Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, JVC 4K napisał:

Ja mam u siebie fronty na large full pass a reszta na small z tym że central mam na 40Hz a wszystkie surroundy i Atmosy mam na 60Hz i uważasz że nie jest to poprawnie ustawione.

Kup SB4000 lub SB 16 Ultra to zobaczysz co to bas a nie jakieś Klipsche z niskim SVS-em.

No jak Ty masz u Siebie, to lepszej rekomendacji mi nie trzeba 🙂 Ogolnie Twoje rady sa nieocenione, jutro zamawiam i takiego i takiego, cos jeszcze mam kupic ? 🙂

No jak Ty masz u Siebie, to lepszej rekomendacji mi nie trzeba  Ogolnie Twoje rady sa nieocenione, jutro zamawiam i takiego i takiego, cos jeszcze mam kupic ?
Zamów dwa. Spytaj czy mają więcej karmy dla trolli. ;)
2 godziny temu, Chloru napisał:
9 godzin temu, T napisał:
No jak Ty masz u Siebie, to lepszej rekomendacji mi nie trzeba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Ogolnie Twoje rady sa nieocenione, jutro zamawiam i takiego i takiego, cos jeszcze mam kupic ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zamów dwa. Spytaj czy mają więcej karmy dla trolli. 😉

Ino to nie jest troll, On tak na powaznie 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minute ago, T said:

Ino to nie jest troll, On tak na powaznie 🙂

A nie... jak tak to kup pop-corn 😉

Przecież każdy znający się na sprzęcie audio a już w szczególności w audio sklepach, każdy sprzedawca powie że SB4000 w ilości jeden jest lepszy od dwóch SB2000, oraz jednego SB2000 wraz z jakimś Klipschem, jednak wielkość głośnika basowego ma znaczenie.

Jaki masz projektor i ekran oraz blu-ray w tym swoim nowym kinie.

T - powiedz jak to jest u Ciebie zakładam że masz normalny pokój kinowy w mieszkaniu, poprzednio miałeś w piwnicy tam z Arcamami to z głośnością mogłeś poszaleć a teraz.... jak w domu są inne osoby i ty jak grasz tym swoim super hiper kinem 115dB w szczycie to Cię jeszcze domownicy z domu nie wyrzucili za takie hałasy, graj tak dalej a za ścianą inne pomieszczenia mieszkalne i sąsiedzi, jak się ktoś w końcu upomni że takie hałasy i dudnienie z tego super kina się wydobywa to pomyślą że facet nie umie oglądać po cichy i już głuchy.

A żona kiedyś za drzwi wyrzuci walizki to zostaniesz bezdomny za takie hałasy i dudnienie w mieszkaniu.

Poważnie przemyśl to, ja w swoim kinie mam spory zapas mocy i cały system był droższy od twojego i nikomu nie muszę udowadniać że mogę swoim Porsche na kredyt jechać 280km\h. Jak komfortowo i bez awantur w domu mogę jechać te 80-120km/h.

Kiedyś domownicy żona dzieci się wkurzą że taki fanatyk inżynierii dzwięku nie może po prostu ściszyć ten wzmacniacz ponieważ u niego muszą się cały czas zgadzać te cyferki z decybelomierza i normy THX-u przecież muszą być zachowane aby cieszyć się muzyką czy filmami, bo gdyby ściszył to już przecież nie ma tych norm i standardów i to co słucha to już nie tak jak reżyser chciał.

To jest dopiero zboczenie i choroba audiofilska, zamiast poprostu cieszyć się muzyką i filmami i gostek patrzy na jakieś standardy i normy i cyferki i wiecznie nie zadowolony jest od tych standardów.

Amen.

8 minut temu, JVC 4K napisał:

Przecież każdy znający się na sprzęcie audio a już w szczególności w audio sklepach, każdy sprzedawca powie że SB4000 w ilości jeden jest lepszy od dwóch SB2000, oraz jednego SB2000 wraz z jakimś Klipschem, jednak wielkość głośnika basowego ma znaczenie.

Jaki masz projektor i ekran oraz blu-ray w tym swoim nowym kinie.

T - powiedz jak to jest u Ciebie zakładam że masz normalny pokój kinowy w mieszkaniu, poprzednio miałeś w piwnicy tam z Arcamami to z głośnością mogłeś poszaleć a teraz.... jak w domu są inne osoby i ty jak grasz tym swoim super hiper kinem 115dB w szczycie to Cię jeszcze domownicy z domu nie wyrzucili za takie hałasy, graj tak dalej a za ścianą inne pomieszczenia mieszkalne i sąsiedzi, jak się ktoś w końcu upomni że takie hałasy i dudnienie z tego super kina się wydobywa to pomyślą że facet nie umie oglądać po cichy i już głuchy.

A żona kiedyś za drzwi wyrzuci walizki to zostaniesz bezdomny za takie hałasy i dudnienie w mieszkaniu.

Poważnie przemyśl to, ja w swoim kinie mam spory zapas mocy i cały system był droższy od twojego i nikomu nie muszę udowadniać że mogę swoim Porsche na kredyt jechać 280km\h. Jak komfortowo i bez awantur w domu mogę jechać te 80-120km/h.

Kiedyś domownicy żona dzieci się wkurzą że taki fanatyk inżynierii dzwięku nie może po prostu ściszyć ten wzmacniacz ponieważ u niego muszą się cały czas zgadzać te cyferki z decybelomierza i normy THX-u przecież muszą być zachowane aby cieszyć się muzyką czy filmami, bo gdyby ściszył to już przecież nie ma tych norm i standardów i to co słucha to już nie tak jak reżyser chciał.

To jest dopiero zboczenie i choroba audiofilska, zamiast poprostu cieszyć się muzyką i filmami i gostek patrzy na jakieś standardy i normy i cyferki i wiecznie nie zadowolony jest od tych standardów.

Amen.

To prawda, kazdy znajacy sie na sprzecie powie ze jeden duzy sub to jest najlepsze rozwiazanie, a im wiekszy, tym lepsze 🙂 Nawet jest taka zlota zasada, ze jak ktos ma jeden wielki sub  (najlepiej w rogu), to jest to oznaka najwyzszego poziomu wtajemniczenia jesli chodzi o akustyke niskoch tonow 🙂

I na pewno masz drozszy sprzet odemnie, wiec moze i faktycznie nie powinienem sie odzywac 🙂

Edytowane przez T

A i ja się odniosé ze swoim skromnym doświadczeniem. Sub jeden to mało i sam się o tym przekonałem. Dwa na jednej ścianie wiele nie wnosi. Za to trzeci na przeciwko zmienia diametralnie cały odbiór. 

Akurat T może mnie nie kojarzy ale na FB nieraz mi doradził i śledzę jego poczynania. Czasami sobie coś tam napiszemy za co dzięki 🙂

W zasadzie jego film mnie zainspirował do zabawy REW i pomógł poczynić pierwsze kroki. 

Sądzę, że merytorycznie byście mogli się porozumieć gdyby jeden słuchał drugiego 🙂 

Ja akurat zgadzam się z T ale słucham cicho jak JVC . 

To moja dzisiejsza krzywa dla rozluźnienia atmosfery , wygląda tak tylko dzięki T no i trochę mojej pracy też w tym jest 🫣 , za to głośność  jak u JVC. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

A i ja się odniosé ze swoim skromnym doświadczeniem. Sub jeden to mało i sam się o tym przekonałem. Dwa na jednej ścianie wiele nie wnosi. Za to trzeci na przeciwko zmienia diametralnie cały odbiór. 

Akurat T może mnie nie kojarzy ale na FB nieraz mi doradził i śledzę jego poczynania. Czasami sobie coś tam napiszemy za co dzięki 🙂

W zasadzie jego film mnie zainspirował do zabawy REW i pomógł poczynić pierwsze kroki. 

Sądzę, że merytorycznie byście mogli się porozumieć gdyby jeden słuchał drugiego 🙂 

Ja akurat zgadzam się z T ale słucham cicho jak JVC . 

To moja dzisiejsza krzywa dla rozluźnienia atmosfery , wygląda tak tylko dzięki T no i trochę mojej pracy też w tym jest 🫣 , za to głośność  jak u JVC. 

Ukryta Zawartość

A dziekuje, kojarze kojarze, bardzo mi milo ze moglem pomoc 🙂

Co do merytorycznej dyskusji - merytoryczna czyli rzeczowa i oparta na faktach moze miec miejsce ino wtedy, kiedy wszystcy bioracy udzial owe fakty znaja, czyli maja wiedze na podobnym poziomie 🙂 Kiedy roznica w wiedzy jest spora, dyskusja merytoryczna nie jest mozliwa i jesli strona mniej wiedzaca jest na tyle madra aby wiedziec ze nie wie, slucha i sie uczy 🙂 No ale takie osobniki sie zadko zdarzaja, dla tego w wiekszosci dyskusje na forach wygladaja jak wygladaja 🙂

A co do sluchania, to nie jest tak ze ja zawsze slucham na THX reference level, w sumie to slucham tak tylko na filmach ktore maja sciezkie dzwiekowa z efektami i do tego w na prawde dobrej jakosci 🙂 Streamingi w wiekszosci np. sie nie nadaja, tylko zalosc bierze i ubolewanie nad ubogoscia sciezki dzwiekowej 🙂 ALE jak jest film z dobrym mixem i w DTS-HD czy TrueHD no to jak najbardziej, wtedy jest prawdziwa magia 🙂
 rzeklbym nawet ze ogladanie takich filmow cicho to nieco jak lizanie cukierka przez papierek, no ale rozumiem ze nie kazdy ma taka mozliwosc i trzeba korzystac na ile sie moze 🙂

Ukryta Zawartość

1 hour ago, JVC 4K said:

No tak wielkość to oprócz ceny kolejny istotny atrybut burżuazji kredytowej.🤣

Edytowane przez Chloru
W dniu 31.01.2024 o 23:08, T napisał:

DYNAMIKA w kinie jest tak ważna, że jest to główny parametr w owym standardzie 🙂

Chyba pomyliłeś pojęcia. Dynamika to nie jest maksymalny poziom głośności 🙂 czy się mylę?

DYNAMIKA w kinie jest tak ważna, że jest to główny parametr w owym standardzie 🙂

Chyba pomyliłeś pojęcia. Dynamika to nie jest maksymalny poziom głośności 🙂

Chyba pomyliłeś pojęcia. Dynamika to nie jest maksymalny poziom głośności 🙂

7 minut temu, PawelMitsu napisał:

Chyba pomyliłeś pojęcia. Dynamika to nie jest maksymalny poziom głośności 🙂 czy się mylę?

No skoro juz zaczynasz temat to rozwin i napisz czym jest dynamika, i na podstawie tego dojdziemy co jest czym i gdzie sa pomylki 🙂

13 godzin temu, T napisał:

To prawda, kazdy znajacy sie na sprzecie powie ze jeden duzy sub to jest najlepsze rozwiazanie, a im wiekszy, tym lepsze 🙂 Nawet jest taka zlota zasada, ze jak ktos ma jeden wielki sub  (najlepiej w rogu), to jest to oznaka najwyzszego poziomu wtajemniczenia jesli chodzi o akustyke niskoch tonow 🙂

I na pewno masz drozszy sprzet odemnie, wiec moze i faktycznie nie powinienem sie odzywac 🙂

Firma robiąca sale kinowe we Francji za grube tysiące euro/setki tysięcy zł, głownie w tych instalacjach bazują na 1 subwooferze i właściciele tych salek kinowych jakoś nie narzekają że nie mają 2,3 czy 4 subwoofera, nie narzekają również na brak certyfikatów THX reference level i pewnie te pokoje nie osiągają takich poziomów dB.

Ale tym ludziom to nie przeszkadza brak standaryzacji inżynierii dzwieku, skupiają się na cieszeniu się i czerpanie przyjemności z oglądania ulubionego filmu na blu-ray ze ścieżką Dolby Atmos czy DTS X.

