Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Mark75X napisał:

No nie, to nie ta ścieżka i tempo procedowania w tym obszarze. Chcę dokonać na spokojnie selekcji kilku potencjalnie najlepiej rysujących się modeli pod względem charakterystyki (wg Waszych opinii, recenzji w sieci, ostateczych rekomendacji salonu) i dopiero wówczas umówić się na odsłuchy w niedługim czasie. Nie wykluczam też jednak pozostania przy Aurorach, biorąc pod uwagę sugestie bardziej doświadczonych kolegów. Wiedziałem, że to b. przyzwoite rozwiązanie w swojej cenie, ale nie sądziłem, że oceniane jest przez co niektórych aż tak wysoko. Wszystko zależeć będzie od ostatecznych wrażeń odsłuchowych po dogłębnej ocenie.

Jeżeli uda ci się umówić na odsłuch to spora szansa że na miejscu będziesz miał okazję posłuchać czegoś więcej. Nawet czegoś co nie zostało tutaj wspomniane. To nie znaczy żeby to odrzucać. Każdy z nas ma jakieś swoje utarte brzmienie. Produkty które lubi oraz takie które delikatnie nazwijmy to mniej darzy uwielbieniem.

Co nie znaczy że u ciebie właśnie te produkty nie sprawdzą się bardziej. 

Uwierz najlepszy research to właśnie odsłuch

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Jeżeli uda ci się umówić na odsłuch to spora szansa że na miejscu będziesz miał okazję posłuchać czegoś więcej. Nawet czegoś co nie zostało tutaj wspomniane. To nie znaczy żeby to odrzucać. Każdy z nas ma jakieś swoje utarte brzmienie. Produkty które lubi oraz takie które delikatnie nazwijmy to mniej darzy uwielbieniem.

Co nie znaczy że u ciebie właśnie te produkty nie sprawdzą się bardziej. 

Uwierz najlepszy research to właśnie odsłuch

Wszystko prawda 👍🙂

Gość

(Konto usunięte)
21 godzin temu, Andrzej100 napisał:
W dniu 10.05.2024 o 21:25, Piotr Sonido napisał:

Wszystkie na hybrydowym wysokotonowym

Możesz wyjaśnić na czym polega hybrydowość tych glośniów i jakie to ma ewentualne  zalety czy  funkcjonalność

Poproszę też o wyjaśnienie, opisanie na czym polega,  hybrydowość tych głośnikw i ich zalety.

W dniu 10.05.2024 o 19:03, SamoBiBo napisał:

Ładne masz kolumny można je jedynie podrasować i będzie miodzio np.tak 

Polecam poczytac wątek o Wilku.

Godzinę temu, Nil napisał:

Poproszę też o wyjaśnienie, opisanie na czym polega,  hybrydowość tych głośnikw i ich zalety.

Ja tez poproszę.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

10 godzin temu, Nil napisał:

Nigdzie nie napisałem że to są zalety. 

Hybryda polega na tym że masz kopolke wysokotonowa oraz przetwornik wstęgowy. W pewnym momencie oba te głośniki nakładają się pasmem. 

Pisać dalej?

9 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Ja tez poproszę.

Ty wiem że wiesz :):) żarty sobie robisz.

Tu macie garść informacji producenta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale oczywiście mango także wady o których on nie mówi.

Ale co kto lubi.

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Hybryda polega na tym że masz kopolke wysokotonowa oraz przetwornik wstęgowy. W pewnym momencie oba te głośniki nakładają się pasmem. 

Pisać dalej?

Ty wiem że wiesz :):) żarty sobie robisz.

Ukryta Zawartość

Ale oczywiście mango także wady o których on nie mówi.

Ale co kto lubi.

Witam o 6:37:)

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Witam o 6:37:)

O witam kolejnego człowieka pracy 🙂

U mnie rześko ale słonko full. Jak u ciebie?

Gość

(Konto usunięte)
13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

To w jakim celu pisałeś o tej hybrydowości?

14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Pisać dalej?

Tak, poproszę.

Jeśli wierzyć (z akcentem na jeśli) rekomendacjom pod podanym linkiem producenta, to faktycznie, same zalety. Z drugiej strony, w jakim celu tworzono by takie innowacje o charakterze przełomu w emisji góry, jeśli miałyby one generować równolegle wady, już nie mówiąc o mankamentach przysłaniających korzyści z tego hybrydowego rozwiązania.

The more you share your subjective experience in this case, the better 🙂👍

Gość

(Konto usunięte)

To żadna hybrydowość. Połączono dwa glóśniki w jedną obudowę, nic odkrywczego, zwykly bajer marketingowy.

Edytowane przez Nil
9 minut temu, Nil napisał:

Ukryta Zawartość

To żadna hybrydowość. Połączono dwa glóśniki w jedną obudowę, nic odkrywczego, zwykly bajer marketingowy

Ok, może akurat opinie producenta nie są akurat w pełni obiektywne i miarodajne tym samym (tego nie wiemy tak naprawdę jak jest w tym przypadku), ale nie przesadzajmy też z automatycznym, niczym nie popartym negowaniem zalet jego rozwiązań. Czy uważasz, że tej klasy uznany od lat wytwórca głośników hi-fi i hi-end, kompromitowałby się w istocie, promując dane nowości, implementacje nie stanowiące żadnego progresu brzmieniowego? Czemu też z klucza negujesz zalety połączenia konstrukcji 2 dwóch niezależnych głośników wysokotonowych, nie znając jej bliżej, ani technologii w jakich te głośniki zostały wykonane. Ja akurat nią nie jestem bliżej zainteresowany, natomiast jak najbardziej żywo jestem zainteresowany efektem audio. Inaczej mówiąc interesuje mnie co to daje dla mnie jako słuchacza, a już nieco mniej jak to osiągnięto. Podkreślono jasno walor poziomego rozprzestrzeniania dźwięku, jego wyjątkowej jedwabistości, reprodukcji wysokich częstotliwości itd. Czego więcej oczekiwałbyś w prezentacji ogólnej produktu, niezależnie od tego czy to głośnik, TV, czy odkurzacz? Zakładam że nie schematów połączeń, czy kart charakterystyki materiałowej. Teraz tylko pytanie o stopień obiektywizmu tej oceny. Być może Piotr wie coś więcej, w oparciu o własne doświadczenia porównawcze z typową kopułą.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
49 minut temu, Mark75X napisał:

Czy uważasz, że tej klasy uznany od lat wytwórca głośników hi-fi i hi-end, kompromitowałby się w istocie, promując dane nowości, implementacje nie stanowiące żadnego progresu brzmieniowego?

Żadna to nowość, Dali oferuje to od pewnie kilkunastu lat, niejeden producent też próbował rozwiązań  z dwoma czy nawet  kilkoma głóśnikami wysokotonowymi

Dlaczego od razu kompromitowałby się, zastosował rozwiąznie według niego marketingowo "słuszne".

Sam producent nic nie pisze o jakimkolwiek progresie, za to pisze wyraźnie o tym ze są to dwa głośniki w jednej obudowie.

6 minut temu, Nil napisał:

Sam producent nic nie pisze o jakimkolwiek progresie, za to pisze wyraźnie o tym ze są to dwa głośniki w jednej obudowie

Ok, przedstawiłeś swoją opinię. Dzięki. Poczekajmy na komentarz Piotra, ewent. równolegke innych kolegów, którzy zetknęli się bliżej z tymi konstrukcjami.

16 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

każda kolumna tak ma, co ma więcej niż jeden głośnik

przyglądałem się kiedyś kolumnom firmy dali tego typu. tam wstęga jest raczej jak wisienka na torcie. ćwierka chyba od 15kHz.

natomiast są dostępne tzw. supertweetery.z regulacją. jeden głośnik zazwyczaj wstęgowy, zazwyczaj z promieniowaniem 360st. do każdego zestawu. np. elac4pi

10 godzin temu, Nil napisał:

Bo kolega szuka takiego brzmienia. Czytasz wątek?

9 godzin temu, Mark75X napisał:

Tak, poproszę.

Jeśli wierzyć (z akcentem na jeśli) rekomendacjom pod podanym linkiem producenta, to faktycznie, same zalety. Z drugiej strony, w jakim celu tworzono by takie innowacje o charakterze przełomu w emisji góry, jeśli miałyby one generować równolegle wady, już nie mówiąc o mankamentach przysłaniających korzyści z tego hybrydowego rozwiązania.

The more you share your subjective experience in this case, the better 🙂👍

Nie wierzyć. Bo to strona producenta. Wysłałem ja bo nie wszyscy wiedzieli jak widać o co chodzi.

9 godzin temu, Nil napisał:

To żadna hybrydowość. Połączono dwa glóśniki w jedną obudowę, nic odkrywczego, zwykly bajer marketingowy.

Serio nie rozumiesz?

7 godzin temu, ro35 napisał:

każda kolumna tak ma, co ma więcej niż jeden głośnik

przyglądałem się kiedyś kolumnom firmy dali tego typu. tam wstęga jest raczej jak wisienka na torcie. ćwierka chyba od 15kHz.

natomiast są dostępne tzw. supertweetery.z regulacją. jeden głośnik zazwyczaj wstęgowy, zazwyczaj z promieniowaniem 360st. do każdego zestawu. np. elac4pi

Elac ma więcej niż jeden głośnik i tak nie ma. 

Monitor audio gold na wstędze na więcej niż jeden głośnik i tak nie ma.

Ale dokładnie o to chodzi. W pewnym momencie nakładają się pasma obu przetworników. Nie wszyscy stosują takie działanie. Nie mówię że to jest coś unikatowego bo ma także swoje wady. 

Ale podbija najwyższą górę.

Super tweeter to podobny patent tylko on gra chyba jeszcze wyżej.

9 godzin temu, Mark75X napisał:

Tak, poproszę.

Jak widzisz średnio się robi w temacie. Wybacz 

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:
18 godzin temu, Nil napisał:

Bo kolega szuka takiego brzmienia. Czytasz wątek?

Takiego to znaczy jakiego?

Jak dotąd nie napisałeś  nic konkretnego na temat głośników "hybrydowych" , które "przywołałeś".

Czytasz w ogóle wątek?

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:
16 godzin temu, Nil napisał:

Serio nie rozumiesz?

Serioo nie rozumiesz o czym napisałem???

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Elac ma więcej niż jeden głośnik i tak nie ma. 

Monitor audio gold na wstędze na więcej niż jeden głośnik i tak nie ma.

W każdej kolumnie pasma głosników się na siebie nakladają, kolega sprzedawca o tym nie wie?

5 minut temu, Nil napisał:

W każdej kolumnie pasma głosników się na siebie nakladają, kolega sprzedawca o tym nie wie?

Raczej nie mial na mysli tego co na mysli masz ty. 😉

Jedno to jest osobna droga na wstedze (Elac, Monitor) a drugie to pol drogi na wstedze (Dali). Roznia sie zakresem nachodzenia na sasiedni glosnik. Zawsze sie nakladaja owszem, ale zakres pracy jest kluczem.

Monitorom z serii Rubicon i Epicon nie sa one w ogole potrzebne co.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 godzinę temu, Nil napisał:

Takiego to znaczy jakiego?

Jak dotąd nie napisałeś  nic konkretnego na temat głośników "hybrydowych" , które "przywołałeś".

Czytasz w ogóle wątek?

Serioo nie rozumiesz o czym napisałem???

Ważne że autor rozumie. Dla ciebie nie będę specjalnie tłumaczył.

18 minut temu, Nil napisał:

W takim sam sposób mówisz?

9 minut temu, rafa napisał:

Raczej nie mial na mysli tego co na mysli masz ty. 😉

Jedno to jest osobna droga na wstedze (Elac, Monitor) a drugie to pol drogi na wstedze (Dali). Roznia sie zakresem nachodzenia na sasiedni glosnik. Zawsze sie nakladaja owszem, ale zakres pracy jest kluczem.

Monitorom z serii Rubicon i Epicon nie sa one w ogole potrzebne co.

No i jak to jest że Ty rozumiesz?

7 minut temu, Nil napisał:

A co tu niby jest napisane i co to  oznacza???

Jescze raz na spokojnie przeanalizuj jak filtrowane są kolumny nazwijmy je dla przykładu klasyczne gdzie masz przejście z midwoofera na wysokotonowca a jak w hybrydzie dali. 

To wszystko jest w sieci. Przeanalizuj. 

8 minut temu, Nil napisał:

Mam nieodprte wrazenie, ze Kolega Piotr przeczytał sobie folder reklamowy firmy Dali, chciał popblyszczeć, ale nic kokretnego w tym temacie nie wie i  nie ma do powiedzenia.

I dalej pisze przeczytane w Internecie ogółniki i frazesy.

Zero konkretow.

Kolego sprzedawco, podaj jakie efekty uzyskuje sie przy pomocy tych hybrydowych głośników, ale konkretnie, nie reklamowe określenia producenta, tylko  co wnoszą, co poprawiają, a co może pogarszają, a moze trak naprawdę nic nie dają?

Wiesz cos prawdziwego  na ten temat?

Tak. Miałem kilka kolumn dali także prywatnie. 

Bardzo ciekawe dlaczego nie odniosłeś się do poprzedniego pytania tylko nadal ciśnień. Cisniesz i cisniesz a nie rozumiesz zagadnienia. 

Powiedz proszę czy rozumiesz poniższy wykresy. 

Bo może tu jest problem

image.png.2385471880b2ff711f49d8522f1597c6.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

25 minut temu, rafa napisał:

Jedno to jest osobna droga na wstedze (Elac, Monitor) a drugie to pol drogi na wstedze (Dali)

to pół drogi w dali to jest od 14kHz

Ukryta Zawartość

nie wiem jak to w zwrotnicy połączone ale zakwalifikowałbym to jako supertweeter

a tu przykład osobnego urządzenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Nil napisał:

Mam nieodprte wrazenie, ze Kolega Piotr przeczytał sobie folder reklamowy firmy Dali, chciał popblyszczeć, ale nic kokretnego w tym temacie nie wie i  nie ma do powiedzenia.

I dalej pisze przecztane w Internecie ogółniki io frazesy.

Zero konkretow.

Prośba. Nie oceniaj w ten sposób człowieka, który doradzał mi najlepiej jak mógł, przedstawił szereg alternatyw, podając interesujące mnie główne różnice między nimi odnośnie charakterystyki brzmienia, a tym samym pomógł wraz innymi, dokonać wstępnej selekcji pod kątem moich oczekiwań (wiadomo, że ostatecznego wyboru i tak dokonają "uszy"). Jest na tym forum znacznie dłużej od nas, nikt nie wchodził z nim w żadną głębszą dyskusję, już nie mówiąc o kwestionowaniu ocen, a posty czytało zapewne wielu doświadczonych forumowiczów. To wszystko o czymś świadczy, o naprawdę solidnej wiedzy. Nie występuję w tym momencie bynajmniej w roli adwokata Piotra, natomiast elementarna ludzka przyzwoitość nakazuje by nie wysuwać tego rodzaju ocen pod jego adresem. Zrozum to i uszanuj. 

44 minuty temu, ro35 napisał:

nie wiem jak to w zwrotnicy połączone ale zakwalifikowałbym to jako supertweeter

FIltrowane 1 rzedem, jeden kondensator szeregowy. 0.68uF o ile dobrze pamietam

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 9.05.2024 o 20:07, Mark75X napisał:

Zakładam poziom 3, max. 4 tys./kolumnę.

Magnepan LRS+. Być może następna w kolejce byłaby elektronika do wymiany ale może właśnie to by było to? 

22 godziny temu, Mark75X napisał:
22 godziny temu, Nil napisał:

I dalej pisze przecztane w Internecie ogółniki io frazesy.

Zero konkretow.

Prośba. Nie oceniaj w ten sposób człowieka, który doradzał mi najlepiej jak mógł, przedstawił szereg alternatyw, podając interesujące mnie główne różnice między nimi odnośnie charakterystyki brzmienia, a tym samym pomógł wraz innymi, dokonać wstępnej selekcji pod kątem moich oczekiwań (wiadomo, że ostatecznego wyboru i tak dokonają "uszy"). Jest na tym forum znacznie dłużej od nas, nikt nie wchodził z nim w żadną głębszą dyskusję, już nie mówiąc o kwestionowaniu ocen, a posty czytało zapewne wielu doświadczonych forumowiczów. To wszystko o czymś świadczy, o naprawdę solidnej wiedzy. Nie występuję w tym momencie bynajmniej w roli adwokata Piotra, natomiast elementarna ludzka przyzwoitość nakazuje by nie wysuwać tego rodzaju ocen pod jego adresem. Zrozum to i uszanuj. 

Sz. Pan Piotr coś tam na pewno wie, tego odmówić mu nie można, bo pracował zdaje się w sklepie S4home i wcześniej pisał pod tą nazwą (?) na forum :) Ale niekoniecznie musi znać na wylot wszystko to co mieli w salonie, bo praca tam nie polega głównie na całodniowym odsłuchiwaniu sprzętu dla przyjemności. Jak sporo osób na forum już zauważyło, często zdarzają mu się pomyłki lub nawet duże babole, które także mu sam wytykałem. Także wyraźnie słabsza znajomość u niego właśnie jeśli chodzi o nienajnowsze sprzęty. Jak ktoś sam ma wiedzę i siedzi w audio od lat, zna dane modele, to wszystko to wyłapie w dyskusji. Diabeł tkwi w szczegółach. Dla kogoś takiego jak autor tematu zapewne wygląda to zupełnie inaczej. Osobiście przy wyborze sprzętu audio radziłbym podchodzić z rezerwą i nie bazować ślepo na opinii i selekcji dokonanych przez jedną osobę, jakiejkolwiek wiedzy by ona nie posiadała. 

PS  Hybryda w Dali to dobre rozwiązanie ale żadna rewolucja, znam zwykłe kopułki które mi fajniej grały. Zależy jeszcze też od modelu - bo każdy gra inaczej, a było ich sporo, Ikony, Opticony, Mentory, Helicony, wersje mk1 , mk2, niedługo może mk3... Cała masa tego. Np Dali Ikon mk1 gra zupełnie inaczej od mk2. Mimo chyba tej samej wstęgi (kopułka może była inna, bo była zmieniona z przezroczystej na czarną). Jednak ogólnie hybryda to dobry patent Dali na to aby skusić do zakupu klienta, wstęga to jednak większy prestiż ;) No i też łatwiej zrobić dobrze grające wysokie pasmo z takiej kombinacji 2 średniej jakości/tańszych głośników niż z 1 super głośnika, który Dali by musiało pewnie kupić osobno od jakiegoś innego producenta, tak jak robili to w dużo wcześniejszych latach. Jeśli chodzi o proporcje tego co słuchać, to w Dali w minimum 80% gra mocno i wyraźnie kopułka a wstęga gra może z 5-10%, w porywach max 20% tego co słychać. Zresztą podział w danych technicznych to potwierdza, 14khz to bardzo wysoko, wystarczy puścić sobie test do ilu khz słyszymy, u niektórych osób na 16khz kończy się słuch. Kopułka gra zapewne gdzieś z okolic 2.5-3khz do 14khz.

Chodzi Ci o Fusion F4 i F4 custom?

Na tej podstawie wyciągasz swoje wnioski? 

Jak najbardziej przyznałem się że nie byłem świadomy iż te kolumny występowały w dwóch wariantach 🙂

Nie mogę wiedzieć wszystkiego. 

I akurat ja przed testować bardzo lubiłem zarówno pod kątem odsłuchów jak i jego funkcjonalności.

Sporo starych klocków miałem a o rzeczach z którymi nie miałem kontaktu nie piszę i ich nie oceniam. 

Nigdzie także nie napisałem iż hybryda dali to jest rewolucja. 

Wróćmy do tematyki tego wątku. 

Kolega szukał kolumn ciepłych o wyraźnej górze. Dali ma taki dźwięk 

Właśnie przez ich hybrydowy tweeter góra jest wyeksponowana i selektywna.

To czy się to komuś podoba czy nie To jest inna kwestia. 

To czy ktoś uważa to za rewolucję w budowaniu przetworników wysokotonowych czy nie To też jest inna kwestia

48 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Chodzi Ci o Fusion F4 i F4 custom?

Na tej podstawie wyciągasz swoje wnioski? 

Jak najbardziej przyznałem się że nie byłem świadomy iż te kolumny występowały w dwóch wariantach 🙂

Nie mogę wiedzieć wszystkiego. 

W trzech wariantach :)

Ten przykład to akurat "pikuś",  ale ok, mogłeś nie wiedzieć że było pare wersji a jedna to limitowana. Ale były też mocniejsze kwiatki w sporej ilości, sorry że nie pamiętam wszystkiego tylko ogólny zarys :) 

Pamiętam jeden najśmieszniejszy babol, gdy pisałeś jakieś głupoty o budowie bodajże Tannoy M1 (piszę z pamięci model kolumn,ale chyba o te chodziło), a chodziło o kolumny które miałeś aktualnie w domu i musiałeś sprawdzać aby się przekonać że nie miałeś racji. To było inne forum i możliwe że pisałeś jako s4home, tyle pamiętam :)

Edytowane przez don111

A było coś o nich faktycznie. 

Są w domu ale nieużywane. 

No nic wiek nie ten a modeli było sporo więc ja uważam że raz na jakiś czas pokieubaszenie czegoś nikomu nie szkodzi 🙂

W każdym razie widać że Tomek ma wielkie zadowolenie z tego więc śmiało możesz coś jeszcze wyciągnąć 😉

Dajmy mu też chwilę radości!:)

• Pokaż nowe odpowiedzi