Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio - jak optymalnie połączyć CXA81 z CXN100 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, jak w temacie - jak połączyć te klocki, by jak najlepiej wykorzystać sterowanie z pilota?

Wzmacniacz i streamer CA mają wspólnego pilota.

O ile taki "wspólny" pilot przy sprzęcie Marantza, jaki niegdyś miałem, działał na zasadzie "najpierw wybierz urządzenie, którym chcesz sterować, a potem wybierz opcję z pilota", to rozwiązanie Cambridge'a opiera się na połączeniu urządzeń przez Control Bus, dzięki czemu jednym pilotem uruchamiamy od razu oba elementy.

Poprzez Control Bus mogę połączyć to na trzy sposoby:

1. CXA out -> CXN in [wtedy jednostką sterującą jest wzmacniacz - włączając/wyłączając go, to samo robię automatycznie ze streamerem].

2. CXN out -> CXA in [wtedy steruje wszystkim sygnał, jaki wysyłam do streamera, co pozwala np. zarządzać oboma urządzeniami z aplikacji StreamMagic].

3. Zastosować oba rozwiązania wymienione w p.1. i 2. jednocześnie.

Wygląda to super, ale co w przypadku, gdy do wzmacniacza mam podłączone jeszcze inne źródła oprócz streamera?

Stosując rozwiązanie nr 1, by posłuchać muzyki np. z CD, muszę ręcznie wyłączyć streamer, bo jeśli użyję pilota wyłączę go wraz ze wzmacniaczem.

Stosując rozwiązanie 2. lub 3. nie mogę w ogóle wyłączyć streamera, bo niezależnie, czy zrobię to pilotem, czy ręcznie, to wyłączę także wzmacniacz.

Jakie wg Was rozwiązanie połączeniowe najlepiej zastosować? A może coś poknociłem i mój przydługi powyższy wywód jest błędny ?

Prośba o pomoc. Dzięki.

zgredek

Prawdę mówiąc wchodząc do tego posta liczyłem na prostsze pytanie w stylu czy podłączyć przez gniazdo cyfrowe czy analogowo 🙂

Z mojej strony powiem Ci szczerze że nigdy tego nie testowałem.

Wydaje mi się że będziesz musiał przeprowadzić te testy faktycznie sam.

Biorąc pod uwagę że zapewne tym innym źródłem będzie albo odtwarzacz CD albo gramofon do których i tak będziesz musiał wstać to chyba nie szukałbym tutaj większego problemu.

miałem cxn V2 i nie przyszło mi do głowy aby go sterować za pomocą pilota.

Wspólne włączanie to Max zapewne co chciałbym uzyskać. Reszta to kontrola z telefonu

Heh, złapałem nie na tym samym - spodziewałem się batalii w stylu czy cyfrowo czy analogowo a jeśli już w jakąś stronę to jaką firmą i modelem przewodu z małymi wtrąceniami, że kable nie grają itd itp 🙂 a tutaj lekki temat. Moim zdanem sens ma opcja 2 żeby streamer, który głównie jest obsługiwany przez aplikację mógł włączyć/wyłączyć wzmacniacz. 

Piotr, StereoTyp - dzięki, że zajrzeliście do wątku.

Wracając do mojego problemu:

Przetestowałem różne opcje. Łącznie z podpięciem TV do wejścia streamera.

Najwygodniejsze [dla mnie] okazało się pozostawienie dwukierunkowego połączenia via Control Bus [CXA out -> CXN in oraz CXN out -> CXA in] i jednoczesne ustawienie w menu streamera CXN100 automatycznego wyłączania po 5-minutowej nieaktywności.

W ten sposób mam pełną funkcjonalność i z pilota i z poziomu StreamMagic, a równocześnie nie muszę "ręcznie" wyłączać streamera, gdy np. oglądam TV [który grzecznie wrócił z podpięciem bezpośrednio do wzmacniacza].

Jedyne, o czym trzeba pamiętać przechodząc ze stramera na inne źródło to, by CXN100 nie pozostawiać w opcji radia internetowego [bo wtedy nawet po przejściu na inne wejście wzmacniacza, na streamer nadal będzie podawany sygnał i po 5 minutach rzecz jasna się on nie wyłączy]. Muszę po prostu pozostawić go w opcji Spotify lub Tidal, na których przestaję słychać muzyki.

pozdrawiam,

zgredek

No powiem ci że ogarnąłes to w sposób dla mnie imponujący 

Ja może pierwszej młodości nie jestem już. Czuję się momentami po prostu staro. Ale do sprzętu wstaje , przełączam, pogłaśniam itp. cieszy mnie to. 

Ale rozumiem rozumiem.

Fajnie że sprawdziłeś i podzieliłeś się komentarzem. 

A ja steruję wszystkim (CXA, CXN, CXC) z pilota, nie mam tego spiętego control busem bo nie widziałem sensu.

Wciskam przycisk na pilocie i włącza się wszystko. CXC po 20 minutach się wyłącza jak go nie użyję, CXN i CXA jakoś podobnie. Zresztą najbardziej prądożernym sprzętem jest CXA, a reszta to pikuś.

Wyłączam też jednym wciśnięciem. Jakoś nie znalazłem scenariusza gdzie mógłby, użyć włączania/wyłączania z apki.

Nie muszę dotykać sprzętu żeby się z niego cieszyć 😉