Skocz do zawartości
IGNORED

Zatrudnienie w dziedzinie elektroakust.

abc55555

Rekomendowane odpowiedzi

W tym roku stoje przed wyborem kierunku studiów i w związku z tym chciałem się dowiedzieć:

-jakie są szanse na znalezienie zatrudnienia w dziedzinie elektroakustyki (najlepiej w okolicach Warszawy)?Prosze też o podanie (w miarę możliwości) konkretnych przykładów.

-co sądzicie o przyszłości tej dziedziny gospodarki opartej na polskich produktach i producentach?

-czy ktoś z szanownych forumowiczów studiował na Politechnice Warszawskiej w zakładzie Elektroakustyki i jak ocenia taki kierunek kształcenia?

-prosze także o wszelkie sugestie i wskazówki które mogłyby mi pomóc.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi,

ABC55555

https://www.audiostereo.pl/topic/16615-zatrudnienie-w-dziedzinie-elektroakust/

Jesli bedziesz wybitnie dobry to pewnie znajdziesz prace jako elektroakustyk, moze niekoniecznie w Polsce.

Jesli nie bedziesz wybitny to dla zwiekszenia szans na prace radze polaczyc elektroakustyke z kosmonautyka, ktora Politechnika Warszawska rowniez oferuje.

Przepraszam za ferment w tym wątku, ale przypomniał mi się taki kawałek (poniekąd związany z tematem, żeby nie było zupełnie offtopic):

"Prąd mnie kopie, szafa bzyczy

Zespół wyje, naród ryczy

Znikły słowa, zniknął rym cym cym cym

Nic nie widać - ino dym! jeszcze trochę watów!

By wewnętrzne wzmóc napięcie, stukam se po śrubokręcie

W uszach szumi, we łbie grzmi

Z oczu iskry ciekną mi jeszcze trochę watów!"

Kto pamięta tytuł (bez obrazy dla rozpoczynającego ten wpis) otrzymuje medal z kartofla ;-)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

>>misiomor

Jeszcze nie studiuje ale rozglądam się za jakimś fajnym kierunkiem.

>>Parsec

Jaki jest związek między kosmonautyką i elektroakustyką, i dlaczego akurat kosmonautyka?

Czy ktoś wie co po takim wydziale jak elektroakustyka można robić i gdzie?

Gdzie można się ewentualnie zahaczyć, oprócz tonsila oczywiście?

Dzięki za posty.

>abc55555

ale nadales sobie kretynski nick, ale w nawiazaniu do tematu moge ci powiedziec z mojej

praktyki wyszlo gowno w tej dziedzinie, bo.. majac 20lat zapisalem sie po LO do swienej szkoly

w warszawie, tzn zajaczek, studium kierunek elektroakustyka, klasa zawiazana, specjalnie formowana,

wyklada wybitny elektroakustyk praktykujacy i pracujacy w kanadyjskich filharmoniach, majacy wykupiony

staly bilet lotu za ocean i co? Jego syn Polak konczy kierunek wczesniej, koncza sie dojscia w studiach...

k**wa jak tak mnie wyruchano to juz przemilcze, mam ta satysfakcje ze poznalem wielu pasjonatow

takiego kierunku, np. akustykow punkowych,

realizatorow duzych form multimedialnych, artystow dusza, prostych ludzi z dusza...

abc55555 -> Zartowalem. Kosmonautyka i akustyka dadza Ci mniej wiecej takie same szanse zatrudnienia, czyli bliskie zeru. Zobacz co pisze ABs. Oczywiscie zawsze jat szansa na dobra prace, jesli bedziesz wybitnie dobry w swojej dziedzinie lecz moze to kosztowac sporo czasu i poswiecen. Zdrowy rozsadek jednak mowi, ze kosmonautyka i akustyka chleba Ci nie dadza, szczegolnie w okolicach Warszawy i w oparciu na polskich produktach i producentach. Nie musisz jednak sluchac jednak ani mnie ani ABs, realizuj swoje marzenia jesli wierzysz, ze wybrales wlasciwy kierunek.

Do abc55555:

Sam studiowałem (i dyplom mgr.inż zrobiłem) na Wydziale EiTI PW (nie w ZEA) i znam parę osób z tego zakładu. Nie szukałem ani nie szukam pracy w elektroakustyce, bo nie chcę psuć sobie hobby przez uczynienie go pracą.

Moje spojrzenie na sprawę jest takie - ludzie z ZEA wyglądają na dobrych fachowców (aczkolwiek jak na mój gust czasem traktują audiofilskie przeginki zbyt poważnie), dysponują np. całkiem ładną komorą bezechową, jeżeli słyszałeś na którymś Audio Show kolumny Nykiel Audio, to ich twórca jest pracownikiem tegoż zakładu, jeżeli jeszcze nie trafiłeś pod ten adres, to podaję link do ich strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak czy siak, do wyboru specjalności na EiTI długa droga (najpierw trzeba przejść wyjątkowo rozrywkowe

pierwsze lata z przedmiotami podstawowymi). Zalety wyboru studiów na EiTI są takie, że nawet jak po drodze zniechęcisz się do elektroakustyki, to zawsze będziesz mógł wybrać inny kierunek (im lepsza średnia skumulowana tym większy wybór) taki jak inżynieria komputerowa czy radioelektronika, do tego masz szansę uzyskać dość dobre przygotowanie w dziedzinie programowania, sieci komputerowych i systemów operacyjnych - są to umiejętności pomagające w znalezieniu dobrej pracy.

W sprawie przyszłości polskiej elektroakustyki (zwłaszcza tej ambitniejszej), to IMHO sprawa nie wygląda dobrze - nawet firmy z całkiem niezłym zapleczem intelektualnym jakoś na światowym rynku nie mogą się przebić - IMHO dzieje się tak dlatego że nasza socjalistyczna ojczyzna wybitnie nie sprzyja działalności R&D - jak ktoś za dużo zainwestuje np. w laboratorium na światowym poziomie to dla urzędu skarbowego i ZUS'u jest jak ptak na gałęzi - łatwy do odstrzału (nie nauczyli się oni jeszcze że pasożyt nie powinien zbyt szybko zabijać żywiciela). Znacznie większa przyszłość jest przed handlem wyrobami dającymi się szybko upłynnić takimi jak np. ciuchy, sprzęt komputerowy, ew. papierosy i spirytus z przemytu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wielkie dzięki wszystkim.

Kolumny Nykiela widziałem a nawet słyszałem bo właśnie w ten weekend byłem na dniach otwartych PW i zwiedzałem wydział elektroakustyczny.

Zrobiły na mnie całkiem niezłe wrażenie zwłaszcza że były podłączone do zmodyfikowanego amplifona i stały w studiu czy pokoju odsłuchowym. W sumie to chyba najlepsze czego do tej pory słuchałem, ale całej zasługi nie mogę przypisywać tylko kolumnom bo przecież to stało w specjalnie do takich rzeczy przeznaczonego miejsca.

Komora bezechowa też zrobiła na mnie całkiem niezłe wrażenie, szkoda tylko że kliny są takie krótkie i można w niej mierzyć realnie od jakichś 100Hz.

Jeszcze raz dziękuje,

ABC55555.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.