Skocz do zawartości
IGNORED

Powrót do Dynaudio - Emit30 - jaki wzmacniacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem piękne białe Contur 20 od razu z białymi dedykowanymi standami, no ale 2350 euro i w Niemczech to jak dla ciebie odpada.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

21 minut temu, treinerek napisał:

Ukryta Zawartość

Dzięki, ale trochę za grubo dla mnie. Wolałbym już chyba Evoke 30, bardziej mi "leżą" wizualnie.

Ukryta Zawartość

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

No tak Seria Evoke to też bardzo dobre granie, szkoda że te 30 od tego gościa nie były białe, choć mnie w tym wybarwieniu bardzo się podobały. Gdybym chciał wymieniać kolumny to bym bardzo poważnie o nich myślał, ale moje grają dopiero pół roku i jestem z nich bardzo zadowolony.

Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Pojawiły się kolejne białe Evoke 30: 

Ukryta Zawartość

Ale na tą chwilę z prozaicznych przyczyn muszą być Emity 30, powinny do mnie dotrzeć przed kolejnym weekendem.

Także zdam co najmniej krótką relację i tym razem już z fotkami:)

Ukryta Zawartość

Ile trzeba teraz zapłacić za tego Rotela, jeśli możesz zdradzić?

Oczywiście nie chodzi mi o oficjalną cenę 4799zł.

1 godzinę temu, treinerek napisał:

Ile trzeba teraz zapłacić za tego Rotela, jeśli możesz zdradzić?

A14MKII, którego kupiłem, ma rok. Pierwszy właściciel nabył go w Topie, pełny fabryczny komplet, jest dowód zakupu. Stanęło na 3300 zł. Pewnie można kupić bardziej zmęczone sztuki poniżej 3K, ale wydaje mi się, że te 3300 za roczną sztukę z oficjalnej dystrybucji to niezła cena. Zresztą taki miałem target price, drożej bym go nie kupił. 

Edytowane przez tomek11

Imo uczciwa cena. Katalogowo chyba bliżej szóstki był.

2 godziny temu, treinerek napisał:

Oczywiście nie chodzi mi o oficjalną cenę 4799zł.

Gdzie ona oficjalna jak to promocja?

.

13 minut temu, J4Z napisał:

Imo uczciwa cena. Katalogowo chyba bliżej szóstki był.

Gdzie ona oficjalna jak to promocja?

Taka jest obecna cena w Top HiFi, czy to jest promocja to nie wiem, na szybko tylko spojrzałem na cenę.

Bardzo często te pierwotne ceny to absolutny maks który jedynie widniał przez pierwsze parę dni po premierze.

• 3 miesiące później...
W dniu 9.06.2024 o 17:39, tomek11 napisał:

No i jednak Rotel. A14 MKII, powinienem go mieć za kilka dni.

No i jak Ci zagrały te Dynki z A14? Jak z jakością dac w tym wzmaku? Zastanawiam się nad nim do x34.

3 godziny temu, Szymek_47295 napisał:

No i jak Ci zagrały te Dynki z A14? Jak z jakością dac w tym wzmaku? Zastanawiam się nad nim do x34.

Kolega Tomek w międzyczasie nieco zaszalał i aktualnie gra u niego Rega Elicit mk4 i Bowersy 707s2 😄

20 minut temu, stach_s napisał:

Kolega Tomek w międzyczasie nieco zaszalał i aktualnie gra u niego Rega Elicit mk4 i Bowersy 707s2 😄

Okej, dzięki za update :D. Czyli raczej nie dowiem się hehe

W dniu 12.05.2024 o 20:51, tomek11 napisał:

Atoll IN200 Signature

Ten Ci sie spodoba najbardziej. Za to nigdy Rega! 😉

W dniu 9.06.2024 o 17:39, tomek11 napisał:

No i jednak Rotel. A14 MKII, powinienem go mieć za kilka dni.

Duzo romantyczniej gra A12 Mk1 .

7 godzin temu, Szymek_47295 napisał:

Miałem kiedyś X34 i z tego, co słuchałem Rotela na innych kolumnach, to może to się udać!. Rotel jest mocny, w realu ma 2x120W na 8 omach, po cztery tranzystory na kanał, solidne trafo. DAC jest naprawdę ok, po przepięciu Bluesounda Node z analogu na DAC'a Rotela dźwięk się otworzył, zupełnie inna jakość. Ja bym spróbował. Sam miałem przymiarki do Emit 30, ale z różnych przyczyn nie wyszło. W tzw. międzyczasie zmieniłem kolumny, później wzmacniacz. Czyli proza życia;)

1 godzinę temu, tomek11 napisał:

Miałem kiedyś X34 i z tego, co słuchałem Rotela na innych kolumnach, to może to się udać!. Rotel jest mocny, w realu ma 2x120W na 8 omach, po cztery tranzystory na kanał, solidne trafo. DAC jest naprawdę ok, po przepięciu Bluesounda Node z analogu na DAC'a Rotela dźwięk się otworzył, zupełnie inna jakość. Ja bym spróbował. Sam miałem przymiarki do Emit 30, ale z różnych przyczyn nie wyszło. W tzw. międzyczasie zmieniłem kolumny, później wzmacniacz. Czyli proza życia;)

Dzięki za odpowiedź. Możliwe, że pójdę w Rotel s14 all in one. Ma chyba jeszcze lepszy dac na ess sabre no i funkcje sieciowe z Tidal Connect 🙂

1 godzinę temu, Szymek_47295 napisał:

Dzięki za odpowiedź. Możliwe, że pójdę w Rotel s14 all in one. Ma chyba jeszcze lepszy dac na ess sabre no i funkcje sieciowe z Tidal Connect 🙂

Moim zdaniem przepłacisz, sekcja wzmacniacza jest podobna, jak w A14 MKII. Dodany streamer, z tego co piszesz lepszy DAC no i ekranik, to in plus. Trochę ładniejsza obudowa. Wizualnie S14 jest bardzo przyjemny. Ale cennikowo to 9K, a ofert używanych jest jak na lekarstwo. A14MKII używany, ale praktycznie nowy można wyrwać za ok 3K. Zostaje Ci 6K na streamer i kabelek. Sam wyciągnij wnioski...

Ja bym to inaczej rozłożył, np. używany Rotel 1592 mk1 za 6K myślę, że znajdziesz. Do tego Bluesound Node Nano za 1,3K po rabacie, dobra opcja, zwłaszcza jeżeli chcesz (słusznie) ten streamer podłączyć do DAC'a Rotela i nie masz suba (bo Nano nie opcji bass management, która jest już w standardzie Node). I w sumie masz ekstra zestaw za 7,3K (czyli potencjalnie cena S14 po rabacie). S14 to jeden klocek i wygląda zgrabnie, ale do 1592 nie ma startu.

Edytowane przez tomek11

10 godzin temu, Szymek_47295 napisał:

Jak funkcje sieciowe w nim?

Testowałes?

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Jak funkcje sieciowe w nim?

Testowałes?

Nie testowałem. Na stronie Rotela można poczytać o funkcjach sieciowych. Mi wystarczy Tidal Connect, który s14 posiada.

3 godziny temu, Szymek_47295 napisał:

Nie testowałem. Na stronie Rotela można poczytać o funkcjach sieciowych. Mi wystarczy Tidal Connect, który s14 posiada.

Okej bo jestem po prostu ciekaw ich platformy z którą niespecjalnie do tej pory miałem do czynienia. Dzięki. 

43 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Okej bo jestem po prostu ciekaw ich platformy z którą niespecjalnie do tej pory miałem do czynienia. Dzięki. 

Jeszcze jest model all in one RAS-5000, który bazuje prawdopodobnie na modelu 1572. 

2 godziny temu, Szymek_47295 napisał:

Jeszcze jest model all in one RAS-5000, który bazuje prawdopodobnie na modelu 1572. 

Z pewnością lepsza sekcja wzmacniacza, niż w S14. Większy wyświetlacz. Ale znowuż, 13K aktualnie w Topie, używek nie ma na razie. Dla mnie oferta z czapy. Ja też miałem fazę na jeden klocek, ale moim zdaniem i przy S14 i przy RAS-5000, można lepiej "zagospodarować" budżet kupując wzmacniacz + streamer. I masz większą elastyczność przy późniejszej "żonglerce" sprzętem.

39 minut temu, tomek11 napisał:

Z pewnością lepsza sekcja wzmacniacza, niż w S14. Większy wyświetlacz. Ale znowuż, 13K aktualnie w Topie, używek nie ma na razie. Dla mnie oferta z czapy. Ja też miałem fazę na jeden klocek, ale moim zdaniem i przy S14 i przy RAS-5000, można lepiej "zagospodarować" budżet kupując wzmacniacz + streamer. I masz większą elastyczność przy późniejszej "żonglerce" sprzętem.

Niby tak, natomiast mając 2 tygodnie na testach Marantz 40N doceniłem jego funkcjonalność. Do obsługi potrzebny jest tylko smartfon i aplikacja. Urządzenie samo się wybudza, wykrywa sygnał z każdego wejścia. Głośność też steruje się z aplikacji. Byłem na niego mocno napalony od dłuższego czasu ale jednak przegrał dźwiękowo z zestawem, który wówczas miałem czyli Music Hall a70.2, Topping d70s i malina. Chodzi za mną tak mega funkcjonalne urządzenie. Miałem też Quad artera Solus play, który dźwiękowo wypadł dla mnie ciekawiej od Marantza, miał lepszą sekcję cyfrową dać oraz transport CD. Funkcjonalnie jednak poległ. Aplikacja play fi to lipa w porównaniu do Heos. Później zakupiłem Wiim Ultra i końcówkę Emotiva a2. Emotiva to szorstkie granie z moimi dynkami i szybko się jej pozbyłem. Jednak funkcjonalnie grało to jak dobre all in one. Spięte triggerem i tylko apka Wima potrzebna do stresowania wszystkim. Obecnie mam tanie końcówki Fosi V3 mono z Wiim ultra i gra to nadzwyczaj dobrze w tej cenie. Lepiej pasuje do Dunek niż Marantz i Quad. Aby jednak w pełni wykorzystać końcówki potrzebuje wyłożyć w tor preampa i znowu wszystko się rozrasta. Wiem bo wpinałem pomiędzy Toppinga d70s i dźwięk się mocno otwierał, scena rosła. Na preampie wiim dźwięk jest zbity między kolumnami. W planie mam zatarganie Dynek do salonu audio i protestowanie ich z zestawem Denon pma1700ne plus dnp2000 oraz Naimami. Dawny zestaw z Music hall dźwiękowo był świetny ale funkcjonalnie katorga. Music hall nie miał triggera, ponadto włączenie tylko fizycznym przyciskiem brak trybu standby. 

Edytowane przez Szymek_47295
56 minut temu, Szymek_47295 napisał:

Niby tak, natomiast mając 2 tygodnie na testach Marantz 40N doceniłem jego funkcjonalność. Do obsługi potrzebny jest tylko smartfon i aplikacja. Urządzenie samo się wybudza, wykrywa sygnał z każdego wejścia.

Przechodziłem tę fazę, to nie ma większego znaczenia.

57 minut temu, Szymek_47295 napisał:

Głośność też steruje się z aplikacji.

Powiem tak, najlepsza, tzn. najbardziej przyjemna metoda to jest tradycyjny potencjometr, na którym widzisz, czy jest na godzinie 9 czy 11. I to się zawsze przekłada na konkretną, taką samą głośność przy konkretnej godzinie. Sterowanie głośnością w aplikacji to bajer, przydatny, ale uwierz mi, nic nie daje takiej frajdy jak ręczne podkręcenie "maślanego" potka albo sterowanie z pilota z precyzyjnym skokiem i lekko słyszalną pracą silniczka potencjometru.

Godzinę temu, Szymek_47295 napisał:

ponadto włączenie tylko fizycznym przyciskiem brak trybu standby. 

Sorry, ale jak wzmacniacz jest naprawdę dobry brzmieniowo, to bym to przebolał.

P.S.

Jakie masz Dynie?

23 minuty temu, tomek11 napisał:

Przechodziłem tę fazę, to nie ma większego znaczenia.

Powiem tak, najlepsza, tzn. najbardziej przyjemna metoda to jest tradycyjny potencjometr, na którym widzisz, czy jest na godzinie 9 czy 11. I to się zawsze przekłada na konkretną, taką samą głośność przy konkretnej godzinie. Sterowanie głośnością w aplikacji to bajer, przydatny, ale uwierz mi, nic nie daje takiej frajdy jak ręczne podkręcenie "maślanego" potka albo sterowanie z pilota z precyzyjnym skokiem i lekko słyszalną pracą silniczka potencjometru.

Sorry, ale jak wzmacniacz jest naprawdę dobry brzmieniowo, to bym to przebolał.

P.S.

Jakie masz Dynie?

X34. Potencjometr na alpsie z silnikiem faktycznie ma swój specyficzny klimat. Problem pojawia się przy cichych odsłuchach gdzie ciężko ustawić wymaganą głośność lub kanały grają nierówno. Miałem kilka wzmacniaczy na potencjometrach i do każdego można było sie w jakiś sposób przyczepić. Niektóre grały nierówno, niektóre miały problem ze zbyt dużym skokiem głośności przy regulacji z pilota. Najlepiej działał chyba niebieski alps w Harman Kardon hk680. Miałem też nady, denony, exposure i Yamahy. Music Hall a70.2 był na układzie scalonym i to moim zdaniem słuszny kierunek. Precyzyjnie i równo od samego dołu. No ale niewiele wzmacniaczy ma taką regulację głośności. Marantz 40N ma regulację na układzie scalonym Muses i te świetnie działa 🙂

Edytowane przez Szymek_47295
14 godzin temu, Szymek_47295 napisał:

Nie jestem zainteresowany tymi urządzeniami chodziło mi jedynie o soft. 

W dalszej perspektywie sprawdzę sam:)

9 godzin temu, Szymek_47295 napisał:

X34. Potencjometr na alpsie z silnikiem faktycznie ma swój specyficzny klimat. Problem pojawia się przy cichych odsłuchach gdzie ciężko ustawić wymaganą głośność lub kanały grają nierówno. Miałem kilka wzmacniaczy na potencjometrach i do każdego można było sie w jakiś sposób przyczepić. Niektóre grały nierówno, niektóre miały problem ze zbyt dużym skokiem głośności przy regulacji z pilota. Najlepiej działał chyba niebieski alps w Harman Kardon hk680. Miałem też nady, denony, exposure i Yamahy. Music Hall a70.2 był na układzie scalonym i to moim zdaniem słuszny kierunek. Precyzyjnie i równo od samego dołu. No ale niewiele wzmacniaczy ma taką regulację głośności. Marantz 40N ma regulację na układzie scalonym Muses i te świetnie działa 🙂

A jak sonicznie 40n do hk680 osobiście oceniasz?

Wiem że różnica wiekowa znaczna. Pamiętasz może jeszcze odbiór? Czy nie ma porównania bo za dużo po drodze się zmieniło. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Nie jestem zainteresowany tymi urządzeniami chodziło mi jedynie o soft. 

W dalszej perspektywie sprawdzę sam:)

A jak sonicznie 40n do hk680 osobiście oceniasz?

Wiem że różnica wiekowa znaczna. Pamiętasz może jeszcze odbiór? Czy nie ma porównania bo za dużo po drodze się zmieniło. 

Hk680 miałem z Dynaudio x32. 40N z x34. Sonicznie HK680 gra przyjemniej, z większą sceną, ma potężny ale świetnie kontrolowany bas czego nie można powiedzieć o 40n. Marantz ma za duzo basu jak dla mnie i takiego nie najlepszej jakości - podobnie jak NAD c356. Marantz buduje lepszą scenę 3d i wychodzi bardziej w stronę słuchacza z dźwiękiem, ma dużo więcej wysokich tonów niż kh680 ale też są lepszej jakości, ma dopaloną średnicę, a hk680 gładka neutralna, czasami trochę szarawa. Hk680 użytkowałem rok i też zrobiłem w nim pewne modyfikacje. Na koniec porównywałem go nawet z Roksanem k3, którego zakupiłem i wówczas do Dynaudio wygrał hk680 za sprawą lepszego basu i kontroli dźwięku. Roksan miał lepsze wysokie tony. W hk680 najbardziej przeszkadzały mi mało różnorodne, metaliczne wysokie tony, które mocno odstawały od reszty. Patrząc jednak na jego cenę to i tak sztos. Miałem później też hk980 ale to był słabo grający wzmacniacz, bez porównania do hk680. 

7 godzin temu, Szymek_47295 napisał:

Hk680 miałem z Dynaudio x32. 40N z x34. Sonicznie HK680 gra przyjemniej, z większą sceną, ma potężny ale świetnie kontrolowany bas czego nie można powiedzieć o 40n. Marantz ma za duzo basu jak dla mnie i takiego nie najlepszej jakości - podobnie jak NAD c356. Marantz buduje lepszą scenę 3d i wychodzi bardziej w stronę słuchacza z dźwiękiem, ma dużo więcej wysokich tonów niż kh680 ale też są lepszej jakości, ma dopaloną średnicę, a hk680 gładka neutralna, czasami trochę szarawa. Hk680 użytkowałem rok i też zrobiłem w nim pewne modyfikacje. Na koniec porównywałem go nawet z Roksanem k3, którego zakupiłem i wówczas do Dynaudio wygrał hk680 za sprawą lepszego basu i kontroli dźwięku. Roksan miał lepsze wysokie tony. W hk680 najbardziej przeszkadzały mi mało różnorodne, metaliczne wysokie tony, które mocno odstawały od reszty. Patrząc jednak na jego cenę to i tak sztos. Miałem później też hk980 ale to był słabo grający wzmacniacz, bez porównania do hk680. 

Kurcze no bo powiem ci szczerze że ja też ten wzmacniacz oceniam wyżej i jako lepiej grający. 

On bardzo często pojawia się w moich propozycjach kiedy ktoś szuka używanego sprzętu. 

To jeszcze było z czasów kiedy Harman nie był tak awaryjny. 

Generalnie fajny wzmacniacz do dostania w realnych pieniądzach. Aczkolwiek ceny 690tki z kolei potrafią bardzo wariować

• Pokaż nowe odpowiedzi