Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do postawienia w niefortunnym miejscu - na szafach

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję kolumn. Muzyki będę słuchać z komputera i będę siedział przed nim. Głównie słucham muzyki symfonicznej, ale czasem się zdarzy i rock. Pokój ma 12 m2. Niestety jedynym miejscem gdzie będę mógł postawić kolumny są dwumetrowe szafy, między którymi stoi biurko. Wiem że to złe rozstawienie, ale niestety inaczej nie mogę, na chwilę obecną nie  zamierzam zmieniać aranżacji pokoju tylko pod kolumny. Dźwięk będzie zatem nade mną, mimo wszystko chcę spróbować wyciągnąć jak najwięcej. Prawdopdoobnie będą to kolumny aktywne ale jeżeli coś ze wzmacniaczem to mogę trochę dopłacić, gdzieś tam się jakoś "upchnie" ten wzmacniacz. Oczywiście wszystko nie za "grube tysiące".

Jeśli szafy nie są antykami, to można nad biurkiem powiesić na uchwytach.

Mocowanie ich z boku też może się udać, albo od razu nabyć modele

z uchwytami - zwykle zewnętrzne. Inaczej będziesz w cieniu akustycznym.

A jakość dźwięku to kwestia czynnika, o którym już dżentelmeni nie ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czy mozesz zrobic zdjecie „frontowe“ na to biurko/szaly?
Jakie szerokie jest biurko?
Czy wchodz w rachube umocowanie glosnikow do scian bocznych tych szaf?

Tutaj przyklad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Hirmin napisał:

Poszukuję kolumn. Muzyki będę słuchać z komputera i będę siedział przed nim. Głównie słucham muzyki symfonicznej, ale czasem się zdarzy i rock. Pokój ma 12 m2. Niestety jedynym miejscem gdzie będę mógł postawić kolumny są dwumetrowe szafy, między którymi stoi biurko. Wiem że to złe rozstawienie, ale niestety inaczej nie mogę, na chwilę obecną nie  zamierzam zmieniać aranżacji pokoju tylko pod kolumny. Dźwięk będzie zatem nade mną, mimo wszystko chcę spróbować wyciągnąć jak najwięcej. Prawdopdoobnie będą to kolumny aktywne ale jeżeli coś ze wzmacniaczem to mogę trochę dopłacić, gdzieś tam się jakoś "upchnie" ten wzmacniacz. Oczywiście wszystko nie za "grube tysiące".

Bez wspomnienia jaki masz budżet ani rusz. Wspomniane powieszenie na ścianach byłoby najlepszym rozwiązaniem, ponieważ wyregulujesz również ustawienie w pionie, ale z wysokości ponad dwóch metrów jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić. Biorąc pod uwagę, że siedzisz przed komputerem, to musiałyby "patrzeć" pod kątem niemal <90, a zatem bardziej by pasowało na suficie?? Czy coś źle zrozumiałem? 😄 

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

Godzinę temu, xajas napisał:

Czy mozesz zrobic zdjecie „frontowe“ na to biurko/szaly?
Jakie szerokie jest biurko?
Czy wchodz w rachube umocowanie glosnikow do scian bocznych tych szaf?

Tutaj przyklad

Ukryta Zawartość

No dokładnie takie mam rozstawienie szaf i biurka, biurko ma szerokość 120 cm. Od szaf do sufitu jest ok. 70 cm. 

Cytat

Bez wspomnienia jaki masz budżet ani rusz.

Trochę pieniędzy mam na to zarezerwowane, tak ok. 2-3 tyś zł.

Godzinę temu, audioburak napisał:

Jeśli szafy nie są antykami, to można nad biurkiem powiesić na uchwytach.

W sumie nie pomyślałem o tym, że można i na uchwytach zamontować, muszę się jednak głęboko nad tym zastanowić. Tym bardziej jeśli chodzi o szafy, mówiąc kolokwialnie - "szkoda szaf", ale tak jak mówię trzeba się zastanowić. No chyba że jest coś bezinwazyjnego.

A co do szaf to nie są antykami. Przeciwnie - zostały zakupione w poprzednim roku 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Hirmin
9 minut temu, Hirmin napisał:

Trochę pieniędzy mam na to zarezerwowane, tak ok. 2-3 tyś zł.

A nawet takie sie nie zmieszcza? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ??? Specjalnie zaprojektowane do takiego malego biurka. Maja wejscie USB. Jakosc na najwyzszym poziomie.

Ukryta Zawartość

Tym bardziej jeśli chodzi o szafy, mówiąc kolokwialnie - "szkoda szaf", ale tak jak mówię trzeba się zastanowić. No chyba że jest coś bezinwazyjnego.

Zrozumiale, wiec…
jesli bezinwazyjnie, to uzyj uchwytow/wysiegnikow mocowanych do sciany a nie do szafy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeśli masz tam dojście żeby podłączyć dwie kolumienki aktywne do prądu i jedną do internetu to polecał bym ci kupić używane kolumienki aktywne Kef Lsx jeszcze pierwszej generacji.One są bardzo małe, są nie czułe na ustawienie i grają bardzo dobrze, neutralnie.W aplikacji można pewne rzeczy poustawiać. Mają też wejście optyczne ,to można do nich podłączyć tv lub kompa jeśli ma takie wejście.

Dziś nawet takie sprzedałem,a za miesiąc mogę przywieźć jeszcze jedną parę.One mają tylko 24cm wysokości,16cm szerokości i 17 cm głębokości.Za używane trzeba dać około 2 tys zł,ale to na prawdę super sprawa.

Ukryta Zawartość

Można dokupić do nich takie podstawki mocowane do ściany ,jeśli nie chcesz ich stawiać na szafie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Godzinę temu, Hirmin napisał:

No chyba że jest coś bezinwazyjnego

Zawsze można bezinwazyjnie- na przykład do tylnej krawędzi boku szaf przymocować jakieś wieszaki, zawiesić na nich pas sztywnej płyty hdf pomiędzy szafami i na nim kolumny, jeśli nie będą nazbyt ciężkie. Plus jest też taki, że na wspomnianej płycie można powiesić lampę nad biurkiem, uchwyt słuchawek, czy inne pomocne bzdety.

Albo po prostu, kolumny bliskiego pola postawić na blacie biurka.

ewentulnie te są dość tanie,ja sprzedałem w podobnej cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

4 godziny temu, Hirmin napisał:

Jeśli kubatura kolumn jest kluczowa, a przestrzeń między szafami jest sensowna, to jest jeszcze jedna alternatywa. Mianowicie kolumny naścienne jak np. Dali On-Wall czy jakiekolwiek inne.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

Powiem tylko, że z szafą jest taki problem, że jedna szafa ma mniejszą głębokość i głośniki byłyby blisko mnie. 

Trzeba będzie to wszystko przemyśleć i montaż i te kolumny a jak zdecyduję o zamontowaniu uchwytów to już będę myslał nad doborem kolumn, chyba że pomyślę o małych jak wyżej napisano.

Dziękuję wszystkim za pomoc.