A kolega T nie ma nawet Atmosa ani w obecnym kinie ani nie miał w swoim poprzednim kinie głośników sufitowych Atmos wiem bo widziałem filmiki na Youtube jak się chwalił kinem w piwnicy bez Atmosa.

Słucha Dolby TrueHD a nie wie jak zagra Dolby Atmos.

Wklejam linki przykłądowych realizacji sal kinowych przez firmę z Francji za setki tys zł oparte na jednym dosłownie jednym subwooferze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sześć dosłownie 6 salek kinowych na grube pieniądze na jednym subie. I co łyso Ci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, JVC 4K napisał:

Firma robiąca sale kinowe we Francji za grube tysiące euro/setki tysięcy zł, głownie w tych instalacjach bazują na 1 subwooferze i właściciele tych salek kinowych jakoś nie narzekają że nie mają 2,3 czy 4 subwoofera, nie narzekają również na brak certyfikatów THX reference level i pewnie te pokoje nie osiągają takich poziomów dB.

Ale tym ludziom to nie przeszkadza brak standaryzacji inżynierii dzwieku, skupiają się na cieszeniu się i czerpanie przyjemności z oglądania ulubionego filmu na blu-ray ze ścieżką Dolby Atmos czy DTS X.

A kolega T nie ma nawet Atmosa ani w obecnym kinie ani nie miał w swoim poprzednim kinie głośników sufitowych Atmos wiem bo widziałem filmiki na Youtube jak się chwalił kinem w piwnicy bez Atmosa.

Słucha Dolby TrueHD a nie wie jak zagra Dolby Atmos.

Wklejam linki przykłądowych realizacji sal kinowych przez firmę z Francji za setki tys zł oparte na jednym dosłownie jednym subwooferze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sześć dosłownie 6 salek kinowych na grube pieniądze na jednym subie. I co łyso Ci.

Mam nadzieje ze nie szukales tego cala noc wczoraj i caly dzien dzis, ze pospales chociaz troche 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T

JVC ja Tobie powiem tak bez zbędnych złośliwości oczywiście 🙂drugi subwoofer postawić na przeciwko pierwszego , u mnie w przeciwfazie , skalibrować , pomierzyć i wtedy zmienia to wyobrażenie na temat tego , że wcześniej było dobrze 😉

Zawsze wydaje nam się, że mamy dobrze dopóki nie mamy jeszcze lepiej. 

Ja też nie mam jakoś tanio wcześniej miałem x4700h + PMA A110 + SVS SB 3000 i było fajnie.  Później dokupiłem T9x do stereo ale i w kinie plumkał.  Wiele nie wniósł ale w stereo robotę robił. 

Jako , że nadarzyła się okazja sprzedać 4700 za satysfakcjonującą mnie kwotę zakupiłem x4800h że względu na Diraca i możliwość podpięcia 4 subwoofer-ów. 

Dokupiłem RP 1400 SW ( choć nieufnie ) , skalibrowalem za pomocą Dirac i zaczął się inny wymiar basu u mnie w kinie.  

Czwartego suba raczej nie będę miał gdyż nie mam na niego już miejsca a i go chyba nie potrzeba już. 

Pewnie z dwóch mógłbym uzyskać podobny efekt ale potoczyło się jak się potoczyło i są trzy.  Czego jestem pewien ( u mnie ) z jednego bym tego efektu nie uzyskał.

Ja od siebie polecam chociaż spróbować tylko dobrze to skalibrować a suby na przeciwko siebie podłączyć, odwrócić fazę w jednym ( chociaż spróbować, mogę nie mieć racji ale u mnie się sprawdziło ) 

Nie potrzebnie sobie docinacie no cóż, ja tam lubię poczytać mądrzejszych od siebie ( Was) 🙂 popróbować co radzicie i wyciągnąć własne wnioski.  

Nie wiem jak to jest z tymi salkami z jednym subem ale chciałbym to pomierzyć i zobaczyć, bo to , że ładnie dla oka zgoda ale jak to jest w rzeczywistości cholera wie. 

