Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny są wykonane dobrze, a nie tak jak Focal?

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, StachMuszel napisał:

Jeśli oceniałeś FA F502 na podstawie odsłuchów nowych kolumn, wyjętych prosto z pudełka, to się nie dziwię. Też miałem takie wrażenie. One potrzebują długieeeeeego rozbiegu, aby zagrały docelowo. Ja uzbroiłem się w cierpliwość i teraz jestem z nich bardzo zadowolony. Grają z Rotelem RC-1570/RB-1582mk2.

Graly u mnie ponad 2 miesiace, nic sie nie zmienilo. Gora praktycznie nie istnieje, nie ma tam detalu, powietrza. Srednica mocno pogrubiona, pewnie przez mocne podbicie wyzszego basu. Nie moglem dluzej czekac/sluchac ich i sie meczyc. Po 2 miesiacach wyladowaly w kartonach i tak staly przez kolejny miesiac az sie kupiec znalazl.

Nawet jak na 5k za pare, to troche malo.

6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A jakie masz kolumny?

Usher x718 i CM9.

Ushery sa podstawkowe, waza polowe tego co f502 🤣, to o czyms swiadczy. CM9 tez sa mniejsze i to duzo od f502 i tez waza wiecej. Tak ze karton kartonowi nie rowny.

Myslalem ze inzynierowie z Fyne zrobia cos co pozwoli im sie wybic a oni poszli na latwizne i przepuscili siano na marketing. Ehhh.

Edytowane przez BlueDot
44 minuty temu, BlueDot napisał:

CM9.

No faktycznie dużo mniejsze, o kilka cm! 😉 jakby tak zdjąć cokół z f502 to prawie identyczne. Waga też faktycznie dużo większa w CM9 26,5 vs 25,5kg 😉 Materiał też mdf, no może troszkę lepszy, niech będzie 😉

Dajmy spokój takim przepychankom, po prostu nie przypasowały Ci i tyle. Dużo zależy też z czym grały.

Pozdrawiam.

Edytowane przez StachMuszel
28 minut temu, StachMuszel napisał:

No faktycznie dużo mniejsze, o kilka cm! 😉 jakby tak zdjąć cokół z f502 to prawie identyczne. Waga też faktycznie dużo większa w CM9 26,5 vs 25,5kg 😉 Materiał też mdf, no może troszkę lepszy, niech będzie 😉

Albo sie pomyliles i porownujesz f501 do CM9, albo nie znasz wymiarow CM9 😉

F502 1114 x 322 x 380mm

CM9 990 x 200 x 300mm

Roznica spora a mniejsze waza jednak wiecej.

F502

111,5 x 25 x 38 z cokołem

CM9

99x20x30 bez cokołu

wg. danych producenta

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Gora praktycznie nie istnieje, nie ma tam detalu, powietrza. Srednica mocno pogrubiona, pewnie przez mocne podbicie wyzszego basu.

Wersja SP spełnia wszelkie oczekiwania. F500SP grają lepiej od KEF LS50 Meta.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

57 minut temu, StachMuszel napisał:

F502

111,5 x 25 x 38 z cokołem

CM9

99x20x30 bez cokołu

wg. danych producenta

To mala roznica? Jeszcze nalezy wziasc pod uwage ze cokol w f502 to czesc integralna kolumny.

23 minuty temu, Piopio napisał:

Wersja SP spełnia wszelkie oczekiwania. F500SP grają lepiej od KEF LS50 Meta.

Co masz napisac jak juz sie w takie wladowales.

Zwroc uwage rowniez na roznice w cenie i wielkosci i wadze.

Nabrali Cie na lepsza lepszosc przetwornika z wyzszej serii 🤣

17 minut temu, BlueDot napisał:

Co masz napisac jak juz sie w takie wladowales

Mógł oddać lub sprzedać. Dlaczego nie przyjmujesz zdania innych, a Twoje musi być zawsze na wierzchu? Nie przyjmujesz tego, że ktoś może mieć inne podejście, inny gust muzyczny, inny sprzęt towarzyszący etc. Przecież masz zawsze rację 😉

29 minut temu, StachMuszel napisał:

Mógł oddać lub sprzedać. Dlaczego nie przyjmujesz zdania innych, a Twoje musi być zawsze na wierzchu? Nie przyjmujesz tego, że ktoś może mieć inne podejście, inny gust muzyczny, inny sprzęt towarzyszący etc. Przecież masz zawsze rację 😉

Bo Docik wyznaje zasadę że ..."Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" 😁

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Co masz napisac jak juz sie w takie wladowales.

Miałem obie kolumny jednocześnie i sobie porównywałem. Zostawiłem te, które mi lepiej grały. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Tu nie chodzi o zadna racje, tylko pokazanie tego, jak dzieki dobremu marketingowi mozna za dobra cene wcisnac komus cos co nie jest warte nawet ulamka tej kwoty.

Oczywiscie ten ktos musi byc poddatny na tego typu sztuczki.

39 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Bo Docik wyznaje zasadę że ..."Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" 😁

🤣

Nie o racje chodzi a zdrowy rozsadek.

26 minut temu, Piopio napisał:

Miałem obie kolumny jednocześnie i sobie porównywałem. Zostawiłem te, które mi lepiej grały. 

Ale Ty porownywales cos z zupelnie innego przedzialu cenowego, na dodatek innej wielkosci.

To jak porownywac BigMaca do Cheesburgera.

Bez sensu.

Co innego gdybys je porownal do R3.

5 godzin temu, BlueDot napisał:

Cena, jakosc wykonania, roznica w cenie w porownaniu do wersji podstawowej. Kiepskie brzmienie, ktorego nie da sie zniesc bez DSP. Pomiary to potwierdzaja.

Mialem w domu i stad ta opinia, nie oceniam na podstawie obrazkow.

Okej. Dopiszemy twoim zdaniem i wszystko będzie clear. 

4 godziny temu, BlueDot napisał:

Graly u mnie ponad 2 miesiace, nic sie nie zmienilo. Gora praktycznie nie istnieje, nie ma tam detalu, powietrza. Srednica mocno pogrubiona, pewnie przez mocne podbicie wyzszego basu. Nie moglem dluzej czekac/sluchac ich i sie meczyc. Po 2 miesiacach wyladowaly w kartonach i tak staly przez kolejny miesiac az sie kupiec znalazl.

Nawet jak na 5k za pare, to troche malo.

Usher x718 i CM9.

Ushery sa podstawkowe, waza polowe tego co f502 🤣, to o czyms swiadczy. CM9 tez sa mniejsze i to duzo od f502 i tez waza wiecej. Tak ze karton kartonowi nie rowny.

Myslalem ze inzynierowie z Fyne zrobia cos co pozwoli im sie wybic a oni poszli na latwizne i przepuscili siano na marketing. Ehhh.

No jak na cm9 słuchasz to żadne inne kolumny niemkaja góry to się nie dziwię. 🙂

A pukasz je też?

Myślę panowie że znowu się dajemy sami wciągać w bezsensowna dyskusje. Podobnie jak było w przypadku RELa. Serio odpuśćmy. Sam muszę się tego nauczyć ale to nie ma absolutnie sensu. 

14 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Czesciej na Usherach.

15 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Podobnie jak było w przypadku RELa.

Oooo. I tutaj moge sie z Toba zgodzic. Podobne zabiegi marketingowe bazujace na legendach, jakosc wykonania, cennik.

To wszystko sie zgadza.

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A pukasz je też?

Opukiwalem przed zakupem jakies 10 lat temu 😀

21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Dopiszemy twoim zdaniem i wszystko będzie clear. 

A jak moze byc zdaniem @Piopio jak on porownuje do siebie kolumny innej wielkosci i z innego przedzialu cenowego?

Zreszta on porownywal kabel sieciowy 1.5m do 2m i slyszal roznice, wiec nie wiem czy jego porownania brac wogole serio 🤣

Dużo rzeczy o których pisze nie biorę na serio. Ale z częścią się zgadzam. Natomiast mówię wyrastasz pomału na sceptyka roku.

Pozwól nam słuchać tego co lubimy. Nie neguj tego. 

38 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Po tym wpisie zaczynam powatpiewac w Twoja wiedze i osluchanie.

A druga sprawa, to gdzie ja napisalem ze zadne inne kolumny gory nie maja? Dlaczego mataczysz?

Gdyby tak bylo, to nigdy nie posiadal bym innych niz B&W.

Ale Ty porownywales cos z zupelnie innego przedzialu cenowego, na dodatek innej wielkosci.

KEF LS50 Meta vs Fyne Audio F500SP.

Sprawdź może sobie jak wyglądają obie kolumny i ile kosztują. Bo widać nie masz pojęcia o czym piszesz.

Edytowane przez Piopio

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Pozwól nam słuchać tego co lubimy. Nie neguj tego. 

