Skocz do zawartości
IGNORED

B&W606 - na co zmienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Może napisz czego szukasz i jaki masz budżet.w Polsce wszystko jest droższe 

5 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Może napisz czego szukasz i jaki masz budżet.w Polsce wszystko jest droższe 

Na ebay jest masa sprzetu

4 minuty temu, szpakowski napisał:

to chodzi o pieniądze ... 

To dla mnie nigdy nie jest żaden problem, są zestawy, które za śmieszne pieniądze robią robotę i niejeden zestaw z dodatkowym zerem może nie dać rady. Niejeden użytkownik byłby w stanie zapewne taki zestaw zaproponować, ale w tym przypadku zwyczajnie niewarto. 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Może napisz czego szukasz i jaki masz budżet.

Dziękuję wam Koledzy za zainteresowanie, ale ja na prawdę nie pytam o poradę.

30 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Na ebay jest masa sprzetu

A 95% to masówka, która 3lata temu była na promocji w jednej z trzech sieci.

-----

18 minut temu, Ajothe napisał:

To dla mnie nigdy nie jest żaden problem, są zestawy, które za śmieszne pieniądze robią robotę i niejeden zestaw z dodatkowym zerem może nie dać rady

W końcu coś z sensem.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 4.01.2024 o 21:22, szymon1977 napisał:

Zasadniczo z dźwięki jestem zadowolony. O ile jednak w większości nagrań B&W606 dodają blasku, powiedziałbym przy cichym odsłuchu koncertowej energii, to są takie, przy których jest już za ostro. Zdaję sobie jednak sprawę, że ideał nie istnieję, i choć lubiłem np Tannoy Revolation R3, które nigdy zbyt ostre nie były, to czasem brakowało im tej koncertowej energii B&W

Z przyczyn niezwiązanych z audio nie oczekuję kroku w przód a raczej w bok, nie tyle poprawy jakości, co zmiany charakteru brzmienia na podobnej półce jakościowej. Kolumny napędza Onkyo a5vl i wspomaga sub B&W 608, więc niskiego zejścia nie potrzebuję - tu nie chcę nic zmieniać.

Oto co znalazłem, jak ktoś coś podpowie, chętnie porównując do B&W606 lub Tannoy Revolution R3 to będę wdzięczny:

- Tannoy DC6 - te mi się najbardziej podobają,

- Dynaudio Emit M10 (ewentualnie M20) - ta marka mnie intryguje,

- KEF Q300, Q350

- KEF Q1

- Q Accoustics 3020

- Monitor Audio Bronze 100, 50

- Monitor Audio Bronze 2

- Dali Zensor 1

Mieszkam w UK, rynek baaardzo ubogi w oferty, proszę więc nie dopisywać czegoś, czego tu po prostu nie znajdę.

Skoro byłeś zadowolony z B&W to może warto rozważyć jakiś "wyższy" model tego producenta CM 5 ?

De gustibus non est disputandum

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Yankes napisał:

Skoro byłeś zadowolony z B&W to może warto rozważyć jakiś "wyższy" model tego producenta CM 5 ?

Troszkę nieaktualny post zacytowałeś: kolumn już nie napędza Onkyo. A B&W oczywiście pozostają w kręgu zainteresowań, ale nie tym razem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Troszkę nieaktualny post zacytowałeś. B&W oczywiście pozostają w kręgu zainteresowań, ale nie tym razem.

Czyli szukamy dalej.

De gustibus non est disputandum

jakiś tam wybór jest na tej ponurej wyspie:🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, szpotek73 napisał:

jakiś tam wybór jest na tej ponurej wyspie:🙂

Ukryta Zawartość

Wejdź sobie w menu, wybierz monitory, zakres cenowy... obstawiam, że z wirtualnej podróży po angielskim rynku audio, wrócisz na własne podwórko w podskokach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

wrócisz na własne podwórko w podskokach

kto kupuje monitory...tyle samo miejsca zajmują postawione na standach,basu brak...

1 godzinę temu, Yankes napisał:

Czyli szukamy dalej.

Nie przesadzajmy, nadal są marzenia hi-fi, ale są też plany modernizacji KD. A przede wszystkim nadal jest a5vl, który napędzając kolumienki od micro z tym samym logo producenta, czeka na lepsze czasy.

6 minut temu, szpotek73 napisał:

kto kupuje monitory...tyle samo miejsca zajmują postawione na standach,basu brak...

Posiadacz sub-a.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Posiadacz sub-a

rozumiem,przy kiepskim akustycznie pomieszczeniu i braku miejsca jest to jakieś rozwiązanie,ale przejrzałem ofertę na richter i coś tam do wyboru jest,choć co prawda sporo brytyjskich i ...francuskich,jakbym był w UK rozejrzałbym się za używanymi spendorami,to kolumny w miarę uniwersalne dzwiękowo

9 minut temu, szpotek73 napisał:

rozumiem,przy kiepskim akustycznie pomieszczeniu i braku miejsca jest to jakieś rozwiązanie

Zasadniczo przy subie to podłogówki są kompromisem... ale to nie w tym wątku.

18 minut temu, Ajothe napisał:

Serio....Hifishark samych kolumn marki B&W pokazuje w UK 1762 ofert, dla porównania w Polsce 389......

A matko...

19 minut temu, szymon1977 napisał:

podłogówki są kompromisem

no zależy ,większość kolumn nie zejdzie na basie tak jak dobry sub,jeśli mówimy o tych budżetowych..innym zagadnieniem jest integracja suba z kolumnami,tu potrzebne są pomiary

ja mam zgrane pasywnie za pomocą pomiarów,czyli zrobiłem normalną zwrotnicę i ,smiga to pod mocnym wzmacniaczem,zejście do 25hz -6db,naprawdę wystarczy....

9 minut temu, szpotek73 napisał:

budżetowych..innym zagadnieniem jest integracja suba z kolumnami,tu potrzebne są pomiary

Przy możliwościach dzisiejszej elektroniki to dość naciągany argument, ale fakt: podłogówki podłączasz i grają (albo i nie), a w przypadku sub-a da się co-nieco sp...lić.

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Przy możliwościach dzisiejszej elektroniki to dość naciągany argument

dsp masz na myśli? też trzeba mikrofon i pomiary w pomieszczeniu

Godzinę temu, szpotek73 napisał:

dsp masz na myśli? też trzeba mikrofon i pomiary w pomieszczeniu

Ale już nie robi się ich samemu, ani nie analizuje wyników.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Gargan napisał:

Bardzo się mylisz...

Tak bardzo, że aż mam rację... ale wątek nt subów podklejony u góry działu.

W dniu 2.03.2025 o 13:08, Pseudodrummer napisał:

czy masz juz nowe kolumny?

Tak... ale jeszcze ich nie słyszałem i nie widziałem.

1 minutę temu, lowfi81 napisał:

Podzielisz się informacją jaki producent i model kolumn?

Najpierw opiszę wrażenia.

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Nie jestem pewien czy to na serio czy trollowanie 🤭

Masz zagadkę: marka młoda, niezwykle popularna w UK, w PL nie bardzo. Nie ma audiofilskich aspiracji, więc swoją dość ubogą ofertę lokuje na najniższej ewentualnie średniej półce cenowej. Za to w ofercie różne rozwiązania do KD.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Masz zagadkę: marka młoda, niezwykle popularna w UK, w PL nie bardzo. Nie ma audiofilskich aspiracji, więc swoją dość ubogą ofertę lokuje na najniższej ewentualnie średniej półce cenowej. Za to w ofercie różne rozwiązania do KD.

To fajnie, mam nadzieję że się spodobają, mi bardziej chodzi o sposób wyboru kolumn 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi