Skocz do zawartości
IGNORED

B&W 603 S2 z Sonos Amp szuka alternatywy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam tak jak w tytule wymieniony sprzęt. 

Jako eksperyment kupiłem WiiM Pro Plus i jest lepiej.

Generalnie slucham muzyki w kierunku George Michael,  Bliss, Chris Botti, Diana Krall itp

Tak tez zostało, teraz myślę o zmianie tego sonosa na coś używanego i analowego ( np.Yamaha AS 700, AS 1000 itp ) I mam pytanie do Was czy to dobry kierunek?.

Budżet to ok. 4.000 PLN 

Z góry dziękuję za odpowiedź. 

29 minut temu, Marcus72 napisał:

I mam pytanie do Was czy to dobry kierunek?.

Zły. To krok w bok. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Marcus72 napisał:

Ok, a konkretnie?

Wolałbym raczej krok do przodu:-)

Te Yamahy to krok w bok. Zwiększ lekko budżet i szukaj Roksan Caspian M2, coś z Haiku Audio, Arcam SA30, Unison Research.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

OK. A konkretnie to skąd ten pomysł z wymianą Sonos'a ?

To kluczowe pytanie i może akt oskarżenia powinien dotyczyć innego fragmentu

tego zestawu 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ale jak jest lepiej skoro wiim pro + to streamer a nie wzmacniacz. 

Lepiej w obsłudze? Bo w dźwięku no jak? Na transporcie? Hmmm

Do bowersa też szedł bym w coś cieplejszego. M2 raczej nie znajdziesz w tej cenie. Sa30 też nie. Jeśli tak to powiem bierz śmiało. 

Realnie sa20, denon pma 1520, xindak jest w zasięgu.

Cześć 🙂 Może być ciężko znaleźć znaczny krok do przodu, ale coś się znajdzie 😉 Na pewno posłuchałbym Musical Fidelity M2si, Atolla IN80, Vincent SV-200 😉 W razie czego zapraszamy do kontaktu i na odsłuchy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

4 godziny temu, Marcus72 napisał:

Witam, posiadam tak jak w tytule wymieniony sprzęt. 

Jako eksperyment kupiłem WiiM Pro Plus i jest lepiej.

Generalnie slucham muzyki w kierunku George Michael,  Bliss, Chris Botti, Diana Krall itp

Tak tez zostało, teraz myślę o zmianie tego sonosa na coś używanego i analowego ( np.Yamaha AS 700, AS 1000 itp ) I mam pytanie do Was czy to dobry kierunek?.

Budżet to ok. 4.000 PLN 

Z góry dziękuję za odpowiedź. 

Szukaj czegoś z ocieploną średnicą i miękkim basem. Te kolumny mogą zagrać sporo lepiej niż z Sonosem 😉 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Szukaj czegoś z ocieploną średnicą i miękkim basem. Te kolumny mogą zagrać sporo lepiej niż z Sonosem 😉 

Dokładnie tego szukam:-).

Moim priorytetem jest dźwięk i tutaj jest znacznie lepiej niz bezpośrednio z sonos amp,  tak wiec streamer wiim jest dla mnie lepszy.

Popatrzę co bedzie w zasięgu i okolicy do ustrzelenia...

Dzieki za sugestie. 

Teraz, Marcus72 napisał:

Dokładnie tego szukam:-).

Moim priorytetem jest dźwięk i tutaj jest znacznie lepiej niz bezpośrednio z sonos amp,  tak wiec streamer wiim jest dla mnie lepszy.

Popatrzę co bedzie w zasięgu i okolicy do ustrzelenia...

Dzieki za sugestie. 

może się uda Coplanda nawet CSA-8 upolować, to byłby piecyk do tych kolumn 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Tego porównania nadal nie rozumiem. 

Streamer wiim nie gra wcale dźwiękiem cieplejszym czy łagodniejszym. To urządzenia charakteryzują się dość dokładnym i analitycznym brzmieniem. 

Do tego jeżeli go podłączasz pod obecny wzmacniacz to jest to jedynie rola transportu. 

A mówimy tutaj o zupełnie innym wzmacniaczu innej charakterystyce. Ciepłym, głębszym na dole. 

Trafiłem na pomiary B&W w AUDIO i trzeba wyjątkowego wzmacniacza, żeby uzyskać

satysfakcjonujący wielu bas, bo poważny spadek ich spl zaczyna się już od 100 Hz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dlatego jakiś Musical byłby pewnym rozwiązaniem; o ile autorowi chodzi między

innymi o ilość basu, ale zapewne odbędzie się to kosztem innych zakresów 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Generalnie to z basem nie ma problemu,  czasami az za dużo. Mam Tidal HiFi, slucham raczej cicho( wieczorem), max 1/3 mocy. Wazne sa detale i smaczki w muzyce (np. Ane Brun)

Ten sonos jest całkiem ok, ale w miarę jedzenia apetyt rosnie . Czy między Musical Fidelity m2si a m3si będzie duza różnica?

Marcus a skąd jesteś? Pod koniec tygodnia wracam do Warszawy z nowym sprzętem i swojego Arcama SA30 będę sprzedawał, no tyle że chcę ciut więcej niż 4000zl.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

To tym lepiej dla ciebie bo właśnie tam masz model sa30 w bardzo dobrej cenie nowy. Koledzy coś słusznie zauważyli że te kolumny po prostu tak mają więc żeby się nie okazało że wybór nowego wzmacniacza i tak wymusi dołożenie subwoofera. 

Najlepiej byłoby wypożyczyć któryś sprzęt do domu i sprawdzić czy na pewno to są zmiany których oczekiwałeś

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

To tym lepiej dla ciebie bo właśnie tam masz model sa30 w bardzo dobrej cenie nowy. Koledzy coś słusznie zauważyli że te kolumny po prostu tak mają więc żeby się nie okazało że wybór nowego wzmacniacza i tak wymusi dołożenie subwoofera. 

Najlepiej byłoby wypożyczyć któryś sprzęt do domu i sprawdzić czy na pewno to są zmiany których oczekiwałeś

Piotrze one już nie są w tak dobrej cenie jak przed tem.Wcześniej była promocja ,można było kupić poniżej 1500euro, teraz trzeba dać 300 euro więcej. Tu jest trochę inaczej niż w Polsce, salony końcówek sprzętu, który już nowy nie będzie do nich przychodził,chcą się pozbyć za jak najniższą cenę.Może jeszcze gdzieś się trafi taniej ale obecnie trzeba dać około 1800 euro.

Marcus a gdzie w tych Niemczech jesteś bo ja tak kursuje Warszawa-Krefeld.

Marcus jak jesteś w Niemczech to polecam ci tego wzmaka, gwarantuję ci że będziesz bardzo zadowolony, do niego najwyżej dokupisz sobie streamer, lub podłączysz w roli streamera-laptop.

Ten wzmak to Qudral Aurum A9, ja własnie na niego wymieniłem swojego Arcama sa30. Nie ma streamera i korekcji akustyki, ale gra naprawdę super.W cenie do 2 tys euro nic nowego lepszego nie kupisz.On teraz kosztuje 1272,04 euro z wysyłką przy wpłacie przelewem.Jak wchodził do sprzedaży kosztował 2500euro i gra na tym poziomie.Sprzedają go za tyle bo to już ostatnie sztuki i salon chce się ich pozbyć.

Tu masz link.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Dzieki za ofertę.  Tak jak pisałem szukam do 4000 PLN.  Wiec nie będę sie rozpedzal za bardzo.  Popatrzę u siebie co bedzie w okolicy. 

Narazie dziękuję za pomoc. Teraz trzeba w/w propozycje potestowac.

16 minut temu, Marcus72 napisał:

Dzieki za ofertę.  Tak jak pisałem szukam do 4000 PLN.  Wiec nie będę sie rozpedzal za bardzo.  Popatrzę u siebie co bedzie w okolicy. 

Zrobisz jak uważasz ale tu wydasz 5500zł,a będzie grał jak taki za ponad 10tys zł.Jedyne wyjscie to szukać wsród używek, ale jak je wtedy testować.

Ja już kupiłem 2 te Qudrale.

To wszystko nowe do 4tys zł to kiepski poziom grania,ale to twój wybór.

Skoro padła nazwa firmy, to trzeba mieć świadomość, że dużo poważniejszą różnicę

i komfort długiego słuchania robią raczej kolumny, a nie ich napęd.

Taka choćby niedroga seria Argentum Quadrala powinna bardziej zmienić charakter

brzmienia i umożliwić nawet ciche wieczorne słuchanie. A są również wyższe serie

firmy czy to z pierścieniówką, czy też wstęgą na górze pasma. Taki OFF 😉 

Ale się wkurzyłem, napisałem takiego długiego posta i jak kliknęłam odpowiedź to wywaliło mnie z forum na kompie. Nie chce mi się tego jeszcze raz pisać. 

12 godzin temu, treinerek napisał:

Piotrze one już nie są w tak dobrej cenie jak przed tem.Wcześniej była promocja ,można było kupić poniżej 1500euro, teraz trzeba dać 300 euro więcej. Tu jest trochę inaczej niż w Polsce, salony końcówek sprzętu, który już nowy nie będzie do nich przychodził,chcą się pozbyć za jak najniższą cenę.Może jeszcze gdzieś się trafi taniej ale obecnie trzeba dać około 1800 euro.

Marcus a gdzie w tych Niemczech jesteś bo ja tak kursuje Warszawa-Krefeld.

Marcus jak jesteś w Niemczech to polecam ci tego wzmaka, gwarantuję ci że będziesz bardzo zadowolony, do niego najwyżej dokupisz sobie streamer, lub podłączysz w roli streamera-laptop.

Ten wzmak to Qudral Aurum A9, ja własnie na niego wymieniłem swojego Arcama sa30. Nie ma streamera i korekcji akustyki, ale gra naprawdę super.W cenie do 2 tys euro nic nowego lepszego nie kupisz.On teraz kosztuje 1272,04 euro z wysyłką przy wpłacie przelewem.Jak wchodził do sprzedaży kosztował 2500euro i gra na tym poziomie.Sprzedają go za tyle bo to już ostatnie sztuki i salon chce się ich pozbyć.

Tu masz link.

Ukryta Zawartość

No jak zainteresowanie jest duże s mało sprzętu to jego cena rośnie to akurat w Niemczech i w Polsce jest dokładnie tak samo. 

U nas sa30 jak salon jakiś miał jedną ostatnia sztukę to nie dawał nic upustu. Czekał.

12 godzin temu, Marcus72 napisał:

To będzie nieco wiekowy sprzęt juz. Zapewne bez dac no i bez streamu.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie,  

niestety z braku czasu nie udalo mi sie jeszcze wymienić sonosa. 

Ale jest dobra wiadomość,  budżet zwiekszyl sie do ok. 2000 €.

W okolicy znalazłem ofertę Accuphase E 212 po wizycie 03.24 w autoryzowanym serwisie( kosmetyka , plus poprawione wszystkie lutowania i wymiana 4 kondensatorów) jest na to rachunek. Wiadomo sprzęt Ok. 20 lat ma, ale kiedyś miałem Accuphase i było to bardzo fajnie granie.

Czy raczej w coś innego/ nowego iść?

Duże znaczenie ma dla mnie mala utrata wartości sprzętu. 

Pozdrawiam 

Sprzęt jeśli jest po prawidłowym serwisie to pogra jescze długo. 

Zwłaszcza że jeżeli go słuchałeś i ci odpowiadam no to faktycznie być może jest to dobry krok. Aczkolwiek cena..... Nie wiem. To chyba nie okazja.

Z nowych sztuk znajdziesz Roksan Caspian M2. Dobrze się z nimi zgra. Nie jest nadmiernie ciepły ma przyjemną średnicę i daleko mu do ostrości. 

Albo łączony z bowersam często atoll in200

Ok, dzięki za szybką odpowiedź.  Zobaczymy czy cenowo sie dogadam z właścicielem accuphase. 

Co do tej propozycji z Roksan to tak na szybko ciezko cos w okolicy znaleźć.