Skocz do zawartości
IGNORED

Acoustic Research AR-3a i Saba IV i 830

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Czyli roznice brzmieniowe powoduja roznice pomiedzy Pioneerem a EV. A zmiana zwrotnicy to decyzja inzynierow projektantow.

Nie jestem pewien co chcesz powiedzieć. Obie wersje mają takie głośniki, że brzmią tak samo. Na tym etapie nie jestem w stanie wychwycić różnicy pomiędzy tubami, bo przekładanie zwrotnic jest kłopotliwe i porównywanie jest trudne. Raczej różnicy znaczącej chyba nie będzie.  Teraz gram z zewnętrzną zwrotnicą z Pioneera, na EV i jest miodzio.

Ze swoimi zwrotnicami i nowymi kondensatorami grają różnie pod względem, powiedzmy technicznym, bo jeśli chodzi ocharakter - tak samo. 

To widać już po schematach. W EV szerszy zakres idzie na bas - basowy przejmuje więcej średnicy. Na średni idzie wyżej cięta średnica. W średnim jest mniej skuteczny filtr i zostaje w nim więcej zanieczyszczeń. Na górze, na gwizdek w hornie jest puszczona niższa częstotliwość niż na papierowy wysokotonowy - dziwne. 

To moim zdaniem, powoduje mniejszy odstęp sygnału od zanieczyszczeń, których jest więcej, bo jest brak jednej cewki, a te które są, są w innym układzie i biedniejsze. Więc brzmienie jest bardziej płaskie i mniej konturowe z mniejszymi wybrzmieniami. 

Ale to w porównaniu z drugą wersją, która jest wypasiona i wprowadza w osłupienie. Ta "biedniejsza" i tak gra świetnie i pięknie, tylko bardziej czaruje niż osłupia.

Z tego pierwotego brzmienia, zaskakującego  niezbyt pozytywnie, nic nie zostało - nie ma chłodu, bas jest.

Moim zdaniem Saba chciała zaoszczędzić. Z poprzedniej została świetna obudowa i głośniki, ale w niskotonowym jest o połowę lżejsza cewka, mniejszy kondensator, w średnim brak jednej cewki, a ta która jest, jest mniejsza, jest też brak 2 rezystorów, a nawet wzmacniającego pokrywę słupka z listewki.

Wystarczy wymienić cewkę 1,5 na 5,55mH i 1,5 na 2,15mH i już - razem 200zł plus kond 150uf.

Najpierw zmień kondensatory na lepsze i zobacz. Tylko muszą być boczniki, bo bez tego jest -25%. Teflony są jakieś takie suche. Moim zdaniem JDM CuSn wymiatają. Mogą też być Cu

Edytowane przez jaszcze1

Ale chyba tych duzych Miflexów na bas nie bocznikowales?

To juz widze co bede robił w dlugie zimowe wieczory 🤓😙🤫🫢

Na szczęscie zwrotnica jest na desce a deska jest przykrecana na prawdziwe sruby i gwinty. Do deski i do elementow jest super dostep. Nie to co kolejne modyfikacje w Telefunkenach TL-800.

A TL-800 zrob … bo warto.

Do Wawy sie czasem nie wybierasz? Wtedy bedziesz mogl posluchac i Tele i JBLi z bateryjkami.

TL-800 oryginal i moje zrobione porownywalismy u mnie leb w leb. Tu tez oryginal czaruje, a modyfikowane … blyszczą.

🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

13 minut temu, pmcomp napisał:

Ale chyba tych duzych Miflexów na bas nie bocznikowales?

To juz widze co bede robił w dlugie zimowe wieczory 🤓😙🤫🫢

Na szczęscie zwrotnica jest na desce a deska jest przykrecana na prawdziwe sruby i gwinty. Do deski i do elementow jest super dostep. Nie to co kolejne modyfikacje w Telefunkenach TL-800.

