Skocz do zawartości
IGNORED

RCA kontra XLR

AndrzejR

Rekomendowane odpowiedzi

> Lancaster

Może byłoby ciekawiej, ale niekoniecznie prościej. Objektywne porównanie jest tu mało możliwe, ponieważ należałoby porównywać gruszki z jabłkami. Są urządzenia brzmięce lepiej na XLRach, są i takie, które lepiej brzmią na chinchach. Nie ma 2 takich urządzeń, które różniłyby tylko i wyłącznie kwestie dyskutowane w tym temacie, które można byłoby sensownie porównać. Dyskutujemu tu tylko o tym, które połączenie, lub która konstrukcja daje potencjalnie lepsze możliwości dźwiękowe, i czy w ogóle.

Nasunęło mi się nowe porównanie. Układy symetryczne można by porównać do luksusowych limuzyn lub samochodów sportowych, natomiast XLRy do samochodów terenowych. Samochód terenowy w trudnych warunkach może więcej, lecz większość ich posiadaczy, (prawie) nigdy nie używa ich w terenie. Natomiast na autostradzie lepsze są limuzyny lub samochody sportowe.

Podobnie sprzęt symetryczny/połączenia XLR bezsprzecznie są lepsze w trudnych warunkach - długie przewody, splątane ze sobą, wiele zakłóceń.

Ich zalety stają się wątpliwe w warunkach komfortowych, w domu, tak jak ma to miejsce z Jeepami na autostradzie.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

>stożek

Jeśli jest tak, i tylko tak, jak sam twierdziesz, to wiesz chyba, że układy symetryczne znane są od wielu lat. Jeśli byłyby rzeczywiście zdecydowanie najlepsze - niesymetryczne dawno przestały by być stosowane. I gdyby rzeczywiście tak było, to wszyscy wielcy guru (np. Pass, Curl) od dawna by tylko takie używal i konstruowali. Więc nie wciskaj tutaj, że to tylko moje zdanie. Trzeba przejść przez etap technicznego neofictwa. :-)

Z technicznego punktu widzenia 0,0000001% zniekształceń jest lepsze od 0.01%, a nie ma w tym żadnego przełóżenia na końcową jakość dźwięku.

Tja...

Myly państwo...porozmawiajmy merytorycznie....

=================================

Wszystkie firmy czy konstruktorzy staraja sie uzyskac jak najlepsza symetrie sygnału na wyjściu...tak?Ano TAK!

==========

Mam pytanie do speców ....

Jaki układ wyjściowy [identyczny dla obu opcji] np.mocy daje nam pozytywne warunki sterowania linią:

A>pojedyńczy?

B>zbalansowany?

less, a dlaczego zaraz gruszki z jabłkami? np. Darek, albo stożek piszą, że dobry tor symetryczny będzie miał zawsze przewagę, a nie tylko czasami. Robisz tą samą końcówkę zbalansowaną i nie zbalansowaną(wiem, wiem, to nie będzie taka sama końcówka). Np. Darek ma pewnie gdzieś takie wzmaki, na identycznych klamotach, bo na czymś swój osąd oparł. Maly test, bez mrugania okiem, i będzie wiadomo co i czy lepsze.

Nic tak nie przekonuje, jak opinia sceptyka, ze coś jest faktycznie lepsze, albo przyznanie przez entuzjastę, że nie słychać różnicy. Jeżeli chodzi o mnie to intuicyjnie myślę, że symetryczny będzie lepszy, ale czuć sobie mogę, dobrze by to było jeszcze usłyszeć.

> lancaster, 23 Mar 2005, 12:27

"Robisz tą samą końcówkę zbalansowaną i nie zbalansowaną(wiem, wiem, to nie będzie taka sama końcówka). "

Robisz taki sam samochód terenowy i sportowy (ala Porsche) (wiem, wiem, to nie będzie taki sam samochód).

Czy porównanie będzie mieć sens?

Różnice są zbyt zasadnicze. To nie jest wymiana kondensatora w jednym z dwóch identycznych wzmacniaczy i odsłuchiwanie, który kondensator mniej psuje.

Można by porównywać najlepszych przedstawicieli w danych kategoriach cenowych. Ale sam Darkul stwierdził, że układ symetryczny zawsze będzie znacznie droższy od odpowiedniego niesymetrycznego (podwójny nakład materiałowy itd.). Więc konsekwentnie, z dwóch kosztujących jednakowo dźwiękowo lepszy będzie raczej ten niesymetryczny. A to wyklucza konstrukcje w pełni symetryczne dla wszystkich rozsądnych, którzy mają jakiekolwiek ograniczenia finansowe - po co przepłacać?

"Darek, albo stożek piszą, że dobry tor symetryczny

>będzie miał zawsze przewagę, a nie tylko czasami. "

Tego "zawsze" to nie zauważyłem, poza tym należałoby zdefiniować od kiedy zaczyna się "dobry".

A jeżeli ograniczeń finansowych nie ma? To rejony dla mnie niedostępne, więc mniej interesujące. Ale wydaje mi się, że najdroższe wzmacniacze świata są niesymetryczne.

Również dla mnie symetria jest potrzebna - dla zapewnienia wysokiej mocy bez kosmicznych nakładów - układy niesymetryczne z definicji muszą pracować w kosztownej i niewydajnej klasie A. Ale w tym celu wystarczy, żeby symetryczny był stopień wyjściowy końcówki mocy. Nie trzeba psuć reszty systemu przez niepotrzebną i szkodliwą symetryzację.

Less is more

Tu juz mi ręce opadly....

Więkrzośc drogich czy wzorcowych wzmacniaczy mocy ma budowę symtryczną..to jest fakt!

