Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, przemak napisał:

Różnica zasadniczo jest tak samo "ogromna", jakby te jedne i drugie kolumny podłączyć do tego samego wzmacniacza przy takich samych ustawieniach. 

Nie bawie sie w teoretyzowanie 🙂 Podlaczalem kino, uznalem ze ciekawostka warta podzielenia sie, wiec sie podzielilem 🙂 A dalej robta Sobie z tym co chceta 🙂

Edytowane przez T
20 godzin temu, T napisał:

Z JVC powinniscie klub zalozyc, doradzaczy, moglibyscie rozszerzyc zakres i mowic tez nam co lubimy jesc, jak sie lubimy ubierac, jakie filmy lubimy ogladac itepe itede 😄 A jak ktos odwazy sie lubic cos innego, wtedy bedziecie pisac "nie tedy droga", surowo grozac palcami 😄

akurat ogólne zasady że optymalna konkrecja w górę powinna się ograniczać  do +3db są ogólnie znane, chcemy więcej to musimy mieć zapas w sprzęcie.

Nie umiesz rozmawiać, nie odpowiadasz na pytanie, ludzi traktujesz z góry... Może warto pomyśleć nie o klubie a o odpowiednim specjaliście ?

Publikowałeś gdzieś swoje pomiary ? jestem ciekaw jak Ci to wyszło.

Edytowane przez fetek
16 minut temu, fetek napisał:

akurat ogólne zasady że optymalna konkrecja w górę powinna się ograniczać  do +3db są ogólnie znane, chcemy więcej to musimy mieć zapas w sprzęcie.

Nie umiesz rozmawiać, nie odpowiadasz na pytanie, ludzi traktujesz z góry... Może warto pomyśleć nie o klubie a o odpowiednim specjaliście ?

Publikowałeś gdzieś swoje pomiary ? jestem ciekaw jak Ci to wyszło.

A rozumiesz roznice pomiedzy korekcja problemow wywolanych przez pomieszczenie, ktorych ja nie mam, a podglosnieniem pewnych czestotliwosci po prostu, pod wlasny gust ? 🙂 A mnie sie podoba mocne podbicie ponizej 30Hz, czy to sie komus podoba czy nie 🙂 Mam nadzieje ze nie uraze nikogo tym, ze slucham we wlasnym kinie tak jak lubie (choc obecnie jest to +5dB ponizej 30Hz) 🙂

Aby rozmowa miala sens, czy tym bardziej dyskusja, to wszyscy uczestnicy musza miec wiedze czy jeszcze lepiej doswiadczenie na podobnym poziomie, inaczej dyskusja nie ma sensu 🙂 Zapewne dla tego Ci Twoi fachowcy poznikali z forow, bo mieli dosc przepychanek z ignorantami, przeswiadczonymi o wlasnych racjach 🙂 A pomiary w wielu watkach publikowalem, poszperaj sobie 🙂

40 minut temu, T napisał:

A rozumiesz roznice pomiedzy korekcja problemow wywolanych przez pomieszczenie, ktorych ja nie mam, a podglosnieniem pewnych czestotliwosci po prostu, pod wlasny gust ? 🙂 A mnie sie podoba mocne podbicie ponizej 30Hz, czy to sie komus podoba czy nie 🙂 Mam nadzieje ze nie uraze nikogo tym, ze slucham we wlasnym kinie tak jak lubie (choc obecnie jest to +5dB ponizej 30Hz) 🙂

O ile pamiętam masz małe niskie pomieszczanie wyłożone styro więc bardzo ciężko uwierzyć że nie masz problemów z pomieszczaniem, pomijam już fakt że Twój setup trochę temu przeczy.

Ale ja się nie znam 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Faktycznie nie masz problemów  z pomieszczeniem 😇

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
7 minut temu, fetek napisał:

O ile pamiętam masz małe niskie pomieszczanie wyłożone styro więc bardzo ciężko uwierzyć że nie masz problemów z pomieszczaniem, pomijam już fakt że Twój setup trochę temu przeczy.

Ale ja się nie znam 🙂

Czy ja w sumie to w ogole jestem Ci potrzebny do czegos tu, jak Ty jestes w stanie wiedziec lepiej co mam, czego nie mam, jak u mnie gra, z czym mam problemy i co powinienem zrobic aby bylo lepiej ? 😄 Tak to wlasnie wygladaja, owe "rozmowy" 🙂

PS. ja na serio nie potrzebuje porad, nic lepszego sie u mnie nie da juz zrobic w zalozonym budzecie, nawet jakby ktos sie znal na temacie  🙂

Edytowane przez T
4 minuty temu, T napisał:

Czy ja w sumie to w ogole jestem Ci potrzebny do czegos tu, jak Ty jestes w stanie wiedziec lepiej co mam, czego nie mam, jak u mnie gra, z czym mam problemy i co powinienem zrobic aby bylo lepiej ? 😄 Tak to wlasnie wygladaja, owe "rozmowy" 🙂

Ja tylko czytam forum, pretensje może mieć wyłączone do siebie. Ale widzę że w każdym temacie jesteś złotym dzieciakiem. 

Ostro jak na kogoś kto pierwszy raz DR użył w 2023 roku....

Edytowane przez fetek
2 minuty temu, fetek napisał:

Ja tylko czytam forum, pretensje może mieć wyłączone do siebie. Ale widzę że w każdym temacie jesteś złotym dzieciakiem. 

To jest klasyczny przyklad tego za malo wiesz, zeby wiedziec ze za malo wiesz 🙂 A mi sie nie chce tlumaczyc komus, kto mimo ze nie wie, wie ze wie 🙂 Groch, sciany, te sprawy 🙂

22 minuty temu, T napisał:

To jest klasyczny przyklad tego za malo wiesz, zeby wiedziec ze za malo wiesz 🙂 A mi sie nie chce tlumaczyc komus, kto mimo ze nie wie, wie ze wie 🙂 Groch, sciany, te sprawy 🙂

Twój problem polega na tym że Ty nie masz bladego pojęcia co ja wiem i co wiedza inni, jak wertuje Twoje tematy to widzę że pomiatasz wszystkimi, totalnie wszystkimi.

Każdy z nas wie niewiele tylko jedni są tego świadomi a drudzy myślą że już wszystko wiedzą. Tak masz rację, w wielu miejscach się z Tobą zgadzam w 100% ale w tym co piszesz nie ma nic odkrywczego, nic nadzwyczajnego, niczego czego nie zajdziesz w necie albo z czasem sam nie okryjesz mecząc swoje pomieszczenie.

Bywasz na forum wiec doskonale wiesz że podstawy są wiedzą tajemną dla tych co chcą zrobić a jeszcze niczego nie próbowali a latka lecą.

Sensownych pomiarów Twojego setupu nie znalazłem, może źle szukałem nie wiem szkoda mi czasu.

Edytowane przez fetek
15 minut temu, fetek napisał:

Twój problem polega na tym że Ty nie masz bladego pojęcia co ja wiem i co wiedza inni, jak wertuje Twoje tematy to widzę że pomiatasz wszystkimi, totalnie wszystkimi.

Każdy z nas wie niewiele tylko jedni są tego świadomi a drudzy myślą że już wszystko wiedzą. Tak masz rację, w wielu miejscach się z Tobą zgadzam w 100% ale w tym co piszesz nie ma nic odkrywczego, nic nadzwyczajnego, niczego czego nie zajdziesz w necie albo z czasem sam nie okryjesz mecząc swoje pomieszczenie.

Bywasz na forum wiec doskonale wiesz że podstawy są wiedzą tajemną dla tych co chcą zrobić a jeszcze niczego nie próbowali a latka lecą.

Sensownych pomiarów Twojego setupu nie znalazłem, może źle szukałem nie wiem szkoda mi czasu.

Tak na prawde to ja juz nie wiem co Ty chcesz odemnie 🙂 Acz co bys nie chcial, wkleilem wczeniej juz zdjecie ktore Ci powinno odpowiedziec na wszystko 🙂

52 minuty temu, T napisał:

Tak na prawde to ja juz nie wiem co Ty chcesz odemnie 🙂 Acz co bys nie chcial, wkleilem wczeniej juz zdjecie ktore Ci powinno odpowiedziec na wszystko 🙂

Ja ? to Ty się wtrąciłeś więc to raczej Ty czegoś chcesz.

1 minutę temu, fetek napisał:

Ja ? to Ty się wtrąciłeś więc to raczej Ty czegoś chcesz.

No to powstalo nieporozumienie najwyrazniej, bo ja definitywnie niczego nie chce 😄 Tak jak wspominalem, w niewielkim budzecie 10k (wtedy jak bylo kupowane, dzis to 12-13k) osiagnalem wszystko co mozna bylo osiagnac, wiec definitywnie nie chce niczego od nikogo, nawet od samego siebie 🙂

A jesli chcesz cos odkrywczego poznac, to zakasaj rekawy i bierz sie za wlasne badania i doswiadczenia i kto wie, moze odkryjesz cos czego jeszcze nikt nie odkryl 🙂 W innym wypadku tak jak piszesz, wszystko juz zostalo odkryte i opowiedziane, jedynym bledem rozpowszechnianym masowo, jest szukanie odpowiedzi na tym czy tego typu forach, gdzie jest wiecej dezinformacji niz informacji 🙂 Jest dwoch ludzi na YT - Anthony Grimani i Paul McGowan - ktorzy praktycznie mowia wszystko co jest do powiedzenia czy w temacie kina czy stereo 🙂 Fora powinno sie traktowac jako forme rozrywki ino, jak ktos na serio podchodzi do tematu kina domowego 🙂

A co do tego ze nie mam problemow z pomieszczeniem, to wkleje raz jeszcze pomiar u mnie bez zadnych korekcji elektronicznych 🙂 Pomysl nad tym nieco, wysil sie, a domyslisz sie czemu mowie ze nie mam problemow z pomieszczeniem 🙂 W ramach podpowiedzi, wkleilem Ci pomiar RP1600SW bez wplywu pomieszczenia (nie znalazlem RP1400SW, ale poza ciut nizszym zejsciem, pomiar wygladalby tak samo). Calkiem podobne, nie ? 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

49 minut temu, T napisał:

A co do tego ze nie mam problemow z pomieszczeniem, to wkleje raz jeszcze pomiar u mnie bez zadnych korekcji elektronicznych 🙂 Pomysl nad tym nieco, wysil sie, a domyslisz sie czemu mowie ze nie mam problemow z pomieszczeniem 🙂 W ramach podpowiedzi, wkleilem Ci pomiar RP1600SW bez wplywu pomieszczenia (nie znalazlem RP1400SW, ale poza ciut nizszym zejsciem, pomiar wygladalby tak samo). Calkiem podobne, nie ? 😉

4 suby pewno ustawne w DBA to raczej zaprzeczenie tego co piszesz, publikowałeś szczątkowe pomiary w różnych tematach i tam wyraźnie widać że problemy masz jak każdy zjadacz chleba.

Człowiek z takim doświadczaniem i wkleja najmniej mówiący pomiar. 😎

49 minut temu, T napisał:

A jesli chcesz cos odkrywczego poznac, to zakasaj rekawy i bierz sie za wlasne badania i doswiadczenia i kto wie, moze odkryjesz cos czego jeszcze nikt nie odkryl 🙂 W innym wypadku tak jak piszesz, wszystko juz zostalo odkryte i opowiedziane, jedynym bledem rozpowszechnianym masowo, jest szukanie odpowiedzi na tym czy tego typu forach, gdzie jest wiecej dezinformacji niz informacji 🙂 Jest dwoch ludzi na YT - Anthony Grimani i Paul McGowan - ktorzy praktycznie mowia wszystko co jest do powiedzenia czy w temacie kina czy stereo 🙂 Fora powinno sie traktowac jako forme rozrywki ino, jak ktos na serio podchodzi do tematu kina domowego 🙂

Zgadzam się w 95% , nie mówią wszystkiego, nie mówią niczego odkrywczego. Po za tym im dłużej człowiek w tym siedzi tym bardziej ma to w D..... i widzi że wiele mądrości to se można między książki wsadzić bo my i tak mamy nędzny pokój.

BTW mocno się różni RP 1200 od 1400 ? nie pytam o papier.

Edytowane przez fetek
9 minut temu, fetek napisał:

4 suby pewno ustawne w DBA to raczej zaprzeczenie tego co piszesz, publikowałeś szczątkowe pomiary w różnych tematach i tam wyraźnie widać że problemy masz jak każdy zjadacz chleba.

Człowiek z takim doświadczaniem i wkleja najmniej mówiący pomiar. 😎

Zgadzam się w 95% , nie mówią wszystkiego, nie mówią niczego odkrywczego. Po za tym im dłużej człowiek w tym siedzi tym bardziej ma to w D..... i widzi że wiele mądrości to se można między książki wsadzić bo my i tak mamy nędzny pokój.

BTW mocno się różni RP 1200 od 1400 ? nie pytam o papier.

Widze ze nie chce Ci sie wysilic zbytnio 🙂 Kazdy pokoj ma mody wlasne, bez wyjatku 🙂 Jedyne co mozesz zrobic to je zniwelowac, w jeden z paru dostepnych sposobow 🙂 I jak uda Ci sie je zniwelowac, to otrzymujesz pomiar taki jak producent pokazuje bez wplywu pomieszczenia 🙂 Innymi slowy, nie mam problemow z pomieszczeniem, dla tego ze udalo mi sie je zniwelowac nie uzywajac nic poza prawami fizyki 🙂 Dla tego pomiar basu wyglada u mnie tak jak pomiar suba na wolnym powietrzu, czyli innymi slowy w mojej konfiguracji nie mam problemow z pomieszczeniem, poniewaz zostaly zniwelowane praktycznie calkowicie 🙂 Nic lepszego nie jestes w stanie uzyskac, po prostu 🙂

W malych i srednich pomieszczeniach nie ma praktycznie roznicy, szczegolnie jak ktos chce wsadzic dwa lub wiecej, w np. 20m2 🙂 Mam 1400 dla tego ze obecnie gra tylko jeden 🙂

Kazdy pokoj ma mody wlasne, bez wyjatku Jedyne co mozesz zrobic to je zniwelowac, w jeden z paru dostepnych sposobow I jak uda Ci sie je zniwelowac, to otrzymujesz pomiar taki jak producent pokazuje bez wplywu pomieszczenia Innymi slowy, nie mam problemow z pomieszczeniem, dla tego ze udalo mi sie je zniwelowac nie uzywajac nic poza prawami fizyki  Dla tego pomiar basu wyglada u mnie tak jak pomiar suba na wolnym powietrzu, czyli innymi slowy w mojej konfiguracji nie mam problemow z pomieszczeniem, poniewaz zostaly zniwelowane praktycznie calkowicie Mam 1400 dla tego ze obecnie gra tylko jeden  

Tego nie calkiem zrozumialem.
Jakich praw fizyki i ktorego z dostepnych sposobow uzyles, ze zupelnie zniwelowales mody i nie masz problemow z pomieszczeniem stosujac tylko jeden 1400?
56 minut temu, xajas napisał:

Jakich praw fizyki i ktorego z dostepnych sposobow uzyles, ze zupelnie zniwelowales mody i nie masz problemow z pomieszczeniem stosujac tylko jeden 1400?

Jeden 1400 ? Gdzie tak pisalem ? 🙂

Edytowane przez T
2 godziny temu, xajas napisał:

A, widze, odpowiadalem na pytanie czy jest roznica miedzy 1200 a 1400, nie mialo to nic wspolnego z wypowiedzia o zniwelowaniu modow 🙂 W legendzie pomiaru jest napisane 2xRP1400 + 2xSKW940, wiec byl to uklad Weltiego z 4 subami w rogach, tym zniwelowalem wplyw pomieszczenia 🙂 Jednym subem nie da sie oczywiscie zniwelowac fal stojacych 🙂

Pojedyncze suby w przykladowych ustawieniach zachowuja sie u mnie tak, bardzo daleko od "bez wplywu pomieszczenia" 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T
6 minut temu, xajas napisał:

Jak to gdzie?

Przeczytaj raz jeszcze, albo dwa, albo dotad az zrozumiesz sens wypowiedzi 🙂 Ewentualnie mozesz zerknac powyzej na wyjasnienie, zanim znow pospieszysz z odpowiedzia 🙂

2 godziny temu, T napisał:

A, widze, odpowiadalem na pytanie czy jest roznica miedzy 1200 a 1400, nie mialo to nic wspolnego z wypowiedzia o zniwelowaniu modow 🙂 W legendzie pomiaru jest napisane 2xRP1400 + 2xSKW940, wiec byl to uklad Weltiego z 4 subami w rogach, tym zniwelowalem wplyw pomieszczenia 🙂 Jednym subem nie da sie oczywiscie zniwelowac fal stojacych 🙂

Pojedyncze suby w przykladowych ustawieniach zachowuja sie u mnie tak, bardzo daleko od "bez wplywu pomieszczenia" 🙂

😅

16 godzin temu, T napisał:

problemow wywolanych przez pomieszczenie, ktorych ja nie mam,

ważne że Twoje na wierzchu a barany i tak nie ograniają. 🤘

szkoda że zamiast od razu przyznać mi rację musiałeś zmarnować trochę mojego  i swojego czasu.

Edytowane przez fetek

Te przytoczone przez fetka fragmenty pokazuja sprzeczne wypowiedzi (nie mam problemow wywolanych przez pomieszczenie vs. zniwelowales problemy przez uzycie 4 subwooferow)

Masz problemy, ale udalo ci sie znalezc skuteczne „antidotum“ w postaci 4 subwooferow.

To nie jest to samo.

Gdybys nie mial problemow, nie potrzebowal bys 4 subwooferow

W dniu 9.02.2024 o 17:43, T napisał:

No skoro juz zaczynasz temat to rozwin i napisz czym jest dynamika, i na podstawie tego dojdziemy co jest czym i gdzie sa pomylki 🙂

Dynamika w audio to zakres od najniższego do najwyższego poziomu głośności - chyba tak bym to opisał. Takim najbardziej namacalnym przykładem obrazującym ten termin są nagrania "biorące udział" w loudness war.

Czyli podciąganie całej "linii" dźwięku tak, że ciche dźwięki (np trójkąt) są sztucznie pokręcone, a pierwotnie głośne dźwięki (np organy) wychodzą poza skalę przez co są "ucinane". Taki zabieg daje pozorne poczucie polepszenia dźwięku jednak w rzeczywistości staje się jedną wielką męczącą w słuchaniu papką (niska dynamika - mimo, że wszystko jest głośno).

To taka amatorska definicja bo profesjonalistą nie jestem 🙂 

Moją intencją nie było żeby Ci dowalić takimi pierdołami ale jak widzę, że jesteś zaangażowany w swoją pasję i widać, że Ci zależy to warto aby pojęcia w Twojej głowie były właściwe. Ja sam nie rozumiem 99% rzeczy w tej dziedzinie ale staram się grosik do grosika dorzucać do swojej wiedzy. 😄 

W dniu 17.02.2024 o 21:07, xajas napisał:

Te przytoczone przez fetka fragmenty pokazuja sprzeczne wypowiedzi (nie mam problemow wywolanych przez pomieszczenie vs. zniwelowales problemy przez uzycie 4 subwooferow)

Masz problemy, ale udalo ci sie znalezc skuteczne „antidotum“ w postaci 4 subwooferow.

To nie jest to samo.

Gdybys nie mial problemow, nie potrzebowal bys 4 subwooferow

pisze tak z nudow, czy podraznic sie 🙂 choc fachowcowi to by wystarczylo do wyciagniecia (wlasciwych) wnioskow, czyli wykres z opisem ze nie bylo ZADNEJ elektronicznej korekcji 🙂

No ale ok, rozwine 🙂

1. kazde pomieszczenie ma problemy, mniejsze czy wiesze. Sa sciany, sa problemy 🙂

2. cel do ktorego sie dazy, to aby sub osiagnal ta sama charakterystyke w naszym pomieszczeniu jaka osiaga w pomiarach "bez pomieszczenia", idealnie bez uzycia elektronicznej korekcji

3. jesli powyzszy cel osiagniemy, a mi sie udalo, to "nie mam problemow" a "Masz problemy, ale udalo ci sie znalezc skuteczne „antidotum“ w postaci 4 subwooferow." graja dokladnie tak samo, ucho. nie odrozni 🙂

Edytowane przez T
  • Pokaż nowe odpowiedzi