Skocz do zawartości
IGNORED

Który amplituner kupić? R-N600A, DRA-800H czy TX-8270

Rekomendowane odpowiedzi

To zależy jakie brzmienie lubisz. Onkyo gra dość bezpiecznie, nie faworyzuje żadnej części pasma. Weź jednak po uwagę, że to dość stary model i jeśli zależy Ci na funkcjach sieciowych, ich działanie w tym modelu jest już trochę niedzisiejsze. Yamaha i Denon radzą sobie w tej kwestii znacznie lepiej ale różnią się od siebie dość mocno charakterem brzmienia. Denon brzmi spokojnie, trochę "miękko" i ma solidną podstawę basową. Dźwięk się nie spieszy 🙂 Zupełnie odwrotnie gra Yamaha, która ma dużo energii, gra szybko, dość jasno i "koncertowo". Nie będzie jednak tego relaksu jaki oferuje Denon. To nie wada tylko kwestia jak lubimy słuchać. Jak wspomniałem na początku, brzmieniowo Onkyo wypada po środku. 

Dziękuję @StereoTyp

Jak bym miał brać Denona to jednak nowszego , Onkyo chyba sobie odpuszczę. Teraz zastanawiam się czy jest mi potrzebne HDMI. Amplituner bedzie podłączony do dekodera cyfry+  zamiast starego kina domowego, które i tak słucham w stereo. Chcę przy okazji słuchać Spotify, radia internetowe i Radio Chopin w DAB+.

Czyli Yamaha R-N600A czy Denon DRA-900H z HDMI?

Brzmienie dla mnie jest mniej ważne, bardziej jakość, funkcjonalność i lepsza obsługa funkcji sieciowych.

W dniu 15.03.2024 o 20:34, agm napisał:

Jak w temacie. Kolumny mam Quadral Quintas 5000F.

Prosze o pomoc bo nie mogę się zdecydować.

Onkyo z quadralami zestawiał nawet dystrybutor. Spróbuj takiego połączenia. Kiedyś słyszałem w wawie takie zestawienie i było bardzo ok. Funkcje sieciowe też nie najgorzej. Wiem bo sam mam onkyo i w zestawieniu z innymi przytaczanymi tu markami wypadł najlepiej ale to sam sprawdź 😉

Godzinę temu, fanatyk muzyki napisał:

Onkyo z quadralami zestawiał nawet dystrybutor. Spróbuj takiego połączenia. Kiedyś słyszałem w wawie takie zestawienie i było bardzo ok. Funkcje sieciowe też nie najgorzej. Wiem bo sam mam onkyo i w zestawieniu z innymi przytaczanymi tu markami wypadł najlepiej ale to sam sprawdź 😉

dystrybutor zestawił bo nie miał wyjścia...

Nie wiem czy to jest do końca spójna koncepcja...

Yamaha ma najlepszą apkę i wygląda na najbardziej masywną. Denon jak to już chodziły tutaj informacje, wzorowany jest na kinie domowym, za 2500 zł, więc sam wzmak do stereo wypada skromnie...

Trzeba iść i posłuchać, wtedy będziesz wiedział więcej.

Cześć, z tych opcji wybrałbym raczej Yamahę R-N600A. Warto sprawdzić jeszcze Audiolaba 6000A Play oraz Octavio Ampa 🙂 Oba cieplejsze od Yamahy, ale nie są jeszcze ciemniejsze jak Denon. W razie czego zapraszam na odsłuch. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 16.03.2024 o 19:47, agm napisał:

Dziękuję @StereoTyp

Jak bym miał brać Denona to jednak nowszego , Onkyo chyba sobie odpuszczę. Teraz zastanawiam się czy jest mi potrzebne HDMI. Amplituner bedzie podłączony do dekodera cyfry+  zamiast starego kina domowego, które i tak słucham w stereo. Chcę przy okazji słuchać Spotify, radia internetowe i Radio Chopin w DAB+.

Czyli Yamaha R-N600A czy Denon DRA-900H z HDMI?

Brzmienie dla mnie jest mniej ważne, bardziej jakość, funkcjonalność i lepsza obsługa funkcji sieciowych.

Radio Chopin idzie do likwidacji.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

W dniu 17.03.2024 o 08:29, agm napisał:

właśnie, która aplikacja jest lepsza wg Was? musiccast czy heos?

moim zdaniem apka MusicCast działa lepiej. Zresztą zobacz jakie oceny mają apki np. w sklepie Google 😉

W dniu 17.03.2024 o 08:29, agm napisał:

właśnie, która aplikacja jest lepsza wg Was? musiccast czy heos?

Jak patrzysz tylko pod kątem apki a nie brzmienia i budowy to szczęścia nie zaznasz 😵

Ja już dawno wyrosłem z tych wodotrysków. Dla mnie liczy się tylko dźwięk. Ani yamaha czy denon mi tego nie dał. Chociaż jak miałbym wybierać to chyba yamaha 😑

zamówiłem Yamahę RN600A, z rabatem 5% wyszła 2811 zł

@marek-1969 z tą likwidacją to mnie zmartwiłeś, mam nadzieję, że wcześniej zlikwidują Sienkiewicza

Trójka też nie do słuchania.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 2 tygodnie później...

Z tych modeli do tych kolumn najlepiej sprawdziłby się Onkyo.

Można też polować na wyższy model ale używaną Yamaha RN 803.

Albo Cambridge axr 100 lub wspomniany wyżej audiolab 6000 a i do tego odtwarzacz sieciowy wiim