Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki do 1500zł (tylko używane!) trzy dni nie spałem bo siedzę i czytam pomóż bracie

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocy chłopaki szukam wyjątkowych jak na swoją cenę wyśmienicie grających używanych kolumn do 1500zł. wielkościowo tannoy m1 lub trochę większe choć zalezy mi na mniejszych bo to mobilny setup. brzmieniowo chętnie jakby było podobnie do yamahy dxr 8 mkII albo lepiej.

co do wzmaka to zamówiłem to 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - taka nowość co ponoć daje po raz pierwszy jakość porównywalną do wzmaków klasy premium w klasie d (przyjdzie w czerwcu). Nigdy takiego nie miałem więc nie wiem o czym mówię :D gdyby któryś kolega chciał zerknąć i wyrazić opinię na ten temat to tutaj jest link do testu:

Niestety klasa AB odpada gdyż będzie to jechało na baterii, dość potężnej bo 3600Wh ale jednak maksymalizuję czas grania a sprawność. na wadze też mi zależy więc wole wzmaka co wazy 1kg a nie 13 :D.

Po trzech nocach nieprzespanych  mam takie wytypowane modele:

Acoustic Energy AE-1 Series 2

Tonsil Ex 1s

Acoustic Energy AE100

Tonsil Siesta Sat / Acoustic energy aegis one

Tannoy m2

Tannoy m1

Fajnie jakby grały dość neutralnie gdyż chciałbym je używać jako odsłuchy na scenie ale jeśli miałby wybierać między tym że bedą grał neutralnie a czymś po prostu lepszy to wybieram lepsze. 

Poleci ktoś coś wybitnego? albo ktoś coś sprzedaje?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gunthers12

Quad 12L - jeszcze mi wpadły w oko

oraz się zastanawiam nad kupnem gotowych DIY. opłaca się toto? jeśli tak to polecicie kogoś?

4 godziny temu, gunthers12 napisał:

Fajnie jakby grały dość neutralnie gdyż chciałbym je używać jako odsłuchy na scenie

Kali LP-UNF 1500 zl razem ze wzmacniaczem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4 godziny temu, gunthers12 napisał:

zastanawiam nad kupnem gotowych DIY

Ukryta Zawartość

jeśli to jest zapha projekt to warto

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny o wysokiej impedancji i wysokiej efektywności będą mniej prądu potrzebować.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Do takich celów może 8 Ohm STX 110.Śmieszne pieniądze a grają 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

13 godzin temu, SZROT napisał:

Kali LP-UNF 1500 zl razem ze wzmacniaczem.

nie więrzę że nowe za 1500 złotych grają dobrze. już mnie ktoś kiedyś na syfiastego edifiera namówił za około 1500zł i nigdy więcej.

12 godzin temu, szpotek73 napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeśli to jest zapha projekt to warto

problem tylko że one są ogromne i się nie nadadzą bo potrzebuje czegosc w rozmairze tannoya m1

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

Kolumny o wysokiej impedancji i wysokiej efektywności będą mniej prądu potrzebować.

zgadza się i takich też kolumn szukam le jest to tylko jeden czynik stare wzmacniacze klasy AB mają sprawność rzędu 50% zaś nowe D 90%.

7 godzin temu, audioburak napisał:

Do takich celów może 8 Ohm STX 110.Śmieszne pieniądze a grają 

serio? szukam dobrych głośników a nie tektury.

2 godziny temu, dedal75 napisał:

Magnat Quantum 673

nie mogę nic na ich temat znalezc porownywales je moze z tonsilami siesta albo tannoyami albo czyms z wyzszej polki? jak to wypada?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quantum to bardzo udana seria . 

Zdarzały się 600-800 za parę .

Nie porównywałem z wymienionymi , dawno temu u znajomego słuchałem .

Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Tektura trafia się nie tylko w STX, a jak chcesz dobrze grające to są teraz Ushery S 520 na alle

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, audioburak napisał:

Tektura trafia się nie tylko w STX, a jak chcesz dobrze grające to są teraz Ushery S 520 na alle

dalej uwazam ze nie ma opcji zeby nowe za 1500zł za parę grały lepiej niz 1500 złotych uzywane za parę. moj punkt odniensienia co chiałbym zakupić to cos w okolicy KEF LS50 albo lsx brzmieniowo i jakościowo. (mam PTSD po edifierach)

6 godzin temu, Piotrek111 napisał:

ARES Bookend bardzo ciekawe.

porównywałeś je moze z tannoyami m1 albo m2? ew z kef?

W dniu 2.05.2024 o 06:49, gunthers12 napisał:

Quad 12L - jeszcze mi wpadły w oko

oraz się zastanawiam nad kupnem gotowych DIY. opłaca się toto? jeśli tak to polecicie kogoś?

Mało popularne są te Quedy, ale bardzo dobrze grające. 

De gustibus non est disputandum

Też szukałem podstawek od jakiegoś czasu z miesiąc w tej cenie i trochę droższych ale albo uzbroisz się w cierpliwość i będziesz szukał okazji w używanych albo się uda albo nie... albo pójdziesz do salonu też możesz znaleźć okazję jakieś z outletu wystawki. Posłuchasz i może się ździwisz chodź pewnie masz raję i nie znam twoich oczekiwań bo komuś mogą się spodobać (te w cenie 1500 lub zbliżonej) tobie już nie.

Edytowane przez MusicManiacX
1 godzinę temu, Yankes napisał:

Mało popularne są te Quedy, ale bardzo dobrze grające. 

Porównywales może z jakimiś kolumnami z pierwszego posta ?

W dniu 2.05.2024 o 06:49, gunthers12 napisał:

Quad 12L

To są raczej spore podstawkowe na 17 cm wooferze i dość sporej obudowie.

Jak chcesz wybitne male kolumnienki to idz w Dynaudio Excite X14 albo Sonus Faber Toy 1.

Z modeli pasywnych polecam ci faktycznie model M2 którego sam wspomniałeś aczkolwiek on nie jest wielkości M1 gdzie miałeś to w założeniach. 

Ae100 też całkiem ciekawe bardziej otwarte ale naturalne granie. 

Natomiast dobrą opcją byłoby zakup używanych aktywnych monitorów wówczas jednak zakup fosi nie był potrzebny