Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer w kinie domowym 1 czy może 2.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, Chloru napisał:

za ok 11 kPLN kupisz 2x SB-3000 i zaoszczędzisz dużo swojego czasu

A jaki ty tu czas potrzebujesz? Godzina pracy z montażem! 

Masz dwie lewe czy jak… jeżeli ktoś robi salkę kinową własnymi rękoma to żaden problem poświęcić 1h na suby😎 no chyba że to goły pokój do którego ktoś na opak wstawił kolumny i twierdzi że mu nie gra bo się nie zna… to wtedy żaden sub gotowy kupiony w sklepie go nie uratuje

23 minuty temu, Chloru napisał:

gwarancji

A co na końcówkę mocy gwarancji nie dają? Tak samo na głośnik? Jaja sobie robisz😂czy ty tak na poważnie🤦‍♂️

24 minutes ago, Stary200 said:

A jaki ty tu czas potrzebujesz? Godzina pracy z montażem! 

Na wybudowanie 2 albo 4 subów? Ha ha... Obudowy kupisz gotowe czy jednak trzeba je przygotować? Bujać to my a nie nas.... 

25 minutes ago, Stary200 said:

A co na końcówkę mocy gwarancji nie dają? Tak samo na głośnik? Jaja sobie robisz😂czy ty tak na poważnie🤦‍♂️

A na montaż? Wziąłęś pod uwagę to, że doradzasz DIY osobie która pewnie nie ma o tym pojęcia? 

12 minutes ago, xajas said:

Chloru nie wie jaki czasu potrzebuje, bo nigdy czegos takiego nie robil

Nie robił nigdy subwoofera ale był w pracowni stolarskiej i wie, że w 1h nie zrobisz obudów dla 2 albo 4 subów.

No ale skoro padła deklaracja zrobienia 4 subów za 11k to ja proponuję, że zaryzykuję 3000 PLN za jednego. Tak dla sportu. Ma grać nie gorzej niż SVS SB-3000, ma mieć DSP, wykonanie nie gorsze i poproszę o 5 lat gwarancji na piśmie. Któryś wchodzi? 

To jest bez sensu
Jedna koncowka mocy napedzam dwa
Naklad pracy na zamowienie i transport materialu 4 jest taki sam jak na jeden
Klejenie 4 rownoczesnie to masowka a nie 4 x pojedynczy

Nie masz pojecia

2 minutes ago, xajas said:

Klejenie 4 rownoczesnie to masowka a nie 4 x pojedynczy

Masówka to jest zrobienie 100 sztuk a nie 4. Oprócz sklejenia obudowy trzeba ją jeszcze wykończyć. Dalej ktoś twierdzi, że to godzina pracy? 

3 minutes ago, xajas said:

Nie masz pojecia

Amortyzację warsztatu policzyłeś w kosztach? Bajkopisarze z Was. Na swoje potrzeby, zakładając posiadanie narzędzi (koszt) i wiedzy (koszt zdobycia) - jak najbardziej możecie sobie robić subwoofery i naprawiać samochody i co tam jeszcze tylko chcecie. Doradzanie komuś i rzucanie kwot które proponujecie jako alternatywy dla przeciętnego Kowalskiego jest nierealne. 

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, Chloru napisał:

Na wybudowanie 2 albo 4 subów? Ha ha... Obudowy kupisz gotowe czy jednak trzeba je przygotować? Bujać to my a nie nas.... 

Proszę 

https://heimkinobau-shop.de/collections/bausatze/products/subwoofer-bausatz-18

1600 zł po przeliczeniu z rabatem gdy kupisz głośniki i wzmacniacz u nich… 

Montaż to 30 min na jedną skrzynkę wystarczy… składałem od nich 4 ale na dużo mniejsze głośniki to wiem…

21 minut temu, Chloru napisał:

A na montaż? Wziąłęś pod uwagę to, że doradzasz DIY osobie która pewnie nie ma o tym pojęcia? 

Już Ci wyjaśniłem wcześniej, jeżeli osoba nie mająca w ogóle pojęcia o kinie domowym, wydaje pieniądze po czym ustawia byle jak i twierdzi że ma kino to kupno gotowego suba niczego nie zmienia skoro i tak go nie umie ustawić a co dopiero skalibrować…

natomiast jeżeli ktoś buduje kino i wie co z czym to dodatkowa godzina na złożenie dwóch subów to jest pryszcz😎

11 minut temu, Chloru napisał:

Doradzanie komuś i rzucanie kwot które proponujecie jako alternatywy dla przeciętnego Kowalskiego jest nierealne. 