A TL-800 zrob … bo warto.

Do Wawy sie czasem nie wybierasz? Wtedy bedziesz mogl posluchac i Tele i JBLi z bateryjkami.

TL-800 oryginal i moje zrobione porownywalismy u mnie leb w leb. Tu tez oryginal czaruje, a modyfikowane … blyszczą.

🙂 .

Basu nie ma sensu bocznikować, chyba że ktoś ma mega słuch, ale nie wiem czy u człowieka jest możliwy aż taki.

Pewnie kiedyś pojadę do W-wy, ale kiedy? Dam znać. Jeśli będziesz w okolicy Wro to też zapraszam.

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Siedem kondów w średnicy 😁. Że się dźwięk przy tym nie rozjeżdża. 🤔

Chciałem uzyskać większe dociążenie basu na srednicy, żeby wokale byly bardziej czarujące - tak jak lubię.

Zamiast 47uf MKP, dałem 30uf MBGO + 18uf MKP Miflex. Doładowałem jak poprzednio szarym mydełkiem 1uf + 1uf Spraque Vit. Q + JDM CuSn. Zrobiło się bardziej basowo na średnicy - dla mnie to dobry kierunek, ale średnica za bardzo straciła życie. Zrobiła się za bardzo vintage.

Doładowałem więc 1uf Comet Jupitera + JDM srebrny. Góra średnicy zrobiła się żywsza, ale doładowanie basem pozostało. 

W porównaniu z poprzednim zestawm kondensatorów w średnicy, gra bardziej okrągło, cieplej, bardziej miękko i relaksująco. Barwa, niuanse, faktura i gładkość zostały.

Wydaje mi się, że te kolumny mają takie przetworniki, że zagrają tak jak im źródło i komponenty w zwrotnicy pozwolą. Jeśli chcemy je podłączyć do sprzętu za 100tys, to zwrotnica też musi trochę kosztowac.

Jeśli ktoś zupgraduje MKPami, to będzie miał kolumny z MKPami. 😜

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
W dniu 22.11.2024 o 22:10, jaszcze1 napisał:

Rozrysowałem zwrotnicę z Saby IVa w wersji z Electro-Voice. Coś mi nie pasuje w sekcji wysokotonowej, a średniotonowa też jest pokręcona.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zwrotSabaIVaPioneer.thumb.jpg.6fcb92c10e61cedf00a7096ab0954d74.jpg 

Pierwsz E.V. druga

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Dostałem właśnie od Kolegi z forum  schemat zwrotnicy Saba IVa z ElectroVoice (dziękuję) i faktycznie kondensator 2,2uf był źle wlutowany w moich egzemplarzach.

IMG-20250107-WA0000.thumb.jpg.4d90c5c50dd48979953aafba71e5276d.jpg

Czekam na cewki woskowane i będę je składał do kupy w wersji z lepszą zwrotnicą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaszcze1
10 godzin temu, jaszcze1 napisał:

Dostałem właśnie od Kolegi z forum  schemat zwrotnicy Saba IVa z ElectroVoice (dziękuję) i faktycznie kondensator 2,2uf był źle wlutowany w moich egzemplarzach.

Ukryta Zawartość

Czekam na cewki woskowane i będę je składał do kupy w wersji z lepszą zwrotnicą.

Grubo będzie.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Przyszły nowe cewki. Jedna wielkości małej patelni - żartów nie ma, ale chyba jakoś wejdzie.

Do środka będę to pakował na wiosnę, bo wypełnienie jest ze strasznie ostrej waty szklanej, a na razie pogoda nie zachęca do wychodzenia z tym na zewnątrz.

Ukryta Zawartość

Ja już nie widzę powrotu do zwykłych cewek - zmiana w dźwięku jest kapitalna. Niestety to było kosztowne posunięcie, bo teraz muszę takie dokupić przynajmniej do 2 innych par kolumn. Trudno będzie zwalczyć tą potrzebę - naprawdę rewelacja.

36 minut temu, pmcomp napisał:

Dlatego mam takie w swojej customiwej zwrotnicy do JBL 4343.

Mam zakaz puszczania wieczorem muzyki filmowo-alektroniczno-dziwnej. Podobno zrobiło się strasznie - jakby jakieś potwory albo coś, weszły do domu. Zrobiło się bardzo realistycznie.

• 1 miesiąc później...
Opublikowano (edytowane)

Wyszło słońce,to wyciąłem sklejkę pod zwrotnicę. Jakoś to, kurna, wepchnę w te Saby. Chyba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaszcze1

Wstępnie pomontowana wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Jednak nie będę jej pakował do kolumny, bo akurat mam pudełka w idealnym formacie i może jeszcze coś grzebnę - jak znam życie. W razie potrzeby wystarczy przełożyć sklejkę do kolumny bo wymiar jest identyczny. Po zamontowaniu Czekam jeszcze na cewkę taśmową do średniotonowego, tą równoległą, żeby poźniej się nie zastanawiać czy nie byłoby warto. Pewnie już tak to zostanie, bo zewnętrzna zwrotnica jakoś bardzo kłopotliwa dla mnie nie jest, a zwsze można się łatwiej pobawić.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Kolejny mały kroczek. Trzeba jeszcze zebrać do kupy bieguny i podłaczyć wyprowadzenia na zewnątrz.

Ogólnie jest tak:

Ukryta Zawartość

Pozakładałem koszulki bawełniane na gołe przewedy od cewek, żeby się to nie pozwierało.

Sekcja niskotonowa - dwa MKP Miflex i cewka taśmowa woskowana.

sabaIVaPioneer02.thumb.jpg.75023ed3e5afb60f45e2ba7c8fa544ce.jpg

Sekcja średniotonowa - Cewki taśmowe - główna jest woskowana. Rezystor grafitowy. MBGO 30uf - świetna średnica ale wyżej z kocykiem. Miflex MKP 18uf dodaje szybkości i likwiduje kocyk. Comet 1uf dodaje blasku. 2 Duelundy JDM - miedź cynowana i drugi czyste srebro, podrasowują krawędzie, wybrzmienia i robią efekt łał. Nie chce mi sie nawet liczyć ile ten pakiecik kosztuje, żeby się nie przerazić, ale nie dało się go odchudzić z  żadnego elementu.

sabaIVaPioneer03.thumb.jpg.404d151b7cd6308fb200b663242eae1a.jpg

I wysokotonowa - ruskie PIO, stare VitamineQ, stary Gudenman i JDMy. Z tego co miałem w domu nawinąłem cewkę taśmową z papierem w parafinie, żeby już później nie korciło poprawiać. Rezystor grafitowy.

sabaIVaPioneer04.thumb.jpg.3632d7e3ac0b146f00b6b302e051e506.jpg

Najbardziej jestem zadowolony z cewki w wysokotonowym. 🙂

DSC01944a.thumb.JPG.140cfb95ce1fb6bd4f4ef31c372e26ed.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)

Małe podsumowanie tych Sab.

Po podlączeniu do wzmacniacza, po zakupie, praktycznie nie nadawały się do słuchania - to był dramat, chociaż kondensatory nie były jakoś bardzo rozjechane, z tego co pamiętam.

Teraz mogę porównać tak:

Telefunkeny TL 800 z oryginalną zwrotnicą wypadają przynich słabo. Grają matowo, bez wybrzmień i za jasno za lekko, chociaż Saby nie garają ciężko i gęsto. Są bardzo dynamiczne, szczegółowe, zniuansowane i grają naturalnie

AR 3a (po zrobieniu zwrotnicy) też, tak jak Saby, grają bardzo dobrze, porównywalnie dobrze, ale nie w sposób naturalny. Są gęste, z masywnym basem, też zniuansowane, ale nie mają tak mocnej góry i punktowego basu. Saby maja górę taką, że w talerzach prawie słychać brzmienie każdej nierówności talerza. Saby grają porywająco - AR 3a kontemplacyjnie. Saby są uniwersalne - AR 3a są genialne do jazzu i wokali.