Bajanie o tym że niema róznicy w brzmieniu miedzy zbalansowanym wzmakiem a niezbalansowanym [przy takiej samej konstrukcji stopnia końcowego]to juz jest .. nie wiem jak to nazwac[by nieobrazić]... mnie to tylko śmieszy czy wręcz rozbraja.

Kwestja czy mnie na to stac czy nie ,nie jest zadnym argumentem dotyczącym jakości brzmienia czy parametrów.

===========

Nawet na durnych TDA 2030 mostek czy symetryczny, wzmak gra lepiej od pojedyńczego stopnia zbudowanego na tych samych kościach...zróbcie sobie prosty eksperyment.[Tanio wam wyjdzie]

===========

A teorie o nizszości NFB[ujemnych sprzezeń zwrotnych] mnie rozczulają.... chłopy zastanówcie się!

Bez tych sprzezeń [niezaleznie czy sa one lokalne czy ogólne]układy by sie wzbudzały.. a w najlepszej opcji były niestabilne,miały ograniczone pasmo mocy.. i duze zniekrztałcenia IMD,TIM.... W obecnej dobie technologii super szybkich i wydajnych prądowo elementów scalonych..czy dyskretnych NFB jest gwarantem poprawnych parametrów pracy[juz o kwestjach termiki i wpływu NFB na nia nie wspomne].

Nawet w technice m.cz.lampowej to pojęcie jest znane i często konieczne w celu uzyskania pasma mocy i stabilnej pracy.

A on obywa się bez układów symetrycznych, bez NFB o nikczemnych scalakach nie wspominając.

I nawet znajduje nabywców, około 10 rocznie, na całym świecie, za 350 k$. Zna ktoś droższego?

[obrazekLUKASZ-284019_1.1]

Less is more

to miał być ten

[obrazekLUKASZ-284025_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Less is more

Obrazka nie widzę...domyslam sie ze pewnie biega o biedaku - Ongaku...

Słyszałem... i nic... na AS.... za te pieniążki ten wzmak powinien za***ać moja psychikę... nic sie takiego niestało...

Za tą kasę wzmak powinien w moim mniemaniu sponiewierac.. w kazdej poprawnej aplikacji systemowej...

>Bez tych sprzezeń [niezaleznie czy sa one lokalne czy ogólne]układy by sie wzbudzały.. a w najlepszej opcji były niestabilne,miały ograniczone pasmo mocy.. i duze zniekrztałcenia IMD,TIM....

?????Co? Może wyjasnisz, kiedy układ może się wzbudzić. Jkai warunek jest konieczny? Bo wedlług mnie tylko wtedy gdy na wejście poda sie sygnał z wyjścia przesuniety w fazie do pierwotnego sygnału >180 stopni. Bez podania z wyjścia żadnego sygnału jest to raczej niemożliwe.

A zniekształceniua TIM i IMD są nierozerwalnie związane z pętlami sprzężenia zwrotnego.

A może istnieja jakieś nowe teorie, o których ja jeszcze nie słyszałem?

No i nic. Ten przerywnik to żaden miażdżący argument.

Ale tak na marginesie, ludzie za to płacą. Czy płacą prywatne porównywalne pieniądze za wzmacniacze symetryczne?

Acha, to akurat żaden Audio Note.

Less is more

>Jar

Wchodzisz w oscylacje?... jezeli starasz sie polemizowac ze mna na temat zasadności stosowania sprzezeń zwrotnych [lokalnych czy ogólnych]w stopniach wzmocnienia m.cz.to ja pisze pass.

Szkoda mojego cennego czasu.

Gdzie ja jestem....

================================================================================

Cieszcie sie życiem i zdrowiem panie i panowie słuchajcie gdzie chcecie i z czego chcecie.....

Faktycznie Darkul musiał chlapnąć jakieś duże piwo, bo jako konstruktor na pewno wie, że sprzężenia są przyczyną wzbudzeń, a nie lekarstwem na nie. Lekarstwem są kondensatory, hamujące ochotę układu na wzbudzenie a przy okazji i dźwięk.

Less is more

Ale ...kocopały... a ja bidny myślałem że kumatymi gadam...

Coś wam się funkcje stosowania NFB popieprzyły...

=====================

Miłego ściemniania ..... [ze swojej strony juz skończyłem ten temat].

>jezeli starasz sie polemizowac ze mna na temat zasadności stosowania sprzezeń zwrotnych [lokalnych czy ogólnych]w stopniach wzmocnienia m.cz.to ja pisze pass.

Szkoda mojego cennego czasu.

A szkoda, może przestałbyś wypisywać rzeczy, których sam nie rozumiesz....

Nie ma lekko namelessclub. Musisz przeczytać wątek od początku wraz z treścią wszystkich linków i dodatkowo sięgnąć do tematu 14105

Less is more

Nic nie jest lepsze, ale na pewno jest inne...

Obojętnie: czy analizujemy RCA vs. XLR czy Single-Ended kontra Push-Pull czy triodę kontra pentodę czy sprzężenia czy brak czy...

Zawsze coś jest kosztem czegoś: zyskujemy na paśmie, ale tracimy na dynamice (vide: sprzężenia), zyskujemy na jakości ale tracimy na sprawności (klasa wzmacniacza), zyskujemy na czystości interfejsu ale tracimy przez jego -niepotrzebne? - skomplikowanie (XLR kontra RCA), itp...

Jak mawia pewien mój znajomy, istotny jest tylko stosunek szajby do pieniędzy. Jeśli na coś nas stać i zostaliśmy do tego odpowiednio przekonani (czyli odczuwamy wewnętrzny przymus, hehe) to droga wolna...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.