Skocz do zawartości
IGNORED

Rozstawienie kolumn, maksymalny rozstaw ? Czy 5-6m też akceptowalne ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy w pomieszczeniu o pow ok 35-38 m2 dobrym pomysłem jest rozsunięcie kolumn do szerokości 5-6 metrów między nimi

aby uzyskać szerszą scenę ?

Odległość słuchacza może być ok 5 metrów od lini kolumn.

PS. Sprzęt stosunkowo wysokiej mocy, tu nie problem. Niestety nie mogę tego sprawdzić empirycznie ze względu na długość przewodów głośnikowych.

Edytowane przez Marek333
  • Marek333 zmienił(a) tytuł na Rozstawienie kolumn, maksymalny rozstaw ? Czy 5-6m też akceptowalne ?
8 minut temu, Marek333 napisał:

rozsunięcie kolumn do szerokości 5-6 metrów

Najlepiej ustawić i przekonać się osobiście :) Jak dysponujesz kolumnami w stylu Focal Utopia ,to z pewnością tak.

Planując rozstaw ,trzeba odjąć minimum po metrze z obu stron ,tak aby paczki nie stały przy ścianie . Oczywiście zależy to od kolumn,ich konstrukcji czy też wymagań co do ustawienia.Nawet moduły z tubami wymagają jednak odsunięcia od ścian.

I tak,mając 7 metrów szerokości ,baza 5 metrów wydaje się być maksymalną. 

Godzinę temu, Marek333 napisał:

Witam

Czy w pomieszczeniu o pow ok 35-38 m2 dobrym pomysłem jest rozsunięcie kolumn do szerokości 5-6 metrów między nimi

PS. Sprzęt stosunkowo wysokiej mocy, tu nie problem. Niestety nie mogę tego sprawdzić empirycznie ze względu na długość przewodów głośnikowych.

Na koncertach rozstaw to nawet 20 metrów - więc spokojnie mozna. W/w masz trójkąt równoboczny więc tym bardziej.

Witam

Pomiędzy kolumnami pojawi się "dziura"

De gustibus non est disputandum

2 minuty temu, Yankes napisał:

pojawi się "dziura

Odpowiedniej wielkości kolumny ją wypełnią 🙂

O to chodzi, żeby uzyskać w domu efekt jak na estradzie. 

1 minutę temu, baltfan napisał:

Odpowiedniej wielkości kolumny ją wypełnią 🙂

O to chodzi, żeby uzyskać w domu efekt jak na estradzie. 

W takim razie wpraszam się na odsłuch.

De gustibus non est disputandum

5 minut temu, Yankes napisał:

wpraszam się na odsłuch.

Na wielu wystawach można posłuchać takich zestawów. 

Warszawa, Audio Show - Thiel plus Mac, ogromna sala była, kolumny takie, że 4 chłopa by trzeba do ustawiania. 

Avantgarde plus Accu lub Luxman. To grało potężnie w małej hali. Też na AS. 

Odpowiedniej wielkości kolumny, czyli jakie? O jaki model konkretnie chodzi? Bez tej informacji to pisanie patykiem po wodzie.

11 minut temu, Maraudio napisał:

Odpowiedniej wielkości kolumny, czyli jakie? O jaki model konkretnie chodzi? Bez tej informacji to pisanie patykiem po wodzie.

No raczej tylko sub/basy ma mieć dobrą wielkość. W każdej sali kinowej jest wielki sub za ekranem i małe głośniczki na ścianach i gra to przyzwoicie.

1 godzinę temu, Maraudio napisał:

Odpowiedniej wielkości kolumny, czyli jakie? O

Są Audiovectory QR5 

2 godziny temu, Yankes napisał:

To był żart, prawda? Powiedz że to był żart.

.

1 godzinę temu, Marek333 napisał:

Audiovectory QR5 

No i już coś wiemy 🙂 Piękne kolumienki.Nie są przesadnie duże i można je przestawiać w pojedynkę do czego zachęcam.

Nie ma się co zrażać.Jak zbyt szeroka baza nie wypali,można ją stopniowo zmniejszać .Ważne ,żeby dźwięk posiadał cechy,których oczekujemy.

Czasem mały może więcej 🙂

Akurat QR5  są podłogowe , nieco większy model niż na video.
Na razie postawiłem szerzej niż zwykle , tyle ile pozwoliły  kable głośnikowe 2x2,5m. Jest fajniej niż jak stały sporo bliżej siebie

Edytowane przez Marek333

Rozstawienie QR5 w odległości 6 m od siebie, może już zaburzyć stereofonię i sprawić, że dźwięki  staną się mniej spójne i naturalne. W serii QR, Audiovector zaleca (przy ustawieniu stereo), aby odległość między głośnikami wynosiła ¾ odległości do słuchacza. Twierdzą, że do uzyskania najlepszych rezultatów, należy zachować odległość kolumn około 2–3 metrów od siebie. 

