Skocz do zawartości
IGNORED

Heavens Gate-ktoś słuchał?

muju

Rekomendowane odpowiedzi

Broda ---> Nie wiem czy dobrze napiszę nazwy ale Velumy, których słuchałem to N-1 i N-1.2 . Pierwszy był dobrze już używany więc i wygrzany. Drugi troszkę jeszcze nowy ale grał nieźle. Mój znajomy mówił mi jeszcze o modelu Blues, którego nie słuchałem, że w stosunku do tych dwóch jak on to powiedział daje "jasną pojechaną górę" - w sensie negatywnym. Mój domowy to ten drugi jeszcze nie dotarty ale dobrze się zapowiada. Z HG to były sieciówki z serii Red Rocket i Silver Spirit..a sygnałówki Blues, który grał o dziwo najbardziej równo w stosunku do droższych braci. Jego przekaz np w porównaniu z Kondo był "uproszczony"..może porównanie nie namiejscu ale Kondo traktuje u siebie jako wzorzec.Wracając do bluesa grał coś jak hmm poprzedni model Nykla tylko dźwiek szybszy i troszkę cieplejszy. Myślę, że jak na kabel za 1kzł to niezła propozycja . Dalej Ultra Silience , ten prócz wizualnego wrażenia kompletnie u mnie się nie sprawdził. Efekt taki mniej więcej jakbym na korektorze wyeksponował 3kHz. Dodatkowo tego dnia kiedy maglowałem te kable miałem do dyspozycji sieciówki Neela N14ES Gold, N7ES Gold i SINE. Nie bawiłem się w dalsze poszukiwanie "sieciówki życia" bo uznałem, że Velum daje mojemu zestawowi to czego oczekiwałem czyli tzw głębokie czarne tło (tę ciszę w tle),zwiększa kulturę brzmienia, dobrą dynamikę, stereofonię i co najważniejsze nie popsuł mi brzmienia w całym paśmie..Tak na marginesie wiem , że w/w Velum tak jak i kable HG mają swoich entuzjastów i zagorzałych przeciwników.Ja nie mam uprzedzeń np. co do wytworu tychże produktów- czy pochodzą one z garażu czy z wielkiej nowoczesnej hali; nie ma znaczenia.Liczy się efekt, którego oczekiwałem i płacę za efekt.

PS. A i jeszcze jedno tak na marginesie.Z tego co zauważyłem posiadana Theta bardzo reaguje na kable sieciowe. Na E14ES tragedia. Na N7ES lepiej tylko w sumie po co bo gra podobnie do zwykłego "komputerowca". Velum dał to co trzeba. Za to Copland 289 lubi się z E14ES. Przy Velumie było najlepiej ale różnica nie tak spektakularna jak na Thecie.

Kobe Tai _ Myślę , że słuchałeś zupełnie czegoś innego niż modele serii N1 , słuchałeś tańszej wersji czyli modeli N-2 , a dlaczego , a dlatego , że nie kupisz nawet starej wersji , czyli N1 za taką kwotę jaką podałeś !

U mnie znowu po wpieciu ic ultra silence srednica sie wycofala, dzwiek zaczal grac gleboko za kolumny i tonalnie przesunal sie w dol, ale z zachowaniem swietnego zroznicowania i zejscia, wysokie czyste, dzwieczne z blaskiem i bardzo gladziudkie. Scena, glebia, barwa i zespolenie calosci pierwsza klasa, chyba czasowo tez sie wszystko zgadza, muzyka zaczela grac.

Theta i Copland to dwa źródełka. Oba mają ten sam problem, który kolega powyżej opisał jako wadę HG. Niestety to problem tych źródeł a nie IC:) Jak kupowałem Gamuta na Wilczej w W-wie to akurat porównywałem go z Thetą i tym Coplandem. Coż tutaj powiedzieć, jedno słowo; chirurg. Zresztą już jest nowy Copland, mam nadzieję lepszy. Odsłuch przeprowadzałem na najwyższych Velumach, które w tym przypadku też nie pomogły. Reasumując; te dwa źródełka są do tłustej, mało detalicznej, z wycofaną górą i ospałej lampy:)

Rzeczywiście, Copland CD 289 jest bardzo bardzo dokładny i w większości systemów gra o wiele za ostro, być może chirurgicznie ostro. Miałem go kilka lat i słuchałem w wielu dziwnych konfiguracjach. Trudno na nim jak sądzę testować jakiekolwiek kable srebrne, lub nawet z domieszką srebra.

hmm Panie Broda a czy ja gdzieś podawałem jakieś kwoty za kable sieciowe Velum...czytam i jakoś nie widzę...N-1 mogłem mieć za 3kzł a N1.2 za 3,6kzł. Podałem cenę 1kzł za interkonekt HG. Czytaj uważnie zanim coś skomentujesz.

Co do oceny wymienionych cedeków. Theta jest dokładniejsza niż Copland. Oba wcale nie potrzebują ospałej lampy. To że Copland grał ostro to mogła być również wina kabli. Lubię 289 za dynamikę, średni bas ale górą ustępuje Thecie. Theta jest szybsza ze sceną większą niż Copland , ma też wycofany lekko środek i mniejszego kopa w środkowym basie czego miałem w Coplandzie pod dostatkiem.Wybrałem Thete za większą detaliczność. Po odsłuchu Thety w Coplandzie od razu rzuca się w uszy zbita góra mniej selektywna w porównaniu z tym pierwszym. Niemniej oba odtwarzacze są niezłe i warte uwagi zwłaszcza za cenę z drugiej ręki. ARC D-70 mimo wieku jest udaną końcówką i jak na tamte czasy wcale nie ospałą.Lubię amerykańskie brzmienie- mięsisty bas i dobry wykop dlatego ten zestaw mi pasuje. Myślę, że kombinatoryka jaką jest Audio nakręca często dyskusje tak naprawdę o wyższości świąt. Np w kilku systemach Copland zagra ostro ze srebrem a w paru następnych spokojnie...U mnie gra z wykopem i wcale nie ostro ze srebrnym KSL Vz.

Zresztą już

>jest nowy Copland, mam nadzieję lepszy

Jest. I kosztuje ponad 1700 funtów. Brzmienie podobno znakomite ale obsługa - denna (czas reakcji na polecenia z pilota, odczyt płyty po załadowaniu ).

Miałem u siebie kiedyś przez parę tygodni przetwornik Thety (wysoki model) z możliwością komputerowych upgradów. Grał z transportem DPA. Niestety dzwięk mi nie spasował. Bardzo szybki, chirurgicznie dokładny, zbyt analityczny. Taki typowy do wsłuchiwania się w szczegóły. Brakowało mu czaru by delektować się muzykalnością. Coplandy natomiast odbierałem zawsze za jeszcze chłodniejsze i bezduszne.

Bazunia, czyli polski dystryutor H.G. z Lęborka jest aktualnie za granicą. Czy może ktoś z forumowiczów zna hierarchię oferty I.C. i ceny poszczególnych modeli? I czym się między sobą różnią?

pp-> dziekuję

Jednak na tej stronie nie ma nic o promocji. Moi koledzy od Bazumi pokupowali jakoś taniej. Oferowano im promocyjnie 1/3 ceny. Zgłupiałem wiec jak to jest.

->Zydelek

Może tak jak w przypadku naszej rodzimej firmy kablarskiej jest tutaj podobnie, ceny oficjalne sa tylko na www a na rynku towar schodzi po 1/3 cen katalogowych.

Ceny katalogowe u nas ale te zna tylko p.Wiesław z Leborka (bazunia22)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

>broy

powiem tak, jak to kable potrafia byc bardzo kontrowersyjne. Sluchalem calej gamy z najwyzszej serii ultra silence i konekt xlr gra teraz u mnie, jest to najlepszy drut z jakim mialem stycznosc, sprawdzil sie nie tylko w moim systemie, ale byl odsluchiwany w roznych konfiguracjach i zawsze byla klasa. Sieciowka tez jest wybitna i potrafi dac niekiedy wiecej niz konekt, ale tutaj juz trzeba uwazac, bo rowniez moze jednak cos w zamian zabrac. Glosnikowych np. sluchalem w dosc wyzylowanym systemie, tzn.stare monobloki KT88 50W + Avantgarde i bylo koszmarnie, poprostu kleska, strasznie bylem zdziwiony, takze roznie to bywa i jak zwykle trzeba posluchac, warto bo kable wybitne!!!

ABs

Dzięki wielkie, wygląda na to, że będę miał okazję sprawdzić HG Ul.Sig. na XLR i jeszcze jakiś tańszy. Co do ceny nie wypowiadam się, bo lukar mnie wyrzuci za obelżywe słowa!

Pzdr

Bas, wypełnienie i sama góra pasma niby specjalnie niczym się nie różni od znanych mi i używanych kabli. Przestrzennosc i holografia również. To co daje się od razu usłyszec to niesamowita otwartosc srednicy.Kabel mi (jesli mnie ucho nie zawodzi) przypomina Lelumka. Niestety nie w kazdej konfiguracji ta otwartośc wpływa na "+". Cena jednak jest śmieszna, bo za podobna kasę mozna poprawić brzmienie w inny sposób.

Zydelek

OT: z tym kabelkiem niby srebrnym rzeczywiście dałem ciała, ale no cóż - takie info dostałem swojego czasu z Linna...Przepraszam Ciebie i innych forumowiczów za nieścisłość.

Jak posłucham, dam znać!

Pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.