Klient będzie zadowolony kiedy wcześniej nie miał lepiej i nie ma do czego porównać. 🙂

drugi subwoofer postawić na przeciwko pierwszego , u mnie w przeciwfazie , skalibrować , pomierzyć i wtedy zmienia to wyobrażenie na temat tego , że wcześniej było dobrze

Co znaczy skalibrowac?
Sama przeciwfaza nie wystarcza. Potrzebujesz tez odpowiednie opoznienie
27 minut temu, xajas napisał:

Co znaczy skalibrowac?

Miałem na myśli bardziej pomierzyć przed i ustawić żeby było jak najlepiej po czym skalibrować dirackiem. 

Przeciwfaza u mnie zrobiła dużą robotę. Opóźnień nie potrzebuję.

Ja po pierwszym użyciu Diraca nie byłem zadowolony. Nawet pomyślałem sobie , że Audyssey jakoś lepiej sobie radził. Zacząłem krzywą prostować regulacją na SVS  co przynosiło odwrotny skutek niż zamierzony. Dopiero jak wszystko wyregulowalem i pomierzylem wcześniej na tyle optymalnie na ile dałem radę  to dopiero wtedy  kalibracja dirackiem przyniosła oczekiwany efekt. I żadnej regulacji w SVS nie używam i nie potrzebuję. Dołka w ten sposób nie wyciągniemy a i z obniżeniem górek to też tak dla ucha średnio. 

Ja nie jestem żadnym fachowcem być może nie potrafię przekazać tego tak jak należy ale z efektów swojej pracy jestem zadowolony. 

Racji w tym co piszę też może nie być ale to wszystko wynika z moich testów które przeprowadziłem a nie z zasłyszanych opowieści 😉

Na domiar złego cały czas się uczę jak jeden z prezydentów 😁

Edytowane przez 77Mariusz77
3 godziny temu, 77Mariusz77 napisał:

Nie potrzebnie sobie docinacie no cóż, ja tam lubię poczytać mądrzejszych od siebie ( Was) 🙂

Jesli do tego "Was" zaliczasz tez kolege JVC, to jak najszybciej zaprzestan 😄 

3 godziny temu, xajas napisał:

Co znaczy skalibrowac?

Nie POTRZEBUJE opoznien 🙂 Byc moze ciut by polepszyly, bo owszem fachowcy twierdza ze mozna dopiescic bas do idealu uzywajac opoznien, ale zapewne fachowcy nie mowia tez i o mini-kinach takich jak nasze 🙂 W kazdym badz razie w mini-kinie jak moje (20m2) udalo mi sie uzyskac ideal bez opoznien, wiec ten fakt wyklucza POTRZEBE ustawienia opoznien, przynajmniej w malych pomieszczeniach i w systemie subow stojacych na podlodze (nie mowie o SBA czy DBA z ktorymi nie mam doswiadczenia) 🙂

10 hours ago, JVC 4K said:

10 hours ago, JVC 4K said:

Gdybyś jednak nie doczytał to tak z połowa tych realizacji francuskiej firmy też nie ma Atmosa.... 🤣

A kolega T. w dość przystępny sposób pokazuje jak za rozsądną kasę uzyskać maks efektu. Różnicie się tym, że on podpiera swoje wywody wykresami i liczbami a ty autorytetem gościa ze sklepu który opchnął Ci drogie graty. 

4 hours ago, xajas said:

Rozwiniesz? U mnie przed strojeniem subów bawiłem się zmianą fazy 1 z nich (podpięty bezprzewodowo więc te kilkanaście ms ma domyślnie ustawione) ale zmiany były, że tak powiem kosmetyczne. Suby ustawione w rogach 1 z przodu pomieszczenia, drugi z tyłu. Pi razy oko 6 metrów ściana, kanapa i miejsce pomiaru mniej więcej w połowie. 

Rozumiem, że aby dodaćzabawię opóźnieniem należałoby w tor w włączyć jakieś miniDSP (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ? Czy są prostsze rozwiązania? 

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Chloru napisał:

Gdybyś jednak nie doczytał to tak z połowa tych realizacji francuskiej firmy też nie ma Atmosa.... 🤣

A kolega T. w dość przystępny sposób pokazuje jak za rozsądną kasę uzyskać maks efektu. Różnicie się tym, że on podpiera swoje wywody wykresami i liczbami a ty autorytetem gościa ze sklepu który opchnął Ci drogie graty. 

Daj spokoj z ta francuska firma, "hajendowe" kino na amplitunerze ze sredniej polki i jednym SB2000 😄 To wyglada raczej jak niezla firma stolarsko-wykonczeniowa wziela sie za robienie kin, bo ponoc dobry biznes 🙂 Jakby jakas firma zaproponowala mi kino za pareset tysiecy na amplitunerze Denona i SVS SB2000 to bym ich psem poszczul 😄

Dzieki ! 🙂

2 minutes ago, T said:

Daj spokoj z ta francuska firma, "hajendowe" kino na amplitunerze ze sredniej polki i jednym SB2000 😄

O przepraszam jedna instalacja była na Denonie X4700... i jedna na X2700 😂Najwidoczniej niektórzy czerpią przyjemność z bycia "excuse-moi" dymanym na grube tysiące EUR, bądź PLN .... najlepiej w kredycie 😉

53 minuty temu, Chloru napisał:

O przepraszam jedna instalacja była na Denonie X4700... i jedna na X2700 😂Najwidoczniej niektórzy czerpią przyjemność z bycia "excuse-moi" dymanym na grube tysiące EUR, bądź PLN .... najlepiej w kredycie 😉

Patrzac na to jak to jest ladnie zrobione, te salki, to az szkoda ze dzwiekowo nie jest tez na tym samym poziomie 🙂 Jedna salka jest na SB1000 zrobiona, a z wlasnego doswiadczenia wiesz ze to nie jest sub do kina 🙂

Ale patrzac na rozmiary tych pokojow, czy sciecia sufitu mysle ze moze tak byc ze to sa pokoje w blokach czy kamienicach, i robia specjalnie slabsze systemy ze wzgledu na sasiadow 🙂 Plus nie sadze aby te salki kosztowaly kilkaset tysiecy zlowych, bo jesli by tak bylo to tak, byloby to dymanie na grube tysiace 🙂

A jesli juz mowimy o hajendowych kinach, poziomach 115dB i sensie 4 subow w pomieszczeniu, to spojrzcie sobie na strone firmy ktora robi od lat juz najlepsze kina na swiecie, praktycznie co roku wygrywaja "kino roku" od CEDII 🙂 Tylko jeden najtanszy zestaw ma dwa suby, pozostale zestawy maja juz zawsze po 4 - 

Ukryta Zawartość

Spojrzcie tez na parametry subow - ZAWSZE podaja w jakim pomieszczeniu CZTERY suby osiagna 115dB w miejscu odsluchu 🙂 Myslicie ze to przypadek ze najwieksi fachowcy od kina na swiecie podaja wlasnie te magiczne 115dB i te rownie magiczne konfiguracje 4 subow w pomieszczeniu ? 🙂 Ja mysle ze to absolutnie jest przypadek 🙂

image.thumb.png.e3a5e367dc5d121b7b79bc5d5af2e331.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T

jak zobaczyłem jedną z tych salek, hmm 14m2, to już wolę swój "salonik"

wrażenia dosłownie sprzed chwili. wrzucony blurej z koncertem Stinga "live at olympia paris", tylko hd 5.1.

na niektórych nagraniach palec na pilocie wzmocnienia ciągle był w ruchu... w górę! nie wiem ile to było decybeli ale to było cholernie przyjemne 😉

słuchanie koncertów na wysokim wzmocnieniu i CZYSTYM bez przesterów i zniekształceń dźwięku - bezcenne, co zapewnia mi rotel rmb-1075 i rb-1582mk2

33 minuty temu, ro35 napisał:

jak zobaczyłem jedną z tych salek, hmm 14m2, to już wolę swój "salonik"

wrażenia dosłownie sprzed chwili. wrzucony blurej z koncertem Stinga "live at olympia paris", tylko hd 5.1.

na niektórych nagraniach palec na pilocie wzmocnienia ciągle był w ruchu... w górę! nie wiem ile to było decybeli ale to było cholernie przyjemne 😉

słuchanie koncertów na wysokim wzmocnieniu i CZYSTYM bez przesterów i zniekształceń dźwięku - bezcenne, co zapewnia mi rotel rmb-1075 i rb-1582mk2

A jakie masz głośniki. I ile subów?

8500 - mocy nie brakuje na pewno jest w stanie obsłużyć wysterować nawet droższe konstrukcje od Opticon czy Rubicon.

Może masz dobrze zrobioną akustykę twojego saloniku, ja u siebie kręcić pilotem na Denonie powyżej owszem mogę ale powyzej 56-60 z zakresu 98, to efekt jest taki jak by ktoś nożem przekuwał bębęnki w uszach i słuchać głownie dzwięk z zakresu wysokich tonów ale to pewnie przez wstęgę, one graja tak właśnie ostro na górze w górny rejestrach, wiec to nie jest przester czy zniekształcenia tylko po prostu Dali na wstędzę lubią ostro grać górą.

Jak zobaczyłeś jedną z tych salek 14m2 - sugerujesz że nie da się zrobić kina w małym pokoju, no wyobraź sobie że nie każdy ma 40-60m2 w piwnicy miejsca. A nie każdy z pokoju dziennego typu salon chcę robić kino, lepiej mieć oddzielne dedykowane pomieszczenie tylko na ten cel. Ale ty pewnie tego nie zrozumiesz.

Edytowane przez JVC 4K

co to ma do rzeczy? dobre mam głośniki - każdy na wysokich tonach ma wstęgę JET elaca - jeden z najlepszych głośników amt.

czyli 5.1

niestety pokój uzytkowy i rozmieszczenie głośników dalekie od optymalnego. starałem się jak mogłem i czy to odsłuch w systemie 5.1 czy stereo sprawia mi dużo frajdy.

8 minut temu, ro35 napisał:

co to ma do rzeczy? dobre mam głośniki - każdy na wysokich tonach ma wstęgę JET elaca - jeden z najlepszych głośników amt.

czyli 5.1

niestety pokój uzytkowy i rozmieszczenie głośników dalekie od optymalnego. starałem się jak mogłem i czy to odsłuch w systemie 5.1 czy stereo sprawia mi dużo frajdy.

No to Dali są lepsze Opticony mają hybrydę czyli 2w1 i wstęgę i kopułkę, na pytanie co jest lepsze nie musimy wybierać mamy obie technologie wysokotonowca w 1 głośniku.

Ja mam dedykowany małą salkę na poddaszu i dziękuję sobie i Bogu że nie zdecydowałem się budować kina w salonie gdzie żona przesiada cały czas i ogląda Barwy szczęścia. Co prawda tam jest dużo większy metraż i było by pole do popisu, ale jakbym musiał się prosić aby oglądnąć film na blu-ray akurat wtedy kiedy lecą Barwy w TV, to mam to osobno i o nic nie muszę się prosić, oglądam kiedy chcę swoje ulubione filmy.

ech, sorry winetou 😉

tego nie da się porównać, wstęga w opticon pracuje od 14000Hz (może czasami ją słyszysz) a w elac od mniej więcej 2400Hz

W dniu 1.02.2024 o 00:09, T napisał:

Dla jednych proste, dla innych nie, po to pisze watki wlasnie aby uswiadamiac tych dla ktorych nie jest to proste.

"Uswiadamiacz" sie znalazl 🙂 Dawno nie czytalem tutaj tak zabawnych "naukowych" wypocin typowego "pseudoznawcy" 🙂 A to tym zabawniejsze, ze ma sie za "eks perta" w tym temacie 🙂 Usmialem sie jak nigdy tutaj... ufff... kolego nie pisz prosze juz nic wiecej 🙂 bo nas pozabijasz 🙂 

W dniu 9.02.2024 o 12:41, 77Mariusz77 napisał:

jeszcze dużo pracy przed Tobą

litości co tu się porobiło....

26 minut temu, fetek napisał:

jeszcze dużo pracy przed Tobą

litości co tu się porobiło....

Może coś doradzisz ? 

• Pokaż nowe odpowiedzi