Skocz do zawartości
IGNORED

dCS Debussy vs. 2023 Balanced MARK 4x PCM63P DAC vs. Audio Note DAC4 (2x PCM63K)

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 8.03.2025 o 23:32, Marcin Wielgus napisał:

W przyszłym tygodniu będę miał u siebie Parasound Dac 1500 a tam 4xPCM63P-K i będzie upgrade filtra do DF1704. Czy PCM63 brzmieniowo mocno różni się od PCM58 ?

Wysłane z Wrocławia

Masz już?

Masz już?

Mam gram . No i powiem że zaskoczony jestem pozytywnie. Muszę tylko trochę jeszcze pomęczyć ponieważ może główne kolumny to JBL L300 i poszły do wymiany zawieszeń górnych drajwery basowe 15" i slucham od miesiąca na JBL L110 świetne kolumny ale to inna liga jednak.

Wczoraj wróciły drajwery i zapiąłem do L300. Muszę im dać czasu trochę żeby się pobujaly.
W moim głównym systemie Auralic Vega S1 a kiedyś Lumkn T2. I do tego będę Parasound porównywał ale ale ... Vega nie ma wyjścia na dac więc nie zrobię z niej transportu. Do Parasound zapiąłem BSN 2i z liniowym zasilaniem wiem to ciut nie ta liga co Auralic ale co począć.
Pozniej od kolegi pożyczę Lumin T2 bo z niego można transport zrobić .

Będzie grane. W Parasound mam już upgrade filtra cyfrowego i wejścia na 24/96 zrobiony i widzę że jest cholernie dobrze . Gram po XLR no u mnie cały system na BAT dzielony więc ma znaczenie że tam 4x PCM63p I to do tego "k" ! Wiec prawdziwe xlr bez symetryzacji

Ciekawostka - ten Dac jest cały czas pod prądem . Jak go przełącznikiem wyłączę to zużycie prądu spada o 3-4wat no i cały czas ciepły niezależnie od power on/off.

Wysłane z Wrocławia

Jeszcze to wrzucam bo sporo było dyskusji o i2s w chińskich DAC
Myślę że to bardzo ciekawa propozycja tylko cholernie ważne jest wg oprogramowanie. W Auralic , BSN jest super w Lumin "ok" ale nie wiem jak w Holo Audio ? Tylko zewnętrzne pleyery?

Wysłane z Wrocławia

4 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Mam gram . No i powiem że zaskoczony jestem pozytywnie. Muszę tylko trochę jeszcze pomęczyć ponieważ może główne kolumny to JBL L300 i poszły do wymiany zawieszeń górnych drajwery basowe 15" i slucham od miesiąca na JBL L110 świetne kolumny ale to inna liga jednak.

Wczoraj wróciły drajwery i zapiąłem do L300. Muszę im dać czasu trochę żeby się pobujaly.
W moim głównym systemie Auralic Vega S1 a kiedyś Lumkn T2. I do tego będę Parasound porównywał ale ale ... Vega nie ma wyjścia na dac więc nie zrobię z niej transportu. Do Parasound zapiąłem BSN 2i z liniowym zasilaniem wiem to ciut nie ta liga co Auralic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale co począć.
Pozniej od kolegi pożyczę Lumin T2 bo z niego można transport zrobić .

Będzie grane. W Parasound mam już upgrade filtra cyfrowego i wejścia na 24/96 zrobiony i widzę że jest cholernie dobrze . Gram po XLR no u mnie cały system na BAT dzielony więc ma znaczenie że tam 4x PCM63p I to do tego "k" ! Wiec prawdziwe xlr bez symetryzacji

Ciekawostka - ten Dac jest cały czas pod prądem . Jak go przełącznikiem wyłączę to zużycie prądu spada o 3-4wat no i cały czas ciepły niezależnie od power on/off.

Wysłane z Wrocławia

Myślę że to bardzo ciekawa propozycja tylko cholernie ważne jest wg oprogramowanie. W Auralic , BSN jest super w Lumin "ok" ale nie wiem jak w Holo Audio ? Tylko zewnętrzne pleyery?