Zobacz sobie te skrzynie przy filmiku który wstawiłem wcześniej… to jest cały ten set o którym mówiłem… masz 2x 18 cali głośniki czyli 2x 45 cm a nie  16 cali = 40 cm jak w 16ultra od SVS i za cenę 17 tys zł mam 4 takie potwory!!! 

13 minut temu, max720 napisał:

Zrobisz dla mnie 2 super ,,ALA,, SVS SB 3000 ?

Jaka cena z dostawą ? Proszę o PW 

Skrzynka 200€ , głośnik 370€ to jest koszt zakupu. Do tego końcówka mocy z DSP na dwa 880€ 

Jeden SVS w foliowym wykończeniu to 1600€ w DE a w PL 6300 zł 

3200€ za dwa vs. 2000€ za dwa 

14 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Też jestem tego zdania .Jeszcze by mu z tych 11 tyś zostało...

18 minut temu, Chloru napisał:

Nie robił nigdy subwoofera ale był w pracowni stolarskiej i wie, że w 1h nie zrobisz obudów dla 2 albo 4 subów.

4suby w jeden dzień.

Przepis...

Przynajmniej dwie ręce trochę chęci i pojęcia.

Podstawowe narzędzia stolarskie: wkrętarka wyrzynarka

od biedy frezarka(ale niekonieczna.

Trochę kleju stolarskiego 

Wkręty wiertła kilka ścisków (ale niekoniecznie) 

Wymiary z neta po wyliczeniu litrażu.

Elementy po skompetowaniu listy docinamy w castoramie obi leroy czy u stolarza.

Potem to czysta zabawa...

Mi wykonanie 4 skrzyń na gotowo  ,zajeło z docięciem na wymiar i frezowaniem otworów ok 12 godzin roboczych.

Materiał 20mm twarda sklejka z gruszy.

Doznania? bezcenne

System SBA...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 20240218_115427.thumb.jpg.332af08583ad7360a71988a65031d073.jpg20240218_115445.thumb.jpg.1eb2d0303b807e5f1514d24668ff25c5.jpg20240218_115501.thumb.jpg.4f53a319b0dbf4b0c6d2a5a495c33b63.jpg20240218_115517.thumb.jpg.c1043956a41d5a087fb6cd2d01daacfc.jpg

20240218_115733.thumb.jpg.884d301573d8ac2bcc1ac32b6aebcf1d.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Wykończenie to sobie można zrobić według uznania, oryginalnie są szare… wykonane z 19mm MDF

2 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Mi wykonanie 4 skrzyń na gotowo  ,zajeło z docięciem na wymiar i frezowaniem otworów ok 12 godzin roboczych.

Bardzo dobry czas👏👍 choć stolarzem nie jesteś to bardzo dobra robota…

Amortyzację warsztatu policzyłeś w kosztach? Bajkopisarze z Was. Na swoje potrzeby, zakładając posiadanie narzędzi (koszt) i wiedzy (koszt zdobycia) - jak najbardziej możecie sobie robić subwoofery i naprawiać samochody i co tam jeszcze tylko chcecie. Doradzanie komuś i rzucanie kwot które proponujecie jako alternatywy dla przeciętnego Kowalskiego jest nierealne. 

Ja nie potrzebuje warsztatu. Takie prymitywne skrzynki to buduje nawet w kuchni albo w ogrodzie

Dyskutuje z slepym o kolorach
Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, xajas napisał:

Ja nie potrzebuje warsztatu. Takie prymitywne skrzynki to buduje nawet w kuchni albo w ogrodzie

To jest właśnie patologia tego forum… znajdzie się takich paru i aż nie chce się niczego tłumaczyć…

Dosłownie rynce w tedy opadają…

To samo jest w temacie o Unitrze, 67 stron a nikt jeszcze nie miał jej w domu ale co jeden to mądrzejszy od drugiego i wypisują takie bzdety że aż szkoda tam wchodzić…

28 minut temu, Gmow1977 napisał:

Materiał 20mm twarda sklejka z gruszy

Dlaczego konkretnie z gruszy, grusza jest dosyć podłym gatunkiem drewna

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

9 minut temu, ASURA napisał:

Dlaczego konkretnie z gruszy, grusza jest dosyć podłym gatunkiem drewna

Podłym? Nie wiem co masz na myśli.

