Skocz do zawartości
IGNORED

Mała strefa odsłuchu w dużym pokoju - jaka wielkość kolumn ?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.01.2024 o 11:50, Rafalll napisał:

Od was dowiedziałem się, że trzeba porzucić myśl o kolumnach 2x20cm tylko iść w kierunku maksymalnie 2x16,5cm a nawet monitorów z uwagi na bliskość odsłuchu. Pozostanę przy wariancie pośrednim czyli czymś zbliżonym do 2x16,5 cm. 

Może przeoczyłem, ale kto to napisał? 

Przez lata odsłuchów różnych kolumn, w różnych pomieszczeniach większe przetworniki niskotonowe zawsze brzmiały lepiej.  W sypialni 16m2 mam kolumny podstawkowe z 25cm na basie i do głowy by mi nie przyszło zmieniać je na pierdziawki.

A może Kef-ls50?
U mnie grają z Arcamem A39 i CD17.
Dodatkowo mam streamer Wimi Pro z korektorem DSP (graficznym i parametrycznym) także sygnał z CD po optyku wysyłam do streamera i mam wpływ na brzmienie.
Zatem mogę wysłać sygnał z CD bezpośrednio do wzmacniacza lub przez procesor DSP

do kef ls50 trzeba mieć Wzmacniacz !! , arcam  nie był najtańszy i już jakąś jakość ma więc gra z Kefami , ale sporo się przejechało bo myśleli że wystarczy przeciętny wzmacniacz nowy za 3000 zł , stąd tyle tych kolumn do sprzedania ,bo ''nie grają ''

I o to trzeba mieć pretensje do sprzedawców, bo obok ceny powinno być nawet

tłustym drukiem: Zagrają jakoś dopiero ze wzmacniaczem czy CD od 10 tys / szt.

Nie byłoby tylu rozczarowań i nadreprezentacji na portalach ... 😉 

Ale jak nie wiadomo, o co chodzi, to ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ok. Niestety podpowiedzi wzajemnie się wykluczają także postanowiłem poskładać to co wyczytałem POMIĘDZY WIERSZAMI (słowo klucz, bo trzeba umieć wychwytywać nieprawdę i odpowiednio interpretować resztę) w testach, forach, specyfikacjach itd. Wybrałem jednak duże kolumny i krytykowany przez niektórych wzmacniacz ... Jak uda mi się wynegocjować cenę w zakładanym budżecie to wrócę tu odkryć tajemnicę i opisać wrażenia z odsłuchu ...

Wg. mnie ten zestaw stereo to "gamę chenger" w obecnej ofercie audio dla ludzi którzy lubią słuchać muzyki i oglądać filmy bez jakichkolwiek kompromisów i przy dobrej cenie zakupu sprzętu.

Edytowane przez Rafalll
4 godziny temu, max720 napisał:

Ja zawsze polecam monitory + sub .

A , najlepiej 2 suby 🙂

A 95% audiofilów mówi że sub w stereo to profanacja dzwieku ... Pozostałe 5% że nie da się tego dobrze zestroić i więcej jest z tego szkody niż pożytku dla jakości dzwieku ...

Więc jak ktoś mi tu polecił do moich oczekiwań soundbara + suba to uświadomiłem sobie, że nic tu po mnie i pora się zabierać 😉

25 minut temu, max720 napisał:

Najlepiej przetestować na własnej skórze.

Jak ktoś odważny, to u mnie może się przekonać, że nawet na low-end subwoofer nie gryzie (okolice Manchester-Liverpool).

-----

43 minuty temu, Rafalll napisał:

A 95% audiofilów mówi że sub w stereo to profanacja dzwieku ... Pozostałe 5% że nie da się tego dobrze zestroić i więcej jest z tego szkody niż pożytku dla jakości dzwieku ...

Ufff... jaki to szczęście, że nie jestem audiofilem i nieskrępowany dogmatami, mogę świadomie korzystać z pełnego wachlarza urządzeń, zgodnie z ich przeznaczeniem.

46 minut temu, Rafalll napisał:

jak ktoś mi tu polecił do moich oczekiwań soundbara + su

Kolego skup się: monitory + sub-a

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 7.01.2024 o 10:50, Rafalll napisał:

Od was dowiedziałem się, że trzeba porzucić myśl o kolumnach 2x20cm tylko iść w kierunku maksymalnie 2x16,5cm a nawet monitorów z uwagi na bliskość odsłuchu. Pozostanę przy wariancie pośrednim czyli czymś zbliżonym do 2x16,5 cm. 

Bez sensu Nie sluchaj tego.

