Skocz do zawartości
IGNORED

Kef LS50 + rel t5x jaki wzmacniacz oraz dac

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jestem na etapie kompletowania stereo, kilka lat temu miałem styczność z KEF-ami LS50 i wtedy dostępnym REL T5i. Poszukuje do tego zestawu wzmacniacza oraz DAC ewentualnie odtwarzacza strumieniowego, głównym źródłem dźwięku będzie dysk bądź streaming Tidal itp, docelowo również gramfon. Niestety z branży audio wyszedłem blisko 7 lat temu, i jest to dobry moment żeby odświeżyć odbiór. Myślałem nad wzmacniaczem Atoll IN 100/200, bardzo pasuje mi jego barwa ale nie miałem okazji testować go z moniotrami KEF-a.

Pomieszczenie to zamknięty pokój około 25m2, głównie muzyka elektroniczna, jazz.

32 minuty temu, baza3203 napisał:

Atoll IN 100/200,

Atoll i KEF??? O ile IN200 jeszcze jakoś ujdzie, to IN100 idealny przepis na tragedię. Arcam, Hegel, Primare, Pioneer to są marki, które warto wziąć pod uwagę 

Dopisz Emotivę Basx TA2 - nazywają to wzmacniaczem 2x200 W, ale ...

Phono, tuner, USB B, DAC, bass management itd. więc może warto ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć, wszystko zależy od oczekiwań 🙂 Moim zdaniem z KEFem da się polubić zarówno Atolla IN100, jak i IN200, ale warto rozważyć kilka innych opcji, zwłaszcza że zależy Ci na streamingu. Sprawdziłbym na pewno w takim razie Primare i15 Prisma, Quad Artera Solus Play, może Nuprime Omnia A300 🙂 W razie czego zapraszam 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja bym pod te kefy polecil cos żywszego.

Arcam radia, starszy sa30 i wówczas masz wszystko w jednym urządzeniu. 

Primare i15 Prosną to samo.

Nad 368 z wiim mini

Kwestia budżetu 

• 3 tygodnie później...

W salonie o powierzchni ok. 44 m2 kolumny KEF LS50 Meta grają u mnie z dwoma subami Velodyne Microvee mk2, zasilane przez Hegla H80, a źrodłem z Tidala jest WiiM Pro Plus (transport) podpięty coaxialem do iFi Audio Zen One Signature. 

Słucham głównie bluesa, blues-rocka i jazzu, ale także innych gatunów muzycznych, w tym czasem elektronik i rapu. Po odpowiednim okablowaniu, starannym ustawieniu, "zszyciu" subów, delikatnej korekcji w WiiM-ie, gra to tak, że już od roku 😉 nie mam ochoty niczego zmieniać. Przestrzeń, szczegółowość, a jednocześnie ciepło i wypełnienie oraz zróżnicowany i dobrze kontrolowany, a przy tym mocny bas. 

Hegle są polecane do LS50 i mogę się pod tym podpisać. 

Po eksperymentach z różnymi DAC-ami, w tym dużo droższymi, został iFi Audio Zen One Signature, które dla mnie łączy przyjemną, jeszcze muzykalną barwę z odpowiednią szczegółowością, w tym w zakresie wysokich (nie muli jak wiele grających w tzw. analogowy sposób przetworników) i świetnie się zgrywa z Heglem. 

Proponuję też rozważyć zakup drugiego suba, bo LS50 przy takiej powierzchni/kubaturze wymagają wspomagania subem do 100 hz  - tutaj dopiero kończy się duży spadek tych monitorów, a dźwięki o częstotliwościach w tych okolicach, moim zdaniem, zaczyna już być słychać kierunkowo. 

Edytowane przez Assassin

Bo masz dwa suby.

Gdyby ich nie było grało by to kiepsko w takim pomieszczeniu. 

Ale po odpowiednim zgraniu i dobraniu wzmacniacza a tu akurat zgadzam się że egel jest bardzo dobrym wyborem pod te kolumny faktycznie można uzyskać super brzmienie 

Z ciekawości robiłeś jakieś pomiary? Czy na słuch?

46 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Bo masz dwa suby.

Gdyby ich nie było grało by to kiepsko w takim pomieszczeniu. 

Ale po odpowiednim zgraniu i dobraniu wzmacniacza a tu akurat zgadzam się że egel jest bardzo dobrym wyborem pod te kolumny faktycznie można uzyskać super brzmienie 

Z ciekawości robiłeś jakieś pomiary? Czy na słuch?

Strojone na słuch z poradami dla inżynierów dźwięku w ręku.  

Pewnie w końcu pożyczę od żony Iphone i sprawdzę korektę akustyki Wiima, ale jakoś specjalnie na razie mi się nie spieszy. 

1 godzinę temu, Assassin napisał:

Strojone na słuch z poradami dla inżynierów dźwięku w ręku.  

Pewnie w końcu pożyczę od żony Iphone i sprawdzę korektę akustyki Wiima, ale jakoś specjalnie na razie mi się nie spieszy. 

Słusznie. 

Pytałem jedynie z ciekawości. Dzięki