Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha rx a4a + końcówka mocy Mytek

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowne Grono

Jestem posiadaczem amplitunera Yamaha rx-a4a, do którego podłączam poprzez wyjścia pre out (front) końcówkę mocy Mytek Amp+, która z kolei ma napędzać kolumny Triangle Australe Ez. Podłączenie między amplitunerem a końcówką mocy za pomocą dobrych interkonektów RCA. Niestety dźwięk jaki uzyskuję jest nieproporcjonalnie słaby do mocy końcówki. Dźwięk z samego amplitunera (bez końcówki mocy) jest o wiele bardziej dynamiczny,głośniejszy, przestrzenny od samego dołu. Moje pytanie: czy konieczne są jakieś ustawienia, których nie odnajduję w menu amplitunera, czy ten układ nie ma racji bytu, czy są jakieś inne uwarunkowania? Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W menu może nie, ale może coś w manualu Yamahy jest na temat,

a Mytek też ma regulację czułości wejść - pewnie szczątkową - zworki z tyłu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A przestawiłeś amplituner w opcje 2.0? Czyli tylko FRONT a reszta wyłączona.
Czytaj manual strona 193.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Godzinę temu, PiotrGracz napisał:

Niestety dźwięk jaki uzyskuję jest nieproporcjonalnie słaby do mocy końcówki.

Jest wprost proporcjonalny do miernoty amplitunera. O jakości dźwięku decyduje w głównej mierze sekcja przedwzmacniacza. Końcówka mocy ma znaczenie bardzo istotne ale jednak drugorzędne 

Ciekawe, czy pisząc to zdanie:

Dźwięk z samego amplitunera (bez końcówki mocy) jest o wiele bardziej dynamiczny,

głośniejszy, przestrzenny od samego dołu.

autor wątku był w stanie pominąć ten mierny przedwzmacniacz  😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ustawnienia frontów na 2.0 wg instrukcji.Switche w Mytek amp+ ustawione wg instrukcji.Słabo gra w każdej konfiguracji 2.0 ;2.1; 5.1. z końcówka.To pierwsza trójka amplitunerów Yamahy od góry.Spodziewałem się innego efektu na pre out.

17 minut temu, PiotrGracz napisał:

Słabo gra w każdej konfiguracji 2.0 ;2.1; 5.1. z końcówka

Musisz zagłębić się w manual. Żadne 2.1 czy 5.1 czy jakiekolwiek x.1 bo wówczas na wyjściach PRE OUT FRONT nie będziesz miał basu.
Amplituner ustawiasz jak czysty wzmacniacz dwukanałowy - czyli tylko FRONT LEFT i FRONT RIGHT a resztę ustawień na NONE, przede wszystkim sub na NONE. Wyłączasz wszystkie procesory wielokanałowe i inne korekcje - czyli tzw. DIRECT.
Po takich ustawieniach masz na PRE OUT FRONT LEFT/RIGHT czysty pełnopasmowy sygnał stereo - dopiero teraz można się bawić końcówką mocy.
A jeśli mimo wszystko końcówka mocy gra gorzej niż wbudowana w Yamahę sekcja wzmacniająca to znaczy, że końcówka mocy jest po prostu kiepska - ot i tyle.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

W dniu 29.02.2024 o 20:30, PiotrGracz napisał:

Ustawnienia frontów na 2.0 wg instrukcji.Switche w Mytek amp+ ustawione wg instrukcji.Słabo gra w każdej konfiguracji 2.0 ;2.1; 5.1. z końcówka.To pierwsza trójka amplitunerów Yamahy od góry.Spodziewałem się innego efektu na pre out.

Mam tą samą Yamahę, a jako dodatkową końcówkę na front miałem podłączony ROTEL RB 1070, teraz RA 1592 i za każdym razem jest lepiej niż samej Yamahy (chociaż ona sama gra bardzo przyzwoicie).

Pożycz inną "sprawdzoną" końcówkę to wykluczysz któryś z elementów.

Przeglądałem tego Mytka w necie i jakoś te jego 3kg wagi mnie nie przekonują - to chyba klasa D, a piszą że dźwięk zbliżony do lampy.

Napisałeś, że połączyłeś KD ze wzmacniaczem dobrymi RCA, jeśli to nie tajemnica to jakimi - tu też może tkwić problem.

Edytowane przez Leszek67

Pobawiłem się w weekend ustawieniami, również wyłączając w ustawieniach amplitunera wszystkie głośniki oprócz frontów. Dźwięk jest satysfakcjonujący ale dopiero w połowie skali głośności. W tym samym miejscu sama Yamaha jest 2x głośniejsza

W dniu 2.03.2024 o 21:45, Leszek67 napisał:

Napisałeś, że połączyłeś KD ze wzmacniaczem dobrymi RCA, jeśli to nie tajemnica to jakimi - tu też może tkwić problem.

RCA to Van den Hul The D 102.Chyba faktycznie wypróbuję inną końcówkę

Rozumiem, że regulacja czułości w Mytku niewiele zmieniła ...

Te VDH 102 to ze sklepu, czy używane nabyłeś? Niestety w tym modelu jest sporo podróbek (sam na początku swojej drogi naciąłem się). Dodatkowo jak dla mnie ten kabelek nie pasuje do Yamahy (dodatkowo ją tak wypłaszcza i wyostrza), ale to nie on jest główną przyczyną, tylko końcówka mocy.

Sprawdź koniecznie to co napisał Audioburak.

Edytowane przez Leszek67

Regulacją w Mytek są za pomocą dipswitch-y - ustawione wg instrukcji. W tym do regulacji jest gain +6dB i to niewiele zmienia. Przewody świeże ze sklepu.

To słabo i pewnie trzeba szukać dopału z regulacją czułości.

Przykład to choćby Yamaha M4, ale czy deklarowane 1 V wystarczy nie wiadomo ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nigdy nie słyszałem tego zestawienia. Ale na audioshow w 2022 roku grały topowe focale właśnie z elektroniką mytek. 

Było to najgorsze zestawienie chyba całej wystawy. Jazgot. Brak głębi dźwięku. 

Jako że focal gra jasna góra podobna do triangle tu szukał bym przyczyny. 

Ale jak mówię nie słyszałem tego zestawienia. 

Mam Yamahę 6a i w samym ampli nic nie muszę zmieniać. Gdy oglądam KD to we wzmacniaczu wybieram po prostu źródło (Home Theatre - w Heglu tak jest, co można zrobić z pilota) a ampli uruchamiam jako tryb 1 (tam przypisane źródło hdmi) I to wszystko. Model 6a gra bardzo dobrze więc 4a pewnie lepiej.

Za pierwszym razem robiłem kalibrację i system dobrał odległości i głośność. Zmieniłem to nieznacznie pod swoje upodobanie. Jeśli ma się dobre źródło to dźwięk robi duże wrażenie.

Jak coś odtwarzasz to za pomocą pilota możesz podejrzeć jakie masz parametry wejścia audio. Czyli jak źródło ma audio 5.1 DTS a wyświetla się PCM 2.0 to jest jakiś problem (z odtwarzaczem, pc czy co tam się używa). Yamaha ma też całkiem fajną aplikację na telefon.

Edytowane przez muad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Sprawa się wyjaśniła -  dipswitch nr 1, który w zasadzie determinuje ustawienia pozostałych nie łączył. Znajomy elektronik znalazł to, przeczyścił to połączenie i gra jak należy!!!Dziękuję za wszystkie sugestie i porady.

Ukryta Zawartość