Ja mam 2 x 20cm w odleglosci 60cm od sciany do glosnika i 2 x bas refleks z tylu. Nic nie buczy, nie meczy i spokojnie da sie sluchac godzinami. Siedze od kolumn w odleglosci 2.6m i nie czuje negatywnych doswiadczen. Wczesniej mialem podstawkowce, pozniej male podlogowe, pozniej coraz wieksze az w koncu trafily do mnie Martin Logan 2 x 20cm na basie. I wiesz co? Teraz, po 4 latach z nimi mysle o zmianie na jeszce wieksze.

Kup najwieksze na jakie Cie stac, nie ma sie czego bac. Problem bedziesz mial jak kupisz jakies male pierdziawki i zaraz wrocisz na forum z pytaniami o suba a pozniej o dwa a na koncu i tak skonczysz z duzymi podlogowkami bo to najlepsze rozwiazanie.

Chcesz miec prawdziwy dzwiek to idz w duze kolumny.

Pozdrawiam

53 minuty temu, szymon1977 napisał:

Kolego skup się: monitory + sub-a

Bzdura. To ze tak masz nie zmaczy ze to najlepsze rozwiazanie.

95% audiofilow?

Nie, debilow

Tak wyglada ta profanacja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, BlueDot napisał:

To ze tak masz nie zmaczy ze to najlepsze rozwiazanie.

A ktoś pisał, że to najlepsze rozwiązanie? Ja nie.

33 minuty temu, BlueDot napisał:

jak kupisz jakies male pierdziawki i zaraz wrocisz na forum z pytaniami o suba a pozniej o dwa a na koncu i tak skonczysz z duzymi podlogowkami bo to najlepsze rozwiazanie.

A czym monitory z dwoma subami różnią się od dużych podłogówek? Lepszym wzmacniaczem, posiadaniem możliwości dostrojenia i większymi możliwościami wpasowania w akustykę pomieszczenia.

Chcesz miec prawdziwy dzwiek, to idz w duze kolumny

Chcesz miec prawdziwy dzwiek, to idz w duze kolumny z dwoma subwooferami
8 minut temu, szymon1977 napisał:

A czym monitory z dwoma subami różnią się od dużych podłogówek?

Posluchaj u siebie w domu to sie dowiesz.

1 minutę temu, xajas napisał:

Chcesz miec dobry dzwiek, to idz w duze podlogowki z dwoma subwooferami

Tak tez mozna, jednak nie sadze zeby w tym budzecie bylo to wykonalne.

Chodzi mi o prawidlowy podzial pasma.

Ale mozna zaczac od duzych podlogowek i rozwijac temat w przyszlosci.

5 minut temu, BlueDot napisał:

Posluchaj u siebie w domu to sie dowiesz.

Słuchałem i z satysfakcją skorzystałem z możliwości jakie daje osobny wzmacniacz, regulacja odpowiednika zwrotnicy oraz inne usytuowania źródła basu w pomieszczeniu, mam lepszy dźwięk a przy okazji zostało mi trochę kasy w kieszeni. Zasadniczo większość instalacji hi-end rozdziela poszczególne sekcje, wolę czerpać wzór z lepszych niż bardziej ortodoksyjnych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

19 minut temu, szymon1977 napisał:

A czym monitory z dwoma subami różnią się od dużych podłogówek

Monitory z małymi przetwornikami często nie mają dużego basu, tak?

Subwoofer z reguły ucinamy max na 80Hz, tak?

A zdajemy sobie sprawę że bas jest do 250Hz, tak, czy nie? 😀

Edytowane przez J4Z

.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Słuchałem i z satysfakcją skorzystałem z możliwości jakie daje osobny wzmacniacz, regulacja odpowiednika zwrotnicy oraz inne usytuowania źródła basu w pomieszczeniu. Zasadniczo większość instalacji hi-end rozdziela poszczególne sekcje, wolę czerpać wzór z lepszych niż bardziej ortodoksyjnych.

Ukryta Zawartość

W wersji dostępnej dla ludu : Polk Audio Reserve R700 + SVS SB 1000 PRO ...

W tej cenie chyba nie do przebicia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafalll

Czy najbardziej udane połączenia kolumn z subem to te, gdzie sub uzupełnia pasmo kolumn, np ucięty gdzieś w okolicach 40Hz?

Edytowane przez J4Z

.

7 minut temu, J4Z napisał:

Monitory z małymi przetwornikami często nie mają dużego basu, tak?

Subwoofer z reguły ucinamy max na 80Hz, tak?

A zdajemy sobie sprawę że bas jest do 250Hz, tak, czy nie? 😀

No i? Jakie znaczenie dla postaci rzeczy ma rozważanie czy zakres 70-250Hz określamy słówkiem "bas" czy jakimś innym?

Edytowane przez szymon1977

Czy najbardziej udane połączenia kolumn z subem to te, gdzie sub uzupełnia pasmo kolumn, np ucięty gdzieś w okolicach 40Hz?

Nie.
Gdzie sub uzupelnia tak, ale to wcale nie musza byc 40Hz
9 minut temu, Rafalll napisał:

W wersji dostępnej dla ludu : Polk Audio Reserve R700 + SVS SB 1000 PRO ...

Zacznijmy od low-end:

B&W 603 - £2000 (a trzeba im mocniejszy wzmacniacz dokupić jeśli mają basem mierzyć się z subem)

B&W 706+608 - £2050

B&W 707+608 - £1700

B&W 606+608 - £1150

B&W 607+608 - £1000

38 minut temu, xajas napisał:

Nie.
Gdzie sub uzupelnia tak, ale to wcale nie musza byc 40Hz

To był tylko przykład. Jak nie zauważyłeś. 

Edytowane przez J4Z

.

Dla takiego przykladu jednoznaczne nie, ale nie zauwazyles

Wyeliminuj te 40Hz to bedzie „tak“

Tak tez mozna, jednak nie sadze zeby w tym budzecie bylo to wykonalne.
Chodzi mi o prawidlowy podzial pasma.
Ale mozna zaczac od duzych podlogowek i rozwijac temat w przyszlosci.

O budzecie nie bylo mowy, ale zamiast inwestowac w podstawki/stojaki, wole wsadzic ta kase w podlogowki, a potem jak piszesz „rozwojowo“ w subwoofer(y)

Monitory kupil bym tylko wtedy, gdy musza stac upchniete w regal albo powieszone na scianie
9 godzin temu, szymon1977 napisał:

No i? Jakie znaczenie dla postaci rzeczy ma rozważanie czy zakres 70-250Hz określamy słówkiem "bas" czy jakimś innym?

Takie ze w podstawkowcach bedzie za ten zakres odpowiedzialny 1 maly glosnik ktory dodatkowo bedzie musial grac srednice. W duzych trojdroznych kolumnach beda to robily 2 glosniki wielkosci 20cm a  srednice bedzie gral juz inny przetwornik ktory nie bedzie obciazony niskimi czestotliwosciami co pozytywnie wplynie na jakosc srednicy.

48 minut temu, xajas napisał:

O budzecie nie bylo mowy, ale zamiast inwestowac w podstawki/stojaki, wole wsadzic ta kase w podlogowki, a potem jak piszesz „rozwojowo“ w subwoofer(y)

Monitory kupil bym tylko wtedy, gdy musza stac upchniete w regal albo powieszone na scianie

Dokladnie. Lekki problem w duzych podlogowkach z subem jaki napotkalem jest podzial pasma jezeli sa to kolumny pasywne. Dla przykladu moje maja w papierach -3dB przy 32Hz i ciezko dobrac suba ktorego da sie uciac tak nisko.

Może już to przerwijmy bo robi nam się z tej rozmowy doktorat ...

Co sądzicie o Yamaha R-N 800a + KEF Q950 ...   Kolumny sa BARDZO chwalone ale trzeba im zapewnić duża moc... Ta Yamaha da radę je napędzic ?  Yamaha kosztuje 4100 a kolumny 2 x 2650 także cena atrakcyjna . Czy te kolumny mógłbym ustawić bliżej ściany niż inne konstrukcje ? 

Edytowane przez Rafalll
16 minut temu, Rafalll napisał:

Może już to przerwijmy bo robi nam się z tej rozmowy doktorat ...

Mozna przerwac, jednak to sa bardzo istotne informacje dla Ciebie.

18 minut temu, Rafalll napisał:

Co sądzicie o Yamaha R-N 800a + KEF Q950

Yamaha spokojnie sobie z nimi poradzi ja jednak wolal bym ja zestawic z Wharfedale Linton 85th jezeli tego typu wzornictwo Ci nie przeszkadza.

Druga opcja to MA Silver 500, ale to juz raczej z innym wzmacniaczem.

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Takie ze w podstawkowcach bedzie za ten zakres odpowiedzialny 1 maly glosnik ktory dodatkowo bedzie musial grac srednice. W duzych trojdroznych kolumnach beda to robily 2 glosniki wielkosci 20cm a  srednice bedzie gral juz inny przetwornik ktory nie bedzie obciazony niskimi czestotliwosciami co pozytywnie wplynie na jakosc srednicy.

Tak. A teraz wypadałoby rozważania ograniczyć budżetem, zdefiniować jak system będzie użytkowany, i rozważyć jakie będą plusy jednego a jakie drugiego rozwiązania, z realnie istniejących na rynku alternatyw, których przykład podałem... ale to może nie w tym wątku. Braku mojej odpowiedzi nie traktuj jakbym jej nie miał, bo zgodnie z wolą autora...

2 godziny temu, Rafalll napisał:

Może już to przerwijmy

Edytowane przez szymon1977

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Tak. A teraz wypadałoby rozważania ograniczyć budżetem

Zamiast je ograniczac lepiej rozciagnac je w czasie.

• Pokaż nowe odpowiedzi