Czy moja opinia zabrania Wam sluchac to co lubicie?

Nie neguj tego?

A dlaczego mam nie zwrocic uwagi na to co mi sie w danym produkcie nie podoba?

Co? Na audiostereo.pl trzeba pisac tylko pozytywne opinie, nawet jak produkt na to nie zasluguje?

Gdzie jest taki punkt regulaminu?

4 minuty temu, Piopio napisał:

KEF LS50 Meta vs Fyne Audio F500SP.

Sprawdź może sobie jak wyglądają obie kolumny i ile kosztują. Bo widać nie masz pojęcia o czym piszesz.

Kef LS50

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fyne F500 SP

Ukryta Zawartość

Zwroc uwage na cene i dobrze poczytaj dane techniczne, bo serio zaczynam sie zastanawiac skad sie bierze Twoja wiedza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest w necie jakiś portal opukujących kolumny? Żeby powymieniać się opiniami, zasięgnąć porady w sprawach opukiwania?

Dla kolegi pytam.

Zaznaczam ze wielkosc przetwornika to 5" Kef vs 6" Fyne.

1 minutę temu, spokojnie napisał:

Jest w necie jakiś portal opukujących kolumny? Żeby powymieniać się opiniami, zasięgnąć porady w sprawach opukiwania?

Dla kolegi pytam.

To swiadczy o jakosci wykonania obudowy.

12 minut temu, Piopio napisał:

Takie teksty mozesz pisac w wlasnych tematach, ktore mozesz zamykac kiedy pojawia sie niewygodne dla Ciebie wypowiedzi. Tak juz robiles w przeszlosci. Jak koncza Ci sie argumenty to ucinasz temat.

Tutaj jednak takiej opcji nie masz, wiec jak poczytasz na temat ceny i danych technicznych to skrobnij cos, tak zeby nie wyjsc na...

Linki masz wklejone wyzej.

@Piotr Sonido, niby nie pracujesz juz dla branzy, ale jestes tak przesiakniety ich belkotem, ze to juz chyba nigdy z Ciebie nie wyjdzie. Bez obrazy, ale da sie to wyczuc bez najmniejszego problemu.

Mam nadzieje ze sie nie obrazisz, musialem to napisac 😉

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Natomiast mówię wyrastasz pomału na sceptyka roku.

Wrecz przeciwnie, jestem bardzo optymistycznie nastawionym do zycia czlowiekiem, tylko nie lubie jak ktos zawija gowno w sreberko i podaje jako najleprzej klasy czekolade 😉

@Piotr Sonido, niby nie pracujesz juz dla branzy, ale jestes tak przesiakniety ich belkotem, ze to juz chyba nigdy z Ciebie nie wyjdzie. Bez obrazy, ale da sie to wyczuc bez najmniejszego problemu.

Mam nadzieje ze sie nie obrazisz, musialem to napisac 😉

Cóż...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Wrecz przeciwnie, jestem bardzo optymistycznie nastawionym do zycia czlowiekiem, tylko nie lubie jak ktos zawija gowno w sreberko i podaje jako najleprzej klasy czekolade 😉

°najlepszej 

W dniu 13.01.2025 o 16:14, BlueDot napisał:

Po tym wpisie zaczynam powatpiewac w Twoja wiedze i osluchanie.

A druga sprawa, to gdzie ja napisalem ze zadne inne kolumny gory nie maja? Dlaczego mataczysz?

Gdyby tak bylo, to nigdy nie posiadal bym innych niz B&W.

Dobra dobra 🙂 już teraz nie przekręcasz tego 🙂

Ja już dawno zwątpiłem w twoje także nie przejmuj się tym. 

W dniu 13.01.2025 o 16:17, BlueDot napisał:

Czy moja opinia zabrania Wam sluchac to co lubicie?

Nie neguj tego?

A dlaczego mam nie zwrocic uwagi na to co mi sie w danym produkcie nie podoba?

Co? Na audiostereo.pl trzeba pisac tylko pozytywne opinie, nawet jak produkt na to nie zasluguje?

No właśnie dlatego będę ignorował twoje wpisy 🙂

Bo jesteśmy tak skrajnie różnych opinii że nie ma to sensu.

W dniu 13.01.2025 o 16:24, spokojnie napisał:

Dla kolegi pytam.

Też nie słyszałem o tej nowej filii.

W dniu 13.01.2025 o 16:24, BlueDot napisał:

@Piotr Sonido, niby nie pracujesz juz dla branzy, ale jestes tak przesiakniety ich belkotem, ze to juz chyba nigdy z Ciebie nie wyjdzie. Bez obrazy, ale da sie to wyczuc bez najmniejszego problemu

Tylko że ja tego nie ukrywam. Otwarcie mówię że pracowałem w branży podpowiadamy ludziom gdzie mogą najtaniej kupić i gdzie dostać dobry kontakt. Co ty? Uważam to za pozytyw że jestem z tego środowiska po stronie kupujących 🙂

W dniu 13.01.2025 o 16:42, BlueDot napisał:

Ok. Odpuszczam.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Tylko że ja tego nie ukrywam. Otwarcie mówię że pracowałem w branży podpowiadamy ludziom gdzie mogą najtaniej kupić i gdzie dostać dobry kontakt. Co ty? Uważam to za pozytyw że jestem z tego środowiska po stronie kupujących 🙂

No i należy Ci się szacunek Piotrze 👍

W dniu 13.01.2025 o 16:17, BlueDot napisał:

Zwroc uwage na cene i dobrze poczytaj dane techniczne, bo serio zaczynam sie zastanawiac skad sie bierze Twoja wiedza.

Chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem 😉 KEF LS50 Meta to bezpośredni konkurent Fyne Audio F500SP. 

Tylko, ktoś mocno nierozgarnięty może to negować 😉 

BTW

"Obudowy F500SP wykonano z płyt MDF o zwiększonej gęstości, co przy niewielkim rozmiarze skrzynek sprawia, że są one bardzo sztywne."

Edytowane przez Piopio

22 minuty temu, Piopio napisał:

"Obudowy F500SP wykonano z płyt MDF o zwiększonej gęstości, co przy niewielkim rozmiarze skrzynek sprawia, że są one bardzo sztywne."

No ale co to,podajesz fragment reklamy napisanej przez producenta jako dowód?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

No ale co to,podajesz fragment reklamy napisanej przez producenta jako dowód?

Recenzenta 😉 

13 minut temu, Piopio napisał:

Recenzenta 😉 

Jeszcze lepiej😉

6 godzin temu, Piopio napisał:

Chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem 😉 KEF LS50 Meta to bezpośredni konkurent Fyne Audio F500SP. 

Na jakim poziomie? 

Inna wielkosc przetwornika, inna pojemnosc obudowy i inna cena.

Jaki to moze byc bezposredni konkurent?

6 godzin temu, Piopio napisał:

Obudowy F500SP wykonano z płyt MDF o zwiększonej gęstości, co przy niewielkim rozmiarze skrzynek sprawia, że są one bardzo sztywne."

To teraz pomysl jaka to musi byc gestosc, jak przy mniejszych rozmiarach Kef LS50 wazy prawie tyle samo 🤭

A dodaj jeszcze do tego wage przetwornika, ktory w Fyne jest o rozmiar wiekszy.

Ale to musi byc gesta plyta 🤣

5 godzin temu, Piopio napisał:

Recenzenta 😉 

😆

Ja wole sam popukac, wtedy wiem z czym mam doczynienia.

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No to jak masz tyle doswiadczenia to wrocmy do tematu.

Jak mozna porownywac LS50 do F500 SP? 

Pytam Ciebie bo @Piopio zaczyna powolywac sie na recenzentow 🤭

7 godzin temu, StachMuszel napisał:

No i należy Ci się szacunek Piotrze 👍

Dziękuję bardzo.

Teraz taki uklonik czapeczka poszedł 😉

15 minut temu, BlueDot napisał:

No to jak masz tyle doswiadczenia to wrocmy do tematu.

Jak mozna porownywac LS50 do F500 SP? 

Pytam Ciebie bo @Piopio zaczyna powolywac sie na recenzentow 🤭

Nie dziękuję. Zakończyłem już rozmowę z tobą 🙂

Po prostu nie będę się przepychał, wiesz o co chodzi? Nie zależy mi byś zmienił zdanie. 

Edytowane przez Piotr Sonido
33 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Dziękuję bardzo.

Teraz taki uklonik czapeczka poszedł 😉

Nie dziękuję. Zakończyłem już rozmowę z tobą 🙂

Po prostu nie będę się przepychał, wiesz o co chodzi? Nie zależy mi byś zmienił zdanie. 

Ale to jest zwykla ucieczka od tematu, ktory sam podjales 😆

Ale ok, tez bym sie wycofal wiedzac ze popelnilem blad.

• Pokaż nowe odpowiedzi