Skocz do zawartości
IGNORED

Atmos w Onkyo TX-NR7100 / TX-NR6100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W końcu zamontowałem sobie w suficie głośniki do Atmos, w ustawieniach amplitunera zrobiłem oczywiście 5.1.2  i teraz mam pytanie do posiadaczy amplitunerów Onkyo 7100/6100.  Czy jeśli puszczacie jakiś materiał, chociażby demo z YouTuba  w Dolby Atmos, to czy amplituner wykrywa go i pokazuje napis Atmos na wyświetlaczu? Niby wszystko działa jak trzeba ale napisu Atmos jeszcze nie widziałem i za każdym razem muszę włączyć DTS Neural X lub DD Surround żeby grały górne głośniki i juz sam nie wiem czy to prawdziwy Atmos czy generowany przez amplituner z DD. 

Dodam że głośniki sufitowe mam nad głową na wysokości kolan i ustawieniach zrobiłem je jako middle (była też opcja rear ale skoro są przede mną zrobiłem middle według grafiki Onkyo). 

https://www.audiostereo.pl/topic/166225-atmos-w-onkyo-tx-nr7100-tx-nr6100/
Godzinę temu, krzysiek735 napisał:

Witam

W końcu zamontowałem sobie w suficie głośniki do Atmos, w ustawieniach amplitunera zrobiłem oczywiście 5.1.2  i teraz mam pytanie do posiadaczy amplitunerów Onkyo 7100/6100.  Czy jeśli puszczacie jakiś materiał, chociażby demo z YouTuba  w Dolby Atmos, to czy amplituner wykrywa go i pokazuje napis Atmos na wyświetlaczu? Niby wszystko działa jak trzeba ale napisu Atmos jeszcze nie widziałem i za każdym razem muszę włączyć DTS Neural X lub DD Surround żeby grały górne głośniki i juz sam nie wiem czy to prawdziwy Atmos czy generowany przez amplituner z DD. 

Dodam że głośniki sufitowe mam nad głową na wysokości kolan i ustawieniach zrobiłem je jako middle (była też opcja rear ale skoro są przede mną zrobiłem middle według grafiki Onkyo). 

Z Youtube  nic z  natywnego /prawdziwego atmosa nie przetestujesz...

Dlatego nic się nie wyświetla.To co widzisz to czysta improwizacja....Chociaż DTS X Neural robi to świetnie...

Jeśli chcesz  poczuć prawdziwy Atmos  to ściągnij kilka dem z tej strony i odtwórz na  plikowcu lub przez laptopa....

To jest Atmos😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977
6 hours ago, Gmow1977 said:

Z Youtube  nic z  natywnego /prawdziwego atmosa nie przetestujesz...

Chociaz tych filmow na youtubie duzo, to tak naprawdę clickbaity, zeby nabijac wyswietlenia przez nieswiadomych uzytkownikow. W komentarzach czasem nawet spore zachwyty nad jakością "atmosa" 😆😂

6 hours ago, Gmow1977 said:

Jeśli chcesz  poczuć prawdziwy Atmos  to ściągnij kilka dem z tej strony i odtwórz na  plikowcu lub przez laptopa....

Oczywiscie tez trzeba plikowca skonfigurowac aby przekazywał dzwięk "passthrough". Laptopy z windowsem mogą z tym mieć problem 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 godziny temu, brewka87 napisał:

Oczywiscie tez trzeba plikowca skonfigurowac aby przekazywał dzwięk "passthrough". Laptopy z windowsem mogą z tym mieć problem 🙂

To fakt 👍Ale Autor wygląda na kumatego to chyba sobie poradzi😁

Na win7 probowałem na wszystkie sposoby wyprowadzic z kompa dzwięk Atmos i mi się ta sztuka nie udała. Probowalem kilka playerow i nic. Zainstalowałem LibreELEC z Kodi i ruszyło od razu. Przez jakiś czas tak oglądałem filmy ale postanowiłem kupic odtwarzacz z prawdziwego zdarzenia i padło na Zidoo Z1000 Pro. Miałem przez jakiś czas Himedię Q10 i tez było ok 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Dziękuję za pomoc, temat opanowany. Na YouTubie faktycznie  nie uświadczy Atmosa mimo opisów, tylko odmiany DD. Podstawa to dobre źródło (przetestowane przeze mnie BleuRay, Apple Tv, Netflix). Najważniejsza informacja to włączyć oryginalną ścieżkę i ewentualnie napisy PL. Póki co największe wrażenie zrobił na mnie Transformers: Przebudzenie Bestii, najwięcej efektów przestrzennych docierających z górnej warstwy głośników. Prawdą jest też że rozszerzenie 5.1 do 5.1.2 zgodnie z wytycznymi Dolby naprawdę dużo wnosi do dźwięku przestrzennego. Przesiadłem się z 5.1 postawionego na wiekowym już  Harman Kardon AVR255 i to  jak dla mnie jest skok w nadprzestrzeń jeśli chodzi o kino domowe zarówno w filmach jak i w muzyce (szczególnie koncerty) bo taką też lubię  słuchać przestrzennie. Z dźwiękiem stereo jest nieco gorzej na Onkyo niż na HK ale do przeżycia.

16 minut temu, krzysiek735 napisał:

Prawdą jest też że rozszerzenie 5.1 do 5.1.2 zgodnie z wytycznymi Dolby naprawdę dużo wnosi do dźwięku przestrzennego. Przesiadłem się z 5.1 postawionego na wiekowym już  Harman Kardon AVR255 i to  jak dla mnie jest skok w nadprzestrzeń

No to sobie teraz pomyśl... jaki przeskok  by zrobiły  4 Atmosy zamiast dwóch....??? 

4 Atmosy to  inny wymiar ...😉 

Edytowane przez Gmow1977
3 hours ago, Gmow1977 said:

No to sobie teraz pomyśl... jaki przeskok  by zrobiły  4 Atmosy zamiast dwóch....??? 

4 Atmosy to  inny wymiar ...😉 

Spokojnie, niech zostanie cos na później 😉

3 hours ago, krzysiek735 said:

Dziękuję za pomoc, temat opanowany. Na YouTubie faktycznie  nie uświadczy Atmosa mimo opisów, tylko odmiany DD. Podstawa to dobre źródło (przetestowane przeze mnie BleuRay, Apple Tv, Netflix). Najważniejsza informacja to włączyć oryginalną ścieżkę i ewentualnie napisy PL. Póki co największe wrażenie zrobił na mnie Transformers: Przebudzenie Bestii, najwięcej efektów przestrzennych docierających z górnej warstwy głośników.

Efekty z sufitu to zawsze cos nowego i robi pozytywne wrazenie. Z resztą montując głosniki na suficie liczymy na takie efekty w filmach, ktore wykorzystają te głosniki 🙂

btw Krzyśku, gdzieś Ty się podziewał przez 17 lat? 😆 konto masz bardzo długo, a napisałeś jedynie 2 posty (w tym temacie). Udzielaj się częsciej 🙂

• 7 miesięcy później...

Jako że jestem nowym członkiem tego forum najpierw się przywitam. 

WITAM WSZYSTKICH.

A teraz mam małe pytanko posiadam amplituner jak w temacie onkyo tx-nr7100 i poszukuje jakiś zestaw głośników. Głównie oglądam  filmy ale muzykę też lubię posłuchać (glownie rock).  Myślę że jest to jaki 70/30% filmy/muzyka. Mam 2 źródła z których oglądam jedno to komputer drugie to blueray panasonic dp-ub820.  Salon mam nie za duży bo 5x4 metra. Na dłuższych ścianach mam ustawiony tv i stare glosniki wiem że niewykorzystują one możliwości tego amplitunera dlatego przyszedł czas na zmianę. Chciałbym się zmieścić w 15k ale oczywiście jak będzie coś dużo lepszego a trzeba będzie trochę dołożyć to też nie będzie problemu. Z góry dzięki za podpowiedzi.

Edytowane przez Karolkrk
Zapomniałem o kwocie jaka chce przeznaczyć
W dniu 13.09.2024 o 07:39, Karolkrk napisał:

A teraz mam małe pytanko posiadam amplituner jak w temacie onkyo tx-nr7100 i poszukuje jakiś zestaw głośników. Głównie oglądam  filmy ale muzykę też lubię posłuchać (glownie rock).  Myślę że jest to jaki 70/30% filmy/muzyka. Mam 2 źródła z których oglądam jedno to komputer drugie to blueray panasonic dp-ub820.  Salon mam nie za duży bo 5x4 metra. Na dłuższych ścianach mam ustawiony tv i stare glosniki wiem że niewykorzystują one możliwości tego amplitunera dlatego przyszedł czas na zmianę. Chciałbym się zmieścić w 15k ale oczywiście jak będzie coś dużo lepszego a trzeba będzie trochę dołożyć to też nie będzie problemu. Z góry dzięki za podpowiedzi.

