Skocz do zawartości
IGNORED

RCA kontra XLR

AndrzejR

Rekomendowane odpowiedzi

Takie małe napięcia szumów trudno bezpośrenio zmierzyć. Można posłużyć sie komputerem i kartą dzwiękową, doprowadzając z badanego punktu do wejścia sygnał w pełnym lub typowym wysterowaniu i bez niego - bez sygnału użytecznego. Dla przykładu: pomiar w oknie rejestratora programu Sound Forge wykazał szumy własne katrty SB vibra na poziomie ok. -72dB (w zależności od ustawień miksera), a przy podłączojej karcie tv bez sygnału -54dB. Podobnie możemy postąpić z innym źródłem, o ile karta ma wysoki SNR własny (poniżej szumów badanego urządzenia) co przy Twojej Audigy 4 nie powinno stanowić problemu. Pozostaje tylko jeszcze odjąć od tego wartość sygnału użytecznego (jeśli nie jest to 0dB) i wten sposób określić różnicę czyli interesującą nas wielkość SNR.

• 8 miesięcy później...

przejściówka z XLR > RCA ma sens np jak chcesz połączyć np Zbalansowany preamp z koncówką mocy na RCA.. np P1.7 z GC ...

miałem przez jakiś czas P1.7 na RCA z A5 na RCA .. zrobiłem w końcu XLR i...... do RCA nie wrócę...

co do różnic w brzmieniu kabli XLR to miałem różne wpięte między preamp a koncówkę i różnice są i to nie małe..

Pozdr

Matt

Skoro już o tym mowa to jeszcze bym spytał, niech ktoś przypomni na jakiej zasadzie wyprowadza się równolegle sygnał niesymetryczny na rca w wypadku gdy są wyjścia xlr konkretnie w odtwarzaczach i czy jest to uniwersalna reguła.

Matthew, 5 Kwi 2006, 07:27

>jak w CD masz XLR i tor jest naprawdę zbalansowany to cd fabrycznie powinno mieć też RCA ale jak

>nie ma do minus zwierasz do masy...

Hop, hop... To wcale nie jest bezpieczny i odpowiedni sposób. Tak to sie robi w systuacjach odwrotnych: gdy CD jest na RCA a wzmacniacz na XLR.

Matthew, 5 Kwi 2006, 10:07

>aha hmmm ..ale tak P1.7 z GC podłączaliśmy ... akurat w tym przypadku się udało tak? ;)

Bo preamp Passa jest tak zaprojektowany, że mozna to zrobić i wtedy działa jako konwertor (desymetryzator) XLR > RCA. Z tym, że na ogół zwiera się wejście w preampie (-) do masy a sygnał z niego wyprowadza się tylko z wyjścia (+).

Jesli w CD nie ma desymetryzatora to zwarcie na jego wyjściu jednego z sygnałów do masy może zjarać układ wyjściowy, a w najlepszym przypadku sprawi, że będzie 'kiepsko' działał.

• 3 lata później...

Zrobiłem sobie dzisiaj z nudów malutki teścik i porównałem brzmienie RCA kontra XLR.

Kabelki były wpięte we wzmacniacz Krell Kav 300i oraz odtwarzacz Krell Kav 300cd.

Moje spostrzeżenia są takie że po XLR-ach dźwięk jest wyraźnie głośniejszy a poza tym różnica jest taka że po RCA dźwięk a w zasadzie scena dźwiękowa jest bardziej skupiona na środku między głośnikami przy XLR-ach odwrotnie scena się poszerza i jakby przybliża do słuchacza,jest też jak mi się wydaje więcej tonów wysokich lub są one bardziej wyraziste sam już nie wiem,tyle usłyszałem ale nie wiem który dźwięk jest"lepszy"z audiofilskiego punktu widzenia.

Nie wiem też czy te moje dwa klocki są w pełni zbalansowanymi konstrukcjami.

Nie są w pełni zbalansowanymi.

W wielu konstrukcjach konstruktorzy "fabryczni" mają bardzo specyficzne podejście [ tzw.kompleks księgowej ].

Bardzo często skąpią buforowania sygnałów, separacji xlr/rca.

Często też celowo pogarszają możliwości wyjść rca na korzyść xlr.

Tak na dobrą sprawę mało jest urządzeń z poprawnie wykonanymi torami symetrycznymi.

Sama desymetryzacja czy też symetryzacja pozostawia wiele do życzenia.

Niby nie powinni mieć wyjścia.

Ale jak zaaplikują rezystorek w szereg z 1kOhm i kondziorek...a później tranzystorek mutujący i znów

koralik.

Innymi słowy jaki kabelek nie podepniemy tak rożnie sobie będzie grało.

Zgadzam sie z darkulem.

W mojego doswiadczenia XLR potrafią grać swobodniej, mniej mułowato niż RCA, ale to mala róznica i bardzo zalezy dużo od sprzętu, więc dla krótkich kabli róznice mogą być pomijalne.

W przypadku XLR tez kable grają podobniej i nie ma takich roznic jak przy wymianie RCA.

Z mojego doświadczenia znacznie bardziej odczuwalne/słyszalne różnice pomiędzy torem rca a xlr są w dużych pomieszczeniach, gdy jest więcej dźwięku. Wtedy xlr maja więcej do zaoferowania, nawet w krótkich połączeniach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.