Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus Faber son8 MA8950

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Słucham głównie muzyki pop i klasycznej. Mam pomieszczenie 50m2.

Słyszałem na sprzęcie Mcintosh MA8900 i kolumny Sonus Faber Sonetto VIII.

Zakochałem się podobało mi się wszystko. Niestety nie stać mnie nawet na uzywany. Czy może ktoś zaproponować alternatywę do 15 000zl.?

Z góry dziękuję za pomoc.

Zaznaczam że chętnie kupię uzywany sprzęt w tej kwocie.

https://www.audiostereo.pl/topic/167222-sonus-faber-son8-ma8950/

Witam, jakby Ci się udało kupić używane Triangle Alpha lub JBL TI10K i wzmacniacz lampowy Muzishare X7. Tylko w muzishare dobrze byłoby wymienić kondensatory na Miflexy białe KFPM, i dobre lamki sterujące np Telefunkeny. I o dziwo może być nie wiele gorzej :).

Delta mam, bardzo jestem zadowolony, u mnie grają z Pathos Logos mk2, a wcześniej grały z Muzishare X7. Tylko Delty trochę więcej kosztują, za 10 tys. to w okazji używki, a jak nowe to szt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tylko nie wiadomo w jakim stanie, bywają też w kolorze czarnym i czarne super wyglądają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To ciężko orzech posłuchać droższych a szukać w tańszych. Starsze sonusy byś znalazł w tej cenie na przykład Cremona. Moim zdaniem warto. Ale czy gra tak samo? No nie. Podobnie? Ehhh. Jeśli udało by ci się je gdzieś namierzyć to posłuchaj 

Moze seria venere ale model S. To jedyny model z całej serii który był robiony we Włoszech.

Taniej znajdziesz tannoy precision 6.4 z tym że one są nieco spokojniejsze w kwestii basu od sonetto. 

Może coś z audiophysic?

Sonetto grają raczej ciepło i mają dobrą podstawę basową. Poszukałbym czegoś z Kef-a z serii R, nawet starsze, używane konstrukcje typu R700 czy R900.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

21 godzin temu, Dan7 napisał:

Sonus Faber Sonetto VIII.

Zakochałem się podobało mi się wszystko. Niestety nie stać mnie nawet na uzywany.

Jeśli jest tak ja piszesz to nie szukaj zamienników. Nowe Sonetto VIII kupisz w okolicach 22 tys. Masz 15 poczekaj dozbieraj i będziesz szczęśliwym człowiekiem.

5 minut temu, J4Z napisał:

Sonetto mają mocno podbity skraj góry

Tego bym nie powiedział. Góra jest wyraźna i krystalicznie czysta ale nie mocno a tylko nieco podbita. I w żadnym razie nie jest to góra kłująca w uszy czy nieprzyjemnie szeleszcząca. Jest bardzo detaliczna ale wydobyta z miękkiej kopułki co niweluje wszelkie problemy ze zbyt jasną i "mocno" podbitą górą. 

22 godziny temu, Dan7 napisał:

Witam, 

Słucham głównie muzyki pop i klasycznej. Mam pomieszczenie 50m2.

Słyszałem na sprzęcie Mcintosh MA8900 i kolumny Sonus Faber Sonetto VIII.

Zakochałem się podobało mi się wszystko. Niestety nie stać mnie nawet na uzywany. Czy może ktoś zaproponować alternatywę do 15 000zl.?

Z góry dziękuję za pomoc.

Zaznaczam że chętnie kupię uzywany sprzęt w tej kwocie.

Albo ja tu czegoś nie rozumiem, albo koledzy… Te 15 tys. to Ty masz na kolumny, czy na kolumny i wzmak grający jak MA8900?

4 godziny temu, daniel-de napisał:

Tego bym nie powiedział. Góra jest wyraźna i krystalicznie czysta ale nie mocno a tylko nieco podbita. I w żadnym razie nie jest to góra kłująca w uszy czy nieprzyjemnie szeleszcząca. Jest bardzo detaliczna ale wydobyta z miękkiej kopułki co niweluje wszelkie problemy ze zbyt jasną i "mocno" podbitą górą. 

Mam inne zdanie i lubię inny dźwięk. Pozdro

Edit: A jak długo słuchałeś? Ja w pierwszym dniu też byłem zachwycony. Miałem Sonetto 3, wypadałoby zaznaczyć. 

Edit2: ...ale widzę że 8ki też mają podbity ten skraj. 

53677-sonus-faber-sonetto8-audiocompl-la

Ja nie lubię. 😛

Edytowane przez Seyv

.

W dniu 19.05.2024 o 20:40, RobG1974 napisał:

Witam, jakby Ci się udało kupić używane Triangle Alpha lub JBL TI10K i wzmacniacz lampowy Muzishare X7. Tylko w muzishare dobrze byłoby wymienić kondensatory na Miflexy białe KFPM, i dobre lamki sterujące np Telefunkeny. I o dziwo może być nie wiele gorzej :).

Jeżeli lamp jednak nie lubisz to proponuję Electrocompanieta ECI5 mk2 lub 6 używki około 7-8 tys. można kupić.