Opcji jest wiele, pytanie, czy planujesz wybrać się na odsłuch? Drugie pytanie, czy liczysz około 15k na 5.0, czy na 5.1?

Wolałbym 5.1. A nie wiem czy dobrze rozumie pojęcie odsłuch.  Oczywiście lubię muzykę rockową i chciałbym aby gitara czy perkusja była jak najbardziej zbliżona do oryginału. Wiem że 15 k nie jest to dużo ale myślę ze mozna znaleźć coś ciekawego w tej kwocie 

4 minuty temu, Karolkrk napisał:

nie wiem czy dobrze rozumie pojęcie odsłuch.

Chodzi o to aby podjechac do jakiegos salonu audio i posłuchać kilku mozliwych konfiguracji zaproponowanych np przez sprzedawcę w zakładanym budzecie aby wyrobic sobie jako takie pojęcie co dany zestaw moze zaoferowac i czy taki dzwięk Ci odpowiada. 

Napisałeś kino/muzyka 70/30. Problem w tym, ze to co dobrze się sprawdza w kinie niekoniecznie pasuje do odtwarzania muzyki i na odwrót...

Głownie mam na mysli subwoofer. Do kd dobre efekty da obudowa typu bassreflex. Przy muzyce zwłaszcza rockowej taki sub będzie się wlec za kolumnami i nie da takiego kopa jak obudowa zamknięta. Połączenie stereo i kd w jednym zestawie to zawsze będzie większy lub mniejszy kompromis. Sczegolnie przy dosc ograniczonym budzecie.

No właśnie tak też myślałem.  Ale tak jak mówiłem bardziej zależy mi na kd. Ogólnie to mieszkam w uk I mogę w bardzo dobrej cenie kupic zrstaw 5.1 monitor audio silver 300 7g na polskie wychodzi około 16000 tylko nie wiem jak będą one grały z moim amplitunerem. Wiem że napewno w tym ampli jest opcja żeby podlaczyc do niego zestaw 5.1 klipsch tak jakby był dedykowany do tych glosnikow . W tej kwocie mogę kupić klipsch rp 6000f Il co sądzisz o tych zestawach ? Ewentualnie używane monitor audio gold.

17 godzin temu, Karolkrk napisał:

No właśnie tak też myślałem.  Ale tak jak mówiłem bardziej zależy mi na kd. Ogólnie to mieszkam w uk I mogę w bardzo dobrej cenie kupic zrstaw 5.1 monitor audio silver 300 7g na polskie wychodzi około 16000 tylko nie wiem jak będą one grały z moim amplitunerem. Wiem że napewno w tym ampli jest opcja żeby podlaczyc do niego zestaw 5.1 klipsch tak jakby był dedykowany do tych glosnikow . W tej kwocie mogę kupić klipsch rp 6000f Il co sądzisz o tych zestawach ? Ewentualnie używane monitor audio gold.

Klipsch w kinie spiszę się na pewno najlepiej i da Ci najwięcej frajdy i przyjemności z oglądania filmów, aczkolwiek w stereo we współpracy z Onkyo będzie na pewno ostro w górze pasma. Obawiam się, że może Cię to męczyć w dłuższej perspektywie czasu podczas słuchania muzyki, aczkolwiek jeśli kino stawiasz na pierwszym miejscu, to brałbym je pod uwagę.

Monitor Audio Silver to ciekawa propozycja, jeśli chciałbyś coś bardziej uniwersalnego w porównaniu do Klipscha, aczkolwiek również i one potrafią mocno zagrać w górze pasma. Na Twoim miejscu rozważyłbym również model Silver 500 z racji, iż jest znacznie lepszy w stosunku do Silver 300. Pamiętaj, że seria Silver posiada również model FX, który możesz zawiesić na ścianie jako surround.

Na Twoim miejscu, rozważyłbym również

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z racji lekko cieplejszego brzmienia oraz lepszej równowagi tonalnej w całym paśmie, która spisze się w kinie, ale i również da lepszą odpowiedź w odsłuchu stereo w połączeniu z Onkyo, do tego analogicznie centralny. Kwestia surround zależy od tego, jak wygląda u Ciebie rozkład funkcjonalny pomieszczenia. Możesz podesłać jakiś szybki szkic w wolnej chwili.

Mamy również w ofercie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w świetnej cenie z racji wyprzedaży 5 generacji tej serii. Model ten na pewno posiada większą kulturę w górnych rejestrach, przez co będzie łagodniejszy w odbiorze. Dół pasma cieplejszy, dobrze zaznaczona podstawa basowa. Owy zakup byłby mocno przyszłościowy, gdzie w perspektywie czasu mógłbyś zmienić amplituner, a na pewno dołożyć końcówkę mocy na fronty, by jeszcze polepszyć jakość ich brzmienia. Do tego centralka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i surround można wziąć z linii Silver, przykładowo model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , o którym to już wspomniałem wcześniej.

W kwestii subwoofera myślę, że najlepiej w stosunku jakość cena, by nie podbijać już zbytnio mocno budżetu zakupowego, postawiłbym na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , który to jest w konstrukcji zamkniętej. W stereo również może się przydać. Kluczowy atut tego modelu to szybkość grania, właśnie za sprawą rodzaju konstrukcji obudowy. Przetwornik 12" w zupełności wystarczy i da wystarczający efekt w kinie.

W kwestii wyceny oczywiście zapraszam do kontaktu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Planeta Dźwięku

Mniej więcej tak wygląda mój pokój 

Glosniki sufitowe to monitor audio ct260

Nad przednimi kolumnami mam jeszcze glosniki atmos zawieszone przy suficie których nie ma na zdjęciu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) też monitor audio bronze. W późniejszym okresie też będą do wymiany 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Karolkrk napisał:

Nad przednimi kolumnami mam jeszcze glosniki atmos zawieszone przy suficie których nie ma na zdjęci

Czyli w obecnym ustawieniu masz praktycznie ksiązkowe ustawienie pod 5.x.2. Przednich atmosów jesli są nad frontami to nie będziesz miał za bardzo jak wykorzystać przy takim ustawieniu reszty. Te ktore są zamontowane na wysokosci kolan idealnie pasują do atmosa z 2 głosnikami. 

A dlaczegoMniej więcej tak wygląda mój pokój 

Nad przednimi kolumnami mam jeszcze glosniki atmos zawieszone przy suficie których nie ma na zdjęciu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) też monitor audio bronze. W późniejszym okresie też będą do wymiany 

A możesz dlaczego te atmosy zawieszone nad przednimi kolumnami nie wykorzystam starałem się zrobić tak jak w instrukcji 5.1.4 sw stoi pod lewym tylnim głośnikiem ?

I chyba jestem nie w temacie bo nie wiem jakie glosniki montuje się na wysokości kolan. Z góry dzięki za pomoc.

Screenshot_20240917_214708_Chrome.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Karolkrk napisał:

dlaczego te atmosy zawieszone nad przednimi kolumnami nie wykorzystam starałem się zrobić tak jak w instrukcji 5.1.4 sw stoi pod lewym tylnim głośnikiem ?

Przy ustawieniu pod 5.1.4 dwa przednie atmosy powinny byc przed Tobą, a druga para za kanapą. Te dwa nad frontami moglbys wykorzystac jako przednie atmosy ale znowu tylne są wysunięte za bardzo do przodu. Tylne powinny być za słuchaczem ale kanapę masz przy scianie, więc w najlepszym przypadku miałbys je nad głową, no chyba ze wyjechałbyś kanapą do przodu.

Zwroc uwagę gdzie znajduje się fotel na rysunku, ktory wkleiłeś. Nawet na tej poglądowej ilustracji widać, ze głosniki tylne atmos są ZA miejscem odsłuchu.

12 godzin temu, Karolkrk napisał:

nie wiem jakie glosniki montuje się na wysokości kolan

To był taki skrót myslowy. Na Twoim szkicu głosniki atmos masz lekko przed kolanami patrząc z góry (tak jak rzutowane na rysunku.

Oczywiscie nie chodziło o wysokosc kolan liczoną od podłogi 😉

W takim miejscu montuje się atmosy w ilosci 2 sztuk w układzie 5.1.2.

W tej chwili wszystkie 4 masz zamontowane przed sobą (zakładam ze siedzisz oparty na kanapie i się bardzo nie garbisz 🙃)

Głowa słuchacza w układzie z 4 atmosami powinna być mniej więcej na srodku kwadratu utworzonego z tych głosników. Oczywiscie mozna od tego trochę odejsc i skompensować kalibracją ale u Ciebie ten kwadrat jest wysunięty przed słuchacza, więc nawet dzwięk z tylnych atmosów będziesz odbierał dochodzący z przodu, a to juz nie jest prawidłowe.

I wszystko jasne wielkie dzięki za info. Kanapa pójdzie trochę w przód a sufitowki w tył. 

Co do kolumn chyba zdecyduje się na monitor audio gold 5g. Co prawda ex display ale gwarancja 6 lat jest więc nie powinno być problemu .

Godzinę temu, brewka87 napisał:

Przy ustawieniu pod 5.1.4 dwa przednie atmosy powinny byc przed Tobą, a druga para za kanapą. Te dwa nad frontami moglbys wykorzystac jako przednie atmosy ale znowu tylne są wysunięte za bardzo do przodu. Tylne powinny być za słuchaczem ale kanapę masz przy scianie, więc w najlepszym przypadku miałbys je nad głową, no chyba ze wyjechałbyś kanapą do przodu.

Zgodnie ze standardem atmos, tak właśnie powinno być, kolega dobrze pisze.

Godzinę temu, Karolkrk napisał:

Co do kolumn chyba zdecyduje się na monitor audio gold 5g. Co prawda ex display ale gwarancja 6 lat jest więc nie powinno być problemu .

O jakim modelu z seri Gold 5G piszesz, 200 czy 300?

Godzinę temu, brewka87 napisał:

To był taki skrót myslowy. Na Twoim szkicu głosniki atmos masz lekko przed kolanami patrząc z góry (tak jak rzutowane na rysunku.

Oczywiscie nie chodziło o wysokosc kolan liczoną od podłogi 😉

W takim miejscu montuje się atmosy w ilosci 2 sztuk w układzie 5.1.2.

W tej chwili wszystkie 4 masz zamontowane przed sobą (zakładam ze siedzisz oparty na kanapie i się bardzo nie garbisz 🙃)

Głowa słuchacza w układzie z 4 atmosami powinna być mniej więcej na srodku kwadratu utworzonego z tych głosników. Oczywiscie mozna od tego trochę odejsc i skompensować kalibracją ale u Ciebie ten kwadrat jest wysunięty przed słuchacza, więc nawet dzwięk z tylnych atmosów będziesz odbierał dochodzący z przodu, a to juz nie jest prawidłowe.

Może ja tu wkleje pewien link i wszytsko będzie jasne :)

12345.png

Edytowane przez Planeta Dźwięku
Problem z osadzeniem obrazka...
  • 2 tygodnie później...

Witam. 

Podgrzeje temat składam właśnie kino na onkyo 7100 i :

na przód padło r-820f klipcha kable wziąłem z allegro KLOTZ LY225 kabel głośnikowy NAKAMICHI 3 m

sub zastanawiam się czy brać klipscha 100 czy 120 docelowo z czasem będą wie sztuki  na razie 1  mam zamiar kupić i jaki kabel do suba?

resztę dokupię z czasem jakieś sugestie do tego co zaplanowałem itp. itd z chęcią wysłucham

9 godzin temu, d4rek napisał:

Witam. 

Podgrzeje temat składam właśnie kino na onkyo 7100 i :

na przód padło r-820f klipcha kable wziąłem z allegro KLOTZ LY225 kabel głośnikowy NAKAMICHI 3 m

sub zastanawiam się czy brać klipscha 100 czy 120 docelowo z czasem będą wie sztuki  na razie 1  mam zamiar kupić i jaki kabel do suba?

resztę dokupię z czasem jakieś sugestie do tego co zaplanowałem itp. itd z chęcią wysłucham

Piękny zestaw. Tylko pozazdrościć 😃

Do suba możesz kupić jakiś tani kabelek ale dobry. Np klotz. Do suba możesz też podłączyć głośnikowym sygnał 😉