Skocz do zawartości
IGNORED

Kalibracja magnetofonu szpulowego

Focus

Rekomendowane odpowiedzi

>Focus

Niestety literatury fachowej w tym temacie jest mało.

Sprzet pomiarowy tani nie jest.

Więc prędzej dasz go do zrobienia gościowi w temacie niz sam sie nauczysz to dobrze zrobic.

Do ustawien musisz tez posiadac dany rodzaj taśmy-wzorcowej[czy jak kto woli odlew wzorcowy].

Tzw.bias ustawia sie do jednego głownego typu taśmy na dany speed.

Trzeba tez znac wartość nW indukcji głowic co znacznie pomaga przy kalibracji.

Same zas nastawy dotycza zminimalizowania zniekrztałceń zapisu/po taśmie przy danej wartośći poziomu zapisu[-20Vu].

Zanim jednak robi sie nastawy biasingu trzeba magnetofon przeserwisowac[paski,sprzegła o ile są]...czyli skasowac luzy ...przeczyścic i przesmarowac odpowiednimi smarami...raczej nie krajowymi[towot sie do tego absolutnie nie nadaje!].

Ta poza tym co to za szpulak?

Ma rację ZYDELEk tylko DARKUL. U W A G A na Allegro jest w tej chwili wystawiona{RTV i AGD , audio - literatura i instrukcje} w cenie bardzo przystępnej książka prof.dr Bolesława Urbańskiego książka o tytule NAPRAWA MAGNETOFONÓW ( jeśli jest kompletna powinny być do niej dołączone schematy) znajdziesz w niej odpowiedzi na dręczące Ciebie pytania. Achtung!!! po przemyciu elementów elektromechaniki należy je zakonserwować smarem zawierającym dwusiarczek molibdenu, który zmniejsza wybitnie współczynnik tarcia paski musisz wymienić bo nawet jeśli teraz są jeszcze sprawne to po kilkunastu godzin albo się rozciągną albo strzelą.

pozdrawiam

Korwin

Witam. Owy sprzęt to Mechlabor STM-610, jeszcze nie miałem okazji go uruchomić, choć został kupiony jako sprawny. Co do kalibracji, chciałem sparwdzić w jakim jest stanie po transporcie. Nie wykluczone, że faktycznie zwróce się o pomoc...

Pozdrawiam.

>darkul

Witam. Owy sprzęt to Mechlabor STM-610, jeszcze nie miałem okazji go uruchomić, choć został kupiony jako sprawny. Co do kalibracji, chciałem sparwdzić w jakim jest stanie po transporcie. Nie wykluczone, że faktycznie zwróce się o pomoc...

Pozdrawiam.

Jakie części może moi nawiedzeni będą mieli, symbole fabryczne poproszę Dla małej garstki tranzystorówktóre muszę mieć do swoich przenajświętszych Uherów rozłożyłem na elementy Hitachi, Grundiga, dwa Philipsy ich

elementy były produkowane w tym samym okresie co moje słodkie maleństwa . Około 70% procent zgodności absolutnej te same dokładnie symbole te same parametry.

Pozdrawiam

Korwin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.