Wysłane z Wrocławia

Holo to malina z liniowym zdaje się zaden cud techniki 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Ghotti napisał:

Ładnie opakowana z olbrzymim marketingiem.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

37 minut temu, Ghotti napisał:

Która "malina"?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

5 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Myślę że to bardzo ciekawa propozycja tylko cholernie ważne jest wg oprogramowanie

i2s wymiata w tych chińczykach potwierdzam, Holo Red nie miałem, ale mam Ustars C19 i gra na poziomie znacznie wyższym niż Lumin U2 mini, czy Auralic Aries G1, a kosztuje 10x mniej, oczywiście oprogramowanie i zasilanie to podstawa w PC audio 

A skoro Venom2000 wymienił Holo Red na C19 to można potwierdzić że byle co to to nie jest. 

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Która "malina"?

Taka sama jak w Ustars C19, CM4

Edytowane przez RCD
4 minuty temu, RCD napisał:

Taka sama jak w Ustars C19, CM4

Więc żadna malina, to compute module.

Maliny to gotowe komputerki od raspberry. Moduły compute to nie są są komputery do bezpośredniego uruchamiania.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Maliny to gotowe komputerki od raspberry. Moduły compute to nie są są komputery do bezpośredniego uruchamiania.

I tak i nie, pełna nazwa to Raspberry Pi CM4 Compute Module 4, więc malina 

3 minuty temu, RCD napisał:

I tak i nie, pełna nazwa to Raspberry Pi CM4 Compute Module 4, więc malina 

Raspberry ma w ofercie sporo produktow. Nie wszystkie z nich to gotowe komputery, które zwykło się określać mianem malin.

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Raspberry ma w ofercie sporo produktow. Nie wszystkie z nich to gotowe komputery, które zwykło się określać mianem malin.

sobota wieczór i komuś się ewidetnie nudzi ... każdy wie o co chodzi. Masz nawet podany dokładny model od @RCD ...

5 minut temu, Ghotti napisał:

sobota wieczór i komuś się ewidetnie nudzi ... każdy wie o co chodzi. Masz nawet podany dokładny model od @RCD ...

Raczej średnio wie, bo "malina z liniowym" to trochę co innego niż customowa płyta z kartą compute module.

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

"malina z liniowym"

Malina to zawsze potrzebowała jakiegoś zasilacza. Up to you.

Gdyby ktoś potrzebował NOS 8 do daczków PCM to sprzedam nówka sztuka za 50zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wkońcu dostałem poprawioną wersję karty usb york. Wszystko działa teraz bez problemu. Po przelutowaniu Wszystko miesci się bez problemu. Dodatkowo dokupiłem jeszcze nowa płytkę na zewnętrzne zegary tylko muszę jeszcze zamówić as318 lub cchd-957.

Pcm1701p w trybie nos bezpośrednio z karty usb.

df873e7551ebc8cfa84ca1f5cfd8038f.jpg9f3e433d6e9901f4dae3f8c77138c5ef.jpg

Wkońcu dostałem poprawioną wersję karty usb york. Wszystko działa teraz bez problemu. Po przelutowaniu Wszystko miesci się bez problemu. Dodatkowo dokupiłem jeszcze nowa płytkę na zewnętrzne zegary tylko muszę jeszcze zamówić as318 lub cchd-957.

Pcm1701p w trybie nos bezpośrednio z karty usb.

df873e7551ebc8cfa84ca1f5cfd8038f.jpg9f3e433d6e9901f4dae3f8c77138c5ef.jpg

Ale jak brzmi ? Bo trudu trochę było .
Warto ?

Wysłane z Wrocławia

5 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Podejrzewam że jeszcze nie słuchał bo nie ma zegarów 

@MarcinGD a może takie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchać mogę. Mam jakieś chińskie zegary narazie na poprzedniej karcie. Dla mnie gra to dużo lepiej bez tych filtrów. Muzyka płynie aż chce się słuchać cały czas.

W iancanda nie będę celował bo za drogo. Najważniejsze żeby kupić z dobrego źródła zegary żeby trzymały parametry. Tak jak już pisałem będę celował w accusilicon as318 lub crystek cchd-957.

Ale gra to tak że brak ciśnienia na zmiany. Płyty lecą od deski do deski. Nawet zrezygnowałem z budowy zasilacza 5v. Na izolowaną stronę podałem 5v z płyty przetwornika.

15 godzin temu, MarcinGD napisał:

Słuchać mogę. Mam jakieś chińskie zegary narazie na poprzedniej karcie. Dla mnie gra to dużo lepiej bez tych filtrów. Muzyka płynie aż chce się słuchać cały czas.

W iancanda nie będę celował bo za drogo. Najważniejsze żeby kupić z dobrego źródła zegary żeby trzymały parametry. Tak jak już pisałem będę celował w accusilicon as318 lub crystek cchd-957.

Ale gra to tak że brak ciśnienia na zmiany. Płyty lecą od deski do deski. Nawet zrezygnowałem z budowy zasilacza 5v. Na izolowaną stronę podałem 5v z płyty przetwornika.

Nie wiem co to za zegary w tej nakładce, ale ona gra lepiej niż Digione signature na cchd-957

Ukryta Zawartość

Zastanawiam sie czy ich nie wymienic na te topowe iancanada, drogie masakrycznie, ale opinie mają świetne 

Ukryta Zawartość

Warto ?

Wysłane z Wrocławia

Słuchaj Marcin to nie jest remedium na chore ceny high endu. Ale jest bardzo blisko. Na tyle blisko że jak nie masz styczności z naprawdę wybitnymi przetwornikami to można się wkręcić. Napewno dla mnie jest to lepsze niż te wszystkie nowe konstrukcje które nam serwują. Jestem ciekaw w jakim kierunku to jeszcze pójdzie jak dam te lepsze zegary.

Ja mam jeszcze w domu la scale od aqua i w bezpośrednim porównaniu na dobrym nagraniu, bardzo ważne na dobrym nagraniu wolę la scale. Na słabszych realizacjach wolę 1701p. Do tego im dłużej słucham 1701p to zapominam o tym że la scala brzmi lepiej, taki paradoks. Minusem la scali są ceny lamp. Te wybitne niestety już są w cenach za wysokich i te z nowych produkcji nie mają do nich startu. Ale od czasu do czasu fajnie się przełączyć i zafundować sobie odlot.

Tak samo mam z przenośnymi grajkami. Zamiast takiego ak sp3000 wolę sony wm1z. Poprostu nie trawię tych nowych kości.
12 godzin temu, MarcinGD napisał:

Na słabszych realizacjach wolę 1701p.

Czy możesz u siebie sprawdzić jak brzmią pliki DSD skonwertowane w locie do PCM w playerze? U mnie z DF1704 mam okropny szum na cichych fragmentach. Na dCS Debussy i Audio Note DAC4 jest wszystko w porządku. Nie pamietam ale konwersja jest dokonywana chyba do PCM 24/88.

Dzieki.

Czy możesz u siebie sprawdzić jak brzmią pliki DSD skonwertowane w locie do PCM w playerze? U mnie z DF1704 mam okropny szum na cichych fragmentach. Na dCS Debussy i Audio Note DAC4 jest wszystko w porządku. Nie pamietam ale konwersja jest dokonywana chyba do PCM 24/88.
Dzieki.

Z DF1704 czy bezpośrednio na kości w trybie NOS? Konwersję mogę zrobić na laptopie w hqplayer.
5 minut temu, MarcinGD napisał:

Z DF1704 czy bezpośrednio na kości w trybie NOS? Konwersję mogę zrobić na laptopie w hqplayer.

Z tego co pamiętam z DF1704, a w trybiue NOS było OK.

Z tego co pamiętam z DF1704, a w trybiue NOS było OK.

Zero problemów zarówno w 192k jak i 88.2k. Wszystko brzmi czyściutko i żadnych dziwnych przydźwięków w cichych momentach.8493a6af83ec9e95627ff63ab51d6437.jpgf2e8d46b269e3949ac2e282fc72e1ebf.jpg268199d6353016ef17d5668e76f2275f.jpg
8 minut temu, Krzysiek H napisał:

Cześć, możecie napisać różnice 4xpcm58 vs PCM1701, ten drugi chyba nie jest dostępny 

Możesz kupić przejściówki i w gniazda pcm58 włożyć pcm1701 

Jak dla mnie najlpeij gra TDA1541A po is2 

Chyba zależy od systemu. PCM58 gra bardziej średnica. Poza tym w jednym daku lepiej się sprawdziły pcm58, z kolei w drugim fajnie zagrały pcm1701. Ciężko powiedzieć od czego to zależy. Poza tym to nie test A/B i zanim przełożysz kości chwila mija. Ja u siebie zrobię test 16x pcm58 vs 16x pcm1701 ale muszę poczekać na dodatkowe 8 szt. pcm1701. Na razie mam polutowane 8 szt. Warto kupić osobno układy i przejściówki. Wychodzi o 1/3 taniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi