Skocz do zawartości
IGNORED

Wariacje sprzętu bazującego na Accu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybaczcie za zaśmiecanie, ale może ktoś akutar... 

Ps. Moja sztuka zostaje ze mną na dobre i na złe. Kiedyś podmienię pcb mocy na te z tematu od Grzesia. 

Pozdro. 

Edytowane przez freedi

Myślę że z grupowego zamówienia to raczej nic nie wyjdzie bo za mała ilość osób tym razem zamawiała te PCB i niemal nikt się tu nie udziela w tym wątku ...

Tymczasem ja zakupiłem sobie w TME na dobry początek:

• 100szt KSC1845FTA - Tranzystor:NPN;bipolarny;120V;0,05A;0,5W;TO92 Formed
  • 100szt KSA992FTA - Tranzystor:PNP;bipolarny;120V;0,05A;0,5W;TO92 Formed
  • 25szt TTA004B - Tranzystor:PNP;bipolarny;160V;1,5A;1,5W;TO126 - pinout ECB
  • 25szt TTC004B - Tranzystor:NPN;bipolarny;160V;1,5A;1,5W;TO126 - pinout ECB

Pomijając obudowę TO126 , te nowe TTA004B/TTC004B to są bardzo dobre, nowoczesne zamienniki driverów w obudowach TO-92 - tutaj  mówię o 2SA1145/2SC2705 , a KSC1845/KSA992 powinny godnie zastąpić 2SA1376 2SC3478

Z dostępnych i dobrych tranzystorów jakie jeszcze zostają w normalnej dystrybucji są jeszcze KSC2383-Y i KSA1013-Y - z tych pewnie też wkrótce kupie po 100szt, ale je będę zamawiał chyba w mouser

Poza renomowanymi dystrybutorami pozostają NOS-markety

Chińczyk 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z alliexpres ma praktycznie wszystko co potrzebujemy, ale tani nie jest:

jedna para "Original TOS 2SA1145 2SC2705 A1145 C2705 Y TO-92L Non magnetic copper feet" kosztuje 3,75zł

jedna para 100% Japan origina 2SA1376 2SC3478 kosztuje 2,37zł

Tam nie ma cudów typu 50 par za 8 zł Free Shiping ....

ale ma same dobre opinie i prawie każdy opiniuje, że sprzedaje oryginalne tranzystory - może warto sprawdzić, bo taki zakup praktycznie załatwie sprawę.

a po fakcie, już na deser, przeszukałem swoje skarby i odnalazłem tranzystory zamawiane w jakieś 10 lat temu w Kashinoki - 2SA1376 2SC3478 i 2SA1145/2SC2705 no i ma akurat mam tyle ile potrzebuje do kompletu stereo do P7100 

ale tak czy inaczej, zamierzam sobie kupić na zapas to co jeszcze jest u dystybutorów 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trochę z ciekawości a trochę z nudów, zakupiłem u chińczyka kompletny kit

Ukryta Zawartość

PCB realizuje schemat trochę nawiązujący topologią do wzmacniaczy accuphase, ale napewno nie jest to e-350, ani żaden inny accu który znam ....

Natomiast części przysłane przez chińczyka zaskakują jakością - ten akurat chińczyk ma bardzo dobe opinie i ludziska plusują ich produkty - szczególnie Accuphase_C-3850 Core Circuit Pre-Amplifie-DIY KIT jest najlepiej ocenianym przedwzmacniaczem na wielu zagranicznych forach ... no ale części dołączone w kicie - naprawdę nie ma się do czego przyczepić - wszystkie tranzystory wyglądają na bieżącą produkcję , pełnowartościowe z dobrym wyglądem i pomiarami - wszystko to nowoczesne zamienniki, nie ma tu cudów postaci nowych a od dawna nie produkowanych tranzystorów, rezystory 1%, a w kicie jest wszystko co śróbki .... za grosze. Płytka PCB rozmiaru mini, zasilanie +/- 40V - no comment, no ale ta cena ....cenowo, no chyba nie muszę tłumaczyć - dostałem jakiś kod z alli na -35% , wiec jeszcze taniej to kupiłem niż jest tam to teraz ... może to zlutuje na tych częściach co przyszły i sobie potestuje a potem wyląduje w dziale "sprzedam" 

