Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana TDA1540 na TDA1541(A)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, macie jakieś propozycje? problem najogólniej wynika (z moich wstępnych wniosków) że z filtra osobno występuje kanał lewy i prawy (może bałoby się jakoś go scalić)

https://www.audiostereo.pl/topic/167034-zamiana-tda1540-na-tda1541a/
2 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Ale wiesz że 1540 jest 14bit a "1ka" 16bit i przez to dynamika 4x gorsza?

wiem że da się wcześniej w jakimś układzie (przed filtrem) przestawić bity

12 minutes ago, witek_z said:

wiem że da się wcześniej w jakimś układzie (przed filtrem) przestawić bity

Grubo. Nie sądzę żeby to się dało poprawnie wykonać w warunkach DIY ale jeśli dasz radę to olbrzymi szacun. Wolę prostsze podejście - kupno 1541 🙂

Tu nie chodzi o przedstawienie bitów a o poziom wyjścia. Możesz zrobić tak że podajesz 16bit i te mało znaczące ignorujesz ale wtedy tracisz dynamikę tak czy owak.

Edytowane przez Daniel_68412

Daniel_68412, jak puszczasz płytę 16 bit to elektronika musi jakoś zgubić 2 bity, więc tak jak napisałem wcześniej jakąś nogę (nie wiem w którym scalaku ale się dowiem) podpina się do +5V i mamy 16 bit.

41 minutes ago, witek_z said:

Daniel_68412, jak puszczasz płytę 16 bit to elektronika musi jakoś zgubić 2 bity, więc tak jak napisałem wcześniej jakąś nogę (nie wiem w którym scalaku ale się dowiem) podpina się do +5V i mamy 16 bit.

Skoro tak to po co robili przetwornik 16bit?

Idąc dalej tym tropem możemy zrobić z 1541 18bit?

Mocno wątpię czy tak osiągniesz lepsze granie niż z rzutowania 16na14 bit w źródle.

W dniu 27.04.2024 o 12:37, Daniel_68412 napisał:

Nie sądzę żeby to się dało poprawnie wykonać w warunkach DIY ale jeśli dasz radę to olbrzymi szacun.

W SAA7000 trzeba nóżkę 16 podpiąć do +5V i będzie 16 bitów.

2 minutes ago, witek_z said:

W SAA7000 trzeba nóżkę 16 podpiąć do +5V i będzie 16 bitów.

to producenta poinformowac zeby do specki wrzucili ;]

a na serio co rozumiesz przez to falszywe stwierdzenie ze bedzie 16bitow? w sensie przetwornik zakceptuje slowo 16bitowe i po prostu wytworzy jakis dzwiek czy tez moze przetwornik utworzy w sobie nowe rezystory i transformuje w forme 16bitowa? 

osobiscie uwazam ze nie bedzie 16bitow ale jak lubisz bajki...

23 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

a na serio co rozumiesz przez to falszywe stwierdzenie ze bedzie 16bitow?

przecież temat jest o zmianie 1540 na 1541 jak przestawisz nóżkę o której piszę to można użyć przetwornika 16 bit, nie wiem jeszcze jak zespolić sygnały z lewego i prawego kanału ale Ty mi w tym nie pomożesz.

28 minut temu, Daniel_68412 napisał:

osobiscie uwazam ze nie bedzie 16bitow ale jak lubisz bajki...

myślę ze jesteś ciut irytujący

36 minutes ago, witek_z said:

myślę ze jesteś ciut irytujący

a ja mysle ze od poczatku zle przypadek opisales to pozniej wychodzi rozmowa dupy z pomidorem - ja myslalem ze chcesz z 1540 zrobic 16bit 😄

jak masz filtr (ktory?) co podaje kanaly osobno to 1541 umie przyjac osobno prawy i lewy kanal - wystarczy go odpowiednio ustawic

Edytowane przez Daniel_68412

😀

15 minut temu, Daniel_68412 napisał:

ja myslalem ze chcesz z 1540 zrobic 16bit 😄

zastanawiam się czy po polsku umiesz czytać? (zerknij na tytuł tematu)😀

Edytowane przez witek_z

podaj jaki to filtr a nawet jak filtr nie bedzie pasowal to mozna go podmienic przeciez - tak czy owak rzezba bo w miejsce 2 kostek bedziesz mial 1 i drutowanie pcb, sygnalu nie musisz zcalac wrecz jest to niewskazane - 1541 bedzie znacznie lepiej zamiatal w trybie rownoleglym

9 godzin temu, witek_z napisał:

a wystarczy odczytać tytuł tematu 😀

Witku, po przeczytaniu tytułu domyślałem się o co chodzi. Ale po przeczytaniu treści wątków już nie 😁 Ale spoko, i tak raczej nic ciekawego nie wniósłbym do dyskusji.

Pozdrawiam.