Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik basowy w ścianie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i z góry dziękuję za sensowny komentarz w temacie.

Wkrótce będę urządzać nowy salon.

Rozważam następujący setup:

- ścianka tv szerokość 2,6m

Na niej stereo 2x KEF 3160 (głośniki zabudowane w ścianie), TV szerokość około 140cm.

Odsłuch planowany z odległości około 2,5m także warto byłoby umieścić te głośniki jak najdalej od siebie - myślę, że około 30cm od ściany (nie za blisko?) a od strony drzwi około 20cm.

Do powyższego zastanawiam się na ile sensowny jest zakup basówki Lii Audio W15

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Specjalnie dla niego przekułbym otwór w ściance działowej (salon-korytarz) - idea jest taka, aby zablokować powracającą falę naturalną odgrodą ze ściany.

Sam głośnik byłby na płycie powiedzmy 50x50cm.

Jeśli chodzi o samo pomieszczenie to sufit pokryty będzie tynkiem akustycznym (system STO Direct).

Ogólnie uważam pomieszczenie za fatalne co do urządzania w nim audio, ale jest jak jest 🙂

W internecie jest niezwykle mało informacji na temat subów w ścianach (jak już to w obudowie zamkniętej).

Do powyższego - czy jest sens umieszczać tą basówkę w ścianie i czy to może zagra (jakby co to będzie korytarz dla psa czy kota..)?

tv.jpg

tv2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez leszczu

Głośniki do stereo zabudowane w ścianie? Uważam, że to kiepski pomysł. Mam dwa komplety głośników, podlogowki do stereo i monitory do kina domowego. Monitory stoją na półce tuż przy przedniej ścianie i w stereo brzmią fatalnie. Te same monitory odsunięte od ściany 70cm (tak jak stoją podlogowki) grają już bardzo przyzwoicie.

Pomyśl dobry, ale zakup głośnika W15 raczej przeciętny. Za te pieniądze kupisz estradowe 18 cali i będzie to lepiej wydany pieniądz. Ważne aby ten głośnik miał możliwe niskie Fs i Qts powyżej 0.5.

Ja uwazam, ze to bardzo dobry pomysl.
Mozesz troche „odpatrzec“ jak to robi JL Audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_3200.thumb.jpg.61172db283a1687430b2b93f2b052adc.jpg

Czy te przetworniki, beda z tylu „otwarte“ na zasadzie Open Baffle?

Czy masz jakas mozliwosc strojenia tych przetwornikow (zwrotnica, EQ, wzmacniacz,…)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Administratorzy

Moim zdaniem to temat daleko idący do samej akustyki i technologi aktualnej jaka występuje. 

Zwykłe monitory zatopione w ścienie będą grać fatalnie... bo są stworzone do innego zastosowania. 

TU bardziej patrzyłbym na technolie używane w home thieter / cinematic oraz dolby atmos gdzie techniką jest umieszczanie monitorów oraz innych elementów w suficie oraz innych częściach pomieszczenia. 

Tutaj tak samo występują subwoofery w ścianie na suficie oraz podwieszane. 

Coś więcej do powiedzenia miałby podejrzewam kolega @Acoustic Lab oraz inni znający się bardziej na akustyce i samym kinie domowym oraz technologi dolby atmos itd

Głośniki kierunkowe, sufitowe, podtynkowe itd 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

A co to? W tych innych technologiach to fale dźwiękowe rozchodzą się inaczej?

Nie wiem co te rysunki wklejone przedstawiają? Tam nigdzie nie da się niczego umieścić.

6 godzin temu, leszczu napisał:

warto byłoby umieścić te głośniki jak najdalej od siebie

Mit.

6 godzin temu, leszczu napisał:

sufit pokryty będzie tynkiem akustycznym

Podłoga! Podłoga jest bliżej przetworników niźli sufit... Co z podłogą? 

Godzinę temu, jamess8 napisał:

Wbudowanie dużych głośników basowych w ścianie jest najlepszą opcją, jeśli wziąć pod uwagę zjawiska akustyczne w pomieszczeniu.

Mit.

Nic nie wiemy jakie są otwory, jakie ściany,... Fale basów są wystarczająco długie aby wpełznąć do powieszczenia a odgroda nie będzie nieskończona i moze nie mieć żadnej zalety nad OZ. Są możliwości kształtowania zjawisk rozprzestrzeniania basów poprzez choćby OB. Ale tu potrzeba przestrzeni, której zdaje się nie ma. 

Apropos glosnikow wpuszczonych w sciane.
Czy ci, ktorzy ponizsze zabudowali w sciane, nie mieli pojecia o tym, co robia?

Ukryta Zawartość

IMG_8233.thumb.jpg.82e52a0ae24372a9c99325c0177aa90c.jpg
IMG_8231.thumb.jpg.dc67e19fd570af2a1e0f030007d10e21.jpg
IMG_7507.thumb.jpg.32ceeb40b4a5d4ede3a511f82ebdbfb4.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Czy te przetworniki, beda z tylvu „otwarte“ na zasadzie Open Baffle?"