1 minutę temu, Maraudio napisał:

Twierdzą, że do uzyskania najlepszych rezultatów, należy zachować odległość kolumn około 2–3 metrów od siebie. 

Tak też w instrukcji przeczytałem ale chyba się nie posłucham . Trzeba jak widzę poeksperymentować. 🙂 Ale pytanie zadałem na forum bo ciekawy jestem jak to widzą od strpny audio-technicznej /QS bardziej doświadczeni ode mnie. Miłej niedzieli. 

Po dzisiejszych eksperymentach stwierdzam (może się komuś przyda) iż rozstaw kolumn podłogowych 4m i oddalenie od ich linii słuchającego 5m  jest bardzo przyjemne i chyba bliskie optimum

Tak, bo optimum to równoboczny.

37 minut temu, xajas napisał:

Taki setup jest bez sensu

Jaki? 5x5?

Edytowane przez J4Z

.

Tak, bo optimum to równoboczny.
Jaki? 5x5?
Autor pisze o 35-38m². To sa w kwadracie ok. 6x6 albo w prostokacie ok. 5x7 albo jeszcze wezej. 
I tam chcesz rozstawic kolumny na 5-6m?
Jak?
Zaraz przy scianie albo na szerokiej scianie i siedziec tez bezposrednio pod sciana? Tylko po to by sie nazywalo ze mam "szeroka scene"?
To jest bezsens 

Ale nie jest zabronione. Co kto lubi.

BTW. lokalizacja zrodel na tej szerokiej 5x5x5m scenie bedzie identyczna jak przy 4x4x4m albo 3x3x3m albo...
Pogladowy przyklad 4x4x4m vs 2x2x2m

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W obydwu przypadkach instrumenty beda zlokalizowane pod tym samym katem i nic „szerzej“ przy 4x4x4

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
14 minut temu, xajas napisał:

BTW. lokalizacja zrodel na tej szerokiej 5x5x5m scenie bedzie identyczna jak przy 4x4x4m albo 3x3x3m

No i przecież o to mi chodziło. Odniosłem się do dziury w scenie i zapytałem, czy to żart:

11 godzin temu, Yankes napisał:

Xajas, ogarniasz? 

Edytowane przez J4Z

.

Co tu jest do ogarniecia?
Jak sobie rozstawi te 5-6m na szerokiej scianie to bedzie slyszal lewo i prawo, ale malo z srodka -> dziura.

To jest bez sensu i zbliza sie do lokalizacji w sluchawkach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co widzę to trzymał się trójkąta równobocznego.

12 godzin temu, Marek333 napisał:

szerokości 5-6 metrów między nimi

3 godziny temu, Marek333 napisał:

Po dzisiejszych eksperymentach stwierdzam (może się komuś przyda) iż rozstaw kolumn podłogowych 4m i oddalenie od ich linii słuchającego 5m  jest bardzo przyjemne i chyba bliskie optimum

A nawet i równoramiennego.

Więc dziury nie będzie (kropka)

Do rozstawienia względem ścian nie odnosiłem się. 

.

Wątek jednak był pomocny okazał się  mi potrzebny.. może też innym... . Dziękuję za sugestie.
Zwróciłem uwagę na potencjalną dziurę dźwiękową po środku i zsunąłem kolumny jednak bliżej. Na bokach mam jakby pochłaniające płaszczyzny (z lewej otwarta przestrzeń do jadalni a na prawo wyjście na ogród gdzie roletę  miękką elektrycznie sobie opuszczam do samej podłogi,   kiedy chcę słuchać muzyki  i działa jak trap / pochłania wszystkie odbicia z prawej .
Wymiary salonu 7,5 m szerokość, 5,5 m  głębokość i to pomieszczenie salon połączone jest z lewą przestrzenią  do jadalni (otwarte) Dlatego chciałem rozsunąć maksymalnie paczki i dopytać Was jak najszerzej bezboleśnie i korzystnie dla QS mogę rozsunąć kolumny stąd wątek.

Eksperymentując jeszcze sobie pojeżdżę w tygodniu przesuwając bo chcę posłuchać przynajmniej kilka porządnych godzin na każdym ustawieniu i odchyleniach kolumn (bardzo delikatne  odchylenia u mnie najlepiej grają , dosłownie  kilka stopni , poniżej 5stopni)

Tu  ustawienie optymalne wg firmy Audiovector / moje kolumny / foto a niżej moja prawa część salonu. Lewej  strony nie fotografuję - jest całkowicie otwarta, więc nie ma odbić. 

Ukryta Zawartość

20240414_232842.thumb.jpeg.fdf6d4f42e147c0ca6274ac793684db2.jpeg

Odległości są dość wystarczające aby nie było odbić od bassreflexu są 33 cm od ściany bocznej i tylnej. Bass reflex  w tych modelach ma wyjście do dołu, dlatego nie trzeba tak odsuwać kolumn od ścian. Powietrze wychodzi dołem a nie  w stronę ścian.
Jedynie co przydałoby mi się to dywan ale niestety nie mogę go tu położyć - tu jest przejście przez dom na ogród i byłoby zaraz bagno a nie dywan 😞 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333
9 godzin temu, Marek333 napisał:

Bass reflex  w tych modelach ma wyjście do dołu, dlatego nie trzeba tak odsuwać kolumn od ścian.

To brzmi jak przeczytane z ulotki Audiovectora 😉 

Moze jednak nieprzyjemnie podbijac bas tak bliskie ustawienie do scian.

9 godzin temu, Marek333 napisał:

Jedynie co przydałoby mi się to dywan ale niestety nie mogę go tu położyć - tu jest przejście przez dom na ogród i byłoby zaraz bagno a nie dywan

Mozna miec maly dywanik w miejscu pierwszych odbic i go zwijac po sesji.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, rafa napisał:

Mozna miec maly dywanik w miejscu pierwszych odbic i go zwijac po sesji.

To mi nie wpadło do głowy. Dzięki Ci za bardzo dobry pomysł ! 

Godzinę temu, rafa napisał:

Moze jednak nieprzyjemnie podbijac bas tak bliskie ustawienie do scian.

Może i tak ale fizycznie nie da rady odsunąć bardziej kolumn od ścian bo drzwi balkonowe do ogrodu,  które otwieramy wiele razy na dzień uderzałyby w kolumnę,

Siła wyższa ,... ukształtowanie pokoju.. 🙂 

Edytowane przez Marek333
Wątek jednak był pomocny okazał się  mi potrzebny.. może też innym... . Dziękuję za sugestie.
Zwróciłem uwagę na potencjalną dziurę dźwiękową po środku i zsunąłem kolumny jednak bliżej. Na bokach mam jakby pochłaniające płaszczyzny (z lewej otwarta przestrzeń do jadalni a na prawo wyjście na ogród gdzie roletę  miękką elektrycznie sobie opuszczam do samej podłogi,   kiedy chcę słuchać muzyki  i działa jak trap / pochłania wszystkie odbicia z prawej .
Wymiary salonu : 7,5 m szerokość, 5,5 m  głębokość i to pomieszczenie salon połączone jest z lewą przestrzenią  do jadalni (otwarte) Dlatego chciałem rozsunąć maksymalnie paczki i dopytać Was jak najszerzej bezboleśnie i korzystnie dla QS mogę rozsunąć kolumny stąd wątek.
Eksperymentując jeszcze sobie pojeżdżę w tygodniu przesuwając bo chcę posłuchać przynajmniej kilka porządnych godzin na każdym ustawieniu i odchyleniach kolumn (bardzo delikatne  odchylenia u mnie najlepiej grają , dosłownie  kilka stopni , poniżej 5stopni)

Tu  ustawienie optymalne wg firmy Audiovector / moje kolumny / foto a niżej moja prawa część salonu. Lewej  strony nie fotografuję - jest całkowicie otwarta, więc nie ma odbić. 

Ukryta Zawartość

20240414_232842.thumb.jpeg.fdf6d4f42e147c0ca6274ac793684db2.jpeg
Odległości są dość wystarczające aby nie było odbić od bassreflexu są 33 cm od ściany bocznej i tylnej. Bass reflex  w tych modelach ma wyjście do dołu, dlatego nie trzeba tak odsuwać kolumn od ścian. Powietrze wychodzi dołem a nie  w stronę ścian.
Jedynie co przydałoby mi się to dywan ale niestety nie mogę go tu położyć - tu jest przejście przez dom na ogród i byłoby zaraz bagno a nie dywan  

Jestes na dobrej drodze, ale w dalszym ciagu jest tu wiele nieporozumien.

1. Temat BR i jego umiejscowienie i odstep od sciany to zmora/choroba tego forum.
To ze masz odstep BR od scian ponad 30cm nie znaczy, ze nie masz odbic! Oczywiscie ze masz, tylko z kazdym odstepem inne.

2. To ze masz rolete na oknie, nie znaczy ze pochlania wszystkie odbicia. Taki „pochlaniacz“ to kropla w morzu, i to dzialajava tylko w okreslonych zakresach czestotliwosci.

Z twojego opisu trudno zorientowac sie jak to wszystko stoi i gdzie jest siedzenie. Narysuj to od reki na papierze (z wymiarami), zrob zdjecie tego rysunku i pokaz jako zalacznik.

Na podstawie dotychczasowego opisu nie wierze w symetrie brzmienia/kanalow.

Pamietaj ze im blizej glosnikow siedzisz (czyli odstep miedzy glosnikami maleje a odstep glosnikow od scian rosnie) tym bardziej precyzyjne, niepodkolorowane i przestrzenne brzmienie osiagniesz, bo dzwiek „bezposredni“ bedzie glosnieszy, a odbicia od scian beda cichsze i bardziej opoznione

IMG_8327.thumb.jpg.e2f836d33f501cb4169583754fff13e8.jpg

BTW.

1. zdaje sobie sprawe, ze warunki lokalowe uniemozliwiaja takie ekstremalne wysuniecie glosnikow i siedzenia do srodka pomieszsczenia, ale z czystej ciekawosci mozesz je tymczasowo przestawic (zachowujac proporcje trojkata), by uslyszec i zrozumiec ten efekt

2. Mozesz latwo sprawdzic, czy to otwarte pomieszczenie po lewej i rolety po prawej oferuja symetryczne warunki akustyczne. Uzyj ponizszego generatora sygnalu podnoszac powoli czestotliwosc od np. 40Hz az do 15kHz i sluchaj, czy caly czas wszystkie czestotliwosci lokalizujesz dokladnie posrodku.

Ukryta Zawartość

IMG_3628.thumb.jpg.3ed8faaad6a9fd09fd164913a4abe534.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@xajas Dziękuję uprzejmie za zaangażowanie. Zajmę się tematem, coś narysuję z wymiarami itp  pod koniec tygodnia bo mam lekkie urwanie głowy / czas/ 🙂
Generatorem też sprawdzę , dzięki!

--edit

Na razie na szybko..
Posprawdzałem wstępnie generatorem (super narzędzie) i mniej więcej jest równo po środku chociaż czasem wcale nie łatwo określić punkt. Natomiast dziwnie zachowują się niskie częstotliwości w przedziałach ok 40, 50 , 60 Hz gdzie jak siedzę dalej to znika prawie dźwięk słyszalność, natomiast jak się zbliżam słyszę go.  Postanowiłem przecylić ok 4-5 stopni kolumny do siebie chyba jest troskę lepiej (wcześniej stay równolegle)
Domyślam się że  muszę siedzieć w obszarze (trochę bliżej kolumn) gdzie każdą częstotliwość słyszę w tym tak niskie...
Więcej może wieczorkiem lub jak znajdę moment...

Edytowane przez Marek333
59 minut temu, Marek333 napisał:

Natomiast dziwnie zachowują się niskie częstotliwości w przedziałach ok 40, 50 , 60 Hz gdzie jak siedzę dalej to znika prawie dźwięk słyszalność, natomiast jak się zbliżam słyszę go.  Postanowiłem przecylić ok 4-5 stopni kolumny do siebie chyba jest troskę lepiej (wcześniej stay równolegle)
Domyślam się że  muszę siedzieć w obszarze (trochę bliżej kolumn) gdzie każdą częstotliwość słyszę w tym tak niskie...

Nie jest to dziwne tylko zgodne z natura tych zakresow czestotliwosci w pomieszczeniu. W pokoju bedziesz mial obszary wzmocnien i oslabien fali. Obracanie ma niewielki na to wplyw a najwiecej polozenie kolumn wzgledem scian. 

Musisz dobrac tak pozycje kolumn i siedzaca zeby wszystko w miare rowno slyszec (o ile pokoj ci na to pozwoli)

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Natomiast dziwnie zachowują się niskie częstotliwości w przedziałach ok 40, 50 , 60 Hz gdzie jak siedzę dalej to znika prawie dźwięk słyszalność, natomiast jak się zbliżam słyszę go.  Postanowiłem przecylić ok 4-5 stopni kolumny do siebie chyba jest troskę lepiej (wcześniej stay równolegle)

Najlepiej jest z mikrofonem ustawiać kolumny. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pobaw się kalkulatorem i zauważ jak odpowiedź pomieszczenia może się zmieniać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

• Pokaż nowe odpowiedzi