jeżeli ma on zasilać odbiorniki o niedużej mocy nie warto iść w te 10A czy 6A bo dlawiki są na grubszym drucie co przekłada się na niższą indukcyjność dławikow, a tym samym niższy wspołczynnik tłumienia zakłóceń. 

Ja używam max do 3A w listwach do audio ale mam też filtry 1A bezpośrednio w urządzeniach np. CD, zasilaczach LPS do Allo Sparky czy Routera.

Chyba że czegoś nie rozumiem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest wszystko wytłumaczone. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MariuszZ.
Literówka
3 godziny temu, ProjectPi napisał:

Nie zrozumiales, ale i tak piana musiales nachlapac. Nic nowego.

Zrozumiałem, to ty czegoś nie rozumiesz uprawiając te swoje krucjaty, bez sensu zresztą.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

2 godziny temu, MariuszZ. napisał:

Ja używam max do 3A w listwach do audio ale mam też filtry 1A bezpośrednio w urządzeniach np. CD, zasilaczach LPS do Allo Sparky czy Routera.

2 godziny temu, MariuszZ. napisał:

Zjawisko multiplikowania współczynników tłumienia wykorzystują często konstruktorzy wzmacniaczy lampowych. Zamiast jednego ogromnego dławika o dużej indukcyjności w filtrze LC zasilacza często montuje się dwa filtry z małymi dlawikami w kaskadzie. Jeżeli np.wspólczynnik tłumienia takiego malucha wynosi 20 to dwóch maluszków będzie wynosił 400. Korzyść jest wymierna bo miniaturyzacja i koszt lepszy, a czasami tłumienie zakłóceń. Oczywiście trzeba pamiętać o prądzie maksymalnym by maluch dał radę.

Zapewne podobnie jest z filtrami RFI/EMI. Te konstruowane jako drugiego rzędu na 100% mają zmultiplikowany współczynnik tłumienia w porownaniu do tych pierwszego rzędu co w jakimś stopniu przełoży się na lepsze tłumienie zakłóceń. Jeżeli jest inaczej poprawcie 😉

Kolejna sprawa warta odnotowania to jest obciążalność takiego filtra. Jeżeli ma on zasilać odbiorniki o niedużej mocy nie warto iść w te 10A czy 6A bo dlawiki są na grubszym drucie co przekłada się na niższą indukcyjność dławikow, a tym samym niższy wspołczynnik tłumienia zakłóceń. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest wszystko wytłumaczone. 

Serdecznie dziękuję za informacje. Z tym filtrami w poszczególnych obwodach to mnie zainspirowałeś i będę myślał jak to dalej wykorzystać (do telewizora?). Chociaż co do tej składowej stałej, artykuł fajnie to objaśnia, jednak dalej jestem nieco sceptyczny, nie negując oczywiście zjawiska. Sam autor twierdzi żeby podchodzić do tego zjawiska ostrożnie i uznawać że usunięcie składowej stałej to nie panaceum na wszystkie bolączki.

Zakładam, że co do stosowania filtracji EMI/RFI nie ma wątpliwości, że może pozytywnie wpływać na likwidacje zakłóceń i brzmienie. Więc mam jeszcze jedno pytanie, czy ktoś może jednoznacznie potwierdzić, że odcięcie składowej stałej, coś poprawiło, w brzmieniu, w prawidłowowej pracy urządzeń audio?

Ukryta Zawartość

35 minut temu, paww napisał:

. Z tym filtrami w poszczególnych obwodach to mnie zainspirowałeś i będę myślał jak to dalej wykorzystać

Jeszcze raz, wielu producentów/projektantów filtry umieszcza w urządzeniu, proponuje np. zobaczyć co ma przy zasilaniu lyngdorf cd-1

"Among the CD-1's design considerations was a 'good mains filter at the input.' But Lyngdorf UK's David Rapoport pointed out that, 'Normally only very small mains filters are seen on CD players - for meeting the EMC requirements. But we are concerned about the influences on sound quality as well.'

To avoid compromise, Lyngdorf felt it was, '...worth the money doing better filtering than required to make sure there is a minimum of noise entering the player. Grounding is optimal, and the entire chassis connected electrically. "

Edytowane przez ro35
3 godziny temu, MariuszZ. napisał:

Zamiast jednego ogromnego dławika o dużej indukcyjności w filtrze LC zasilacza często montuje się dwa filtry z małymi dlawikami w kaskadzie. Jeżeli np.wspólczynnik tłumienia takiego malucha wynosi 20 to dwóch maluszków będzie wynosił 400. Korzyść jest wymierna bo miniaturyzacja i koszt lepszy, a czasami tłumienie zakłóceń. Oczywiście trzeba pamiętać o prądzie maksymalnym by maluch dał radę.

Dzięki Mariusz za wyręczenie i wyjaśnienie. Przyznaję się (pisałem to wcześniej też) że nie pamiętam już dobrze tych zależności. Człowiek uczył się o filtrach, ale na zasadzie tematu przez dwa wykłady, a nie jako kierunkowe zagadnienie rozwinięte na maksa. Natomiast wspomniana tu wcześniej przez kolegę Paww bodajże, transformata Laplace'a to było coś, co miałem wałkowane na wszystkie sposoby przez kilka semestrów w przeróżnych zagadnieniach związanych z automatyką i robotyką.

6 godzin temu, bum1234 napisał:

Można się domyślić o co tu chodzi, ale laik nie mający pojęcia o elektrotechnice dostaje zupełnie wypaczony obraz sytuacji.

A ty tak ciągle tą swoją mantrę, obrażać i obrażać innych. Masz chyba jakieś kompleksy i w dziecinny sposób do wszystkich piszesz, nie wiedząc do kogo piszesz, że głąb, że nieuk, że laik. Przy okazji jakichś poprzednich twoich popisów dowiedziałem się, że nie mam matury, później że giertychowską. No taki masz sposób dyskusji z innymi, zdeprecjonować czyjąś wypowiedź, ale nie merytorycznie tylko w dziecinny sposób.

Nawiązując do wyjaśnień MariuszaZ spytam cię teraz niczym Kiepski Paździocha -  "i kto jest teraz głupi? ".

17 minut temu, ro35 napisał:

Jeszcze raz, wielu producentów/projektantów filtry umieszcza w urządzeniu, proponuje np. zobaczyć co ma przy zasilaniu lyngdorf cd-1

No i to jest bardzo dobra wiadomość, jednak warto filtry stosować.

50 minut temu, paww napisał:

Z tym filtrami w poszczególnych obwodach to mnie zainspirowałeś i będę myślał jak to dalej wykorzystać (do telewizora?).

No rzeczywiście, jak też dałem się właśnie zainspirować. Dużo tych filtrów na rynku i jakoś tak człowiek intuicyjnie patrzy by mieć zapas. Są filtry na 10 a nawet 20A. Ale z wyjaśnień Mariusza wynika, że ten zapas prądowy wcale korzystnie nie wpłynie na tłumienność. 

A co do DC Blockera, fajnie mi się sprawdza w DACu. Dac ma 5 transformatorów, 3 do sekcji cyfrowej z przetwornikiem i 2 dla analogu lampowego. W sumie to wystarczyłby jeden do analogu, ale biorąc pod uwagę drop zasilacza braknie mi trochę do napięcia żarzenia, stąd osobny dla zasilacza żarzenia, nieważne, jest ich 5 w sumie. I często mam otwartą obudowę, bo grzebę coś, wymieniam często kondensatory w filtracji napięcia anodowego, a działają one tam jak equalizer wręcz, każdy "gra" inaczej. Ale do rzeczy, te 5 traf przy otwartej obudowie słyszę, że trochę brumią. Po włączeniu w listwę słyszalnie się to wycisza, tak więc potwierdzam, to  działa. 

10 minutes ago, Wito76 said:

A ty tak ciągle tą swoją mantrę, obrażać i obrażać innych.

Może zamiast pleść bzdury odniesiesz się konkretnie do tego co napisałem i wskażesz gdzie jest błąd?

Więc mam jeszcze jedno pytanie, czy ktoś może jednoznacznie potwierdzić, że odcięcie składowej stałej, coś poprawiło, w brzmieniu, w prawidłowowej pracy urządzeń audio?

Wręcz przeciwnie. U mnie DC blocker listwy Tomanka degraduje dźwięk wzmacniacza. Robi się sucho, dźwięk traci na dynamice, masie, soczystości. Transformator wzmacniacza nie brzęczy bez filtracji, więc to się nie zmieniło, a co do grzania się nie wiem. Trzeba by dłużej pograć, ale jak usłyszałem co robi z muzyką, to żeby się nie denerwować definitywnie przestałem z tych gniazd korzystać.

8 minut temu, spokojnie napisał:

Wręcz przeciwnie. U mnie DC blocker listwy Tomanka degraduje dźwięk wzmacniacza. Robi się sucho, dźwięk traci na dynamice, masie, soczystości. Transformator wzmacniacza nie brzęczy bez filtracji, więc to się nie zmieniło, a co do grzania się nie wiem. Trzeba by dłużej pograć, ale jak usłyszałem co robi z muzyką, to żeby się nie denerwować definitywnie przestałem z tych gniazd korzystać.

Jakby nie patrzeć to spora reaktancja pojemnościowa wpięta szeregowo w cały układ zasilania, jeśli nie ma wyraźnych wskazań do jej stosowania to chyba lepiej.

No to w takim razie jutro testy DACa na listwie bez DC blockera, w listwie z samym Filtercon .

Wzmacniacz bezpośrednio w ścianę vs gniazdo filtrowane (dzisiaj trochę posłuchałem), uczciwie przyznaję nie usłyszałem różnicy. Ale przy okazji zmieniałem też lampy, wyjąłem kondensatory z DACa, bo wysyłam coś tam jednemu forumowiczowi, by sobie posłuchał/potestował i siebie i jednym słowem za dużo zmian naraz. Takie rzeczy na spokojnie trzeba.

Nie wiem czy to właściwy temat ale skoro zostało już wspomniane to przepraszam za wyjście nieco na bok.

Ale czy wy też tak macie że jak coś jest wysoko oceniane na ASR to brzmi średnio? Oczywiście nie mówię o wszystkich produktach gdyż to niemożliwe do sprawdzenia. Ale tam ocenia się rozdzielczość dokładność separacji instrumentów. A nie muzykę.

Skąd fenomen tego miejsca? Ludzie tak bardzo pragnęli zobaczyć odradzanie drogich klocków. Nie polecanie ich? 

O to chodzi? Sorki jeśli to nie właściwe miejsce. 

4 hours ago, Piotr Sonido said:

Ludzie tak bardzo pragnęli zobaczyć odradzanie drogich klocków.

Skąd taki wniosek?

4 hours ago, Piotr Sonido said:

Ale tam ocenia się rozdzielczość dokładność separacji instrumentów. A nie muzykę.

A jak się ma ocena muzyki do oceny sprzętu?

Nie wydaje ci się, że to są dwie odrębne sprawy?

W dniu 7.01.2024 o 18:48, kowalo napisał:

Póki co zamówienie idzie więc relacja z wrażeń prawdopodobnie we wtorek 🙂

Mamy wtorek 🙂. Doszła?

47 minut temu, Wito76 napisał:

Mamy wtorek 🙂. Doszła?

Doszła doszła. Podłączyłem właśnie i wnioski ?

Pierwsze co to dynamika i bas. Jest więcej ale najbardziej zauważyłem różnic przy cichym słuchaniu. Nie trzeba tak kręcić gałką aby go usłyszeć. Jest przyjemnie już od cichego plumkania. Druga rzecz to poukładanie dźwięku. Nawet przy głośnym słuchaniu jest porządek. Ciężko to powiedzieć słowami ale nie ma takiego haosu. Podsumowując: lepsza dynamika, bas i porządek. W przyszłym miesiącu dokupie jeszcze jeden kabel tagi do CD. Myślę że wgl główna zasługa zmiany brzmienia to te kable tj. TPC-TS. Wzmacniacz gra na listwie tak jak bezpośrednio z gniazdka ale tu nie spodziewałem się cudów 🙃
Co do jakości to zarówno listwa jak i kabel wykonany bardzo dobrze. Nie ma się do czego przyczepić. Jedyna wada kabla to jest on mega gruby przez co ciężko go ułożyć ale da się. Za te cenę i tak wszystkim polecam. 

Ukryta Zawartość

IMG_4568_Easy-Resize.com.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 5.01.2024 o 21:33, dzeus67 napisał:

ciekawości i dla zdobycia własnego doświadczenia

pewne typy nie rozumieja rakich prostych oczywistosci 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

7 minut temu, kowalo napisał:

W przyszłym miesiącu dokupie jeszcze jeden kabel tagi do CD.

No właśnie zwróciłem uwagę, że to raczej te fabryczne kabelki cedeka  jak "od lampki nocnej". Na pierwszej stronie, post #24 wrzucałem zdjęcie i opis moich prób z czujnikiem zbliżeniowym wobec takiego zwykłego kabelka i ekranowanego, czytałeś na pewno. Dobry pomysł, by zmienić kabelek. Oczywiście nie licz na spektakularne zmiany, ale gorzej nie będzie na pewno.

12 minut temu, kowalo napisał:

Nawet przy głośnym słuchaniu jest porządek.

To co u siebie właśnie zauważyłem, to ten mniejszy jakby bałagan i "czarne tło".

W dniu 8.01.2024 o 13:30, ProjectPi napisał:

Nie zrozumiales, ale i tak piana musiales nachlapac. Nic nowego

To ty niczego nie rozumiesz. Nie masz zycia gdzies indziej do zycia? Trujesz ludzi na Audio.com i teraz tu? Ślepy i gluchy jestes, tlumaczyc nie bede dlaczego i jak.

Wez te swoje krasnoludki i lec pomiary robic na elektrodzie.

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Skąd fenomen tego miejsca?

To miejsce dla uposledzonych w odbiorze audio, elektronikow i innych sieciowcow, nie umniejszajac reszcie tego szanownego grona.

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• Pokaż nowe odpowiedzi