- Nie, dostaną skrzynki 40l, tak jak zaleca producent.

"Czy masz jakas mozliwosc strojenia tych przetwornikow (zwrotnica, EQ, wzmacniacz,…)"

- na sufit pójdą głośniki efektowe, więc nie mam wyboru i wezmę jakiś amplituner - tutaj są spore możliwości konfiguracji. Myślałem o denon x4800. Jeśli chodzi o głośniki ścienne to te Kef-y są najlepsze w swojej klasie.

@meloV8 jaki np. estradowy głośnik?

"Podłoga! Podłoga jest bliżej przetworników niźli sufit... Co z podłogą? "

- co najwyżej dywan. Dodatkowo może jeszcze kawałek ściany zostanie jakoś zaadaptowany, ale to maksimum co mogę zrobić.

"Nic nie wiemy jakie są otwory, jakie ściany,... Fale basów są wystarczająco długie aby wpełznąć do powieszczenia a odgroda nie będzie nieskończona i moze nie mieć żadnej zalety nad OZ."

- którędy bas "wpełznie"? Drzwi można zamknąć. Cały myk polega na tym, że to ściana robi za OB.

36 minut temu, xajas napisał:

Czy ci, ktorzy ponizsze zabudowali w sciane, nie mieli pojecia o tym, co robia?

To studia nagraniowe, wybitne... a nie pokój z anaksem kuchennym.

36 minut temu, leszczu napisał:

którędy bas "wpełznie"? Drzwi można zamknąć. Cały myk polega na tym, że to ściana robi za OB.

Tylko, że w porządnych OB decha ani drgnie. Łamią się na nich piły u stolarza... A oddzielają obie strony membrany na przestrzeni pół metra albo mniej. A widziałem (słyszałem) rozwiązanie gdzie potężne woofery 18 cali dmuchały po obu stronach ścianki z regipsów (#50 chyba). Same przerworniki owszem w dechach i zamontowane w otwory. Grała cała ta ścianka. 

Widziałem plany konstrukcji domu pod akustykę, w zakresie niskich basów były to jakieś tuby murowane i następnie wykładane czymś. Wloty o powierzchni kilku metrów kwadratowych do salonu. A salon wielkości domu...

Ale spoko. Zawsze to jakoś zagra. Również głośniki z sufitu. Wszak soundbary również grają i to przestrzennie... 😉

DSP z wszystkiego zrobi użytek. 

Rozwiązania prostego nie ma. Jak masz mało miejsca to może nisko cięte woofery się sprawdzą. Może nawet to najlepsze rozwiązanie będzie. Tylko w mocnej ścianie. Trudno takimi pudłami zagracać cenną przestrzeń. Ale wówczas w zakresie reszty pasma szedłbym w małe monitory, jednak ustawne, choćby na wysięgnikach ze ściany. To kwestia aranżacji miejsc do odsłuchu. Bas poniżej 80Hz może pompować niemal skądkolwiek...

W dniu 9.05.2024 o 09:57, leszczu napisał:

Na niej stereo 2x KEF 3160 (głośniki zabudowane w ścianie), TV szerokość około 140cm.

Odsłuch planowany z odległości około 2,5m także warto byłoby umieścić te głośniki jak najdalej od siebie - myślę, że około 30cm od ściany (nie za blisko?) a od strony drzwi około 20cm.

Pamiętaj że one wymagają obudowy: "Zalecana pojemność komory: 30 l", najlepiej ze sklejki lub MDFu. Jak wiesz że będziesz słuchał z 2,5m to ja bym je rozsunął na 2,5m - licząc od środków głośników.

Do powyższego - czy jest sens umieszczać tą basówkę w ścianie i czy to może zagra (jakby co to będzie korytarz dla psa czy kota..)?

Lewy KEF będzie w rogu, więc będzie grał bardziej dołem niż prawy, dlatego dobrze że sub planujesz dać bliżej prawego głośnika. Ja bym wolał mieć osobny sub w obudowie, bo może się okazać że najdziesz lepsze miejsce dla suba. A jak wsadzisz go w ścianę to będzie głośniej grał na pozostałą część domu.

Jeśli chodzi o samo pomieszczenie to sufit pokryty będzie tynkiem akustycznym (system STO Direct).

Wspaniale. Salon jest zazwyczaj trudny w adaptacji, więc to bardzo dobrze że pomyślałeś o tynku akustycznym.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

• 1 miesiąc później...

Moje auto ma fabrycznie wbudowany glosnik basowy w bagazniku i sprawdza sie swietnie. Czemuz by wiec nie miec takowego w scianie? Tylko jak wybrac optymalna lokalizacje?

Jak to jak?
Bagażnik... To może w spiżarnii...

Te graja nawet w spizarni

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_4033.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość