Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Amp czy Denon x2800h (Stereo+Sub czy KD)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukam nowego wzmacniacza/amplitunera. Proszę o Wasze cenne sugestię w którą stronę pójść: Wiim Amp i stereo + sub czy Denon x2800h i KD.

Nie chciałbym wydawać na wszystko na teraz więcej niż 4000-5000 zł (im mniej tym lepiej, bo półroczny bąbel to duże wyzwanie finansowe 😀).

Obecnie posiadam amplituner Technics SA-GX100 i kolumny Dali 400. To wszystko spięte do TV optykiem przy pomocy DAC FX-audio X6.

Pokój to salon z kuchnią 17m2 w bloku.

Zależy mi na rozbudowanych funkcjach sieciowych, bo już męczą mnie te protezy przy pomocy DACa i odpalanie TV żeby posłuchać muzyki z Tidala.

Przeznaczenie to 50% muzyka, 30% serwisy streamingowe, 20% konsola (Series X). TV to LG C1.

Czy przy takim przeznaczniu lepiej inwestować w KD czy zostać przy stereo + sub do filmów? Przy sygnale PCM sub będzie normalnie działał?

Skłaniam się lekko w stronę stereo, gdyż to mieszkanie nie jest docelowe i z żoną planujemy budowę domu za 2 lata i tam na pewno chciałbym mieć już KD.

Aspekt finansowy jest istotny i w przypadku zakupu Wiim Ampa i suba wyjdzie to duuużo taniej niż Denon x2800h + cały zestaw KD.

Czy Wiim Amp zgra się z tymi kolumnami? Jakiego suba do 1000-1500 zł polecacie?

Czy jednak KD już teraz? A może lepiej kupić je dopiero do docelowego metrażu?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Edytowane przez odyniec444

Jeśli nie planujesz rozbudowy w najbliższym czasie to zdecydowanie lepiej wyjdzie WiiM Amp obecnie z subem. Warto spojrzeć na KEF Kube MIE. Nowości, ale ciekawie się zapowiadają. Kino będzie można przymierzać potem, bo za 4k nic rozsądnego się nie znajdzie, przynajmniej z nówek. Taniej z subów może ciekawie się sprawdzić Fyne Audio F3.10.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za sugestię. Wczoraj zakupiłem właśnie Wiima. 

Z budżetu ok 4000 zł zostało 2400 zł. Mam trochę starego sprzętu audio: dwa amplitunery, dwa DAC FX (3ka i 6ka). Jak to sprzedam to będzie dodatkowo około 1000 zł i razem 3400 zł. Powiedzmy, że sub to 2000 zł. Zostaje 1400 zł. Czy warto rozważyć sprzedaż kolumn Dali 400 za około 1000-1200 zł i zakupić inne kolumny do tego setupu za około 2500 zł?

Czy lepiej dać szansę obecnym kolumnom i odkładać już kasę na KD do docelowego miejsca zamieszkania? ;)

Metraż jak wspominałem to 17 m2.

Później postaram się wstawić zdjęcie miejsca odsłuchu.

Odległość między środkiem kolumn to 220 cm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli poszedłeś jednak w stereo.

To w takim razie skąd pytanie na odkładanie budżetu na kino domowe?

Wydaje mi się że do kina nadal ci siedzi w głowie muzyki prawdopodobnie używasz przy okazji i mimo że jesteś obecnie zadowolony z zakupu to jest taka nuta dylematu czy to była dobra decyzja.

Ja na przykład jestem fanem kina domowego i mimo że nie wszystko jest w dobrym materiale nagrane głównie streaming to i tak ogląda się to zdecydowanie lepiej niż na głośnikach z TV czy nawet dobrym stereo.

Skoro już te kolumny masz to ja bym je zostawił dobrze przetestował na tym wzmacniaczu i wtedy podejmował decyzję w którą stronę tak naprawdę chcesz iść i zmieniać brzmienie