Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RCD 971 - modyfikacje

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Nakamichi napisał:

Przynajmniej zagrzałeś już lutownicę ? Masz jakiś plan na działania przy nim ?

Nie ma sensu dłubać w tym odtwarzaczu . Zrobię prostego DAC-a . Odbiornik CS8414, filtr PMD100, 2xPCM63 , przyzwoite zasilanie na niskoszumowych stabilizatorach i potestuję różne analogi . 

...there is no spoon...

2 godziny temu, arturp napisał:

Nie ma sensu dłubać w tym odtwarzaczu . Zrobię prostego DAC-a . Odbiornik CS8414, filtr PMD100, 2xPCM63 , przyzwoite zasilanie na niskoszumowych stabilizatorach i potestuję różne analogi . 

I wprowadzisz sygnał z transportu CD ;-))

Edytowane przez Nakamichi
  • 2 miesiące później...

Odświeżenie Rotela RCD 971 :

- wymiana niemal wszystkich elektrolitów na Nichicon KZ /Gold/KA i Elny Silmic 

- nowszy laser z innego Rotela

- przebudowa analogu ( głównie filtrów ) według załączonego schematu 

- opampy AD826

- kondensatory wyjściowe zastąpione zworą bo po przebudowie analogu praktycznie nie ma nap. stałego na wyjściu 

PMD100 wcale nie jest agresywny . OPA2604 nie jest najgorszym wzmacniaczem ale trochę za ciepły i mało detaliczny , bas trochę rozlazły ale znośny . AD826 gra nieco chłodniej ale czyściej i bardziej detalicznie - teraz słychać nawet echo w studio nagraniowym . Porównałem z kilkoma moimi dacami i odtwarzaczami - pokonał go tylko nos dac na AD1865 z analogiem lampowym SRPP i stabilizowanym zasilaczem anodowym , pod każdym względem a szczególnie barwy , przestrzeni i łatwości pokazywania mikrodetali - wszystko słychać wyraźniej i nie jest to natarczywe .

Podsumowując , po tych prostych modyfikacjach , jest to najlepszy odtwarzacz jaki miałem więc zostaje do dalszych modów ( lepsze opampy , niskoszumowe staby itp )  bo przyda mi się zwykły odtwarzacz a zabawa z nim jest przednia . Lepszy nawet niż mocno modyfikowany Cambridge Audio 3 na 4szt. TDA1541 . Ale do dopracowanego dac-a jeszcze mu nieco brakuje . 

Ciekawostka - trafiłem Rotela RCD 951 za 250 PLN , na części . W środku jest prawie to samo co w RCD 971 tylko inny przetwornik i analog . Próbowałem przerobić analog ale nadal mam nap. stałe na wyjściu - spadło wprawdzie ze 760mV na 550mV ale to i tak 100 razy za dużo🤭 . Ograniczyłem się do wymiany kondesatorów wyjściowych z fabrycznych Black Gate na Audyn Cap Plus i zagrał przyjemnie , muzykalny . Brakuje mu mikrodetali , soczystości barw , aury i kontroli basu . Niestety ten przetwornik ( PCM69 ) to druga a może nawet trzecia liga . No ale jest PMD100 , ,,zegar" , napęd , transformator, trochę Black Gate  itp itd - okazja i idealne źródło elementów na kolejnego dac-a . 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rotel RCD 971.jpg

Ukryta Zawartość

PS

Mam tylko jedną płytę HDCD ( Roxy Music Avalon ) ale faktycznie brzmi wyraźnie lepiej niż zwykłe CD . Niesamowita przestrzeń , detale i realizm . Szkoda , że tych płyt jest tak mało i mają takie ceny 🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Nadal ślizganie się po temacie i iluzoryczna poprawa .  Ani artykuł , ani Twoje działania nie zmieniły w istotny sposób działania tego przetwornika . Wszelkie przesłanki co zrobić masz podane w wątku , a nawet się do tego nie zbliżyłeś .

W dniu 15.08.2024 o 15:19, arturp napisał:

PMD100 wcale nie jest agresywny

A może być lepiej ......................

3 godziny temu, Nakamichi napisał:

Ani artykuł , ani Twoje działania nie zmieniły w istotny sposób działania tego przetwornika . Wszelkie przesłanki co zrobić masz podane w wątku , a nawet się do tego nie zbliżyłeś .

No pewnie , że nie . Chciałem mieć odtwarzacz CD o przyzwoitym brzmieniu . I mam . A teraz zrobię dac-a bo mam już wszystkie potrzebne elementy i wiedzę ( potwierdzoną organoleptycznie ) , że to może dobrze brzmieć . Bo miałem, wątpliwości co do samego PMD100 , czy nie jest zbyt jasny albo agresywny , jak pisał Fikus . Teraz już wiem , że warto mimo , że nie przepadam za oversamplingiem . Będzie odbiornik CS8414 , PMD100 i 2xPCM63-J . Rozbudowane niskoszumowe zasilanie z rozbiciem na sekcję ,,cyfrową" i ,,analogową" dla każdego z tych scalaków . Dekodowanie HDCD bo warto . Zegar jak w schemacie Rotela RCD971 itp itd . I oczywiście różne zewnętrzne analogi , które już czekają - w tym odłączenie BPO od Iout ,  dla analogu lampowego jak radzi Thorsten Loesch . 

Do tego był mi potrzebny ten eksperyment z RCD 971 a do tego RCD 951 na części i Parasound na części . Spokojnie , jak coś robić to najpierw sprawdzić czy jest szansa na sukces . 

PS

Nos dac-a na PCM63 już zaprojektowałem ( DIR9001 , rejestr przesuwny ) . Niedługo zaprojektuję dac-a z oversamplingiem - musze tylko rozgryźć jak połączyć CS8414 z PMD100 i zegarem bo nigdy tego nie robiłem . Potem zamówię płytki , złożę obydwa i je porównam . 

NOS na PCM63 i DIR9001:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• 3 tygodnie później...
2 godziny temu, Dawid2011 napisał:

Czy Rotel  971 jest w miarę dobrym transportem

Jeszcze nie testowałem go w roli transportu ale słuchałem wielu odtwarzaczy CD z tym samym napędem KSS 213 w roli transportu i raczej cienko wypadały . Dzisiaj porównywałem mojego nos dac-a na PCM1701P i analogiem na opampach Staccato ( gdzie jako napęd pracuje Pioneer DV300 przerobiony według Fikusa ) ze zmodyfikowanym Rotelem RCD 951 ( na PCM67P-J i opampach Oracle II 02 ) . Słuchałem tej samej płyty HDCD , którą Rotel dekoduje a nos dac oczywiście nie dekoduje . Mimo to nos dac z Pioneerem DV300 wypadł wyraźnie lepiej . Ponadto Pioneer czyta nawet mocno porysowane CD a KSS 213 przeskakuje na każdej rysie . 

...there is no spoon...

20 minut temu, arturp napisał:

Mimo to nos dac z Pioneerem DV300 wypadł wyraźnie lepiej .

Tutaj należy przyznać koledze Arturowi rację, jest z niego prawdziwy fachowiec żeby nie powiedzieć guru. Szczególnie jeśli chodzi o zasilanie, pomiary jak i technikę cyfrowa. Kierujcie się kolegi opiniami jak w dym 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi