Skocz do zawartości
IGNORED

MF 5si/6si vs Caspian M2 do Focal Aria 926?

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, Adam 38 napisał:

Najprawdopodobniej maj - czerwiec premiera Caspiana M3. Ciekawe czy całkowicie zmienią charakter brzmienia czy tylko zmiana obudowy/dodanie przetwornika itp.

To dlatego ostatnio widzialem M2 za 1100 euro. Myslalem ze to jakis ex demo.

Oczywiście firmy producenci z którymi kontaktowałem się osobiście tj monitor audio czy dynaudio średnio to interesuje nawet nie chcieli zbytnio podać numeru seryjnego kiedy egzemplarz był wyprodukowany .... mataczyli że z najnowszych zapasów.... szkoda słów ....  pewnie połowa idzie że zwrotow lub na Polskę po prostu niedoróbki

Edytowane przez Svawo
W dniu 29.02.2024 o 22:40, pit80 napisał:

Na szybko poniżej masz wynik pomiaru thd mojego pomieszczenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Żeby bardziej w temacie, to dużych Arii pod ręką nie widzę, ale znalazłem pomiar zniekształceń małych Aria 906:

FocalAria906BookshelfStandmountspeakerRelativeTHDdistortionmeasurements.thumb.png.6dda34f0b32a49b30ff4806c5fe06c5c.png

Przy głośnym graniu widać że dół jest problematyczny ale góra jeśli dobrze czytam nie?

A w odsłuchu no jest ostra.

W dniu 1.03.2024 o 14:39, Bu1 napisał:

Odnoszę wrażenie, że o Ariach 926 najwięcej mają do powiedzenia ludzie, którzy ich nie słuchali, ale mają wyrobioną opinię, bo się znają na rzeczy, no i oczywiście czytali recenzje i widzieli wykresy z pomiarów. Jako użytkownik, twierdzę, że się jednak nie znacie, a pomiary....no cóż. Kiedyś w studiu nagraniowym słuchałem monitorów studyjnych Dynaudio za marne ok. 30 tysi. I powiem wam, że tak płaskiego, wypranego ze wszystkiego dźwięku ciężko uświadczyć w kolumnach komercyjnych. Było oczywiście bardzo liniowo, bez przestrzeni. W studiu tak musi być. Dlatego kolumny dla ludzi są strojone tak, żeby przyjemnie słuchało się muzyki. A Aria 926.... to świetne kolumny. Ktoś napisał, że tanie - cena > 10 tyś to tanio? Góra nie jest natarczywa. Nie ma tej gładkości, co w Dali, ale też nie świdruje jak Bowersy 603. Jak na swoją wielkość zapewniają przyzwoity bas. Nie może się oczywiście równać z Oberon 9, bo to po prostu niemożliwe. Ale za to jest bardziej uporządkowany. To też jakiś plus. Brakuje najniższego zejścia, tyle, że nie mają go absolutnie żadne kolumny z wooferami <20cm.

Bo nie lubisz neutralności. Lubisz Vke. Ok , rozumiem.

11 godzin temu, Adam 38 napisał:

Najprawdopodobniej maj - czerwiec premiera Caspiana M3. Ciekawe czy całkowicie zmienią charakter brzmienia czy tylko zmiana obudowy/dodanie przetwornika itp.

Zmieni się na pewno sporo bo wychodzi on z pod rąk innych inżynierów. Mimo że fabryka została ta sama technologie zostały kupione To jednak pewnie nieco zamysł się zmieni.

Skąd masz info o premierze M3?

9 godzin temu, Prewwit napisał:

Zgadzam się z tym, mam np. Vife BC25TG (obecnie sobie odpoczywa) w AP Evolution pod nazwą Logic, czasami potrafiła pokazać delikatną ostrość w wyższych partiach wokali żeńskich, czy trąbce, pomimo dosyć linowego zestrojenia pasma całej kolumny. Podmianka na SB29RDC o podobnej charakterystyce, wyrównanie SPL do oryginalnego poziomu i już zero ostrości, a dodatkowo poprawiła się przestrzeń i jej precyzja. Pomiary pomiarami, a i tak wszystko słuch weryfikuje🙂 To akurat pasuje mi, a komuś taka góra może być za spokojna i taka Aria to będzie strzał w 10.

Powyżej 15kHz to pobicie co najwyżej wpływa na napowietrzenie przestrzeni, a dodatkowej wyrazistości wokali i  instrumentów nie wniesie.

No ja jestem zdecydowanie zwolennikiem od słuchu i to w pomieszczeniu docelowym bo bez tego nawet patrząc na pomiary To jest wybór po prostu w ciemno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Skąd masz info o premierze M3?

Z naszych salonów ale i na zagranicznych forach o tym piszą. Do tego nasz dystrybutor nie będzie już sprowadzał Caspiana M2, ostatnią dostawę mieli dwa lata temu - z datą produkcji sprzed 2 lat i takie Caspiany leżaki są w każdym salonie w kraju. Z tyłu urządzenia (cedek , integra , końcówka mocy) są osobno 4 liczby, pierwsze dwie to miesiąc a dwie kolejne to rok produkcji - potwierdzone przez producenta, wprowadzili to oznaczenie daty produkcji ok. 2020r.

Do tego w Anglii już w grudniu salony wyprzedawały integry Caspiana M2 za 4kzł., obecnie są tam wyprzedawane za równe 6 kzł. i nie są to leżaki jak u nas ale produkcja z 2023r. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

21 godzin temu, Adam 38 napisał:

Z naszych salonów ale i na zagranicznych forach o tym piszą. Do tego nasz dystrybutor nie będzie już sprowadzał Caspiana M2, ostatnią dostawę mieli dwa lata temu - z datą produkcji sprzed 2 lat i takie Caspiany leżaki są w każdym salonie w kraju. Z tyłu urządzenia (cedek , integra , końcówka mocy) są osobno 4 liczby, pierwsze dwie to miesiąc a dwie kolejne to rok produkcji - potwierdzone przez producenta, wprowadzili to oznaczenie daty produkcji ok. 2020r.

Do tego w Anglii już w grudniu salony wyprzedawały integry Caspiana M2 za 4kzł., obecnie są tam wyprzedawane za równe 6 kzł. i nie są to leżaki jak u nas ale produkcja z 2023r. 

Co to znaczy leżaki?

Ja miałem caspiana M2 z rynku wtórnego. Później u mnie grał no chyba najdłużej ze wszystkich dotychczasowych wzmacniaczy. Więc co znaczy leżaki?

Co rusz wkleja ktos ofertę na nowy amplituner kina który zaprzestaniu w produkcji 6 lat temu. Rzekomo nowy.

Co robi leżak? 

Podeślij info z zagranicznych forów. Bo o tych polskich sprzedawcach to już słyszałem ale nikt nic nie wie. 

20 godzin temu, Adam 38 napisał:

Ja mam z 2018 i z tamtej numeracji nie dojdziesz który to rok bo 3 i 4 cyfra to 10.... ale wtedy zwracałem się mailowo do MA UK z prośbą żeby wprowadzili możliwość sprawdzenia daty tak jak w naim.. bo niektóre rzeczy mają wartość samochodu więc przydałoby się to wiedzieć ile mają lat...

52 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Co robi leżak? 

Leżak to leżak.

Dodam tylko, że dla kondensatorów w piecu lepiej jest jak ten pracuje niż jak kilka lat leży bez uruchomienia - leżak. Taką informację zamieścił na forum Naim Community główny inżynier. Dokładnie tłumaczył o co chodzi, kto chce ten znajdzie. 

Ukryta Zawartość

U nas w kraju ceny od 9kzł (tylko w Q21 - i są to ponad dwuletnie leżaki) do 12-16kzł - reszta salonów audio (też leżaki w większości nawet starsze jak te w Q21 ale cena wyższa bo one jak wino). 

Ukryta Zawartość

Trzeba byc wariatem zeby za M2 12k wyplacic. Uwazam ze nawet jego obecna cena, czyli 6k jest mocno przesadzona za ten klocek.

Pewnie kolejna legenda o angielskim brzmieniu miala wplyw na wycene.

20 minut temu, BlueDot napisał:

Trzeba byc wariatem zeby za M2 12k wyplacic. Uwazam ze nawet jego obecna cena, czyli 6k jest mocno przesadzona za ten klocek.

Ma swój pomysł na brzmienie, jego organiczność, gęstość jest wyjątkowa. Jednego zachwyci, drugiego odrzuci. Daleko mu do dążenia do neutralności. Osobiście jako drugi piec bym go chciał. Jako pierwszy nie bo za bardzo spowalnia, bo baaardzo duszno i ciepło, bo można mieć lepszy kick na basie. 

8 godzin temu, Svawo napisał:

Ja mam z 2018 i z tamtej numeracji nie dojdziesz który to rok bo 3 i 4 cyfra to 10.... ale wtedy zwracałem się mailowo do MA UK z prośbą żeby wprowadzili możliwość sprawdzenia daty tak jak w naim.. bo niektóre rzeczy mają wartość samochodu więc przydałoby się to wiedzieć ile mają lat...

Czyli jednak nie tak łatwo dojść po numerze seryjnym

7 godzin temu, Adam 38 napisał:

Leżak to leżak.

Dodam tylko, że dla kondensatorów w piecu lepiej jest jak ten pracuje niż jak kilka lat leży bez uruchomienia - leżak. Taką informację zamieścił na forum Naim Community główny inżynier. Dokładnie tłumaczył o co chodzi, kto chce ten znajdzie. 

Ukryta Zawartość

U nas w kraju ceny od 9kzł (tylko w Q21 - i są to ponad dwuletnie leżaki) do 12-16kzł - reszta salonów audio (też leżaki w większości nawet starsze jak te w Q21 ale cena wyższa bo one jak wino). 

Nie no oczywiście że lepiej aby sprzęt pracował ale chyba nie zdajesz sobie sprawy ile różnej elektroniki leży na magazynach kupę czasu. Zarówno tej audio jak i innej.

Nie nazwałbym sprzętu wyprodukowanego dwa lata temu jako negatywnego.

Takim sposobem wszystko z rynku wtórnego powinno być nieakceptowalne bo nie wiemy czy było używane czy jedynie magazynowane.

A używane to znowu kto inny powierzył też źle

4 godziny temu, BlueDot napisał:

Tu akurat jestem innego zdania gdyż testowałem wiele wzmacniaczy w budżecie do 10 000 i za każdym razem wzmacniacz m2 się bronił.

Ale rozumiem że on nie podchodzi każdemu bo faktycznie jest to wzmacniacz z własnym charakterem

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli jednak nie tak łatwo dojść po numerze seryjnym

Z Caspianem bardzo łatwo jeżeli jest to produkcja od 2021r. do teraz, ponieważ producent informuje o tym fakcie - z tyłu pieca (integry ale również na  odtwarzaczu CD i końcówce mocy) jest naklejka z datą produkcji. Informacja potwierdzona przez producenta.

Na załączonym zdjęciu egz. ze stycznia 2022r. (01 22).

Jak już mówiłem, wszystko co nosi nazwę Caspian i jest wyprodukowane od 2021r. do teraz ma zamieszczony miesiąc i rok produkcji - cztery ostatnie liczby to miesiąc i rok. W starszych egz. tego nie ma. Jest tylko nr seryjny. 

Ps. Piotr, mam nadzieję, że  do firmy Focal "dopiszesz" również Roksana jako tego, który u nas w kraju ma absurdalnie podbite ceny w stosunku do cen z zagranicy a o co przy każdej możliwej okazji i w każdym miejscu w necie o tematyce audio wypominasz dla Focala. Wierzę, że dasz radę. 😉

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Nie nazwałbym sprzętu wyprodukowanego dwa lata temu jako negatywnego

Ok., tylko warto zerknąć czy sprzęt przez te dwa lata jakimś zrządzeniem losu nie złapał sporo wilgoci i niektóre elementy nie noszą wręcz śladów korozji... Ale co mnie to g...o obchodzi, kto bystry ten zobaczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Adam 38

12 godzin temu, BlueDot napisał:

Jakieś propozycje możesz podać za ciekawy klocek w miarę mocny za około 6-7k?

Edytowane przez Svawo
22 minuty temu, Svawo napisał:

ARCAM SA30

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 godzin temu, Svawo napisał:

Nowy czy uzywany? 

13 godzin temu, Adam 38 napisał:

Z Caspianem bardzo łatwo jeżeli jest to produkcja od 2021r. do teraz, ponieważ producent informuje o tym fakcie - z tyłu pieca (integry ale również na  odtwarzaczu CD i końcówce mocy) jest naklejka z datą produkcji. Informacja potwierdzona przez producenta.

Na załączonym zdjęciu egz. ze stycznia 2022r. (01 22).

Jak już mówiłem, wszystko co nosi nazwę Caspian i jest wyprodukowane od 2021r. do teraz ma zamieszczony miesiąc i rok produkcji - cztery ostatnie liczby to miesiąc i rok. W starszych egz. tego nie ma. Jest tylko nr seryjny. 

Ps. Piotr, mam nadzieję, że  do firmy Focal "dopiszesz" również Roksana jako tego, który u nas w kraju ma absurdalnie podbite ceny w stosunku do cen z zagranicy a o co przy każdej możliwej okazji i w każdym miejscu w necie o tematyce audio wypominasz dla Focala. Wierzę, że dasz radę. 😉

Ok., tylko warto zerknąć czy sprzęt przez te dwa lata jakimś zrządzeniem losu nie złapał sporo wilgoci i niektóre elementy nie noszą wręcz śladów korozji... Ale co mnie to g...o obchodzi, kto bystry ten zobaczy.

Ukryta Zawartość

Jeśli tak jest no to dopisuje 🙂

złapanie wilgoci przez sprzęt. No to już przechowywania w srogich warunkach. Rozumiem szorty z Niemiec ale droższego sprzętu bym nigdy w piwnicy nie trzymał. 

7 godzin temu, Svawo napisał:

Caspian M2. Bo tyle obecnie kosztuje.

🙂

albo Arcam sa30 chodź też import pewnie.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli tak jest no to dopisuje 🙂

Żartowałem. Czekasz na Caspiana M3 czy idziesz w Moona? 

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Caspian M2. Bo tyle obecnie kosztuje.

Ale nie jest tyle warty. 4k to max co za niego mozna zaplacic.

I za tyle w Anglii były wyprzedawane w grudniu 23r. A u nas ceny nawet cztery razy wyższe, dziwna polityka ale może się sprawdza, kto wie. 

9 godzin temu, BlueDot napisał:

Nowy czy uzywany? 

Podasz te propozycje nowych, lepszych piecyków w cenie Caspiana? Z chęcią poczytam i podyskutuję 🙂

5 godzin temu, Adam 38 napisał:

Żartowałem. Czekasz na Caspiana M3 czy idziesz w Moona? 

Zobaczę na jakich kolumnach stanie 🙂

po odsłuchu byłem napalony także na karana. Ale budżet srogi.

A może przysiądę się na kino domowe i będzie prościej 🙂

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Ale nie jest tyle warty. 4k to max co za niego mozna zaplacic.

Sprzedałem drożej wersję używaną.

To świadczy o tym że ty nie dasz za tze wzmacniacz tyle. Ale inni tak bo go lubią.

Ja bym go znowu kupił i to za więcej.  Bo dla mnie gra 

10 minut temu, Adam 38 napisał:

I za tyle w Anglii były wyprzedawane w grudniu 23r. A u nas ceny nawet cztery razy wyższe, dziwna polityka ale może się sprawdza, kto wie. 

Zwróćcie uwagę że ogólnie u nas ceny są mocno zachowawcze.

Przykłady

Tannoy linia XT

Naim 

Focal

Właśnie caspian.

Może wynika to z że stanie magazynowych? 

Na rynku francuskim zapewne mają zawalone focalem na brytyjskim te powyżej a u nas jest tego pewnie mniej. I tak się sprzeda. Tak to rozumiem.

Ale może się mylę.

41 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To świadczy o tym że ty nie dasz za tze wzmacniacz tyle. Ale inni tak

To swiadczy o tym ze ulegli recenzjom i opiniom w kolorowych gazetkach i naganiaczy na forach.

54 minuty temu, Adam 38 napisał:

Podasz te propozycje nowych, lepszych piecyków w cenie Caspiana? Z chęcią poczytam i podyskutuję 🙂

Vincent sv237 MK, Yamaha A-S1200/1100, Cayin A-88T, Pathos Logos MK 1, Marantz PM 14s1, Willsenton R8, April Music Stello ai500.

Wszystkie te wzmacniacza brzmia na duzo wyzszym poziomie od M2 a o porownywaniu ich budowy do Caspiana to nawet nie ma co gadac.

53 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ja bym go znowu kupił i to za więcej. 

To kup. Ja moge go w tej chwili kupic tutaj za jakies €1200, bez problemu odsprzedam drozej.

Chcesz?

54 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Może wynika to z że stanie magazynowych? 

No na 100 tak jest. Nabrali od Anglikow za polowe ceny, popisali troche glupot w gazetach i mysleli ze sie oblowia a tu niestety porazka. Towar lezy.

@BlueDot możesz powiedzieć gdzie można kupić Caspiana M2 za 1200 euro?

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

25 minut temu, BlueDot napisał:

To swiadczy o tym ze ulegli recenzjom i opiniom w kolorowych gazetkach i naganiaczy na forach.

Nieprawda ja najpierw słuchałem tego wzmacniacza a później zacząłem o nim czytać. 

25 minut temu, BlueDot napisał:

Wszystkie te wzmacniacza brzmia na duzo wyzszym poziomie od M2 a o porownywaniu ich budowy do Caspiana to nawet nie ma co gadac.

Część z nich miałem i jestem innego zdania.

Jak będę na zakupie w momencie kiedy się urządzę to chętnie 🙂

21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nieprawda ja najpierw słuchałem tego wzmacniacza a później zacząłem o nim czytać. 

Piotrek musisz zrozumiec ze Ty to nie wiekszosc a juz na pewno nie wszyscy 😉

22 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Część z nich miałem i jestem innego zdania

Miales Pathosa, lub Cayina? 

26 minut temu, tgiertuga1 napisał:

@BlueDot możesz powiedzieć gdzie można kupić Caspiana M2 za 1200 euro?

Nie wiem czy jeszcze trwa promocja, ale ostatnio byl za €1100 w Richer Sounds.

11 godzin temu, BlueDot napisał:

Vincent sv237 MK, Yamaha A-S1200/1100, Cayin A-88T, Pathos Logos MK 1, Marantz PM 14s1, Willsenton R8, April Music Stello ai500.

hm....widać że masz bardzo mocne przekonania na w/w tematy... w zasadzie to mogę uwierzyć że lampa zagra ciekawiej niż ten caspian, też nie każda... tylko też nie każda lampa napędzi kolumny takie jak np dynaudio, sprawdzałem kilka i może się nie znam ale jak dla mnie było tak se... inna sprawa to trochę takie lampki i potem prąd który konsumują kosztują, to dla mnie osobiście są za duże wady... w tematykę lamp obecnie wolę się nie zagłębiać ...

co do tranzystorów to myślę że każdy ma jakąś swoją opinie, niektóre się komuś mogą bardziej podobać komuś innemu mniej, dlatego jest taki wybór i każdy może słuchać i zachwalać co mu pasuje ... 

Yamahy i Marantza chętnie bym posłuchał gdybym miał okazje... może charakterem by mi bardziej odpowiadały, może inaczej zgrałyby się z moimi kolumnami........ale żeby klasowo przeskoczyć wszystkie w/w wymienione, łacznie z caspianem...to już trzeba by "trochę" dołożyć...

na razie zbieram zęby z podłodi po tym filmiku, koleś m.in tłumaczy jak producenci stopniują ceny 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Svawo napisał:

inna sprawa to trochę takie lampki i potem prąd który konsumują kosztują,

Zwroc uwage ile pradu pobiera M2 w stanie spoczynku.

hm....widać że masz bardzo mocne przekonania na w/w tematy

Przewinelo sie troche tego towaru zanim podjalem decyzje o tym co zostawic. Dodam ze nie byly to testy kilkudniowe, czesc z tych wzmacniaczy posiadalem jednoczesnie i moglem bezposrednio porownywac.

Tak jak pisalem wczesniej, nie twierdze ze M2 to totalne dno, ale nie jest on warty tej ceny. W podobnym budzecie mozna kupic wzmacniacz duzo lepiej zbudowany i brzmiacy.

Ja rozumiem ze branza i naganiacze beda teraz cuda o nim wypisywac, bo trzeba pozbyc sie jakos towaru ktorego cena kiedys zostala mocno zawyzona i sie poprostu nie sprzedal.

13 godzin temu, BlueDot napisał:

Piotrek musisz zrozumiec ze Ty to nie wiekszosc a juz na pewno nie wszyscy 😉

Ok czyli to co ja uważam jest w mniejszości ale jak ty coś twierdzisz to większość? 

Ten wzmacniacz sprzedawał się bardzo dobrze. Zatem jednak klienci go wybierali za walory dźwiękowe.

Miales Pathosa, lub Cayina? 

Pathosa słuchałem 

Cayina miałem osobiście. Jechałem po niego na Śląsk 🙂

byłem u Grzegorza w mieszkaniu.

Nie wiem czy jeszcze trwa promocja, ale ostatnio byl za €1100 w Richer Sounds.

Oni mają funty.

14 minut temu, BlueDot napisał:

Tak jak pisalem wczesniej, nie twierdze ze M2 to totalne dno, ale nie jest on warty tej ceny. W podobnym budzecie mozna kupic wzmacniacz duzo lepiej zbudowany i brzmiacy.

Ja nadal uważam że jego budowa i podgrzewany pre Amp to nie jest coś standardowego w tej cenie. Także brzmienie określam jednak na wartościowe. 

Aha i to nie tylko moje zdanie 🙂

co do tranzystorów to myślę że każdy ma jakąś swoją opinie, niektóre się komuś mogą bardziej podobać komuś innemu mniej, dlatego jest taki wybór i każdy może słuchać i zachwalać co mu pasuje ... 

Wez sobie do domu, jak masz taka mozliwosc M2 i SV 237 MK i porownaj bezposrednio brzmienie i budowe. Obydwa wzmacniacze z tego samego przedzialu cenowego.

A co do Cayina A88t to mozesz mi wierzyc ze napedzi wiekszosc kolumn. W moich impedanja spada do 2♧ i nie mial z ich wysterowaniem zadnego problemu.

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ten wzmacniacz sprzedawał się bardzo dobrze.

Jako uzywany, bo nikt go dlugo nie trzymal. Dlatego tyle zalega ich na magazynach.

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Oni mają funty.

Richer Sounds.ie ma euro. Mieszkam 70km od nich 😃. Ale z tego co widze promocja sie skonczyla.

Jestem tam co 2 tygodnie.

10 minut temu, BlueDot napisał:

Jako uzywany, bo nikt go dlugo nie trzymal. Dlatego tyle zalega ich na magazynach.

Jako używany i nowy. 

Wiesz że ja miałem swego czasu dojście do takich informacji 🙂

a ty skąd?

żeby sprzedawać używane ktoś musiał kupić nowe 🙂

11 minut temu, BlueDot napisał:

Richer Sounds.ie ma euro. Mieszkam 70km od nich 😃. Ale z tego co widze promocja sie skonczyla.

A to jakaś irlandzka filia?

A to przepraszam bo nie wiedziałem że tam są.

Jeżeli chodzi o angielskie odpowiedniki to ich akurat znam bardzo dobrze.

Czyli finalnie i już podsumowując.

Tego wzmacniacza nie ma obecnie nigdzie w tak dobrej promocji?

Nie ma także dowodu na to że był sprzedawany w tak niskiej cenie tak?

Może to była tylko cena jednego egzemplarza z ekspozycji tak jak często przeceny robi sevenoaks.

34 minuty temu, BlueDot napisał:

Wez sobie do domu, jak masz taka mozliwosc M2 i SV 237 MK i porownaj bezposrednio brzmienie i budowe. Obydwa wzmacniacze z tego samego przedzialu cenowego.

A co do Cayina A88t to mozesz mi wierzyc ze napedzi wiekszosc kolumn. W moich impedanja spada do 2♧ i nie mial z ich wysterowaniem zadnego problemu.

Sluchalem cayina 55 coś, simply italy i unison triodę... ten pierwszy zagrał bardzoł słabo, z tego co pamiętam na każdym z nich bas na dynkach był anemiczny i mi się to niezbyt podobało... mój caspian w  używa w standby 24 h około tyle co 2h granie na lampie, ale mogłem źle policzyć... jak gra to niewiele więcej a gram 12 h więc powinienem być do przodu...

Powiesz mi na co zwrócić uwagę przy budowie caspiana i vincenta? Ja jakieś bardziej szczegółowe zasady? Dodam że nie jestem technikiem...

Brzmieniowo w rocku był ok ... przy innych gatunkach proporcjonalnie jak dla mnie za dużo basu... I w sumie to nie wiem czy bym się przyzwyczaił do tego lampowego dopalenia.... mimo krążących opinii o słabym i awaryjnym chińskim wykonaniu powiem ze nie jest zły... ale nie widzę jakiegoś dramatycznego przeskoku w klasach jeśli jakiś jest..

Przerabiałem wzmacniacze i powiem ze nie trafiłem na ideal, zawsze coś nie do końca pasuje, jak nie w brzmieniu to w wykonaniu...  myślę że  ideału nie ma a te vincenty itp to trochę krążenie w kółko...

Edytowane przez Svawo
16 godzin temu, BlueDot napisał:

April Music Stello ai500

Miałem ten wzmacniacz, dobry jest. Caspian M2 też miałem ale prądowo szybko zdychał. Już Kandy K2 miał więcej pary.

17 godzin temu, Adam 38 napisał:

Znowu to napiszę, Lyngdor TDAI-1120. Genialne all in one za około 9k. Dobrze kolumny dopasować, kable i gra jak kilka razy droższe systemy.

Godzinę temu, Svawo napisał:

Sluchalem cayina 55 coś, simply italy i unison triodę... ten pierwszy zagrał bardzoł słabo, z tego co pamiętam na każdym z nich bas na dynkach był anemiczny i mi się to niezbyt podobało..

Kto łączy anemiczne prądowo lampy z dynkami 😉

Szczególnie Simply Italy, genialna lampa w tej cenie ale TYLKO do kolumn o wysokiej sprawności z łagodnym przebiegiem impedancji.

• Pokaż nowe odpowiedzi