Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór głośników frontowych do YAMAHA aventage RX-A1020

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Wzmacniacz YAMAHA aventage RX-A1020. Potrzebuje dobrać kolumny frontowe, narazie chce zrobic tylko stereo w dalszym czasie docelowo kino 5.1 .

Cel główny: muzyka (jestem audiofilem  ) 

Wielkość salonu: około 20m2 otwarty na kuchnie

Zastanawiam się nad: KEF Q750, Dali Oberon 5 lub Monitor Audio Bronze 200.

Czy te fronty podejda wogole do wzmacniacza? Ktore najlepiej wybrac? Licze ze jako ludzie ktorzy sie na tym bdb znaja pomozecie wybrac wlasciwe glosniki. 

Pozdrawiam! 

Jak by nie patrzeć jest to amplituner KD i jeśli masz docelowo wspierać go jednak

subwooferem, to tak duże fronty są trochę na wyrost. Wiem, że chłopcy przeceniają

rozmiar 😉 ale w wielu przypadkach chyba wystarczą dobre monitory.

Audiofil raczej od Haydna i Grappely'ego czy Zenka 😉 to też jest pytanie i jeśli

przeważa repertuar akustyczny to ja bym unikał twardych kopułek.

Yamaha wg. testów ma tak duży zapas mocy, że raczej nie powinna się obawiać

klasycznych rozwiązań kolumn. Masz więc sporą ich ilość do wyboru.

Pewnie zadecyduje i tak budżet, ale chodzi o nówki czy też używane ?

Jeśli używane, to lepiej lokalnie, bo jak chcesz duże, to część jest bez dostawy ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Będą to nowe kolumny, mieszkam w Holandii nie w Polsce jest tu tego trochę z dostawą także z tym nie ma problemu. Głównie słucham rocka muzyki z lat 80/90 różnego rodzaju pop/rock/ czasem blues. Twarde kopułki to mówisz o kefach tak? 

Bronze to też nie jest miękka kopułka. 

Ale z drugiej strony jak lubisz bardziej "wyraziste" brzmienie, to coś z B&W.

Taki przykład miękkich to choćby Mission QX3 czy Polki Reserve R500 czy R600.

A jest przecież i Dynaudio czy Quadral z pierścieniowym czy wstęgą na górze.

Taki np. Focus a nawet Stevie Ray Vaughan też powinien zabrzmieć 😉 

Nie znam dostępności wielu produktów na rynku NL, więc trudno coś polecać,

bo choćby w NO wiele firm jest w ogóle nieobecnych. Może się okazać, że u Ciebie

jest podobna sytuacja ... jak z Fordem - w każdym kolorze, byle to był czarny 😉

Poza tym zawsze jest jeszcze kwestia budżetu, a kolumny są najważniejsze ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć 🙂 Ogółem wszystko zależy od tego, jaki dźwięk preferujesz. 

KEF Q750 to granie ze spokojniejszym stylem, dla niektórych wręcz ciemniejsze. Monitor Audio Bronze 200 to jaśniejsze brzmienie, bardziej V-ką, wiele osób do rocka właśnie coś takiego preferuje. Dali Oberon są plus minus pomiędzy nimi. Polki R500 są z kolei cieplejsze, ale bardzo żywe i muzykalne, dla niektórych aż za bardzo 😉 Do Twojej Yamahy wszystkie się w miarę zgrają, więc reszta to kwestia Twojego gustu oraz metrażu pomieszczenia, bo MAB 200 są fajne do mniejszych pokoi. 

W razie czego zapraszamy do kontaktu i na odsłuchy 😉 

Edytowane przez Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

@Q21

Może być ciężko się umówić; jednak ok. 1100 km swoje robi 😉 

51 minut temu, audioburak napisał:

@Q21

Może być ciężko się umówić; jednak ok. 1100 km swoje robi 😉 

Hahaha to prawda, chętnie bym przyjechał zobaczyc i posłuchać ale ten dystans... Mimo wszystko dziękuję Wam za wyjaśnienie jak to działa gdyż teraz już mniej więcej rozumiem. Jeszcze tylko muszę doczytać o kablach i można zamawiać :D

Jeżeli jesteś audiofilem I naprawdę myślisz o odsłuchu muzyki to niestety ale muszę cię zmartwić. 

Mimo że to bardzo fajny model amplitunera kina domowego to on nie będzie dobrze grał w stereo. 

Miałem modele 1050 1070 i 1080. Chyba że ta 20tka jest inna.

Yamaha w tym modelu prezentuje na prawdę wysoki poziom przestrzenności i czystości dźwięku do tego gra bardzo przyjemnie analitycznie szybko i punktowo. 

Jednak to nie zawsze jest oczekiwane również w przypadku stereo. 

Mi zdarzało się na tym słuchać muzyki Ale raczej w tle.

Jeśli określasz siebie mianem audiofila to powinieneś celować w końcówkę mocy do niego albo w czysty wzmacniacz stereofoniczny. 

Natomiast wracając do samych kolumn do tego amplitunera to moim zdaniem Aurora 700, elaci w zasadzie wszystkie modele, dali oberon ale 7 oraz kef q750

Ciekawe, na jaki sprzęt w końcu padło ...

51 minut temu, audioburak napisał:

Ciekawe, na jaki sprzęt w końcu padło ...

Narazie jeszcze na żaden. Zastanawiam się mniej więcej między tymi kefami a monitor bronze ale mimo wszystko chyba jakoś bardziej bym się skłaniał do tych kefow q750 mimo wszystko. Nie mniej jednak ciesze się że tak miło szybko i konkretnie mi odpowiedziano gdyż na innym forum zadałem to samo pytanie już po raz drugi i nikt nie raczył odpowiedzieć :) . Narazie kupię tylko dwie kolumny frontowe gdyż muszę przyzwyczaic żonę że w salonie tam "coś nowego się pojawiło" :D polecalibyście jakies konkretne kable do tego żeby to połączyć? Jak tak to jakie? Już Domknijmy sprawę do końca... :D

Ciekawa konstrukcja, bo jakby z dwóch głośników plus dwie membrany bierne na dole.

Mogą być mało wrażliwe na ustawienie przy ścianie, ale rogów bym unikał.

Kable to bym kupił najtańsze dostępne i dopiero po dłuższym posłuchaniu zdecydował,

czy jest OK czy czegoś jest za mało ... albo za dużo 😉 Wtedy szukał docelowych.

Panowie a czy Dali Oberon 7 w porównaniu do tych kefow nie będą lepsze ? Te są 6 omowe natomiast kefy mają 8 omów. Jeszcze tak się ostatecznie zastanawiam :D 

KEF'y są tylko na tabliczce 8 Ohm, ale jeśli sama firma podaje minimalną 3,8 Ohm

oznacza, że są to kolumny 4 Ohm. Dali mierzone w AUDIO mają deklarowane 6 Ohm.

Poza tym inny charakter góry pasma w Dali; zalecam posłuchanie.

Moim zdaniem kolumny to najważniejsza część zestawu i lepiej byłoby wybrać

własnymi uszami. Chyba, że jak część kolegów nastawiasz się na szybką sprzedaż,

a są i tacy, co patrzą tylko na to co się szybko zbywa 😉 

8 godzin temu, audioburak napisał:

KEF'y są tylko na tabliczce 8 Ohm, ale jeśli sama firma podaje minimalną 3,8 Ohm

oznacza, że są to kolumny 4 Ohm. Dali mierzone w AUDIO mają deklarowane 6 Ohm.

Poza tym inny charakter góry pasma w Dali; zalecam posłuchanie.

Moim zdaniem kolumny to najważniejsza część zestawu i lepiej byłoby wybrać

własnymi uszami. Chyba, że jak część kolegów nastawiasz się na szybką sprzedaż,

a są i tacy, co patrzą tylko na to co się szybko zbywa 😉 

Nieeee raczej nie będę tego szybko sprzedawał. Decyzja podjęta, zamówiłem Oberony. Zobaczymy :) zawsze mam 30 dni na odesłanie ... xD

Myślę, że zostaną ...

Delektujesz się czy może już zwrócone? 😄

W dniu 23.04.2024 o 18:03, Ethorious napisał:

Witam 

Wzmacniacz YAMAHA aventage RX-A1020. Potrzebuje dobrać kolumny frontowe, narazie chce zrobic tylko stereo w dalszym czasie docelowo kino 5.1 .

Cel główny: muzyka (jestem audiofilem  ) 

Wielkość salonu: około 20m2 otwarty na kuchnie

Zastanawiam się nad: KEF Q750, Dali Oberon 5 lub Monitor Audio Bronze 200.

Czy te fronty podejda wogole do wzmacniacza? Ktore najlepiej wybrac? Licze ze jako ludzie ktorzy sie na tym bdb znaja pomozecie wybrac wlasciwe glosniki. 

Pozdrawiam! 

Można na tym amplitunerze zbudować niezły system do słuchania też muzyki jak i kino domowe, za nie duże pieniądze ale jest to trochę zabawy w doborze kabli rca jak i zasilających,jak i reszty komponentów takiego systemu.

Mi to zajęło 2 lata, ja mam aventage RX-A1010 i kolumny Audio Pro Avanto 5.0,subwoofer rel 205 gramofon denon 57l,przedwzmacniacz lampowy,odtwarzacz kina domowego Oppo 105d i jak niektórzy są zdziwieni że taki zestaw może zagrać jak na dobrym wzmacniaczu  stereo.

Jest trochę z tym zabawy to jest jeszcze uzależnione od samego pomieszczenia w którym to ma zagrać, trudno jest doradzać bo każdy ma inne ucho jak i preferencje.

Edytowane przez RYSZARD13
9 godzin temu, audioburak napisał:

Delektujesz się czy może już zwrócone? 😄

Czekam na dostawę. :D jeszcze... A co do tego jak to gra.. to zobaczymy jak przyjdzie to nagram filmik i wstawię zawsze coś..  :) pomieszczenie ma 20m2 otwarte na kuchnię. Zobaczymy :) 

Edytowane przez Ethorious

Do metrażu pasuje. Z wpisu kolegi widać, że można 😉

W dniu 25.04.2024 o 04:50, Ethorious napisał:

Panowie a czy Dali Oberon 7 w porównaniu do tych kefow nie będą lepsze ? Te są 6 omowe natomiast kefy mają 8 omów. Jeszcze tak się ostatecznie zastanawiam 😄

Nie będą.

Nie patrz na omy na opakowaniu bo to fikcja.

Ja bym wolał Kefa no ale co kto woli. I tak masz link więc w takim celu powinny być wykorzystywane. Czym prędzej kup pozostałe do kina.

To program na "kiedyś" - na razie tylko stereo, ale pewnie autor zajęty pakowaniem

kolumn z powrotem w kartony nie ma czasu na bazgraninę na forum 😉 

Mam czas i śledzę wątek, tylko coś chyba jest źle poustawiane we wzmacniaczu. Nie satysfakcjonuje mnie ten dzwiek. Oo tak jakby nie było dobrych ustawień dźwiękowych albo kabel? 

Sprawdź w pierwszej kolejności na direct/pure direct, to wyłączy wszelkie ulepszacze i equalizery. Masz jeszcze restorer ale musi już bazowo na direct grać w miarę dobrze i się podobać. Jak gra kiepsko lub charakter brzmienia nie pasuje, to z tym za wiele nie powalczysz (poza dodaniem/odjęciem basu/góry). Być może kolumny muszą się trochę rozegrać, membrsny rozruszać, skoro to nówki. Niech pograją pare dni i wtedy ocenisz. 

Edytowane przez don111

Ale co Ci nie pasuje ? Brak basu, za dużo czy pasmo nie takie albo za dużo góry,

albo za mało - może coś bliżej ...

1 godzinę temu, don111 napisał:

Sprawdź w pierwszej kolejności na direct/pure direct, to wyłączy wszelkie ulepszacze i equalizery. Masz jeszcze restorer ale musi już bazowo na direct grać w miarę dobrze i się podobać. Jak gra kiepsko lub charakter brzmienia nie pasuje, to z tym za wiele nie powalczysz (poza dodaniem/odjęciem basu/góry). Być może kolumny muszą się trochę rozegrać, membrsny rozruszać, skoro to nówki. Niech pograją pare dni i wtedy ocenisz. 

Było coś nie tak z czystością dźwięku. Don111 załatwiłeś wszystko jednym kliknięciem, dałem pure Direct i gra elegancko. Chyba jakieś equalizery były poprzestawiane... Oo 

No to skoro tak jest to najlepiej wyzeruj amplituner do ustawień fabrycznych. 

Możesz wówczas przeprowadzić kalibrację. 

Zobaczysz co się zmieni czy w odpowiednią stronę. Łatwo to ewentualnie włączysz wyłączysz 

Czyli zostają? 😛

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No to skoro tak jest to najlepiej wyzeruj amplituner do ustawień fabrycznych. 

Możesz wówczas przeprowadzić kalibrację. 

Zobaczysz co się zmieni czy w odpowiednią stronę. Łatwo to ewentualnie włączysz wyłączysz 

Czyli zostają? 😛

Tak na bank zostają ^^ tylko wydaje mi się że kabel do wymiany. Czytałem że do tych głośników powinien być jakiś o przekroju 2,5mm? 

Edytowane przez Ethorious

A jaki masz kabel i skąd te podejrzenia 😉 - co nie pasuje ?

Firma Bose zaleca do swoich kolumn 0,75 mm2 nawet do 7 m  ...

• Pokaż nowe odpowiedzi