Skocz do zawartości
IGNORED

Jak dobrać wzmacniacz i kolumny do kubatury pomieszczenia

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.03.2024 o 20:25, AndrzejPiaseczno napisał:

Ja pisałem wcześniej znajdź podłogówki z 2x 18 cm na basie które pasują Ci brzmieniowo - a jak dojdzie kubatura i będzie mało basu to możesz subwoofer dodać.

Subwoofer to subbass

.

7 minut temu, J4Z napisał:

Subwoofer to subbass

Ale kubatura nie zje okolic 200hz - raczej ten sub-bass.

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć jedno - skupił bym się na zakupie kolumn które grają w bliskim lub średnim polu fajnie - z w miarę dużym tzw. sweet spotem... btw.. ja tak już szukam z 4 lata.. zaraz mi się 5 letna gwarancja skończy na te co mam !!

12 godzin temu, Stary200 napisał:

Nie ma czegoś takiego jak kolumny do odpowiedniego pomieszczenia… zagrają w 10m2 jak i 25m2 tylko w tym większym rozwiną skrzydła 

No zagrają ale jak?

W sensie dźwięk się będzie wydobywał. Ale czasem klienci mają wyższe oczekiwania.

Pylon na przykład podaję rekomendowane pomieszczenie dla swoich zespołów głośnikowych. 

Myślisz że to marketing?

14 godzin temu, Stary200 napisał:

Nie ma czegoś takiego jak kolumny do odpowiedniego pomieszczenia… zagrają w 10m2 jak i 25m2 tylko w tym większym rozwiną skrzydła 

Się nie zgodzę. Mocniejsze i większe kolumny z definicji - rozwiną skrzydła - bardziej w większym pomieszczeniu...

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 10.03.2024 o 20:21, Miromarkus napisał:

Jak pisałem - to niebieskie to sprzęt. Nie ma okna za itp., sporo zmian we wnętrzu - w porównaniu z projektem z obrazka.

Chciałbym więcej muzy w całym pomieszczeniu, ale nie disco; słucham jazzu przede wszystkim. Lubię jak dźwięk wypełnia więcej niż uszy, także kubaturę, ale o natężeniu hałasu średnim i w dół... Siedzenie na styku i strzyżenie uszami dla łapania decybeli - nie dla mnie, ale być może jestem skazany na to 😞

Obawiam się, że będziesz walczył z wiatrakami. MIałem też bardzo trudne pomieszczenie o dużej kubaturze. Sprzęt na antresoli 35mkw. otwartej na salon, korytarz, etc. Praktcznie bez dwóch sypialni i wc, dźwięk rozchodził się po całej chałupie. Ani zmiany głośników, ani zmiany wzmaków nie poprawiły na tyle akustyki, bym był zadowlony, a wydałem na to dużo więcej pieniędzy. 

A może jeśli nie zależy Ci na siedzeniu w sweet point między głośnikami a na tym, żeby dźwięk był obecny w całym pomiesczeniu to może jakiś system multi ch. Wtedy nie potrzeba by wielkich głosników (może plus sub) a efekt mógłby być lepszy. Musiałbyś porozmawiać, o tym ze specjalistami od dźwięku multi ch. I od razu zaznaczam, że nie chodzi o kinowe procesory tylko stereo.

14 godzin temu, Stary200 napisał:

Idąc tym tokiem rozumowania nagłośnienie estradowe możnaby wstawić do pokoju 10m2 i słuchać z bliska. 😈😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Brzmi sensownie. Są w Poznaniu salony audio ze specjalistami od dźwięku. Kiedyś już z nimi rozmawiałem. Pewnie trzeba wrócić do specjalistów - żeby skrócić proces oraz mniejszymi pieniędzmi (aniżeli ciągłe próby i zmiany) dojść do sensownych wyników. 

Dziękuję wszystkim Kolegom, którzy byli łaskawi pochylić się nad moim problemem. Zebrałem sporo wiedzy - pięknie dziękuję 😁 

@Miromarkus najlepsze wyobrażenie o możliwościach kolumn/systemów dają wyłącznie odsłuchy. Im więcej masz do wydania tym odsłuchy (przed zakupem) są bardziej wskazane. I nie jednego systemu a wielu. Własne uszy są dużo lepszym doradcą niż najbardziej nawet treściwa dyskusja na forum. 

Jeśli chodzi o konsultacje w salonach to wszystko ok oprócz tego, że salony zaproponują ci sprzęt nowy czyli wyraźnie gorszy dźwiękowo niż używki w tym samym budżecie.

Edytowane przez MCHammer2022
Gość

(Konto usunięte)

Jednak z drugiej strony "zależy, na czym komu zależy" bo widywałem u znajomych

w 40 m2 monitory coś jak Usher S520 ustawione na kamiennych statywach i sprawiały

sporą frajdę przy słuchaniu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 godzin temu, audioburak napisał:

40 m2 monitory coś jak Usher S520 ustawione na kamiennych statywach i sprawiały

"Boso, ale w ostrogach".

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi