Skocz do zawartości
IGNORED

B&W606 - na co zmienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

🙂

trudno ...jakoś to przeżyję

Moją pomyłkę mógłbyś olać - własną musisz jakoś przeżyć, trzymam kciuki.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Wczorajszy dzień poświęciłem na wydobyciu starego KD z salonu. W międzyczasie rozgryzałem powolutku AVR:

- zmieniłem korektę akustyki na dostosowanie do charakterystyki kolumn przednich - efekt? Na Horda "Form" góra i środek przestały rzęzić.

- doprecyzowałem nieco synchronizację z subem - efekt? Na Shadohm bas przestał dudnić i buczeć.

Ogólnie rzecz biorąc sam pomysł zamiany wzmacniacza stereo na AVR nie jest taki zły, bo choć ma pewne minusy, to bez wątpienia ma też plusy. Na tę chwilę moje małe Onkyo będzie mieć wakacje, na porównanie podłączę dopiero jak skończę zabawę z AVR

Ogólnie z Marantzem zawsze się lubiliśmy, ale za Waszymi radami jak pojawi się atrakcyjna oferta, to małe NR potraktuję jako zbieranie doświadczeń, a celować będę w SR50xx

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Prawdę każdy ma swoją.

Tak,podobnie jak głowę,która je
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Celuj w SR7005 duza różnica względem SR50xx. 

Jak upoluję SR50xx, wstawię do salonu i oswoję się z jego aparycją, to pomyślę o SR70xx - duuużo wody w Wiśle przepłynie do tego czasu.

Teraz, szymon1977 napisał:

Jak upoluję SR50xx, wstawię do salonu i oswoję się z jego aparycją, to pomyślę o SR70xx - duuużo wody w Wiśle przepłynie do tego czasu.

Szkoda czasu i zachodu, ale rob jak chcesz. 

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Szkoda czasu i zachodu, ale rob jak chcesz. 

Szymon ma czas i jest na zachodzie,więc chyba to nie kłopot.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

27 minut temu, szymon1977 napisał:

Marantze wyglądają potężnie i porządnie, nie przejmuj się 😄

A co będzie u ciebie źródłem dlategoż amplitunera kinowego? 

My mieliśmy wczoraj tak bajeczną pogodę w Polsce że trochę się dziwię jakim cudem napisaliście tyle stron w tym czasie. 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

I on generuje źródło DTS czy dolby?

Jesteśmy w dziale "hi-fi", a w dziale "kino domowe" źródłem jest smart TV.

Tu emit 20 do sprzedania sa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dniu 7.04.2024 o 16:32, szymon1977 napisał:

Jak upoluję SR50xx, wstawię do salonu i oswoję się z jego aparycją, to pomyślę o SR70xx - duuużo wody w Wiśle przepłynie do tego czasu

Trochę się pogubiłem, masz teraz kupiony jakiś amplituner Sony, z tego co widzę nienajgorszy, więc serię SR50xx sobie totalnie odpuść. 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

masz teraz kupiony jakiś amplituner Sony, z tego co widzę nienajgorszy

Str-dn840, gorszego chyba nie ma (ograniczam wybór do hdmi ARC).

Edytowane przez szymon1977

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Jesteśmy w dziale "hi-fi", a w dziale "kino domowe" źródłem jest smart TV.

Kupujesz amplituner kina domowego. Jesteś na forum już jakiś czas. Zakładam że wiesz do czego służy stąd pytam skąd będzie system multi.

Do amplitunera podłączy TV jako źródło filmów oraz komputer z Daphile jako źródło muzyki oraz dwa zestawy głośników, jeden do kina a drugi do stereo plus wspólny sub. Tak ja to widzę bo mam podobnie zrobione tyle że zamiast TV mam komputer z Kodi.

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

🙂

Ale to w dziale "Kino domowe", w dziale "hi-fi" Daphile.

23 minuty temu, przmor napisał:

Do amplitunera podłączy TV jako źródło filmów oraz komputer z Daphile jako źródło muzyki oraz dwa zestawy głośników,

Kolumny stereo (w tym przypadku 2.1) użyję także w KD, dojdą małe głośniczki efektowe.

Jaki miałeś AVR? Jakie kolumny? Dlaczego zmieniłeś?

Poprawa KD jest oczywista, natomiast w Hi-fi sensu dopatruje się w filtrze górnoprzepustowym do synchronizacji kolumn z subem oraz cyfrowej korekcji akustyki - doświadczenia z niedzieli pokazują, że znów się nie pomyliłem.

Dołożyłem monitory bo chciałem mieć przednie głośniki za ekranem. Na półce ściennej stoją monitory i centralny zasłaniane przez rozwijany ekran. Do stereo mam podlogowki ustawione 70cm od tylnej ściany. Wszystkie głośniki Canton o podobnym brzmieniu. Amplituner to stary Sony STR-DB1080QS, grający zadziwiająco dobrze w stereo.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Kolumny stereo (w tym przypadku 2.1) użyję także w KD, dojdą małe głośniczki efektowe.

To czemu nie amplituner stereo , wzmacniacz stereo a amplituner kina domowego?

Nie rozumiem tego. 

Zgrywasz osobę znająca się na rzeczy a popełniasz błędy nowicjuszy

25 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To czemu nie amplituner stereo , wzmacniacz stereo a amplituner kina domowego?

A po co mi głośniki z tyłu jak wzmacniacz stereo?

16 godzin temu, Ajothe napisał:

masz teraz kupiony jakiś amplituner Sony, z tego co widzę nienajgorszy

Myślisz, że Sony str-dn840 gra w stereo lepiej niż Marantz SR500x?

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Myślisz, że Sony str-dn840 gra w stereo lepiej niż Marantz SR500x?

Myślę, że w takiej sytuacji szkoda kasy i czasu na SR500x

• Pokaż nowe odpowiedzi