Tannoy Cheviot Legacy - inny rodzaj grania podobnie jak AR 3a. Tannoy gra jak większa kolumna, bo jest większy. Słodziej, cieplej, bardziej miękko - inaczej. Ale też one grają w innym systemie niż Saby więc nie ma co porównywać. Te Saby są kilakdziesiąt razy tańsze od tych Tannoyów, a nie powinny 🙂 Grają jak kolumny za kilka dych.

A z zewnętrzne zwrotnice można sobie dodatkowo ustawić jak ołtarzyk. 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 30.01.2025 o 21:07, tymek napisał:

Kusicie, wywalić kable od głośników na zewnątrz i pobawić się zwrotnicą.

Z takim wywalaniem na zewnątrz i spinaniem elementów zaciskami jest tak, że potem po polutowaniu i zapakowaniu z powrotem do kolumny, gra trochę inaczej niż takie poskręcane na zewnatrz. Po polutowaniu obi się gładziej i przestrzenniej. Więc jeśli wersję testową ustawi się na granicy tolerancji "ostrości" to po zmontowaniu na stałe, może być ciut za "ostro". Zmiana jest delikatna ale jest. 

Po wstawieniu Sab do systemu w którym normalnie stoją Tannoye i słuchaniu Sab przez kilka godzin, powrót do Tannoyów jest niezbyt przyjemny - potrzeba chwili żeby się znowu przestawić, bo wrażenie jest takie, że Tannoye grają nie tylko inaczej, ale po prostu gorzej - a współczesne Chevioty to przecież trzydzieści kilka tys. zł.

Saby grają przejrzyście, nie mają zbytniej zdolności picowania dźwięku więc przy dobrym źródle i dobrym nagraniu, jest tak rewelacyjnie, że słucha mi się tego się z niedowierzaniem i ciary przechodzą - przy słabszym układzie robi się "normalnie".

Komponenty zwrotnicy w Sabach są tak dobrane, że to już jest raczej wersja końcowa, ale mając zewnętrzne zwrotnice, z łatwym dostępem, mam świetną możliwość eksperymentowania z szybkim i bezproblemowym bocznikowaniem, więc zabawa trwa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )       Boczniaki01.thumb.jpg.7be869b04cab0037fd2fb0f32f441ba6.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakoś nie mogę zabrac się za na początek wymiane tylko kondów w tych SABA IVa 😱. Tak na oko godzina roboty.

Ehhhhhh.

A mam jeszcze do zrobienia Lenco L75 w stanie igła, w którym mam tylko zamontować ramię LINNa. Wymaga to jedynie zdjęcia płyty górnej plinty i demontażu starego ramienia z systemem podnoszenia oraz, najwieksze wyzwanie, zrobienia trzech otworów mocujących dla nowego ramienia. Straszne wyzwanie, wszystko lezy i czeka już z 18 miesięcy 😡.

A wiem jak potrafi zagrać napęd idlerowy bo mam zrobionego Garrard 401. Tam zaprojektowałem całkowicie nową plintę z dwustopniową redukcją drgań. Brawo JA 🙂 .

Może dlatego nie mam motywacji?

Cały czas gram na JBL4343B z tymi zrobionymi zwrotkami CC i nie mogę się nadziwić jak to gra.

3 godziny temu, jaszcze1 napisał:

Ukryta Zawartość

Widze, że obrabowałeś wrocławskie ZOO ze wszystkich krokodyli 😉 .

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Jakoś nie mogę zabrac się za na początek wymiane tylko kondów w tych SABA IVa 😱. Tak na oko godzina roboty.

Ehhhhhh.

A mam jeszcze do zrobienia Lenco L75 w stanie igła, w którym mam tylko zamontować ramię LINNa. Wymaga to jedynie zdjęcia płyty górnej plinty i demontażu starego ramienia z systemem podnoszenia oraz, najwieksze wyzwanie, zrobienia trzech otworów mocujących dla nowego ramienia. Straszne wyzwanie, wszystko lezy i czeka już z 18 miesięcy 😡.

A wiem jak potrafi zagrać napęd idlerowy bo mam zrobionego Garrard 401. Tam zaprojektowałem całkowicie nową plintę z dwustopniową redukcją drgań. Brawo JA 🙂 .

Może dlatego nie mam motywacji?

Cały czas gram na JBL4343B z tymi zrobionymi zwrotkami CC i nie mogę się nadziwić jak to gra.

Widze, że obrabowałeś wrocławskie ZOO ze wszystkich krokodyli 😉 .

Pozdro

Krokodyle 60szt w 6 kolorach 13zl na allecośtam. Świetny patent bo można sobie wpinać jeszcze łatwiej niż w zaciski. 👍

Masz tyle już fajnie zrobionych kolumn, że może Ci się nie chcieć. Masz zrobione TL 800 - przy nich robienie Sab może nie mieć sensu.

Zabawa jest fajna tylko co potem z tym robić, skoro wszystko już dobrze gra na tym co jest teraz i to z zapasem poupychanym po kątach? Żeby jeszcze ktoś chciał odkupić po kosztach. 🤔

Zrobił bym teraz TL 800, bo one pewnie mogą być lepsze niż Saby, ale jakoś na razie czuje opór przed pakowaniem kolejnej kasy w cewki taśmowe, a bez nich będę miał poczucie niespełnienia. Chyba żebym sam nawijał  - muszę przekalkulować. 

7 minut temu, jaszcze1 napisał:

Zrobił bym teraz TL 800, bo one pewnie mogą być lepsze niż Saby, ale jakoś na razie czuje opór przed pakowaniem kolejnej kasy w cewki taśmowe, a bez nich będę miał poczucie niespełnienia.

Wtedy tylko i wyłącznie wywalenie zwrotki na zewnątrz bo tam sie nie zmieszczą. No i trzeba te cewki wylutowac i pomierzyć (L i R) bo na schemacie z tego co pamiętam nie mają podanych wartości.

BTW jakie są wartości L i R cewek w SABA IVA w tej wersji zwrotki z czterema cewkami ?

Edytowane przez pmcomp

11 minut temu, pmcomp napisał:

Wtedy tylko i wyłącznie wywalenie zwrotki na zewnątrz bo tam sie nie zmieszczą. No i trzeba te cewki wylutowac i pomierzyć (L i R) bo na schemacie z tego co pamiętam nie mają podanych wartości.

BTW jakie są wartości L i R cewek w SABA IVA w tej wersji zwrotki z czterema cewkami ?

0,27mH 0,5ohm

2,15mH 0,7ohm

1,53mH 0,5ohm

5,55mH 1ohm

A znasz wartości TL800 ?

Zapakowałem taki pakiecik na średnicę. 🤣

Ukryta Zawartość

Zrobiło się kiczowato - wokale za bardzo stracily twardość.

Ukryta Zawartość

9 minut temu, jaszcze1 napisał:

Zapakowałem taki pakiecik na średnicę. 🤣

Ukryta Zawartość

Zrobiło się kiczowato - wokale za bardzo stracily twardość.

Jak mawiała moja babcia ... nie za dużo grzybków w barszcz ... ?

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

W temacie fajnych zwrotnic:

Ukryta Zawartość

Screenshot_20250418_091831_Edge.thumb.jpg.9da87fe59b4b8a79785567c4eb4a3340.jpg

Chyba maselniczka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi