Skocz do zawartości
IGNORED

Podkładki pod kolce - czy i jakie?

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, audiofan01 napisał:

Osobiście używam Gaia Acoustics II pod kolumny.

Tak ciekawości: jaką masz resztę toru skoro zainwestowałeś 1000zł w polepszenie swojego nastroju (bo nie uwierzę, że dźwięku)?

10 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Tak ciekawości: jaką masz resztę toru skoro zainwestowałeś 1000zł w polepszenie swojego nastroju (bo nie uwierzę, że dźwięku)?

Dokładnie to 1650 zł. Resztę "toru"🙂mam dobrą. Co do dźwięku to gra inaczej niż na kolcach, dla mnie lepiej, dla kogoś innego może być gorzej, kwestia preferencji.

4 minuty temu, audiofan01 napisał:

Resztę "toru"🙂mam dobrą.

Słowo "dobrą" w audio nic nie znaczy - to określenie względne.

Edytowane przez MCHammer2022
13 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Słowo "dobrą" w audio nic nie znaczy - to określenie względne.

Dobrą dla mnie i to mi wystarczy🙂

Teraz, audiofan01 napisał:

Dobrą dla mnie i to mi wystarczy🙂

To zrozumiałem.

Ale publiczność jest ciekawa szczegółów skoro wywaliłeś 1650zł na coś, co nie może wpływać zauważalnie na dźwięk.

Teraz, MCHammer2022 napisał:

co nie może wpływać zauważalnie na dźwięk.

Sprawa dyskusyjna, zwłaszcza jak ktoś tego nie słuchał.

Napisałem, że wpływ jest dla każdego inny, dla jednych na plus dla innych wcale go nie ma, a znajdą się tacy, którym się nie spodoba. Mnie się podoba, a skala zmian jest bardzo subtelna na pewno nie większa niż cena tego gadżetu w stosunku do sprzętu czyli max. 2% choć przecież nie da się tego zmierzyć. Kupowałem przez internet, miałem możliwość zwrotu ale mi się spodobało i zostały.

Gość

(Konto usunięte)

Facet załozył wątek, bo chciał się dowiedzieć od innych, co o ich stosowaniu sądzą. Teraz obśmiewa i znieważa tych, którzy ich używają. To dla moderacji jest normalne? Cały wątek powinnien być wywalony, a w najlepszym razie przeniesiony do audiomitów, bo wg załozyciela, używanie podkładek to mit i ściema, a pieniądze na nie wydają tylko jelenie. Więc niech załozyciel ściemnia w swoim gronie. Będzie miał posłuch na jakim mu zależy w swojej misijnej pisaninie.

24 minuty temu, pantagruel napisał:

Facet załozył wątek, bo chciał się dowiedzieć od innych, co o ich stosowaniu sądzą.

"Facet" założył wątek, żeby się dowiedzieć czy na dywanie użyć kolców czy podkładek za 7 zł. I już ustaliliśmy, że zamiast kolców powinienem użyć gumowych nóżek (też za 7zł), żeby nie rysować podłogi.

Ale nie przewidziałem, że pojawią się audiofile "słyszący" różnice między podkładkami za 7zł/sztuka a 500zł/sztuka (3700zł za 8 sztuk). I żeby było śmieszniej radzą inwestować tę kasę w podkładki w sytuacji, gdy 99% forumowiczów ma drewnianą podłogę, która sama w sobie drży (to też ustaliliśmy). Cała dyskusja o podkładkach za 3700zł (a nawet za 1650zł, które rzekomo kupił @audiofan01) budzi moje rozbawienie. 😁

A ja czekam na odpowiedź kolegi jezyk. 😁

31 minut temu, audiofan01 napisał:

Sprawa dyskusyjna, zwłaszcza jak ktoś tego nie słuchał.

Napisałem, że wpływ jest dla każdego inny, dla jednych na plus dla innych wcale go nie ma, a znajdą się tacy, którym się nie spodoba. Mnie się podoba, a skala zmian jest bardzo subtelna na pewno nie większa niż cena tego gadżetu w stosunku do sprzętu czyli max. 2% choć przecież nie da się tego zmierzyć. Kupowałem przez internet, miałem możliwość zwrotu ale mi się spodobało i zostały.

Jak byś miał sprzęt audio za taką kwotę to byś nie potrzebował nic  zmieniać. Na pewno nie podkładki nie oszukujmy się. Także coś mi tu nie pasuje. 

19 minut temu, MCHammer2022 napisał:

które rzekomo kupił @audiofan01

Wszystko można przyjąć, bo każdy ma inne zdanie i doświadczenia ale daruj sobie tego rodzaju insynuacje.

22 minuty temu, trueman napisał:

Jak byś miał sprzęt audio za taką kwotę to byś nie potrzebował nic  zmieniać. Na pewno nie podkładki nie oszukujmy się. Także coś mi tu nie pasuje. 

Czy nie uważasz, że kolumna powinna na czymś stać, czy może stawiasz kolumnę "gołą" na podłodze, bez możliwości regulacji jakie dają jakiekolwiek nóżki?

Do wyboru miałem dołączone fabrycznie kolce, w dodatku bez żadnych podkładek bo producent pewnie zakładał wariant nazwijmy "angielski" czyli wbicia ich w drewnianą podłogę pokrytą grubą wykładziną. Ponieważ ja tak nie mam, więc zamiast tych kolców wybrałem to co napisałem i co lepiej się nadaje na moją twardą podłogę i co stanowiło ułamek ceny kolumn, więc z czym masz problem?

Edytowane przez audiofan01

Bo chodzi np. o rzeźbienie w zestawie monitory + jakiś audiofilski wzmacniaczyk. Szukanie bezpieczników po tysiaku podkładek itp. A nie gra!! 😁

Edytowane przez trueman

11 minut temu, audiofan01 napisał:

więc z czym masz problem?

W tym, że drewniana podłoga nie jest sztywna i inwestowanie w jakiekolwiek podkładki (nawet za 7zł, nie mówiąc o twoich 1650zł) jest z punktu widzenia audio irracjonalne. A nawet gdyby zamiast podłogi był beton, 1650zł na podkładki nadal jest irracjonalne, biorąc pod uwagę audio a nie chęć błyśnięcia przed sąsiadem czy na forum.

7 minut temu, Ajothe napisał:

Tylko mosiężne, inne nie nadają się do muzyki 😁

A te nadają ,firma się chyba stara o dobre  zrobienie  ?

8 minut temu, trueman napisał:

Bo chodzi np. o rzeźbienie w zestawie monitory + jakiś audiofilski wzmacniaczyk. Szukanie bezpieczników po tysiaku podkładek itp. A nie gra!! 

Mam duże i ciężkie kolumny podłogowe i duży ciężki wzmacniacz, który stoi na całkiem zwykłej szafce bez żadnych ustrojstw antywibracyjnych więc co mają do tego bezpieczniki, które nawet nie wiem gdzie są, więc się nie rozpędzaj w  swoich przemyśleniach, przynajmniej w stosunku do mnie.

5 minut temu, MCHammer2022 napisał:

że drewniana podłoga nie jest stabilna

Zawsze myślałem, że mój parkiet (jak najbardziej drewniany) jest nadzwyczaj stabilny ale cóż człowiek się całe życie uczy😉

2 minuty temu, audiofan01 napisał:

Zawsze myślałem, że mój parkiet (jak najbardziej drewniany) jest nadzwyczaj stabilny.

To źle myślałeś.

Ps. Słowo "stabilny" edytowałem na "sztywny".

4 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

To źle myślałeś.

Ps. Słowo "stabilny" edytowałem na "sztywny".

Możesz wyjaśnić na czym polega problem z dębowym parkietem klejonym na betonie, poza tym, że raczej nikt nie będzie wbijał w niego kolców? Dlaczego taki parkiet praktycznie zespolony z betonem nie jest wg Ciebie "sztywny", gnie się razem z tym betonem?

Może jednak myślałeś o twardości, choć dąb też nie ułomek w tej kwestii.

@audiofan01 poczytaj sobie wpisy na poprzednich stronach na temat drewnianej podłogi.

Ps. Widzę, że angażujesz się w dyskusję nie zapoznając się z jej całością.

5 minut temu, MCHammer2022 napisał:

@audiofan01 poczytaj sobie wpisy na poprzednich stronach na temat drewnianej podłogi.

Ps. Widzę, że angażujesz się w dyskusję nie zapoznając się z jej całością.

Może najpierw odpowiesz jaki jest ten mój dębowy parkiet klejony na betonie wg Ciebie, sztywny czy giętki, stabilny czy ruchomy, miękki czy twardy? Bo już sam nie wiem co mam, pomóż proszę🙏

10 minut temu, audiofan01 napisał:

Może najpierw odpowiesz jaki jest ten mój dębowy parkiet klejony na betonie wg Ciebie, sztywny czy giętki, stabilny czy ruchomy, miękki czy twardy? Bo już sam nie wiem co mam, pomóż proszę🙏

To wróćmy do tematu wpływu podkładek na dźwięk a szczególnie do opisu  kolegi jezyk. 

Edytowane przez trueman
3 minuty temu, audiofan01 napisał:

To skoro nie wiesz, to przed zainwestowaniem 1650zł w "audiofilskie" podkładki zamiast 50zł w "nieaudiofilskie" powinieneś przestudiować temat sztywności drewna. A jak sam właśnie przyznałeś nie przestudiowałeś.

Ale jaki problem? Podloga z drewna, klejona do betonu, to pod kolumny podkleić placki z korka i pozamiatane. Żadne kolce ani tym bardziej podkładki tu nie są w ogóle potrzebne.

1 minutę temu, MCHammer2022 napisał:

To skoro nie wiesz, to przed zainwestowaniem 1650zł w "audiofilskie" podkładki zamiast 50zł w "nieaudiofilskie" powinieneś przestudiować temat sztywności drewna. A jak sam właśnie przyznałeś nie przestudiowałeś.

Więc mnie oświeć i przestań w końcu mieszać pojęcia i konstrukcje.

Np. sosnowa deska na legarach będzie miękka( bo drewno sosnowe takie jest) i giętka bo ma punkty podparcia powiedzmy co 30 cm. Natomiast dąb z natury będzie twardy, a przyklejony na betonowym podłożu będzie także sztywny i stabilny. Dlaczego dorosłemu człowiekowi muszę to tłumaczyć?

2 minuty temu, porlick napisał:

Ale jaki problem?

Problem to się pojawił jak się komuś nie spodobało jak ktoś (ja) zamiast tego prostego, taniego i wystarczającego rozwiązania napisał, że miał kaprys wydać na coś co spełnia te same funkcje trochę więcej kasy.

8 minut temu, audiofan01 napisał:

Problem to się pojawił jak się komuś nie spodobało jak ktoś (ja) zamiast tego prostego, taniego i wystarczającego rozwiązania napisał, że miał kaprys wydać na coś co spełnia te same funkcje trochę więcej kasy.

Nie chodzi o to, że miałeś "kaprys" - nikt tego nie krytykuje. Każdy ma prawo wydawać kasę na to, co chce.

3 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Nie chodzi o to, że miałeś "kaprys" - nikt tego nie krytykuje. 

To o co Ci chodzi, przecież napisałem, że wpływ bardzo subtelny, dla mnie pozytywny dla innych może negatywny, może dla Cienie niezauważalny ale skąd możesz to wiedzieć skoro u  mnie nie byłeś ? 😉

1 minutę temu, audiofan01 napisał:

To o co Ci chodzi, przecież napisałem, że wpływ bardzo subtelny, dla mnie pozytywny dla innym może negatywny, może dla Cienie niezauważalny ale skąd możesz to wiedzieć skoro u  mnie nie byłeś ? 😉

Przeczytaj ponownie posty od #151 do #167.

1 godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

99% forumowiczów ma drewnianą podłogę

1 godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

rzekomo kupił @audiofan01)

To tylko 2 kłamliwe cytaty, reszty nie warto czytać, bo trudno rozmawiać na argumenty z kimś kto nie rozróżnia takich pojęć jak twardość, sztywność i stabilność.

Żeby była jasność: moim zdaniem jedynym zadaniem podkładek pod kolce jest ochrona podłogi przed tym kolcem,a  to czym ta podkładka jest podklejona ma z kolei znaczenie pod kątem możliwości przesuwanie (filc, korek) lub wręcz przeciwnie (guma) brzmieniowo bez znaczenia. Natomiast te moje nóżki mają w środku grubą na ok. 5 cm elastyczną i i częściowo ruchomą tuleję, które tłumi  ew. drgania kolumny i ma moim zdaniem subtelny pozytywny wpływ na dźwięk.

5 minut temu, Tokina napisał:

i chwalić sprzętem za pierdyliony dolarów też

Kto tutaj to robi?

6 minut temu, Tokina napisał:

Mamy to traktować jako zaproszenie?

Skąd liczba mnoga?

8 minut temu, Tokina napisał:

Piszesz na forum, nie na priv. 🙂

8 minut temu, Tokina napisał:

Piszesz na forum, nie na priv. 🙂

Fragment : "skąd możesz wiedzieć skoro u mnie nie byłeś" nijak się ma do zaproszenia ale gdyby nawet zgodzić się z tą nadinterpretacją to przede wszystkim nie było to w odpowiedzi do Ciebie chyba, że jesteś klonem założyciela wątku😉

PS. Sam się z siebie śmieję, że wmieszałem się w tę dyskusję ale tylko dlatego, że nudy w pracy i tak mi się napisało i poszło🤪🤦‍♂️

4 minuty temu, Tokina napisał:

Ok, nie czuję się zaproszony, ale wątpić we wpływ podkładek na dźwięk , o czym w tym wątku publicznie  piszesz, mogę? 🙂

Oczywiście, zresztą podzielam Twoje zdanie nt podkładek o czym zresztą parę minut temu napisałem.

Natomiast Gaia to nie podkładki tylko dość wysokie i ciężkie regulowane nóżki o jakiejś, może nie kosmicznej ale jednak, konstrukcji i choćby z racji ruchomości różni się od kolców i moim zdaniem popartym własnym doświadczeniem ma subtelny wpływ na dźwięk.

• Pokaż nowe odpowiedzi