Przesyłka z chin przyszła szybciej niż ta z TME, a niby wszystko miało być na stanie - okazało się że KSA992 potrzebowało tygodnia od deklarowanej daty dostawy do TME aby mogli to wysłać. Przy okazji uzupełniłem zapasy rezystorów i jakiejś drobnicy .... jak zwyklę zamiast potrzebnych kilku sztuk od razu kupiłem po 100szt do szuflady - cóż, typ chomika, tak już mam.

Tranzystory z TME - jak sie spodziewałem - niemal cała taśma identyczna, wstępna selekcja testerkiem T7 - ze 100szt KSA/KSC można wybrać po kilka par z identyczym wzmocnieniem, choć między npn i pnp jest różnica ok. 50 - średnio 430 do 480

W TTA/TTC - każada jedna sztuka z 25 jest identyczna, wskazanie T7 odpowiednio 240 i 280 

Następne zamówienie będę robił w mouser, ale jeszcze czekam na specyfikacje tej nowej wejściówki.

parts_01.jpg

tme2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może dla tych co jeszcze E-450 nie złożyli to im się przyda - zbiorcze zestawienie potrzebnych rezystorów, opisy typu rezystora i moce z service manuala - a co kto wstawi i jakie to już jego sprawa, ilości na komplet stereo (2xPCB)

Carbon Film Resistor
470R 0,17W - 2szt (R1)
24k 0,25W - 2szt (R2)
100R 0,17W - 4szt (R3,R4)
15k 0,17W  - 8szt (R5,R6,R7,R8)
22R 0,17W - 16szt (R10,R11,R12,R17,R18,R19,R20,R9)
2k4 0,17W - 8szt (R13,R14,R15,R16)
5k6 0,17W - 8szt (R21,R22,R23,R24)
1k 0,17W - 10szt (R25,R26,R27,R28,R33)
240R 0,25W - 2szt (R34)
75k 0,25W - 2szt (R35)
2R2 0,25W - 4szt (R39,R40)
680R 0,25W - 4szt (R41,R42)
390R 0,25W - 4szt (R43,R44)
330R 0,17W - 4szt (R51,R52)
33k 0,17W - 4szt (R57,R58)
270k 0,17W - 2szt (R63)

Fuse Resistor
150R 0,25W - 8szt (R29,R30,R31,R32)

Metal Film Resistor
332R 0,25W - 4szt (R62,R64)
1k 0,25W - 4szt (R68,R69)
715R 0,25W - 2szt (R70)

Metal Plate Resistor
0R22 2W - 8szt (R45,R46,R49,R50)
4k42 0,5W - 2szt (R55,R56)

Oxide Metal Film Resistor
47R 2W - 2szt (R36)
100R 2W - 4szt (R37,R38)
5k6 3W - 4szt (R53,R54)
3k9 3W - 4szt (R71,R72)

21 godzin temu, bc_leszcz napisał:

Trochę z ciekawości a trochę z nudów, zakupiłem u chińczyka kompletny kit

Ukryta Zawartość

PCB realizuje schemat trochę nawiązujący topologią do wzmacniaczy accuphase, ale napewno nie jest to e-350, ani żaden inny accu który znam ....

Natomiast części przysłane przez chińczyka zaskakują jakością - ten akurat chińczyk ma bardzo dobe opinie i ludziska plusują ich produkty - szczególnie Accuphase_C-3850 Core Circuit Pre-Amplifie-DIY KIT jest najlepiej ocenianym przedwzmacniaczem na wielu zagranicznych forach ... no ale części dołączone w kicie - naprawdę nie ma się do czego przyczepić - wszystkie tranzystory wyglądają na bieżącą produkcję , pełnowartościowe z dobrym wyglądem i pomiarami - wszystko to nowoczesne zamienniki, nie ma tu cudów postaci nowych a od dawna nie produkowanych tranzystorów, rezystory 1%, a w kicie jest wszystko co śróbki .... za grosze. Płytka PCB rozmiaru mini, zasilanie +/- 40V - no comment, no ale ta cena ....cenowo, no chyba nie muszę tłumaczyć - dostałem jakiś kod z alli na -35% , wiec jeszcze taniej to kupiłem niż jest tam to teraz ... może to zlutuje na tych częściach co przyszły i sobie potestuje a potem wyląduje w dziale "sprzedam" 

Przesyłka z chin przyszła szybciej niż ta z TME, a niby wszystko miało być na stanie - okazało się że KSA992 potrzebowało tygodnia od deklarowanej daty dostawy do TME aby mogli to wysłać. Przy okazji uzupełniłem zapasy rezystorów i jakiejś drobnicy .... jak zwyklę zamiast potrzebnych kilku sztuk od razu kupiłem po 100szt do szuflady - cóż, typ chomika, tak już mam.

Tranzystory z TME - jak sie spodziewałem - niemal cała taśma identyczna, wstępna selekcja testerkiem T7 - ze 100szt KSA/KSC można wybrać po kilka par z identyczym wzmocnieniem, choć między npn i pnp jest różnica ok. 50 - średnio 430 do 480

W TTA/TTC - każada jedna sztuka z 25 jest identyczna, wskazanie T7 odpowiednio 240 i 280 

Następne zamówienie będę robił w mouser, ale jeszcze czekam na specyfikacje tej nowej wejściówki.

parts_01.jpg

tme2.jpg

Zbudowałem go z pół roku temu. Jest świetny. Zasilacz jaki mam to dual mono: po 4x 10000uF 63V Kemet ALC10s na kanał. Trafa po 200VA, po wyprostowaniu około +/- 40V DC.

Następny budowany amp na pewno będzie mieć jeszcze więcej kondów w zasilaczu. Rozmach, ja to słyszę.

Miałem już przygody z Alephem 3 który miał 16 kondków na kanał. Później inne ampy, po 2. Już przy 4 jest elegancja, nie chodzi tylko o pojemności, niskie ESR/ESL te sprawy...

PS: jakbyś chciał zmienić opampy z DC serwo, jedyne pasujące - jakie też zastosowałem docelowo - to AD825. Ja mam akurat AD825ARZ z tme. Offsetu DC na nich nie ma, nie trzeba parować/dobierać (wszystkie 4 sztuki pasowały, jakie zamówiłem) ALE lekki prądzik, poniżej 100mA (coś 60-70mA) jest przy włączaniu. Nie wiem czy oryginalne TL081 też tak robiły (czy klika to/strzela? nie wiem) przy włączaniu. Mam przekaźnik opóźniający/wyłączający - jak go nie było amp elegancko ściszał sygnał, bez trzasków. I raczej włączał się bez trzasków, no ale teraz mam AD825ARZ i przekaźnik. Nie przetestuję tego, już nie będę rzeźbić w nim.

Jest przynajmniej jeszcze jeden użytkownik który miał go zbudować.

Żeby nie było: mam różne klony, ale rozmach tego ustrojstwa, chińskiego e350, rozkłada je na łopatki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kramyeu
19 godzin temu, kramyeu napisał:

ale rozmach tego ustrojstwa, chińskiego e350, rozkłada je na łopatki

chyba prostota i rewelacyjna relacja jakość/cena czyni ten KIT naprawdę rewelacyjną propozycją , bo rozmach to ma projekt P-7100 z tego wątku ...

chiński pragmatyzm wychodzi nawet przy projektowaniu PCB - to "tylko" 7cm, na alli łatwo można do tego kupić gotową obudowę - taka o wysokości 8cm np. "Luxury Class A HD1969" jest za 350zł z transportem a nie za 1200zł z modushop ...

dziękuje za ten komentarz, zachęciłeś mnie do uruchomienia tego zestawu, bo chodziło mi po głowie "rozszabrowanie" go na części ... przy dzisiejszych cenach części elektronicznych u dystrybutorów, taki KIT z jest mega opłacalny, chocby tylko do pozyskania części, które jak wspomniałem są całkowicie legitne, tranzystory KSA992/KSC1845 wyglądaja dokładnie tak samo jak te co właśnie kupiłem w TME - jakby oderwane z tej samej taśmy, zapewne wyszły z tej samej fabryki w chinach i są całkiem nieźle dobrane - choć nikt ich pewnie nie parował ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wolę zdecydowanie tego e350 nad forumowego e450 (!)

Uruchomić warto fest a fest!

Ja go mam w obudowie 2U, grzeje się nie więcej niż 55-60 stopni (22mV biasu), czyli jest dość gorący. Pisali kiedyś, na przykładzie modowania jakichś masowych wzmacniaczy markowych - hifi - (zwiększanie pojemności), że to może być spowodowane potężnym zasilaczem na który składa się: dwie płytki zasilacza (rectifier szukać na ali) z mostkiem Gretza 25A i po 4x 10000uF 63V Kemety ALC10s (zsumowany ripple current z kemetów jest tylko kapeczkę niższy). Płytki zasialcza za, uwaga, 12zł sztuka 😄 Grube ścieżki, twarda solder maska, ledziki, mostek, kondki filtrujące (małe foliowce) po mostku, wszystko w cenie.

Z tymi rectifierami z ali trzeba uważać na jedno: w chyba wszystkich modelach które są dostarczane z mostkiem prostowniczym lub diodami prostowniczymi (czyli gotowe kity z lub bez kondensatorów),

masa ma przejście do otworów montażowych i KONIECZNIE należy użyć dystansów dołączanych do zestawu - czyli plastikowych - gdy wkręcamy to do metalu który mógłby z czymś zamknąć obwód.

Ja na metalowych spalilem tyle monobloków, że to głowa boli, nim doszedłem - za pomocą pewnego forumowicza - do istoty problemu. Wchodziło przebicie na masę RCA, to z powodu masy RCA na trzpieniu CHIŃSKIEGO potka do regulacji sygnału przed PCB mocy... lol, wszędzie masa! Normalne potki takie nie są, trzpień jest odizolowany. Oczywiście chiński potek bezpośrednio miałem przykręcony do front panelu, trzpieniem. Masa zasilacza przebijała - do obudowy. Ładnie paliło ścieżki, w mig 😄 Nawet jeden kanał grał ciszej, o ile się sprzęt nie spalił od razu, ale jak grał to grał! Normalnie zmontowany układ, odizolowany, na dystansach plastikowych - nic z tych rzeczy.

Nie warto testować opampów; na większości offset DC jest zbyt duży, od 300mV na bodaj opa1611 (niezależnie od opka, DC nie spada) do nawet prawie 1V czy kilku V (nie pamiętam). Cudem spasował ad825, warto wmontować soc8 na stoliku - DIPów już bodaj nie produkują. 

Obudowę mam za całe 200zł. Trafa też tanio, nawet softstartu nie trzeba.

Manualnej regulacji DC nie ma, sama się reguluje pod warunkiem kompatybilnego opka w DC servo. Jeśli kupisz gotowy moduł, Chińczyk, przezornie, raczej ustawia potek (wieloobrotowy, od nastawiania biasu) w przyjemne okolice - wystarczy przekręcić gdzieś o 50 stopni i zaczynamy z biasem równym 0mV, ot całe uruchmienie - 

Amp ma bardzo niski poziom brumów/ szumów i innych efektów sonicznych. Cable management - nawet nie trzeba się o to martwić.

Miałem chyba 6 mono-płytek, wszystkie działały od strzała.