Ja użyłem jej dlatego ,że  jest dość masywnym,twardym i sztywnym materiałem.Dzięki temu  fajnie się go obrabia i wpływa karzystnie na obudowę  ,która  bardzo dobrze zachowuje się podczas pracy subów... 

Edytowane przez Gmow1977
3 godziny temu, don111 napisał:

2 dość mocne Rel 10"

😎 sory trochę mnie to rozbawiło... szanujmy się nawet w małych pomieszczeniach 10'' to absolutne minimum a cztery słabsze suby zrobią lepszą robotę niż jeden mocny nawet jeśli nie musisz walczyć z modami.

3 godziny temu, don111 napisał:

jeśli ma znacznie głębsze zejście i wyższą moc. Ja miałem masę subów i wiele konfiguracji,

I mimo tego doświadczenia jeszcze zwracasz uwagę na moc totalnie olewając powierzchnię membrany ? Wież że do 18'' ultimax;a spokojnie wystarczy sensowna końcówka 400-500 W ? 

2 godziny temu, Chloru napisał:

A jak ktoś nie ma pojęcia to kwestie serwisu i gwarancji też warto wziąć pod uwagę

Końcówka ma swoją gwarancje a nie słyszałem by crown czy behringer miały jakieś problemy, o głośnik też bym się nie martwił.  Największy problem jest sama obudowa bo wystarczy mały błąd w wymiarowaniu i już kasa idzie bokiem, gotowy kit jest prosty nie wymaga wielu narzędzi ani wiedzy.

Godzinę temu, Chloru napisał:

możesz kupić gotowe, możesz zamówić formatki Ty fizycznie tylko to składasz jak klocki lego.

Godzinę temu, Chloru napisał:

Amortyzację warsztatu policzyłeś w kosztach?

jakiego warsztatu ? składasz to w pokoju, kuchni, korytarzu.

43 minuty temu, Stary200 napisał:

Wykończenie to sobie można zrobić według uznania

po co... schować, zabudować... tniemy koszty. Gmow1977 nawet filcu nie dał 😅

Edytowane przez fetek
7 minut temu, fetek napisał:

szanujmy się nawet w małych pomieszczeniach 10'' to absolutne minimum a cztery słabsze suby zrobią lepszą robotę niż jeden mocny nawet jeśli nie musisz walczyć z modami.

Coś w tym jest.. W zamierzchłych czasach miałem problem z basem na poddaszu ok 30m2..Już nie pamiętam szczegółów ale walczyłem z modami przy 2 ślubach diy 12 cali napędzanych Behringerm nx3000d.. Sytuacja mnie przerosła i dopiero 4 szt Sunfire, ustawione praktycznie bez kombinowania dały czego chciałem.. Także w każdej sytuacji można znaleźć rozwiązanie... Kwestia chęci i niestety kosztów. 

32 minuty temu, fetek napisał:

😎 sory trochę mnie to rozbawiło... szanujmy się nawet w małych pomieszczeniach 10'' to absolutne minimum a cztery słabsze suby zrobią lepszą robotę niż jeden mocny nawet jeśli nie musisz walczyć z modami.

I mimo tego doświadczenia jeszcze zwracasz uwagę na moc totalnie olewając powierzchnię membrany ? Wież że do 18'' ultimax;a spokojnie wystarczy sensowna końcówka 400-500 W ? 

Reli używałem do stereo, a do kina tylko przy okazji podpiąłem skoro oferują równoległe połączenia. Dla mnie za słabe do samego kina, choć pewnie dla typowego Kowalskiego to byłby jakiś kosmos. Poza tym to model Q200, jak na Rela to akurat bardzo mocny zawodnik, schodzi spokojnie do 20hz, głośnik sam waży blisko 15 kg i ma skok ze 2cm.

Mówiąc "moc" nie chodzi mi o konkretną moc wzmacniacza tylko ogólne określenie całości, w potocznym określeniu. Ale  jak masz się czepiać, to daj sobie na wstrzymanie. Miałem dużo subów, w tym różne SVS oraz DIY do 18" włącznie, więc nie musisz mi tłumaczyć podstaw jak krowie na granicy.

Godzinę temu, Stary200 napisał:

Zobacz sobie te skrzynie przy filmiku który wstawiłem wcześniej… to jest cały ten set o którym mówiłem… masz 2x 18 cali głośniki czyli 2x 45 cm a nie  16 cali = 40 cm jak w 16ultra od SVS i za cenę 17 tys zł mam 4 takie potwory!!

Dobra cena, wychodzi nieco ponad 4k za kompletny sub rywalizujący spokojnie z PB4000, być może nawet bliżej PB16. Ten głośnik mimo że 16" czy bardziej 15" (modyfikowany Peerless) to jednak bije większość bardzo dobrych 18", poza niską efektywnością, dlatego do DIY byłby słabą opcją. Niemniej jednak SVS PB4000 (13") jak i PB16 (15") są niesamowitymi subami jak na tak względnie "małe" przetworniki.

Edytowane przez don111
1 hour ago, Stary200 said:

1600 zł po przeliczeniu z rabatem gdy kupisz głośniki i wzmacniacz u nich… 

Faktycznie spoko oferta. Tylko te skrzynki brzydkie jak noc. Do zabudowy OK ale nie do pokoju gdzie mają być na widoku. 

Już Ci wyjaśniłem wcześniej,

Nic mi nie wyjaśniałeś bo post o 2 SVS to był mój pierwszy post w tym wątku. 😉

natomiast jeżeli ktoś buduje kino i wie co z czym to dodatkowa godzina na złożenie dwóch subów to jest pryszcz😎

I o tym od początku mówię. Nie piszcie więc, że to 2 razy taniej i godzinka roboty. Bo jakość/estetyka tego jak to wygląda jednak oznacza, że to jest trochę inny produkt. Dwa - trzeba wiedzieć co się robi. Złożenie takiego gotowego kitu to faktycznie prawie IKEA ale dalej gdybyś chciał to okleić albo porządnie pomalować to dużo więcej niż 1h na sztukę. 

Skrzynka 200€ , głośnik 370€ to jest koszt zakupu. Do tego końcówka mocy z DSP na dwa 880€ 

Czyli wychodzi ~4500 PLN za sztukę (policzylem polowe ceny końcówki). 

Jeden SVS w foliowym wykończeniu to 1600€ w DE a w PL 6300 zł 

Zapłaciłem jakieś 5500 PLN za takiego. 1000 PLN różnicy na sztuce. Przy czym jest już oklejony i jakoś tam wygląda. Nie jest to premium ale można postawić w pokoju i względnie nie straszy. Można też kupić 1 sztukę. Minus - ma jednak mniej mocy ale dalej wystarczająco dużo, żeby sąsiedzi się burzyli. 

1 hour ago, Gmow1977 said:

4suby w jeden dzień.

Własnie - w godzinę można złożyć gotowca. Jak trzeba coś pociąć itp. to dalej mówimy o 1-2 dniach w zależności od wykończenia. 

1 hour ago, xajas said:

Wszyscy w kuchni mają wyżynarkę i komplet ścisków. Wiadomo. Ja nie twierdzę, że to rocket science. Twierdzę, że należy uwzględnić prawdziwy koszt. Czyli albo spędzisz czas na cięciu/jeżdżeniu do castoramy albo zapłacisz trochę więcej za gotowca którego później trzeba złożyć i wykończyć, żebyśmy mogli mówić o analogicznym produkcie. 

1 hour ago, xajas said:

Właśnie. Przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem. 

51 minutes ago, fetek said:

Końcówka ma swoją gwarancje a nie słyszałem by crown czy behringer miały jakieś problemy, o głośnik też bym się nie martwił.  Największy problem jest sama obudowa bo wystarczy mały błąd w wymiarowaniu i już kasa idzie bokiem, gotowy kit jest prosty nie wymaga wielu narzędzi ani wiedzy.

Zgoda ale zawsze można coś spieprzyć jak się robi po raz pierwszy i jak widać gotowy kit jest trochę tańszy niż produkt z półki. 

52 minutes ago, fetek said:

jakiego warsztatu ? składasz to w pokoju, kuchni, korytarzu.

Mamy 2 opcje albo robimy to z własnych formatek (taniej ale więcej czasu) albo z gotowego kitu trochę drożej ale szybciej. Odnosiłem się do pierwszej opcji. Żadna z nich niestety estetycznie nie jest porównywalna z gotowym produktem. Jednemu to robi a drugi będzie miał na to wywalone. 

Godzinę temu, Gmow1977 napisał:

Ja użyłem jej dlatego ,że  jest dość masywnym,twardym i sztywnym materiałem

Gdzie jest taka informacja?

25 minut temu, ASURA napisał:

Gdzie jest taka informacja?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, don111 napisał:

poza niską efektywnością, dlatego do DIY byłby słabą opcją

Ale 89db to nie jest mało55951BBA-713C-4B31-B761-70AA6C90CE8D.thumb.jpeg.900ff1199fff7786726dc052bc71c611.jpeg

Jeżeli twierdzisz że to mało to pokaż mi głośnik 18 cali z wychyłem 22mm minimum… a i w cenie 2200-2400 zł za sztukę

1 godzinę temu, don111 napisał:

więc nie musisz mi tłumaczyć podstaw jak krowie na granicy.

i po co ta agresja ? kolejny który ma 40 lat doświadczenia a wymięka w podstawach.

1 godzinę temu, don111 napisał:

Niemniej jednak SVS PB4000 (13") jak i PB16 (15") są niesamowitymi subami jak na tak względnie "małe" przetworniki.

i w większości przypadków przerostem formy nad treścią.

25 minut temu, Stary200 napisał:

Ale 89db to nie jest mało

Ukryta Zawartość

Jeżeli twierdzisz że to mało to pokaż mi głośnik 18 cali z wychyłem 22mm minimum… a i w cenie 2200-2400 zł za sztukę

Nie no Daytona idzie zasilić  standardowymi końcówkami 500-1000W. Mi chodziło o przetwornik z PB16, który miał 84 albo 86db/1m i potrzebny wzmacniacz kilka kW

4 minuty temu, fetek napisał:

i po co ta agresja ? kolejny który ma 40 lat doświadczenia a wymięka w podstawach.

i w większości przypadków przerostem formy nad treścią.

Wymiękasz na podstawach czytania ze zrozumieniem tego co ktoś pisze. Nie będę tłumaczył kolejny raz. 

Ukryta Zawartość

Przepraszam za off top.

A , jak się plasuje SVS 3000 mikro ,  między SVS SB 2000 i SB 3000 .

Czy3000 mikro można postawić obok SB 3000 ?

24 minuty temu, don111 napisał:

Wymiękasz na podstawach czytania ze zrozumieniem tego co ktoś pisze. Nie będę tłumaczył kolejny raz. 

😅 Ty się najpierw przestań plątać i samemu sobie zaprzeczać.

10 minut temu, max720 napisał:

porównaj specyfikacje a będziesz miał odpowiedź.

Edytowane przez fetek
Gość

(Konto usunięte)
27 minut temu, max720 napisał:

Przepraszam za off top.

Max nie kupuj gotowców!!! Zleć wykonanie skrzynek płytszych ale większych i wkomponuj je w ścianę… dużo taniej będzie.

I nie wiem jak tam nowe lokum ale postaw na wielkość=niskie zejście… 

26 minut temu, max720 napisał:

Przepraszam za off top.

Zdecydowanie nie. Wydajnościowo jest cieniutki. Raczej bliżej SB1000 z tego co pamiętam po wynikach testów. Taki ładny, mały sub wife-friendly, za odpowiednią dopłatą. 

18 minut temu, fetek napisał:

😅 Ty się najpierw przestań plątać i samemu sobie zaprzeczać.

29 minut temu, max720 napisał:

Wuj wie o co chodzi ale gadaj zdrów. 

Gość

(Konto usunięte)
50 minut temu, don111 napisał:

Nie no Daytona idzie zasilić  standardowymi końcówkami 500-1000W. Mi chodziło o przetwornik z PB16, który miał 84 albo 86db/1m i potrzebny wzmacniacz kilka kW

Ja mówiłem o tym wzmacniaczu 

https://heimkinobau-shop.de/collections/dynacord/products/dynacord-l2800fd-dsp

1 godzinę temu, Gmow1977 napisał:

Ukryta Zawartość

450kg/m3 to gdzie ta masywność o której pisałeś. Grusza poza tym jest krucha i miękka za tym nici z sztywności ścianek mimo że to sklejka

12godzin roboty poszło w kosmos ale skoro się łatwo obrabia…

Miejsca na ścianie w srocz a Ty na litrażu i zejściu basu oszczędzasz?

O wytłumieniu środka wełną, ect. koledzy Ci przypomnieli…

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
26 minut temu, ASURA napisał:

O wytłumieniu środka wełną, ect. koledzy Ci przypomnieli…

W obudowie OZ nie musisz jej dawać… wszystko zależy dokładnie od objętości skrzynek itd… 

Ja nie dałem w ani jednym subie i było b.dobre zestrojenie 

• Pokaż nowe odpowiedzi