Skocz do zawartości
IGNORED

REL T5 za wysoko oceniany

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Tu akurat jest cena za to coś. Podobno nie ma spadku jakości. 

Podobno. 

Opóźnienia, minimalne ale jednak...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

24 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Przy deathmetalowych blastach dyskwalifikacja.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 22.04.2024 o 19:46, marcinmarcin napisał:

Być może nie wiem nie testowałem na tyle aby się tutaj wymądrzać w tej kwestii. 

Jest to odczuwalne? 

W dniu 22.04.2024 o 20:12, szymon1977 napisał:

Przy deathmetalowych blastach dyskwalifikacja.

Zależy jakiego typu są to opóźnienia. 

Wiele innych rzeczy w twoim systemie przy deathmetalowych blastach może dyskwalifikować:) zgodzisz się prawda?

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Zależy jakiego typu są to opóźnienia. 

Skoro o nich mowa, ta raczej są słyszalne.

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Wiele innych rzeczy w twoim

Wątek nie o moim.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 16.04.2024 o 19:50, Piniu2906 napisał:

Odczucia co do REL T5 były takie, że z tego co pamiętam baś był punktowy dobrze zgrany z aktywnymi Yamaha, nie podobała mi się tylko jakość generowanego dźwięku przez T5. Odniosłem wrażenie że brakowało mu tekstury i też mocy.

To tani i podstawowy model. Trudno duzo od niego wymagac.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Skoro o nich mowa, ta raczej są słyszalne.

Wątek nie o moim.

Aha to jak już przechodzimy do twojego rozmywania to wątek nie o tym. Dobrze. 

Nie wiemy jakie są opóźnienia. Czemu zatem dyskedytujesz? 

W dniu 19.04.2024 o 20:10, szymon1977 napisał:

Coś mi tu nie pasuje: REL to klasa sama w sobie. Na pewno część ceny to dopłata za legendę, więc w określonym budżecie być może u konkurencji znaleźlibyśmy coś lepszego. Ale żeby REL był zły? Nie wierzę!

REL czy legenda? Miałbym wątpliwości. Obecnie na rynku audio jest wiele produktów i z natury jeden w podobnej cenie nie może być jakoś wybitnie lepszy. Poza tym firmy chcą też zarobić

1 minutę temu, Piniu2906 napisał:

REL czy legenda? Miałbym wątpliwości. Obecnie na rynku audio jest wiele produktów i z natury jeden w podobnej cenie nie może być jakoś wybitnie lepszy. Poza tym firmy chcą też zarobić

No jest trochę legendą jeżeli chodzi o produkcję subwooferów. 

Robi to od lat. 

W zasadzie to specjalizuje się tylko w tym. 

Nie wszedł aczkolwiek tego nie wiem poprawcie mnie w żaden większy holding. 

Regularnie wypuszcza poprawione zmienione modele. 

Ale jeżeli chodzi o subwoofery przynajmniej do użytku domowego to ta marka byłaby na pewno na liście które śmiało wybrało by wielu. 

To oczywiście nie oznacza że jedyna

23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

jest trochę legendą jeżeli chodzi o produkcję subwooferów. 

I moim zdaniem w pełni zasłużyli. Zanim skrytykuje się Rela warto ine cuda posłuchać z konkurencji 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

20 godzin temu, marcinmarcin napisał:

I moim zdaniem w pełni zasłużyli. Zanim skrytykuje się Rela warto ine cuda posłuchać z konkurencji 😉

Według mnie też ale oczywiście każdy może mieć prawo do swojej opinii. 

Dlatego wolałem wyjaśnić i też troszkę podpytać

Mam Rela T5 w niedużym pokoju i powiem Wam, że jego optymalne ustawienie nie było proste. Mało tego, po "przemeblowaniu" musiałem zmienić miejsce suba. W obecnym układzie, gdy postawie go np. w lewym rogu to jest najwieksze wzmocnienie najniższych resjestrów, niby jest ok ale jak włącze "Łowce androidów" najnowszą wersję to szyba w drzwiach "chodzi". Metodą prób i błędów znalazłem takie ustawienie, gdzie "nie chodzi" i  nadal go słychać ale rozumiem, że niejedna osoba po takich doświadczeniach się zniechęci...  Z basem jest największy problem, pamiętam, że jak przeniosłem się z bloku betonowego z wielkiej płyty na "poddasze" w swoim domu to myślałem, że sub się popsuł(inny, kinowy, nie Rel akurat).  W tej chwili testuję w swoim pokoju na poddaszu obkładanie ścian twardym gresem - na razie nieduży % ścian ale chyba coś "z tego" będzie w walce z akustyką pomieszczenia... w tej chwili testuje dwa suby, Rel T5 i jakiś stary Goky, który leżał nieużywany ...15 lat ale jest sprawny 🙂

To tylko testy, jeszcze niezakończone ale z fizycznego punktu widzenia ma duże znaczenie rodzaj powierzchni odbijającej... mam wszędzie regipsy, przez które spora część basu ucieka ale nie do końca, skoro rezonanse się pojawiają przy niektórych ustawieniach subwoofera i to mocne. To tylko zabawa/testy - mam po remoncie sporo niewykorzystanych materiałów, pokój jest tylko do mojego użytku więc mogę testować niemal bez ograniczeń. W każdym razie w pomieszczeniu w bloku z betonowymi ścianami z tego samego zestawu kolumn bas był  "o wiele mocniejszy", i cały zestaw grał lepiej. Googlowałem w temacie i znalazłem temat, w którym w podobnych warunkach pomogło w zatrzymanie basu w pomieszczeniu obłożenie regipsów cementowymi panelami Knauffa. Testy mnie nic nie kosztują a choćby zmieniąjąc rozkład mebli w pokoju poprawiłem znacząco stereofonię i detale - i tu akurat wyniki były "spektakularne". Jeszcze tylko basu więcej by się przydało, aczkolwiek w tym temacie też jest postęp ostatnio...

• Pokaż nowe odpowiedzi