Nie chcę nikogo zniechęcać, ale nie zamieniłbym tego słabeusza, chińskiego e350 75W/8 Ohm @ +/- 40VDC, na e450 na forumowych częściach.

Nie mam nieskończonej ilości kolumn na przetestowanie e350; na każdych jakie mam, jest lepszy niż e450 niezależnie od użytego źrodła.

Na co dzień korzystam z korekcji DSP w całym paśmie - to jest technicznie (brzmienie) lepszy amp.

Edytowane przez kramyeu

Masa szła - przy włączaniu - gdy ładowało kondy z baterii (układ z jednym mostkiem, nie z dwoma, na stronę), prawdopodobnie stany nieustalone= potencjał (przy włączaniu tylko i wyłącznie oraz delikatne wzbudzenie, po około 6-7 sekundach przy wyłączaniu wtedy, gdy wzmacniany sygnał cichł). Dalej, wadliwy obwód zamykał się na trzpieniu potka z obudowy i krążył w obudowie - prosto przez nieizolowany potek - na wejście IN monobloku/pcb mocy. Paliło ścieżkę in, połączoną też z masą baterii (nie mam teraz tego przed oczyma, ale tam jest połączona bodaj masa IN z masą baterii - przez rezystor 5W co mogę sprawdzić jak ktoś chce, zrobić zdjęcia).

Zmiana na ad825arz - bardziej dogrzana barwa: lekka chryba na średnicy, żywe granie, twardszy bas, bardziej ostro ale bez przesady, szybsze granie. Zachowane za to zostało lekko ciemne brzmienie. Trochę lepsza rozdzielczość + scena. Oryginalne TL081 grały lekko mdło choć też fajnie.

Lekkie DC, do 70mV, w ułamek sekundy przy włączaniu - do testów lub użyć przekaźnika (na tym ad825arz). Wstęg nie spaliło ani nie nadpaliło, nie wzbudza się. 

Edytowane przez kramyeu
W dniu 15.05.2025 o 19:06, kramyeu napisał:

Zbudowałem go z pół roku temu. Jest świetny

Być może fajnie gra, ale od 350 troszkę się różni.

Ukryta Zawartość

E-350.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytam, śledzę tematy klonów/replik/wariacji Accuphase od momentu jak tylko pojawiły się na tym forum. Kilka modeli zrobiłem kompletnych-p7100 grała i zachwycała nie tylko mnie od ponad 10 lat. Zostanie u mnie, bo mam do niej dziwny sentyment, zamienię tylko końce mocy, na te z tego wątku. 

Ale i tu możecie wieszać na mnie psy itd. Przyjmuję to z pokorą... ale kilka tygodni temu "p7100" została z łatwością zdetronizowana przez replikę Krella ksa50! Przyznaję to, choć w pewnym momencie nie dowierzałem i szukałem błędu w samym accu, systemie, kablach itp.. Niestety, Krell to inny wymiar wzmacniacza, tym bardziej że jest w klasie A. Muzykę z moich zasobów, którą znam na pamięć-odkrywam na nowo, słyszę nowe dźwięki, częstotliwości.. Takie są fakty. I nie są to tylko moje wnioski.. Porównałem dokładnie 3 szt klonów p7100. Krell to wybitny wzmacniacz, accu-tylko dobry, może nawet bardzo dobry. 

Wybaczcie ale musiałem i jakkolwiek to nie zabrzmiało, budujecie 7100 i inne, bo jednak warto! 

Ukryta Zawartość

Klon ksa50 w obudowie po klonie p7100 i z jej Mundorfami 4x47000uF/100V,2xtoroid 720VA,chłodzenie pasywne, bias 1,2A sztywny po długotrwałych testach-temp radiatorów ponad 50stC...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez freedi
13 godzin temu, freedi napisał:

"p7100" została z łatwością zdetronizowana przez replikę Krella ksa50!

Z jakich źródeł masz płytki i schemat Krella?

Nie zaśmiecajmy Grzesiowi, jak coś to na pw. 

PCB z Aliexpress, schemat jedyny poprawny i słuszny do ksa50 dostępny w sieci i na forum w temacie klona Krella. 

Ja mam p-7100 na pcb chinskim, gra rewelacyjnie. I to bez kombinowania ze sprowadzaniam jakichs japonskich czesci. Zupelnie inne granie niz konstrukcje jaskiniowca - mam e-450 oraz  p-5000. Ludzie tu tez pisali ze p-7100 na pcb jaskiniowca gralo gorzej niz e-450, to ja współczuje wtopy.

A smiac mi sie chce jak ludzie pisali ze e-450 gra u mnie gorzej od p-7100 na chinskim pcb, dlatego ze robilem sam prasowanke😆

Pewnie to projekt pcb ma duze znaczenie.

Ale z ciekawosci zrobie tego e-350 i pewnie Krella ksa50. Wiec bede tez mogl cos wiecej powiedziec.  Czekam na dostawe🙂

Edytowane przez jamess8

Jamess8 mam w takim razie pytanie dotyczące E450. Zbudowałem go na pierwszych płytkach jakie ładnych parę lat temu pojawiły się na grupowym zamówieniu forum Diyaudio. Wg mnie ten wzmacniacz gra rewelacyjnie, a że mam dostęp do wielu audiofilskich konstrukcji porównywałem go z róznymi wzmacniaczami po kilkadziesiąt tyś. Żaden z testowanych go nie pobił. Dopiero lampowy Line Magnetic zagrał moim zdaniem zauważalnie lepiej. Ale do rzeczy. Po jakimś czasie od tamtego zamówienia pojawiły się 2 rodzaje płytek do E450 obie podobno lepsze / poprawione. Mają kolor żółty i zielony. Oba komplety wtedy zakupiłem i leżą na półce. Czy znasz te płytki, a jak tak to czy sądzisz że warto je robić ? Podobno te żółte są najlepsze, cokolwiek to znaczy.

Ps. I jeszcze jedna kwestia. Ameryki nie odkryję jak powiem że akustyka pomieszczenia ma gigantyczne znaczenie. Ja przekonałem się jak duże kiedy przeniosłem swojego E450 z salonu urządzonego raczej minimalistycznie gdzie grał świetnie, do pokoju 36mkw ze skosami bedącego domową graciarnią, rowery, skład mebli, duża ilość kwiatów jakieś dywany itp. Tam ten wzmacniacz zagrał na poziomie wybitnym. Nie ma to jak graciarnia. 

Edytowane przez Darek67

DSP, jakaś adaptacyjka, i zapomnieć o zmianach sprzętu...

do tego technicznie najlepsze kolumny z np. Bliesma-mi, wydajne ampy, reszta to wisienki na torcie

Edytowane przez kramyeu

Uprościłeś to maksymalnie i tak to nie działa. 

Owszem, akustyka to podstawa ale z z g.. wna bicza nie ukręcisz😀

Wydajne ampy i dobre kolumny-to drugi warunek, jak sam zauważyłeś. Dlatego między innymi powstają takie konstrukcje jak klony wzmacniaczy, na które przeciętnie zarabiającego Polaka raczej nie stać. I szacunek dla ludzi, którzy ciągną te tematy! 

W dniu 16.05.2025 o 15:41, kramyeu napisał:

Wolę zdecydowanie tego e350 nad forumowego e450 (!)

Uruchomić warto fest a fest!

Ja go mam w obudowie 2U, grzeje się nie więcej niż 55-60 stopni (22mV biasu), czyli jest dość gorący. Pisali kiedyś, na przykładzie modowania jakichś masowych wzmacniaczy markowych - hifi - (zwiększanie pojemności), że to może być spowodowane potężnym zasilaczem na który składa się: dwie płytki zasilacza (rectifier szukać na ali) z mostkiem Gretza 25A i po 4x 10000uF 63V Kemety ALC10s (zsumowany ripple current z kemetów jest tylko kapeczkę niższy). Płytki zasialcza za, uwaga, 12zł sztuka 😄 Grube ścieżki, twarda solder maska, ledziki, mostek, kondki filtrujące (małe foliowce) po mostku, wszystko w cenie.

Z tymi rectifierami z ali trzeba uważać na jedno: w chyba wszystkich modelach które są dostarczane z mostkiem prostowniczym lub diodami prostowniczymi (czyli gotowe kity z lub bez kondensatorów),

masa ma przejście do otworów montażowych i KONIECZNIE należy użyć dystansów dołączanych do zestawu - czyli plastikowych - gdy wkręcamy to do metalu który mógłby z czymś zamknąć obwód.

Ja na metalowych spalilem tyle monobloków, że to głowa boli, nim doszedłem - za pomocą pewnego forumowicza - do istoty problemu. Wchodziło przebicie na masę RCA, to z powodu masy RCA na trzpieniu CHIŃSKIEGO potka do regulacji sygnału przed PCB mocy... lol, wszędzie masa! Normalne potki takie nie są, trzpień jest odizolowany. Oczywiście chiński potek bezpośrednio miałem przykręcony do front panelu, trzpieniem. Masa zasilacza przebijała - do obudowy. Ładnie paliło ścieżki, w mig 😄 Nawet jeden kanał grał ciszej, o ile się sprzęt nie spalił od razu, ale jak grał to grał! Normalnie zmontowany układ, odizolowany, na dystansach plastikowych - nic z tych rzeczy.

Nie warto testować opampów; na większości offset DC jest zbyt duży, od 300mV na bodaj opa1611 (niezależnie od opka, DC nie spada) do nawet prawie 1V czy kilku V (nie pamiętam). Cudem spasował ad825, warto wmontować soc8 na stoliku - DIPów już bodaj nie produkują. 

Obudowę mam za całe 200zł. Trafa też tanio, nawet softstartu nie trzeba.

Manualnej regulacji DC nie ma, sama się reguluje pod warunkiem kompatybilnego opka w DC servo. Jeśli kupisz gotowy moduł, Chińczyk, przezornie, raczej ustawia potek (wieloobrotowy, od nastawiania biasu) w przyjemne okolice - wystarczy przekręcić gdzieś o 50 stopni i zaczynamy z biasem równym 0mV, ot całe uruchmienie - 

Amp ma bardzo niski poziom brumów/ szumów i innych efektów sonicznych. Cable management - nawet nie trzeba się o to martwić.

Miałem chyba 6 mono-płytek, wszystkie działały od strzała.

Nie chcę nikogo zniechęcać, ale nie zamieniłbym tego słabeusza, chińskiego e350 75W/8 Ohm @ +/- 40VDC, na e450 na forumowych częściach.

Nie mam nieskończonej ilości kolumn na przetestowanie e350; na każdych jakie mam, jest lepszy niż e450 niezależnie od użytego źrodła.

Na co dzień korzystam z korekcji DSP w całym paśmie - to jest technicznie (brzmienie) lepszy amp.

Wynika z opisu że jesteś fanem taniej taniości 😁

Dobra, macie rację!!!

Ja odkryłem DSP dopiero co... gdzie ja byłem bez tego tyle czasu! Ile szans straconych!

Co do taniości - sam nie wiem. Tamto to miało być na 1-wszy Amp DIY (który nie musiał zostać zakupiony jako gotowy klon) też dla zabawy, i dla próby. 

Ale teraz? Myślę nad Purifi i kolumnami z magnezowo-aluminiowymi Bliesmami. I to jest w najbliższych 3 krokach do ogarnięcia, jako kolejne.

Nie wyczuwam dużych różnic gdy jest korekta DSP. Kolumny to już ograniczenie (jakie mam), a mam zboczone preferencje "żeby łupało"/szybki atak/impuls/rozmach. Gdyby nie te rzeczy, nie miałbym już czego szukać. Jakaś tam rozdzielczość ponoś ma mnie zszokować, tak mi radzą ...

Edytowane przez kramyeu

>>>Nie chodzi tu Panu o cyfrowe przystawki do korekcji charakterystyki, tylko o normalne pasywne zestawy?
JG: Tak chodzi mi o fizyczne parametry zwrotnic i położenia głośników. Nie mówię o DSP. Z DSP można zrobić wszystko. Ale napotkaliśmy duży opór na rynku. Ludzie nie chcą tego kupować. Zbudowaliśmy setki DSP, i nadal mamy je na składzie. Przez ostatnie pięć lat sprzedaliśmy dwadzieścia klika zestawów, nie więcej. Mimo, że otrzymaliśmy naprawdę dobre opinie, wielu ludzi wypowiadało się entuzjastycznie, pisano o tym w prasie, ale tego nie sprzedaliśmy. Ludzie nie akceptują tego pomysłu i w tym tkwi problem.

Wierzę w DSP w zwrotnicach czy do regulacji poziomu, ale niestety rynek nie jest dość nowoczesny by zaakceptować ten produkt.

Tak czy tak lubię optymalizację mechaniczną. Im bardziej zoptymalizuje się na początku, tym mniej trzeba korygować na końcu. Lubię DSP do dopracowania, ale nie jako narzędzie by z czegoś złego robić coś dobrego. To jest według mnie zły pomysł.<<<<

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja używam tego na poziomie transportu: impulse response plik/pliki .WAV (korekta symulowana w REW/czymkolwiek), na bazie pomiaru kalibrowanym mikrofonem, wbijam to w Roon, Daphile, HQplayer albo Foobar2000 (zależnie od tego jakiego źródła używam).

Wydałem na kondensatory małą fortunę, w tej chwili nie chce mi się ich nawet próbować.

Może to pierwsze przebiśniegi i wkrótce się to zmieni.

Fakt co do zastosowanych korekt mam jeden, na strojonych kolumnach różnica jest najmniejsza. Na starych vintage - potężna.

Edytowane przez kramyeu

Żeby nie bylo, ze wyglaszam jakieś skrajne opinie to uważam, ze e-450 to przyzwoicie grający wzmacniacz. Tez porownywalem go z roznymi komercyjnymi wzmacniaczami.

Pytanie odnosnie roznych wersji pcb raczej powinno byc skierowane do autora tych pcb lub osob ktore zrobily 2 wersje.

Jako ze ja zrobilem swoja prasowanke to pozwoliłem sobie na wiele testow, robilem porównania jak gra e-450 z roznymi tranzystorami, opampami, roznymi sposobami zasilania stopni wzmacniacza itd. Swoje wnioski mam, a co sie dowiedziałem i nauczyłem to i tak bardzo dużo.

Wymądrzać sie tu nie będę, opisuje tylko swoje spostrzeżenia. A po dluzszej przerwie od audio znowu mam duzy zapal, wiec w planach jest jeszcze kilka testow i konstrucji.

Tutaj jest wiele osob, ktore mają bardzo duze doswiadczenie ze wzmacniaczami i troche dziwi mnie ze nie podzielily sie swoją wiedzą. Pewnie mieliby cos sensownego do powiedzienia.

A odnośnie sprzetu to kazdy element toru ma znaczenie: źrodlo, wzmacniacz i kolumny I oczywiscie akustyka która potrafi zmasakrowac najlepszy sprzet.

W wolnej chwili poćwiartowałem kilka płaskowników i dla tego maluszka to już nawet przygotowałem otwory montażowe (nagwinowane pod m3) - ja tak zwykle uruchamiam wzmacniacze, jak trafią do docelowej obudowy to zależy - czasem z płaskownikiem, a czesm gwintuje radiatory jeszcze raz.

Ukryta Zawartość

Nie mam chwilowo czasu na zalutowanie płytek ale coś tam popycham do przodu ...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi