Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio MXN10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Czy ten odtwarzacz spełni moje skromne oczekiwania?

Męczy mnie już trochę korzystanie z komputera w roli odtwarzacza sieciowego. Komputer niby jest OK, bo nie ma ograniczeń funkcjonalnych i kiedy jest podłączony do przetwornika przez port USB, mam bezproblemowy dostęp do wszystkich funkcji jakie posiada odtwarzacz sieciowy. 
Jest jednak kilka powodów dla których wolałbym korzystać ze streamera miast komputera. 
Spodobał mi się ten CA, ponieważ udostępnia wszystko to z czego korzystam. Radio internetowe, serwisy streamingowe, Wi-Fi, BT, dysk USB, AirPlay …

Pytanie brzmi, czy streamery tej firmy, a konkretnie ich aplikacja StreamMagic jest niezawodna? Nie krzaczy się podczas komunikacji z odtwarzaczem? Streamer bardzo mi się podoba. Mniejsza wersja AXN10 pasowałaby mi do reszty gratów i nie jest drogi. Jak wspomniałem, wymagania moje są skromne jeśli chodzi o streaming muzyki, dlatego nie potrzebuję jakichś multiaudio odtwarzaczy sieciowych z segmentu tzw. Hi-End. 
Co sądzicie? CA MXN10, czy coś innego w tej cenie? 

https://www.audiostereo.pl/topic/166790-cambridge-audio-mxn10/

Brałbym zdecydowanie, szczególnie aktualnie w cenie 1800 zł (nawet był za 1500 a q21). CA obok Blueounda Node i Yamahy WXC-50 (mam osobiście i polecam, ale  nie jest lepsza od pozostałej dwójki) to świetny streamer w rozsądnej cenie.

Z Cambridge mam DAC Magic 200 do którego podłączony mam komputer źródło Tidal Master, pliki Flac, pliki DSD.

Bluetooth z telefonem kodek Aptx HD to tylko 44 khz 

Wiec Własnie sie zastanawiam tez nad Streamerem MXN10 od CA  podobno idealnie pasuje do tego mojego Daca.

Jedynie czego nie ma to MQA ale podłączając go do daca Magic 200M  który przekoduje sygnał uzyskam MQA.

Jedynie czego brakuje streanerowi od CA to wyswietlacza i pilota trzeba go recznie właczać co mnie juz przy dac Magic denerwuje.

Z drugiej strony kosztuje tylko 1700 zeta i nie widze sensu dopłacac do CXN V2 albo CXN 100 jak już mam dobrego daca z wszystkimi bajerami i dobrym dzwiekiem.

Ich aplikacja jest bardzo dobra.

Co prawda trzeba się do niej przyzwyczaić ale pod kątem wsparcia aktualizacji to jest to swego rodzaju wyznacznik dla branży. Długo i solidnie 

Samo urządzenie działa dobrze i gra dobrze.

Patrząc na jego obecna cenę bardzo dobry wybór. 

Obecnie słucham przez USB z komputera pliki DSD i narazie jest to lepsze rozwiązanie niż streamer. Kompa mam high endowego  Ryzen 7800X3d Geforce RTX 4090 dobra płyta Asus Crosshair z najlepszym audio kodekiem kabel USB dobrej jakości 3 metry. Nie przeszkadza mi puszczanie muzy z kompa. W sumie na to samo wychodzi co sterowanie z telefonu.   Teraz kolej na Stereo bo Nad 356 i Sapphire 25 to taki zestawik budzetowy.

Te 2 tysiaki lepiej do nowych kolumn włożyć . Na 80% będą Pylon Diamond 28 po wakacjach albo wcześniej.

Oczywiscie streamer tez bedzie ale to po kolumnach. W CA mXn10 brakuje mi wyswietlacza i pilota zastanawiam sie nad CXn2 jeszcze ale 3500 za tylko streamer bo daca mam dobrego to za dużo

Edytowane przez John Silvarhand

Dzięki koledzy za pomoc. Jestem już chyba przekonany do tego streamera. 
Będę chciał go podłączyć coaxem do przetwornika USB DAC, do którego mam podłączony komputer. Ten z kolei podpięty jest do wzmacniacza przewodami RCA.

Z której sekcji przetwornika będę korzystał? Tak w ramach przypomnienia, bo zabijcie nie pamiętam. Obstawiam, że z tego drugiego, czyli od DAC USB, do którego mam podpięty komputer. Z tego od streamera, kiedy podłączyłbym go do wzmacniacza przewodami RCA. Zgadza się?

1 godzinę temu, mamun napisał:

Dzięki koledzy za pomoc. Jestem już chyba przekonany do tego streamera. 
Będę chciał go podłączyć coaxem do przetwornika USB DAC, do którego mam podłączony komputer. Ten z kolei podpięty jest do wzmacniacza przewodami RCA.

Z której sekcji przetwornika będę korzystał? Tak w ramach przypomnienia, bo zabijcie nie pamiętam. Obstawiam, że z tego drugiego, czyli od DAC USB, do którego mam podpięty komputer. Z tego od streamera, kiedy podłączyłbym go do wzmacniacza przewodami RCA. Zgadza się?

Ten StreamPlayer nie ma wejścia/wyjścia USB. Mieszasz dwie sprawy ze sobą.  Player ma wyjście analogowe i możesz go podpiąć RCA do wzmacniacza - od razu.   Oczywiście jak twój DAC ma wejście coax lub optyczne wolne to możesz sprawdzić czy coś się poprawi podpinając go do DACa.

2 godziny temu, mamun napisał:

Z której sekcji przetwornika będę korzystał?

Przetwornik masz jeden - jedynie wejście inne. Spdif ma ograniczenie 24/96 - coax 24/192.

Ja na Twoim miejscu jak masz DACa USB zostal bym przy PC - możesz sobie  zainstalować Foobara2000 i z komórki sterować tak samo jak z playera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mozna Streamer CXN10 podłaczyć  kablem coax toslink do Daca który przekoduje sygnał.

Ale jak wyżej kolega napisał  najlepiej Foobar i PC 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może jeszcze raz. Chodziło mi o sekcję DAC, sekcję przetwornika, kość, bo z różnymi określeniami się spotkałem. 
Mam już DACa USB. Jeśli podłączę do niego streamer przewodem cyfrowym, konwersją sygnału cyfrowego na analogowy zajmie się sekcja DAC w tym DACu z którego aktualnie korzystam.

Jeśli chciałabym korzystać z sekcji DAC streamera, musiałbym podłączyć go przez wyjście analogowe do wzmacniacza i wybrać wyście RCA.
Foobar i PC już miałem. Teraz korzystam z Audirvany na MacBooku, ale jak napisałem w temacie, wygodniej korzystałoby mi się chyba ze streamera.

Może jeszcze raz. Chodziło mi o sekcję DAC, sekcję przetwornika, kość, bo z różnymi określeniami się spotkałem. 
Mam już DACa USB. Jeśli podłączę do niego streamer przewodem cyfrowym, konwersją sygnału cyfrowego na analogowy zajmie się sekcja DAC w tym DACu z którego aktualnie korzystam.

Jeżeli streamer podepniesz do DACa kablem Coax albo Optycznym to tak - konwersję z Digital na Analog zajmie się stary DAC.

Jeśli chciałabym korzystać z sekcji DAC streamera, musiałbym podłączyć go przez wyjście analogowe do wzmacniacza i wybrać wyście RCA.

Dokładnie.

Foobar i PC już miałem. Teraz korzystam z Audirvany na MacBooku, ale jak napisałem w temacie, wygodniej korzystałoby mi się chyba ze streamera.

A wiesz że na Pececie w Foobar2000 możesz sobie dodać wtyczkę UPnP/DLNA, na komórce BubbleUPnP i masz Flaci, Tidala, Qobuza w jednym miejscu. Fakt że internety trzeba mieć ok, i router i komórka też lepsza - na słabszych modelach może trochę przerywać. 

Jak się Flaca 32/192 streamuje.

Hej, MXN10 to bardzo fajna opcja w swoim budżecie 🙂 Zapraszamy na wycenę i odsłuch w razie czego 😉 Omawiamy go też w tym filmie, zachęcam do obejrzenia. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli masz opcje zakupu to lepiej brać cxn. Faktycznie teraz i wersję V2 i używane można polować w bardzo dobrej cenie. I ma złącze USB. Gra po nim bardzo dobrze z pc. Chwilę tak grałem 

• 3 tygodnie później...

Zamiast CA MX10 kupiłem Wiim Pro Plus i jest wszystko nawet pilot Działa z daciem CA Magic 200 super jest MQA i DSD , Dźwięku z daca Wima  nie próbowałem jest AKM a w Magicu ESS Sabre